Gość Pepeg z Gumy 12.05.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Pepeg, stanowczo zaprzestań spożywania tegoż, co właśnie spożywasz! A Ty co? Chcesz, żebym odwalił kitę ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/72/#findComment-4107639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 12.05.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Nie... nie odwalaj... moze lepiej jakis przepis podaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/72/#findComment-4107702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 13.05.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 słuchajcie, chodźcie się u mnie spotkamy na wódkę co? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/72/#findComment-4108687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 13.05.2010 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 [... Ale ponoć na żądanie raz można... A na pozadanie??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/72/#findComment-4108775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 13.05.2010 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 słuchajcie, chodźcie się u mnie spotkamy na wódkę co? A Marcin będzie?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/72/#findComment-4108777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 13.05.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Marcin nie pije i brzydzi się wszeteczeństwem a mnie na obecności Pepega zależy więc rozumiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/72/#findComment-4108801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 13.05.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 To moze chociaz ciąg dalszy jego historii?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/72/#findComment-4108887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 13.05.2010 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 (edytowane) ... o żesz ... aleście nabarłożyli po głośnym i bezczelnym domaganiu się Dandi'ego ... wpadłem na to, tylko dlatego, że głośno było hmmm. ja wciąż nie bo nie uzywam peklosoli z powodu... niedostrzegania konieczności stosowania tejże... a Paweł wciąż mi nie wyjaśnił czemu muszę i włąśnie sobie przypomniałem, że nie domagam sie tego głośno i bezczelnie. Gadaj zatem. allora: Trochę w uproszczeniu. Saletra sodowa (nazywana również saletrą chilijską) NaNO3 (która jest składnikiem peklosoli) jest również jak sól minerałem. Stosowana od bardzo dawna w przemyśle mięsnym, gdyż posiada właściwości konserwujące oraz niszcząca bakterie powodujące powstawanie "jadu kiełbasianego" (silnie trujaca substancja). Saletra posiada również inne pożyteczne właściwości w dotyczącym nas temacie, ... mianowicie: - nadaje wyrobom mięsnym pierwotny im kolor i barwę po obróbce cieplnej (mięso tylko zasolone, będzie miało kolor szary), - zwiększa trwałość i długość przechowywania wędlin, - uwydatnia smak mięsa, - zwiększa "kruchość" wyrobu, To tak pokrótce. Do NS: Swoje zdanie podtrzymuję. Można oczywiście budować wędzarnie z wielokanałowym dostarczaniem dymu, tylko, że nie ma to wielkiego sensu. Tańszy i łatwiejszy sposób przedstawiłem w swej poprzedniej wypowiedzi. Co do "zraszania" wędzonek również odpowiedziałem wyżej. Każdy może jednak robić po swojemu - nikt przecież nie zabrania. Z pozdróweczkami. ps - słuchajcie, chodźcie się u mnie spotkamy na wódkę co? ... moge przytargać zagrychę Edytowane 14 Maja 2010 przez Chef Paul był Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/72/#findComment-4109558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.05.2010 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 (edytowane) Do NS: Swoje zdanie podtrzymuję. Można oczywiście budować wędzarnie z wielokanałowym dostarczaniem dymu, tylko, że nie ma to wielkiego sensu. Tańszy i łatwiejszy sposób przedstawiłem w swej poprzedniej wypowiedzi. Co do "zraszania" wędzonek również odpowiedziałem wyżej. Każdy może jednak robić po swojemu - nikt przecież nie zabrania. Z pozdróweczkami. Nie chodzi mi tu by upierać się ,że dzielenie kanału jest lepsze itp. ,a tylko o to by wskazać sprawdzony inny od powszechnego, sposób na inne równie dobre wędzenie.Także chcę zwrócić uwagę na zraszanie wędzonek w czasie wędzenia na zimno.Bardzo często do marynaty i delikatnego szprycowania i zraszania używam "whiskacza",a nawet coca-coli".Niech to głupio zabrzmi ale tak robię.W Brodnicy bardzo często jadłem wędzonki na zimno robione według receptury z dziada-pradziada.Jesteś Ikoną tego forum i doskonale rozumiem ,że takie sposoby omijasz szerokim łukiem,bo ich po prostu nie znasz lub nie chcesz znać.Znany lubelski (mój znajomy) P.Ci.......-specjalista od wędlin,mięs itp. mocno się zdziwił na te moje precjoza kulinarne ale też ich nie z negował.Czy według ciebie taki sposób postępowania może zakwasić mięso???On stwierdził ,że gadam głupoty i ,że nie widzi w tym żadnego błędu. pozdrawiam NS. Edytowane 14 Maja 2010 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/72/#findComment-4109654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 14.05.