niktspecjalny 25.11.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 robiłam pierś kurczaka w tych zupach ..... nie smakowało mi to jak dla mnie za mdłe, wolę bardziej wyraziste smaki orety, to nie dobrze!! A masz inny pomysł? Prosisz o kurce to niech bedzie kuuurce. jeżeli chcesz przepis na super sałatkę z piersi kurczaka i zupek chińskich z grzankami to mogę ja podać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 25.11.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Witam, pilnie potrzebuję przepisu i porady na super danie drobiowe na wystawną kolację, co polecacie? Udka z miodem pieczone mi się już przejadły * 1 cebula * 1 ząbek czosnku * 6 listków limonki kaffir * 1 łodyga trawy cytrynowej * 3 łyżki oleju słonecznikowego * 2-3 łyżki czerwonej pasty curry * 1 litr mleka kokosowego * 3 łyżki konfitury morelowej * 600 g piersi z kurczaka * 60 g płatków kokosowych (nie wiórków!) * 150 ml jogurtu bałkańskiego * listki kolendry do posypania 1.Posiekaj cebulę, czosnek, liście limonki i trawę cytrynową. 2. Na oleju zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pastę curry i smaż jeszcze minutę. 3. Dodaj mleko kokosowe, liście limonki kaffir, trawę cytrynową i 3 łyżki konfitury. 4. Wymieszaj i gotuj przez 20-30 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. 5. W czasie, kiedy sos się gotuje, pokrój piersi z kurczaka na cienkie plastry, a płatki kokosowe upraż na suchej patelni. 6. Kiedy sos będzie dostatecznie gęsty (powinien ,,trzymać się spodu łyżki), zmiksuj go dokładnie i przecedź przez sitko. 7. Zagotuj sos ponownie. Pojedynczo zanurzaj w nim plastry piersi kurczaka (jeśli dodasz wszystkie od razu, zlepią się, a danie będzie nieapetyczne). Po 3-4 minutach dodaj jogurt. 8. Posyp uprażonym kokosem i posiekaną kolendrą. Podawaj z ryżem jaśminowym. copy right by Pascal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 25.11.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Zochna Tak czytałam i myślałam z przerażeniem, ze nie mam ponad połowy składników i chyba coś ze mną jest nie tak a tu proszę..... Pascal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.11.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Witam, pilnie potrzebuję przepisu i porady na super danie drobiowe na wystawną kolację, co polecacie? Udka z miodem pieczone mi się już przejadły * 1 cebula * 1 ząbek czosnku * 6 listków limonki kaffir * 1 łodyga trawy cytrynowej * 3 łyżki oleju słonecznikowego * 2-3 łyżki czerwonej pasty curry * 1 litr mleka kokosowego * 3 łyżki konfitury morelowej * 600 g piersi z kurczaka * 60 g płatków kokosowych (nie wiórków!) * 150 ml jogurtu bałkańskiego * listki kolendry do posypania 1.Posiekaj cebulę, czosnek, liście limonki i trawę cytrynową. 2. Na oleju zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pastę curry i smaż jeszcze minutę. 3. Dodaj mleko kokosowe, liście limonki kaffir, trawę cytrynową i 3 łyżki konfitury. 4. Wymieszaj i gotuj przez 20-30 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. 5. W czasie, kiedy sos się gotuje, pokrój piersi z kurczaka na cienkie plastry, a płatki kokosowe upraż na suchej patelni. 6. Kiedy sos będzie dostatecznie gęsty (powinien ,,trzymać się spodu łyżki), zmiksuj go dokładnie i przecedź przez sitko. 7. Zagotuj sos ponownie. Pojedynczo zanurzaj w nim plastry piersi kurczaka (jeśli dodasz wszystkie od razu, zlepią się, a danie będzie nieapetyczne). Po 3-4 minutach dodaj jogurt. 8. Posyp uprażonym kokosem i posiekaną kolendrą. Podawaj z ryżem jaśminowym. copy right by Pascal Zosiu śfietnyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 25.11.