joan 02.11.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 nie robie roladek........robie rolady. Nie kokietuje w kulinariach ja robię roladki - takie maluśkie - najczęściej z piersi kurczaczka, indyczka, albo z polędwiczek... wczoraj zrobiłam roladki z piersi właśnie - z gruszeczką kandyzowaną (do środeczka) i sosikiem żurawinkowym - pychota "nawet" dzieci zjadły pyszne są jeszcze z samą żurawiną, z fetą i pesto, ze szpinakiem i fetą, z pomidorami suszonymi, z serem błękitnym, orzechami, no i tradycyjnie - z pieczarkami i cebulką... a-ha - zawsze kroję je na plasterki i do tego parę kropli sosiku... a popcorn - tradycyjnie - z masłem (duuużo masła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.11.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 nie robie roladek........robie rolady. Nie kokietuje w kulinariach ja robię roladki - takie maluśkie - najczęściej z piersi kurczaczka, indyczka, albo z polędwiczek... wczoraj zrobiłam roladki z piersi właśnie - z gruszeczką kandyzowaną (do środeczka) i sosikiem żurawinkowym - pychota "nawet" dzieci zjadły pyszne są jeszcze z samą żurawiną, z fetą i pesto, ze szpinakiem i fetą, z pomidorami suszonymi, z serem błękitnym, orzechami, no i tradycyjnie - z pieczarkami i cebulką... a-ha - zawsze kroję je na plasterki i do tego parę kropli sosiku... a popcorn - tradycyjnie - z masłem (duuużo masła) popcorn z masłem powiedziałbym,że to standard.Co do przepisu na te twoje roladki jest mało przejrzysty.Napisz do cholerci jak to robisz w kilku zdaniach a nie ograniczaj się tylko do podania wersji skróconej znanej tylko tobie. Roladka ala joan w krótkim opisie. duże dyndadełka z kurczaka,przełożyć na przemian plackami naleśnikowymi na piwie i liśćmi kapusty włoskiej "miętkiej",ze zmieloną polędwicą wieprzową połączoną ze sparzoną skórka z pomarańcza.Ostatnią warstwę przykryć kilkoma papierami ryżowymi tao-tao.Zwinąc w rulon i niczym nie podlewając upiec w rękawie.Możesz odlecieć więc uważaj.Czasów nie podaję bo na pewno wiesz.Moja kulizanka odleciała i nie spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 02.11.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 przyznaję - w kuchni sporo kokietuję... tym nadrabiam moje lenistwo i dyletanctwo kulinarne... dlatego lubię szybkie efektowne zdrowe dania...np. to co zapodałeś - w życiu... a z roladkami - standard: mięsko klepię pod folią drewnianym wałkiem- żeby włókna nie pękały tylko się rozciągały...a cała reszta...do wyboru do koloru... zależy od humoru, kaprysu, tego co mam pod ręką... dlatego tak lubię te roladki...pieknie wyglądają - zawsze wychodzą...i smakują gościom...a ja szczesliwa ich szczęściem i nie zmęczona moge skupić sie na dalszym kokietowaniu ich np. deserem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.11.2007 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 joan tą roladę dedykuje tobie i twoim gościom.Jest bardzo prosta i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wiem ,że lubisz potrawy z dyndadełek kurczakowych więc podam ci coś równie smacznego jak te twoje roladki,które niestety nie do końca są dokładnie rozpisane. Na papier do pieczenia połóż najsampierw pokrojoną w plastry gruszkę.Następnie na nią zetrzyj ulubiony ser żółty.Posyp pokrojoną w plastry młodą wołowiną(ligawa-legawa czy itp) i jedne cycuszki.Znowu zrób taką samą warstwę w tej samej kolejności.Nie słodzimy,octu jemy,pieprzymy,solimy.Każdą z warstw przesypujemy żelatyną.Zwijamy w cukierka pamiętając by w/w miał zawinięte oba boki jak np znany nam cukierek irys.Trzeba toto zapiec.Kokietka kulinarna wie ,że papier przed układaniem poszczególnych warstw powinien być posmarowany oliwą z oliwek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.11.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Korzystając z chwili ,że joan robi roladkę,zapodam prostą roladę ziemniaczaną. składniki:-ugotowane ziemniaki-jajko-mąka-mięso z rosołu-cebula -pieczarki-1 łyżka powideł śliwkowych-przyprawy czynności: Ciasto robimy tak jak na kopytka t/z dzielimy w garnku piure ziemniaczane na cztery.Wyciągamy 1/4 i to miejsce uzupełniamy pół na pół mąką ziemniaczaną i pszenną.Zagniatamy ciasto, tak żeby było elastyczne ale nie za miękkie.Mięso z rosołu przekręcamy przez maszynkę i dodajemy wcześnie usmażoną cebulę,pieczarki,łyżkę powideł i przyprawy: sól, pieprz.Całość mieszamy. Z ciasta wałkujemy placek grubości 1 cm.Nakładamy farsz jak do krokietów i zwijamy ściśle w roladę,pamiętając o sklejeniu końców i brzegów. Wkładamy na gotującą się wodę z solą i gotujemy na wolnym ogniu 1/2 h obracając od czasu do czasu.Ja osobiście podaje pokrojone w ukośne plastry, polane stopioną słoniną albo odsmażam na złoto. smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.11.