Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plot z witek?

Recommended Posts

Też planuję taki płotek, ale coś nie mam ręki do tej wierzby. Wiosną posadziłam ukorzenione gałązki wierzby i nie przyjęły się. Nie udało mi się również zaszczepić wierzby :cry:

Też tak myslałam, ale cos jej się nie spodobło choć wilgoci miała pod dostatkiem - posadziłam na strumykiem. Ukorzyniłam ją przy pomocy ukorzeniacza i może tu przedobrzyłam

widzialam taki plotek w rok po posadzeniu. Byl zdecydowanie gesty i latem tak ulistniony, ze nieprzejrzysty. Mysle, ze pierwotna jego wysokosc zalezy od dlugosci kolkow. Ten, ktory widzialam mial jakies 50-70 cm i nadal rosnie. Pozniej wiele zalezy od przyciecia i prowadzenia galazek.

Płotek z wikliny, który ja widziałam przed blokiem osiedlowym zrobiony był trochę inną techniką tzn. odległość miedzy witkami była mniejsza niż długość witek, które były wkopane w ziemię dwoma końcami tworząc taki łuk z którego gęsto wyrastały zielone gałązki. Niestety staraniem administracji osiedla płotek po roku zniknął :cry:

Ma, czy ja też mogę prosić o takie zdjęcia?

Różne, różniste wyroby z żywej wierzby widziałam w magazynie STYL na TVN24. Były tam pokazane płoty, bramy, fotele i jeszcze jakieś inne cuda bajecznie piękne. Wykonuje hm, czy bardziej uprawia je jakiś artysta, w Polsce, ale niestety nie wiem gdzie go można znaleźć a nawet nie pamiętam jak się nazywa.

Po obejrzeniu tego programu też zamarzeł mi się taki płot.

Co do tych ukorzeniaczy, to by się zgadzało, one zabijają rośliny.

Na święta kupiłam przepiękną jodłę kaukaską. Całą zimę o nią dbałam, doglądałam, otulałam, chuchałam i dmuchałam na nią. Była przepiękna.

Wiosną, przed wypuszczeniem nowych pędów, postanowiłam ją przenieść na jej docelowe miejsce. Dla pewności i lepszego rozwoju korzeni dodałam tego środka wspomagającego. Po tygodniu zauważyłam, że igiełki straciły swój połysk. Zgon następował bardzo szybko. W tej chwili wygląda jak logo Muratora (to krwisto-czerwone w lewym górnym rogu).

Kilka lat temu był w Muratorze opis żywopłotu z białego głogu. Niestety nie jestem w stanie podać w którym nr to było. Nie pamiętam nawet rocznika. Może Redakja pomoże? Sam jestem tym bardzo zainteresowany!