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Witam, pilnie potrzebuję przepisu i porady na super danie drobiowe na wystawną kolację, co polecacie? Udka z miodem pieczone mi się już przejadły * 1 cebula * 1 ząbek czosnku * 6 listków limonki kaffir * 1 łodyga trawy cytrynowej * 3 łyżki oleju słonecznikowego * 2-3 łyżki czerwonej pasty curry * 1 litr mleka kokosowego * 3 łyżki konfitury morelowej * 600 g piersi z kurczaka * 60 g płatków kokosowych (nie wiórków!) * 150 ml jogurtu bałkańskiego * listki kolendry do posypania 1.Posiekaj cebulę, czosnek, liście limonki i trawę cytrynową. 2. Na oleju zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pastę curry i smaż jeszcze minutę. 3. Dodaj mleko kokosowe, liście limonki kaffir, trawę cytrynową i 3 łyżki konfitury. 4. Wymieszaj i gotuj przez 20-30 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. 5. W czasie, kiedy sos się gotuje, pokrój piersi z kurczaka na cienkie plastry, a płatki kokosowe upraż na suchej patelni. 6. Kiedy sos będzie dostatecznie gęsty (powinien ,,trzymać się spodu łyżki), zmiksuj go dokładnie i przecedź przez sitko. 7. Zagotuj sos ponownie. Pojedynczo zanurzaj w nim plastry piersi kurczaka (jeśli dodasz wszystkie od razu, zlepią się, a danie będzie nieapetyczne). Po 3-4 minutach dodaj jogurt. 8. Posyp uprażonym kokosem i posiekaną kolendrą. Podawaj z ryżem jaśminowym. copy right by Pascal brzmi bosko pwenie spróbuję ale poporszę o Przepis na sałatkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 25.11.2007 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Zochna Tak czytałam i myślałam z przerażeniem, ze nie mam ponad połowy składników i chyba coś ze mną jest nie tak a tu proszę..... Pascal mayland - ja mniej wiecej tez - , z pewniakow to piersi mam no ,danie mialo byc wystawne mnie zastanawiaja te listki limonki kaffir ,bo reszta to do kupienia w BOMI (nie wiem czy ta siec jest wszedzie ) Zrobie rozeznanie - jak bonie dydy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.11.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Wiedziałem Składniki: -2 zupki chińskie,kurczakowe(jedna ostra,druga łagodna) -pierś podwójna -pieczywo tostowe -1/2 kostki masła -przyprawy -majonez -kapusta pekińska -ogórek konserwowy -surowa papryka -ząbek czosnku -kukurydza z puszki czynności: Makaron z zupek zalać wrzątkiem i zaraz odcedzić.W torebkach smakowych panierować piersi pokrojone w dowolne kształty.Smażyć na oliwie z oliwek.W miedzy czasie zrobić małe grzanki z pieczywa tostowego, masła i czosnku. Kapustę,ogórek i paprykę pokroić w kostkę.Tak przygotowane składniki połączyć w całość.Na samym końcu dodać grzanki i zabielić delikatnie majonezem. Sałatkę podawać na lisicach kapusty czerwonej ugotowanych w czerwonym winie. smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.11.2007 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Musi być jeszcze jeden składnik..... ,który robi klar w sałatce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 26.11.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Ns, sałatka z zupek chińskich sałatka kojarzy mi się ze zdrowiem, a zupki chińskie, to mieszanina konserwantów, sztucznyc barwników, niezdrowych tłuszczy i zapychaczy żył są naprawdę bardzo niezdrowe rozumiem, że zjeść je można awaryjnie, kiedy brak czasu na wszystko, ale robić z nich sałatkę........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.11.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Ns, sałatka z zupek chińskich sałatka kojarzy mi się ze zdrowiem, a zupki chińskie, to mieszanina konserwantów, sztucznyc barwników, niezdrowych tłuszczy i zapychaczy żył są naprawdę bardzo niezdrowe rozumiem, że zjeść je można awaryjnie, kiedy brak czasu na wszystko, ale robić z nich sałatkę........ Nie rób i żyj zdrowo . Koleżanka pyta o coś z kuraka a nie o to ile jest w potrawie konserwantów itd.Wiem ,że nie unikniemy w naszym codziennym życiu bez tych wspomagaczy.Z cały szacunkiem to Twej zdrowej krytyki ale czy Ty czasem nie przesadzasz? A z drugiej strony poprosimy Cię jednak o jakiś przepis dla w/w by wreszcie spełnił twoje oczekiwania i zmył z oczu to wieczne spojrzenie na niezadowolenie. Prosim Cie droga kuleczko. Bardzo ale to bardzo serdecznie Cie pozdrawiam życząc zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 26.11.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 niezwykle się mylisz, pisząc o moim wiecznym niezadowoleniu robiłam niektóre potrawy z tego tematu i chwaliłam nawet sama też podałam coś niecoś, wystarczy poszukać co do nie rób i żyj zdrowoto dziękuję, i oczywiście zastosuję zdrowie to ważna rzecz Ps.racja, nie wiemy ile w świeżym jedzeniu chemii, to po co dokładać świadomie mieszaninę samych E-cośtam rozumiem, że jako zupa to wyjście awaryjne, ale skoro mam czas na zrobienie sałatki, to na dobranie zdrowszych składników też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 26.11.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Po prawdzie to żaden porządny szef kuchni nie tknąłby zupek (ani chińskich ani innych w proszku) nawet widłami. Każdy szanujący się kucharz do gotowania powinien używać wyłącznie produktów świeżych (nawet mrożonka to ostateczność) i zdrowych. Zupki w proszku i gotowe mieszanki przypraw zaprawiane glutaminianem sodu, aromatami, wzmacniaczami smaku i zapachu są w haute cuisine absolutnie zakazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.11.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 niezwykle się mylisz, pisząc o moim wiecznym niezadowoleniu robiłam niektóre potrawy z tego tematu i chwaliłam nawet sama też podałam coś niecoś, wystarczy poszukać co do nie rób i żyj zdrowoto dziękuję, i oczywiście zastosuję zdrowie to ważna rzecz Ps.racja, nie wiemy ile w świeżym jedzeniu chemii, to po co dokładać świadomie mieszaninę samych E-cośtam rozumiem, że jako zupa to wyjście awaryjne, ale skoro mam czas na zrobienie sałatki, to na dobranie zdrowszych składników też No dobra .Zgadza sie sorry ,że dałem taki brzydki i niesmaczny z dużą ilością Ecośtam.Więc stań na wysokości zadania i doradź koleżance w/w jakiś przepis z kurczaka.No proszę bardzo ale to bardzo jestem ciekaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 26.11.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 depesia, czyżbym nieświadomie była zwolenniczką haute cuisine a co to? Ps. NS, z całym szacunkiem, ale nic nie muszę i nie mam ambicji jak to piszesz "stawać na wysokości zadania" a wyrazić zwoje zdanie chyba mogę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.11.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Po prawdzie to żaden porządny szef kuchni nie tknąłby zupek (ani chińskich ani innych w proszku) nawet widłami. Każdy szanujący się kucharz do gotowania powinien używać wyłącznie produktów świeżych (nawet mrożonka to ostateczność) i zdrowych. Zupki w proszku i gotowe mieszanki przypraw zaprawiane glutaminianem sodu, aromatami, wzmacniaczami smaku i zapachu są w haute cuisine absolutnie zakazane. To mi pojechałaś po szortach.Dobrze tylko ,że nie jestem szefem kuchni i to szanujacym Rację macie obie drogie Panie ale co z tego.Pogadacie ,pogadacie i kuniec.W zamian za to daj jakiś przepis na potrawę z drobiu taki od siebie zdrowy i bez ten tegesów esów czy innych śmesów.Zamieniam się w słuch i ogląd. Też Cię pozdrawiam równie serdecznie jak kuleczke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.11.