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 lubię joan i dla niej przypomnę już kiedyś zapodawaną roladę w waflu. joan zapodać???Czy już ją robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 03.11.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 ns jakies przekombinowane te przepisy jak na moje podniebienie, oczywiscie baklazan w grube plastry krojony posolony lekko, namoczony oliwa z ol z odrobina czosnku - najlepiej na noc. do zapieczenia warstwami na oliwie: baklazany , kozi ser (albo blekitny) , pomidory bez skory, bazylia - moze byc pesto z bazyli - po zapieczeniu na wierzch odrobina koziego twarogu i swiezy pieprz. dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.11.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 ns jakies przekombinowane te przepisy jak na moje podniebienie, oczywiscie baklazan w grube plastry krojony posolony lekko, namoczony oliwa z ol z odrobina czosnku - najlepiej na noc. do zapieczenia warstwami na oliwie: baklazany , kozi ser (albo blekitny) , pomidory bez skory, bazylia - moze byc pesto z bazyli - po zapieczeniu na wierzch odrobina koziego twarogu i swiezy pieprz. dobre Zosiu jaśniej proszę to chętnie udzielę odpowiedzi na postawioną tu przez Ciebie tezę . Lubię takie kombinacje i eksperymenty kulinarne.Zanim podam je gościom doświadczam się na rodzinie.Nie zawsze musi być to mielony i buraczki .Wszyscy znajomi mówią raczej ,że nie mają czasu na takie pitraszenie a nie ,że są przekombinowane.Aha i żeby zachować równowagę powiem ,że kozi ser jest serem jakoś nie pasującym mi do tego danka.Ale rzecz smaku i gustu kulinarnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 05.11.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 ns jakies przekombinowane te przepisy jak na moje podniebienie, oczywiscie baklazan w grube plastry krojony posolony lekko, namoczony oliwa z ol z odrobina czosnku - najlepiej na noc. do zapieczenia warstwami na oliwie: baklazany , kozi ser (albo blekitny) , pomidory bez skory, bazylia - moze byc pesto z bazyli - po zapieczeniu na wierzch odrobina koziego twarogu i swiezy pieprz. dobre Zosiu jaśniej proszę to chętnie udzielę odpowiedzi na postawioną tu przez Ciebie tezę . Lubię takie kombinacje i eksperymenty kulinarne.Zanim podam je gościom doświadczam się na rodzinie.Nie zawsze musi być to mielony i buraczki .Wszyscy znajomi mówią raczej ,że nie mają czasu na takie pitraszenie a nie ,że są przekombinowane.Aha i żeby zachować równowagę powiem ,że kozi ser jest serem jakoś nie pasującym mi do tego danka.Ale rzecz smaku i gustu kulinarnego. Mniami, tak wlasnie lubie. Kozi jest super - przez duze S. ns, tylko tyle meeeeeeeeeeeeee meeeeeeeeeeeee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 05.11.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 ns jakies przekombinowane te przepisy jak na moje podniebienie, oczywiscie baklazan w grube plastry krojony posolony lekko, namoczony oliwa z ol z odrobina czosnku - najlepiej na noc. do zapieczenia warstwami na oliwie: baklazany , kozi ser (albo blekitny) , pomidory bez skory, bazylia - moze byc pesto z bazyli - po zapieczeniu na wierzch odrobina koziego twarogu i swiezy pieprz. dobre Wiesz Zośka, ale ty czepliwa jesteś przekombinowane, tiaaaaaaaa a sama to dałaś.......................bakłażany.............oliwa................czosnek...... żeby chociaż te bakłażany tak na smalcu podsmażyć, albo boczkiem obłożyć..... no dobra, żeby tak choć zasmażką doprawić, albo kiełbasy na wierzch i pół kostki masła kto by tam jadł takie bakłażany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 05.11.