Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA

Recommended Posts

robiłam pierś kurczaka w tych zupach .....

nie smakowało mi to

jak dla mnie za mdłe, wolę bardziej wyraziste smaki ;)

orety, to nie dobrze!! A masz inny pomysł?

Prosisz o kurce to niech bedzie kuuurce.

jeżeli chcesz przepis na super sałatkę z piersi kurczaka i zupek chińskich z grzankami to mogę ja podać. :wink:

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, pilnie potrzebuję przepisu i porady na super danie drobiowe na wystawną kolację, co polecacie? Udka z miodem pieczone mi się już przejadły

* 1 cebula

* 1 ząbek czosnku

* 6 listków limonki kaffir

* 1 łodyga trawy cytrynowej

* 3 łyżki oleju słonecznikowego

* 2-3 łyżki czerwonej pasty curry

* 1 litr mleka kokosowego

* 3 łyżki konfitury morelowej

* 600 g piersi z kurczaka

* 60 g płatków kokosowych (nie wiórków!)

* 150 ml jogurtu bałkańskiego

* listki kolendry do posypania

1.Posiekaj cebulę, czosnek, liście limonki i trawę cytrynową.

2. Na oleju zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pastę curry i smaż jeszcze minutę.

3. Dodaj mleko kokosowe, liście limonki kaffir, trawę cytrynową i 3 łyżki konfitury.

4. Wymieszaj i gotuj przez 20-30 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

5. W czasie, kiedy sos się gotuje, pokrój piersi z kurczaka na cienkie plastry, a płatki kokosowe upraż na suchej patelni.

6. Kiedy sos będzie dostatecznie gęsty (powinien ,,trzymać się spodu łyżki), zmiksuj go dokładnie i przecedź przez sitko.

7. Zagotuj sos ponownie. Pojedynczo zanurzaj w nim plastry piersi kurczaka (jeśli dodasz wszystkie od razu, zlepią się, a danie będzie nieapetyczne). Po 3-4 minutach dodaj jogurt.

8. Posyp uprażonym kokosem i posiekaną kolendrą. Podawaj z ryżem jaśminowym.

copy right by Pascal

:D

Witam, pilnie potrzebuję przepisu i porady na super danie drobiowe na wystawną kolację, co polecacie? Udka z miodem pieczone mi się już przejadły

* 1 cebula

* 1 ząbek czosnku

3. Dodaj mleko kokosowe, liście limonki kaffir, trawę cytrynową i 3 łyżki konfitury.

5. W czasie, kiedy sos się gotuje, pokrój piersi z kurczaka na cienkie plastry, a płatki kokosowe upraż na suchej patelni.

6. Kiedy sos będzie dostatecznie gęsty (powinien ,,trzymać się spodu łyżki), zmiksuj go dokładnie i przecedź przez sitko.

7. Zagotuj sos ponownie. Pojedynczo zanurzaj w nim plastry piersi kurczaka (jeśli dodasz wszystkie od razu, zlepią się, a danie będzie nieapetyczne). Po 3-4 minutach dodaj jogurt.

copy right by Pascal

Zosiu śfietnyny :wink: :wink: :wink:

* 1 cebula

* 1 ząbek czosnku

copy right by Pascal

brzmi bosko pwenie spróbuję ale poporszę o Przepis na sałatkę

Zochna :o Tak czytałam i myślałam z przerażeniem, ze nie mam ponad połowy składników i chyba coś ze mną jest nie tak a tu proszę..... Pascal :lol: :lol: :lol:

mayland - ja mniej wiecej tez - , z pewniakow to piersi mam ;)

no ,danie mialo byc wystawne :D

mnie zastanawiaja te listki limonki kaffir ,bo reszta to do kupienia w BOMI :D

(nie wiem czy ta siec jest wszedzie :roll: )

Zrobie rozeznanie - jak bonie dydy :D

Wiedziałem :oops: :wink:

Składniki:

-2 zupki chińskie,kurczakowe(jedna ostra,druga łagodna)

-pierś podwójna

-pieczywo tostowe

-1/2 kostki masła

-przyprawy

-majonez

-kapusta pekińska

-ogórek konserwowy

-surowa papryka

-ząbek czosnku

-kukurydza z puszki

czynności:

Makaron z zupek zalać wrzątkiem i zaraz odcedzić.W torebkach smakowych panierować piersi pokrojone w dowolne kształty.Smażyć na oliwie z oliwek.W miedzy czasie zrobić małe grzanki z pieczywa tostowego, masła i czosnku. Kapustę,ogórek i paprykę pokroić w kostkę.Tak przygotowane składniki połączyć w całość.Na samym końcu dodać grzanki i zabielić delikatnie majonezem.

