Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

nie robie roladek........robie rolady. 8) Nie kokietuje w kulinariach :(

ja robię roladki - takie maluśkie - najczęściej z piersi kurczaczka, indyczka, albo z polędwiczek... 8)

wczoraj zrobiłam roladki z piersi właśnie - z gruszeczką kandyzowaną (do środeczka) i sosikiem żurawinkowym - pychota "nawet" dzieci zjadły :wink: 8) :lol:

pyszne są jeszcze z samą żurawiną, z fetą i pesto, ze szpinakiem i fetą, z pomidorami suszonymi, z serem błękitnym, orzechami, no i tradycyjnie - z pieczarkami i cebulką...

a-ha - zawsze kroję je na plasterki i do tego parę kropli sosiku... :lol:

 

a popcorn - tradycyjnie - z masłem (duuużo masła) :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie robie roladek........robie rolady. 8) Nie kokietuje w kulinariach :(

ja robię roladki - takie maluśkie - najczęściej z piersi kurczaczka, indyczka, albo z polędwiczek... 8)

wczoraj zrobiłam roladki z piersi właśnie - z gruszeczką kandyzowaną (do środeczka) i sosikiem żurawinkowym - pychota "nawet" dzieci zjadły :wink: 8) :lol:

pyszne są jeszcze z samą żurawiną, z fetą i pesto, ze szpinakiem i fetą, z pomidorami suszonymi, z serem błękitnym, orzechami, no i tradycyjnie - z pieczarkami i cebulką...

a-ha - zawsze kroję je na plasterki i do tego parę kropli sosiku... :lol:

 

a popcorn - tradycyjnie - z masłem (duuużo masła) :lol: :lol:

 

popcorn z masłem powiedziałbym,że to standard.Co do przepisu na te twoje roladki jest mało przejrzysty.Napisz do cholerci jak to robisz w kilku zdaniach a nie ograniczaj się tylko do podania wersji skróconej znanej tylko tobie.

 

Roladka ala joan w krótkim opisie.

 

duże dyndadełka z kurczaka,przełożyć na przemian plackami naleśnikowymi na piwie i liśćmi kapusty włoskiej "miętkiej",ze zmieloną polędwicą wieprzową połączoną ze sparzoną skórka z pomarańcza.Ostatnią warstwę przykryć kilkoma papierami ryżowymi tao-tao.Zwinąc w rulon i niczym nie podlewając upiec w rękawie.Możesz odlecieć więc uważaj.Czasów nie podaję bo na pewno wiesz.Moja kulizanka odleciała i nie spada. :wink: :wink: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przyznaję - w kuchni sporo kokietuję... :wink: tym nadrabiam moje lenistwo i dyletanctwo kulinarne... :wink: 8)

 

dlatego lubię szybkie efektowne zdrowe dania...np. to co zapodałeś - w życiu... :-?:wink:

a z roladkami - standard: mięsko klepię pod folią drewnianym wałkiem- żeby włókna nie pękały tylko się rozciągały...a cała reszta...do wyboru do koloru... zależy od humoru, kaprysu, tego co mam pod ręką...

dlatego tak lubię te roladki...pieknie wyglądają - zawsze wychodzą...i smakują gościom...a ja szczesliwa ich szczęściem i nie zmęczona moge skupić sie na dalszym kokietowaniu ich np. deserem... :wink: 8) :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

joan tą roladę dedykuje tobie i twoim gościom.Jest bardzo prosta i nie wymaga dużego nakładu pracy.

 

Wiem ,że lubisz potrawy z dyndadełek kurczakowych więc podam ci coś równie smacznego jak te twoje roladki,które niestety nie do końca są dokładnie rozpisane.

 

Na papier do pieczenia połóż najsampierw pokrojoną w plastry gruszkę.Następnie na nią zetrzyj ulubiony ser żółty.Posyp pokrojoną w plastry młodą wołowiną(ligawa-legawa czy itp) i jedne cycuszki.Znowu zrób taką samą warstwę w tej samej kolejności.Nie słodzimy,octu jemy,pieprzymy,solimy.Każdą z warstw przesypujemy żelatyną.Zwijamy w cukierka pamiętając by w/w miał zawinięte oba boki jak np znany nam cukierek irys.Trzeba toto zapiec.Kokietka kulinarna wie ,że papier przed układaniem poszczególnych warstw powinien być posmarowany oliwą z oliwek. :wink: :wink: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Korzystając z chwili ,że joan robi roladkę,zapodam prostą roladę ziemniaczaną.

 

składniki:

-ugotowane ziemniaki

-jajko

-mąka

-mięso z rosołu

-cebula

-pieczarki

-1 łyżka powideł śliwkowych

-przyprawy

 

czynności:

 

Ciasto robimy tak jak na kopytka t/z dzielimy w garnku piure ziemniaczane na cztery.Wyciągamy 1/4 i to miejsce uzupełniamy pół na pół mąką ziemniaczaną i pszenną.Zagniatamy ciasto, tak żeby było elastyczne ale nie za miękkie.