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 ale mi pojechalas po rajtuzach kuleczka no dobra - tak naprawde to byla sciema . ja te baklazany po upieczeniu wygrzebuje i wyciepuje w kosz, w dziure po baklazanie wsadzam parowkie z kechupem, wszystko owijam slonina i tym nadziewam kluchy. Ziemiaczane z serem. Mozna polac skwarkami albo smietana Ostatecznie moze byc zasmazka , maslo, panierka, w zupelnej ostatecznosci beszamel . Najbardziej smakuje podane z koka kola A juz myslalas ze nie potrafie , co nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.11.2007 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 pierdziut z czosnykiem i oliwą.....ale jak Ta Zochna wyjma te bakłażany .Taką fotkę znalazłem .Jak wyjmie toto z taaaakiego danka? http://images31.fotosik.pl/35/9149b212ae0028ff.jpg Fenkuły zapiekane z żółtym serem, szynką i pieczarkami. składniki: - 4 nieduże fenkuły -łyżeczka masła -sól,pieprz -3 jajka -szklanka mleka - 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych - 1/2 kg gotowanej szynki -25 dkg tartego żółtego sera -25 dkg pieczarek czynności nie istotne tylko jak wyjąc te nieszczęsne fenkuły? Ja je wyciągam wykałaczkami a jak to nie pomaga to bierkami bo dłuższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.11.2007 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Zośka zakrztusiła się tymi bakłażanami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 06.11.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 ale mi pojechalas po rajtuzach kuleczka no dobra - tak naprawde to byla sciema . ja te baklazany po upieczeniu wygrzebuje i wyciepuje w kosz, w dziure po baklazanie wsadzam parowkie z kechupem, wszystko owijam slonina i tym nadziewam kluchy. Ziemiaczane z serem. Mozna polac skwarkami albo smietana Ostatecznie moze byc zasmazka , maslo, panierka, w zupelnej ostatecznosci beszamel . Najbardziej smakuje podane z koka kola A juz myslalas ze nie potrafie , co nie ? fiu fiu fiu zaimponowaaś mi to się nazywa klucharzenie radzę Ci jednak wziąć pod uwagę moją małą sugestię ja bym to wszystko włożyła w świńską kiszkę, udusiła w garze, pokroiła i dopiero potem skwarki i beszamel ns, jak to czym wyjąć........paliuchem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 06.11.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 joan - plisss...jako, ze ja tez nie lubię zbyt skomplikowanych i czasochłonnyh przepisów, a Twoje roladki "brzmią" nieźle napisz mi proszę co tam wkładasz w te zawijańce (najlepiej kilka wersji), czy to się surowe wkłada, czy obsmazane i czy całosć się potem zapieka, smaży, dusi czy jak ? Nie śmiać się proszę - ciągle się uczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.11.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 joan - plisss...jako, ze ja tez nie lubię zbyt skomplikowanych i czasochłonnyh przepisów, a Twoje roladki "brzmią" nieźle napisz mi proszę co tam wkładasz w te zawijańce (najlepiej kilka wersji), czy to się surowe wkłada, czy obsmazane i czy całosć się potem zapieka, smaży, dusi czy jak ? Nie śmiać się proszę - ciągle się uczę uśmiałem się .Przecież napisała już o roladkach.Wkłada iiiiiiiiii.....je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 06.11.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 To moze ja coś zwinę... Pierś z kurczaka rozbijam dość cienko, solę odrobinę. Smaruję musztardą ostrą i kładę kawałek żółtego sera o wyrazistym smaku np. ementaler. Na to kładę kawałek kabanosa, ćwiartkę poprzeczną ogórka kiszonego i cieniutki paseczek papryki czerwonej (dla kolorku bardziej niż dla smaku). Zwijam ciasno w roladkę. Spinam wykałaczką w poprzek. Obtaczam w mące i obsmażam. Gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.11.2007 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 To moze ja coś zwinę... Pierś z kurczaka rozbijam dość cienko, solę odrobinę. Smaruję musztardą ostrą i kładę kawałek żółtego sera o wyrazistym smaku np. ementaler. Na to kładę kawałek kabanosa, ćwiartkę poprzeczną ogórka kiszonego i cieniutki paseczek papryki czerwonej (dla kolorku bardziej niż dla smaku). Zwijam ciasno w roladkę. Spinam wykałaczką w poprzek. Obtaczam w mące i obsmażam. Gotowe Podoba mi się .Tak trzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 07.11.2007 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 o jak milo, znowu zawijance. Kiedys byl prezentowany z kozim serkiem: http://img390.imageshack.us/img390/6027/zxev2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 07.11.2007 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 dzisiaj jest swieza mazzarella http://img390.imageshack.us/img390/6853/p1040126co5.jpg http://img105.imageshack.us/img105/7394/p1040133cg7.jpg http://img214.imageshack.us/img214/7894/p1040136rp1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.