Sałatkę podawać na lisicach kapusty czerwonej ugotowanych w czerwonym winie.

smacznego. :wink:

Ns, sałatka z zupek chińskich :roll:

sałatka kojarzy mi się ze zdrowiem, a zupki chińskie, to mieszanina konserwantów, sztucznyc barwników, niezdrowych tłuszczy i zapychaczy żył :-?

są naprawdę bardzo niezdrowe

rozumiem, że zjeść je można awaryjnie, kiedy brak czasu na wszystko, ale robić z nich sałatkę........

Ns, sałatka z zupek chińskich :roll:

sałatka kojarzy mi się ze zdrowiem, a zupki chińskie, to mieszanina konserwantów, sztucznyc barwników, niezdrowych tłuszczy i zapychaczy żył :-?

są naprawdę bardzo niezdrowe

rozumiem, że zjeść je można awaryjnie, kiedy brak czasu na wszystko, ale robić z nich sałatkę........

Nie rób i żyj zdrowo :p :lol: :p :lol: :wink: .

Koleżanka pyta o coś z kuraka a nie o to ile jest w potrawie konserwantów itd.Wiem ,że nie unikniemy w naszym codziennym życiu bez tych wspomagaczy.Z cały szacunkiem to Twej zdrowej krytyki ale czy Ty czasem nie przesadzasz?

A z drugiej strony poprosimy Cię jednak o jakiś przepis dla w/w by wreszcie spełnił twoje oczekiwania i zmył z oczu to wieczne spojrzenie na niezadowolenie.

Prosim Cie droga kuleczko.

Bardzo ale to bardzo serdecznie Cie pozdrawiam życząc zdrowia.

niezwykle się mylisz, pisząc o moim wiecznym niezadowoleniu

robiłam niektóre potrawy z tego tematu i chwaliłam nawet :D

sama też podałam coś niecoś, wystarczy poszukać 8)

co do

nie rób i żyj zdrowo
to dziękuję, i oczywiście zastosuję :p

zdrowie to ważna rzecz

Ps.racja, nie wiemy ile w świeżym jedzeniu chemii, to po co dokładać świadomie mieszaninę samych E-cośtam

rozumiem, że jako zupa to wyjście awaryjne, ale skoro mam czas na zrobienie sałatki, to na dobranie zdrowszych składników też :wink:

Po prawdzie to żaden porządny szef kuchni nie tknąłby zupek (ani chińskich ani innych w proszku) nawet widłami. Każdy szanujący się kucharz do gotowania powinien używać wyłącznie produktów świeżych (nawet mrożonka to ostateczność) i zdrowych. Zupki w proszku i gotowe mieszanki przypraw zaprawiane glutaminianem sodu, aromatami, wzmacniaczami smaku i zapachu są w haute cuisine absolutnie zakazane.

niezwykle się mylisz, pisząc o moim wiecznym niezadowoleniu

robiłam niektóre potrawy z tego tematu i chwaliłam nawet :D

sama też podałam coś niecoś, wystarczy poszukać 8)

co do

nie rób i żyj zdrowo
to dziękuję, i oczywiście zastosuję :p

zdrowie to ważna rzecz

Ps.racja, nie wiemy ile w świeżym jedzeniu chemii, to po co dokładać świadomie mieszaninę samych E-cośtam

rozumiem, że jako zupa to wyjście awaryjne, ale skoro mam czas na zrobienie sałatki, to na dobranie zdrowszych składników też :wink:

No dobra .Zgadza sie sorry ,że dałem taki brzydki i niesmaczny z dużą ilością Ecośtam.Więc stań na wysokości zadania i doradź koleżance w/w jakiś przepis z kurczaka.No proszę bardzo ale to bardzo jestem ciekaw. :wink: :wink: :wink:

Po prawdzie to żaden porządny szef kuchni nie tknąłby zupek (ani chińskich ani innych w proszku) nawet widłami. Każdy szanujący się kucharz do gotowania powinien używać wyłącznie produktów świeżych (nawet mrożonka to ostateczność) i zdrowych. Zupki w proszku i gotowe mieszanki przypraw zaprawiane glutaminianem sodu, aromatami, wzmacniaczami smaku i zapachu są w haute cuisine absolutnie zakazane.