Mięso z rosołu przekręcamy przez maszynkę i dodajemy wcześnie usmażoną cebulę,pieczarki,łyżkę powideł i przyprawy: sól, pieprz.Całość mieszamy. Z ciasta wałkujemy placek grubości 1 cm.Nakładamy farsz jak do krokietów i zwijamy ściśle w roladę,pamiętając o sklejeniu końców i brzegów. Wkładamy na gotującą się wodę z solą i gotujemy na wolnym ogniu 1/2 h obracając od czasu do czasu.Ja osobiście podaje pokrojone w ukośne plastry, polane stopioną słoniną albo odsmażam na złoto.

 

smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ns jakies przekombinowane te przepisy :roll:

jak na moje podniebienie, oczywiscie 8)

 

 

baklazan w grube plastry krojony

posolony lekko, namoczony oliwa z ol z odrobina czosnku - najlepiej na noc.

 

do zapieczenia warstwami na oliwie:

baklazany , kozi ser (albo blekitny) ,

pomidory bez skory, bazylia - moze byc pesto z bazyli -

po zapieczeniu na wierzch odrobina koziego twarogu i swiezy pieprz.

dobre :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ns jakies przekombinowane te przepisy :roll:

jak na moje podniebienie, oczywiscie 8)

 

 

baklazan w grube plastry krojony

posolony lekko, namoczony oliwa z ol z odrobina czosnku - najlepiej na noc.

 

do zapieczenia warstwami na oliwie:

baklazany , kozi ser (albo blekitny) ,

pomidory bez skory, bazylia - moze byc pesto z bazyli -

po zapieczeniu na wierzch odrobina koziego twarogu i swiezy pieprz.

dobre :)

 

Zosiu jaśniej proszę to chętnie udzielę odpowiedzi na postawioną tu przez Ciebie tezę :roll: :roll: :roll: .

 

Lubię takie kombinacje i eksperymenty kulinarne.Zanim podam je gościom doświadczam się na rodzinie.Nie zawsze musi być to mielony i buraczki 8) 8) 8) .Wszyscy znajomi mówią raczej ,że nie mają czasu na takie pitraszenie a nie ,że są przekombinowane.Aha i żeby zachować równowagę powiem ,że kozi ser jest serem jakoś nie pasującym mi do tego danka.Ale rzecz smaku i gustu kulinarnego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ns jakies przekombinowane te przepisy :roll:

jak na moje podniebienie, oczywiscie 8)

 

 

baklazan w grube plastry krojony

posolony lekko, namoczony oliwa z ol z odrobina czosnku - najlepiej na noc.

 

do zapieczenia warstwami na oliwie:

baklazany , kozi ser (albo blekitny) ,

pomidory bez skory, bazylia - moze byc pesto z bazyli -

po zapieczeniu na wierzch odrobina koziego twarogu i swiezy pieprz.

dobre :)

 

Zosiu jaśniej proszę to chętnie udzielę odpowiedzi na postawioną tu przez Ciebie tezę :roll: :roll: :roll: .

 

Lubię takie kombinacje i eksperymenty kulinarne.Zanim podam je gościom doświadczam się na rodzinie.Nie zawsze musi być to mielony i buraczki 8) 8) 8) .Wszyscy znajomi mówią raczej ,że nie mają czasu na takie pitraszenie a nie ,że są przekombinowane.Aha i żeby zachować równowagę powiem ,że kozi ser jest serem jakoś nie pasującym mi do tego danka.Ale rzecz smaku i gustu kulinarnego.

 

Mniami, tak wlasnie lubie.:p Kozi jest super - przez duze S.8):D

 

 

ns, tylko tyle meeeeeeeeeeeeee meeeeeeeeeeeee.:lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ns jakies przekombinowane te przepisy :roll:

jak na moje podniebienie, oczywiscie 8)

 

 

baklazan w grube plastry krojony

posolony lekko, namoczony oliwa z ol z odrobina czosnku - najlepiej na noc.

 

do zapieczenia warstwami na oliwie:

baklazany , kozi ser (albo blekitny) ,

pomidory bez skory, bazylia - moze byc pesto z bazyli -

po zapieczeniu na wierzch odrobina koziego twarogu i swiezy pieprz.

dobre :)

Wiesz Zośka, ale ty czepliwa jesteś :roll:

przekombinowane, tiaaaaaaaa 8)

 

a sama to dałaś.......................bakłażany.............oliwa................czosnek......