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Marcin nie pije i brzydzi się wszeteczeństwem a mnie na obecności Pepega zależy więc rozumiesz... Zależy Ci w kontekście pijaństwa czy wszeteczeństwa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/72/#findComment-4109870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 14.05.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Pijaństwa rzecz jasna. Bo do nas na Podlasie to się same słabe zjeżdżają - co miejscowego czymergesu popróbują to każdy leży. A Ty masz rokendrolową przeszłość więc jest szansa, że wytrzymasz i tempo i moc. A żeś wszeteczny to też nie zaszkodzi. Koleżanki Podlasianki mają mocne ręce, bujne biusty i gorące usta - niewprawiony nie podoła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/72/#findComment-4110212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 14.05.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Tylu specjałów nie spróbować? Grzech ciężki, śmiertelny i niewybaczalny. Jadę, kurde, jadęw poprzek Polski i na szagę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/72/#findComment-4110277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 14.05.2010 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 ...Koleżanki Podlasianki mają mocne ręce, bujne biusty i gorące usta ... Qrcze- no to jednak nic tam po nas - kolezankach Pomorzankach W imieniu kuleczki nie wypowiadam sie, bo ona z inszej czesci Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/72/#findComment-4110333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 14.05.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 KOleżanki z południa podołają Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/72/#findComment-4110355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 14.05.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 [/b] Qrcze- no to jednak nic tam po nas - kolezankach Pomorzankach W imieniu kuleczki nie wypowiadam sie, bo ona z inszej czesci Koleżanka z Polski centralnej również posiada pewne obawy. Kurde na takim tle( Koleżanki Podlasianki mają mocne ręce, bujne biusty i gorące usta )możemy cokolwiek blado wypaść Jednakowoż liczy się przecież wnętrze:cool: Ostatecznie przecież nie ma brzydkich kobiet, jeno czymergesu czasem brak Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/72/#findComment-4110752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 14.05.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Kaska - cala nadzieja w Tobie Kuleczko, a jakbysmy tak koalicje polnocno - centralna zawiazaly i front jednosci przeciw, a nawet za??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/72/#findComment-4110970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 14.05.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Jednakowoż liczy się przecież wnętrze:cool: Ależ naturalnie kuleczko ! Zwłaszcza jeśli to wnętrze, ma rozmiar 75D a może i nawet więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/72/#findComment-4111086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 14.05.2010 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Kaska - cala nadzieja w Tobie Kuleczko, a jakbysmy tak koalicje polnocno - centralna zawiazaly i front jednosci przeciw, a nawet za??? Towarzyszko, pójdźmy na sztandary z piesnią na ustach. W jedności naszej siła! Pepegu, znów się siwuchy opiłeś wieczorną porą Musisz wiedzieć, że na świecie, choćby na takim Podlasiu bywają wnętrza o jakich filozofom się nie sniło. Marne 75d ca może nawet i więcej to przy tym fraszka, albo li tylko skromne haiku Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/72/#findComment-4111115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 14.05.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Musisz wiedzieć, że na świecie, choćby na takim Podlasiu bywają wnętrza o jakich filozofom się nie sniło. Marne 75d ca może nawet i więcej to przy tym fraszka, albo li tylko skromne haiku Ależ ja nawet nie śmiałem tego marnego 75D do Podlasia przypinać. Wszystkim wiadomo , że na Podlasiu matki 75D to córkom na pierwszą komunię kupują.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/72/#findComment-4111125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 14.05.2010 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Ależ ja nawet nie śmiałem tego marnego 75D do Podlasia przypinać. Wszystkim wiadomo , że na Podlasiu matki 75D to córkom na pierwszą komunię kupują.. z Bożą Łaską to nawet i większe I jak my mamy w tym kontekście zaistnieć pomyślał by jeden z drugim. To może ja haiku pepełnię chociaż.. Myślę Podlasie i niech stanie się wola czymergesu z GS-u Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/72/#findComment-4111136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.