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 depesia, czyżbym nieświadomie była zwolenniczką haute cuisine a co to? Ps. z całym szacunkiem, ale nic nie muszę i nie mam ambicji jak to piszesz "stawać na wysokości zadania" a wyrazić zwoje zdanie chyba mogę??? Jak zawsze.Oczywiście ,że możesz a nawet musisz bez tego to człowiek zdrowo żyć nie potrafi Nie daj sie prosić i daj jakiś swój ulubiony przepis na drób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 26.11.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 robilam wczoraj pyszny schab z jabłkami plecam, mało roboty, naprawdę smacznie schab (ja użyłam ok 70 dkg) kroimy w plastry, lekko rozbijamy, solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem podsmażamy lekko na oliwie i przekładamy do rondelka na tej samej oliwie podsmażamy 2-3 cebule pokrojone w półtalarki i 3-4 jabłka pokrojone w ósemki przekadamy do rondelka na schab, podlewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem, przykrywamy i dusimy do miękkości (ok 1 godzinę) można lekko zagęścić mąką, ale sos i tak jest dość gęsty od cebuli i jabłek z puree ziemniaczanym i surówką z ogórków kiszonych mniam mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.11.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 robilam wczoraj pyszny schab z jabłkami plecam, mało roboty, naprawdę smacznie schab (ja użyłam ok 70 dkg) kroimy w plastry, lekko rozbijamy, solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem podsmażamy lekko na oliwie i przekładamy do rondelka na tej samej oliwie podsmażamy 2-3 cebule pokrojone w półtalarki i 3-4 jabłka pokrojone w ósemki przekadamy do rondelka na schab, podlewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem, przykrywamy i dusimy do miękkości (ok 1 godzinę) można lekko zagęścić mąką, ale sos i tak jest dość gęsty od cebuli i jabłek z puree ziemniaczanym i surówką z ogórków kiszonych mniam mniam Miało być z drobiu Za długo trochę to przygotowanie(1h) i jeszcze ta mąka .Nie dość ,że jak to sama mówisz sos gesty to jeszcze go zagęszczać mąką?Widzę ,że bardzo lubisz majeranek.To bardzo aromatyczna przyprawa.Nie za dużo jej trochę?Jakie jabłka używasz?To jest ważne.W skórkach czy obrane te ósemki? Tak sobie tylko pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 26.11.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 rozbawiasz mnie do łez nia zauważyłam, aby tytuł wątku dotyczył tylko drobiu to nie jest odpowiedź na post tosinka -mąka jest opcjonalnie, wyraźnie napisane -nie pisałam ile dokładnie tego majeranku, przyjmuję, że nie nasypiesz pół kilo -jabłka obrane, nie lubię jak skórki plączą się w sosie (do pieczeni mogłyby być skórkach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.11.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 rozbawiasz mnie do łez nia zauważyłam, aby tytuł wątku dotyczył tylko drobiu to nie jest odpowiedź na post tosinka -mąka jest opcjonalnie, wyraźnie napisane -nie pisałam ile dokładnie tego majeranku, przyjmuję, że nie nasypiesz pół kilo -jabłka obrane, nie lubię jak skórki plączą się w sosie (do pieczeni mogłyby być skórkach) Zabrałaś głos w tej części topiku gdzie mówiono o potrawie z drobiu.A tu ni stąd ni zowąd schabik.Jeżeli chodzi o jabłka to jaki gatunek?To bardzo ważne w połączeniu z czosnkiem i cebulą.Słodkie czy kwaskowate jak np.szara reneta,antonówka itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.