żeby chociaż te bakłażany tak na smalcu podsmażyć, albo boczkiem obłożyć.....

no dobra, żeby tak choć zasmażką doprawić, albo kiełbasy na wierzch i pół kostki masła :D

kto by tam jadł takie bakłażany :p

:lol: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale mi pojechalas po rajtuzach kuleczka 8) :lol:

 

no dobra :oops: - tak naprawde to byla sciema .

ja te baklazany po upieczeniu wygrzebuje

i wyciepuje w kosz, w dziure po baklazanie wsadzam parowkie z kechupem, wszystko owijam slonina i tym nadziewam kluchy. Ziemiaczane z serem. Mozna polac skwarkami albo smietana :D

Ostatecznie moze byc zasmazka , maslo, panierka, w zupelnej ostatecznosci beszamel .

Najbardziej smakuje podane z koka kola :D

A juz myslalas ze nie potrafie , co nie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pierdziut z czosnykiem i oliwą.....ale jak Ta Zochna wyjma te bakłażany .Taką fotkę znalazłem .Jak wyjmie toto z taaaakiego danka? :p :wink:

http://images31.fotosik.pl/35/9149b212ae0028ff.jpg

 

Fenkuły zapiekane z żółtym serem, szynką i pieczarkami.

składniki:

- 4 nieduże fenkuły

-łyżeczka masła

-sól,pieprz

-3 jajka

-szklanka mleka

- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych

- 1/2 kg gotowanej szynki

-25 dkg tartego żółtego sera

-25 dkg pieczarek

 

czynności nie istotne tylko jak wyjąc te nieszczęsne fenkuły?

 

:roll: :roll: :roll: Ja je wyciągam wykałaczkami :lol: :lol: :lol: :wink: a jak to nie pomaga to bierkami bo dłuższe :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale mi pojechalas po rajtuzach kuleczka 8) :lol:

 

no dobra :oops: - tak naprawde to byla sciema .

ja te baklazany po upieczeniu wygrzebuje

i wyciepuje w kosz, w dziure po baklazanie wsadzam parowkie z kechupem, wszystko owijam slonina i tym nadziewam kluchy. Ziemiaczane z serem. Mozna polac skwarkami albo smietana :D

Ostatecznie moze byc zasmazka , maslo, panierka, w zupelnej ostatecznosci beszamel .

Najbardziej smakuje podane z koka kola :D

A juz myslalas ze nie potrafie , co nie ?

fiu fiu fiu :D

zaimponowaaś mi 8) to się nazywa klucharzenie :wink:

radzę Ci jednak wziąć pod uwagę moją małą sugestię

ja bym to wszystko włożyła w świńską kiszkę, udusiła w garze, pokroiła i dopiero potem skwarki i beszamel 8)

 

ns, jak to czym wyjąć........paliuchem :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

joan - plisss...jako, ze ja tez nie lubię zbyt skomplikowanych i czasochłonnyh przepisów, a Twoje roladki "brzmią" nieźle :wink: napisz mi proszę co tam wkładasz w te zawijańce (najlepiej kilka wersji), czy to się surowe wkłada, czy obsmazane i czy całosć się potem zapieka, smaży, dusi czy jak ?

Nie śmiać się proszę - ciągle się uczę 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

joan - plisss...jako, ze ja tez nie lubię zbyt skomplikowanych i czasochłonnyh przepisów, a Twoje roladki "brzmią" nieźle :wink: napisz mi proszę co tam wkładasz w te zawijańce (najlepiej kilka wersji), czy to się surowe wkłada, czy obsmazane i czy całosć się potem zapieka, smaży, dusi czy jak ?

Nie śmiać się proszę - ciągle się uczę 8)

 

uśmiałem się :D :D :D :D :D :D .Przecież napisała już o roladkach.Wkłada iiiiiiiiii.....je :p :p :p 8) 8) :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To moze ja coś zwinę... :wink:

Pierś z kurczaka rozbijam dość cienko, solę odrobinę. Smaruję musztardą ostrą i kładę kawałek żółtego sera o wyrazistym smaku np. ementaler. Na to kładę kawałek kabanosa, ćwiartkę poprzeczną ogórka kiszonego i cieniutki paseczek papryki czerwonej (dla kolorku bardziej niż dla smaku). Zwijam ciasno w roladkę. Spinam wykałaczką w poprzek. Obtaczam w mące i obsmażam. Gotowe :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To moze ja coś zwinę... :wink:

Pierś z kurczaka rozbijam dość cienko, solę odrobinę. Smaruję musztardą ostrą i kładę kawałek żółtego sera o wyrazistym smaku np. ementaler. Na to kładę kawałek kabanosa, ćwiartkę poprzeczną ogórka kiszonego i cieniutki paseczek papryki czerwonej (dla kolorku bardziej niż dla smaku). Zwijam ciasno w roladkę. Spinam wykałaczką w poprzek. Obtaczam w mące i obsmażam. Gotowe :wink:

 

Podoba mi się .Tak trzymaj. :D :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...