To mi pojechałaś po szortach.Dobrze tylko ,że nie jestem szefem kuchni i to szanujacym :wink: :wink: Rację macie obie drogie Panie ale co z tego.Pogadacie ,pogadacie i kuniec.W zamian za to daj jakiś przepis na potrawę z drobiu taki od siebie zdrowy i bez ten tegesów esów czy innych śmesów.Zamieniam się w słuch i ogląd.

Też Cię pozdrawiam równie serdecznie jak kuleczke.

depesia, czyżbym nieświadomie była zwolenniczką haute cuisine :D

a co to? 8)

Ps. z całym szacunkiem, ale nic nie muszę i nie mam ambicji jak to piszesz "stawać na wysokości zadania" :D

a wyrazić zwoje zdanie chyba mogę??? :roll:

Jak zawsze.Oczywiście ,że możesz a nawet musisz :lol: :lol: :lol: :wink: bez tego to człowiek zdrowo żyć nie potrafi :D :wink:

Nie daj sie prosić i daj jakiś swój ulubiony przepis na drób.

robilam wczoraj pyszny schab z jabłkami

plecam, mało roboty, naprawdę smacznie :wink:

schab (ja użyłam ok 70 dkg) kroimy w plastry, lekko rozbijamy, solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem

podsmażamy lekko na oliwie i przekładamy do rondelka

na tej samej oliwie podsmażamy 2-3 cebule pokrojone w półtalarki i 3-4 jabłka pokrojone w ósemki

przekadamy do rondelka na schab,

podlewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem,

przykrywamy i dusimy do miękkości (ok 1 godzinę)

można lekko zagęścić mąką, ale sos i tak jest dość gęsty od cebuli i jabłek

z puree ziemniaczanym i surówką z ogórków kiszonych mniam mniam 8)

robilam wczoraj pyszny schab z jabłkami

plecam, mało roboty, naprawdę smacznie :wink:

schab (ja użyłam ok 70 dkg) kroimy w plastry, lekko rozbijamy, solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem

podsmażamy lekko na oliwie i przekładamy do rondelka

na tej samej oliwie podsmażamy 2-3 cebule pokrojone w półtalarki i 3-4 jabłka pokrojone w ósemki

przekadamy do rondelka na schab,

podlewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem,

przykrywamy i dusimy do miękkości (ok 1 godzinę)

można lekko zagęścić mąką, ale sos i tak jest dość gęsty od cebuli i jabłek

z puree ziemniaczanym i surówką z ogórków kiszonych mniam mniam 8)

Miało być z drobiu :lol:

Za długo trochę to przygotowanie(1h) i jeszcze ta mąka :lol: :wink: .Nie dość ,że jak to sama mówisz sos gesty to jeszcze go zagęszczać mąką?Widzę ,że bardzo lubisz majeranek.To bardzo aromatyczna przyprawa.Nie za dużo jej trochę?Jakie jabłka używasz?To jest ważne.W skórkach czy obrane te ósemki?

Tak sobie tylko pytam :wink: :wink: :wink:

rozbawiasz mnie do łez :D :p :p :p

nia zauważyłam, aby tytuł wątku dotyczył tylko drobiu :D

to nie jest odpowiedź na post tosinka

-mąka jest opcjonalnie, wyraźnie napisane

-nie pisałam ile dokładnie tego majeranku, przyjmuję, że nie nasypiesz pół kilo :D

-jabłka obrane, nie lubię jak skórki plączą się w sosie (do pieczeni mogłyby być skórkach)

rozbawiasz mnie do łez :D :p :p :p

nia zauważyłam, aby tytuł wątku dotyczył tylko drobiu :D

to nie jest odpowiedź na post tosinka

-mąka jest opcjonalnie, wyraźnie napisane

-nie pisałam ile dokładnie tego majeranku, przyjmuję, że nie nasypiesz pół kilo :D

-jabłka obrane, nie lubię jak skórki plączą się w sosie (do pieczeni mogłyby być skórkach)

Zabrałaś głos w tej części topiku gdzie mówiono o potrawie z drobiu.A tu ni stąd ni zowąd schabik.Jeżeli chodzi o jabłka to jaki gatunek?To bardzo ważne w połączeniu z czosnkiem i cebulą.Słodkie czy kwaskowate jak np.szara reneta,antonówka itp. :wink: