Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

.Jeżeli chodzi o jabłka to jaki gatunek?To bardzo ważne w połączeniu z czosnkiem i cebulą.Słodkie czy kwaskowate jak np.szara reneta,antonówka itp. :wink:

najlepiej konserwowane w proszku, takie jakie lubisz :D

i przestań się już tak pienić, bo wykipisz :p

Pamietaj ,że ja przy tym byłem miły.

czy liczba wklejonych uśmiechniętych buziek, jest wyznacznikiem bycia miłym?

nie sądzę

prawda jest taka, że próbowałeś się odgryźć z powodu mojej uwagi na temat sałatki z zupek chińskich :roll:

a ja wyraziłam tylko swoje zdanie, bo dla mnie sałatka vel zupka chińska to oksymoron

to tak jak chcieć zrobić koktajl witaminowy z mielonki turystycznej :D

pominęłam już kwestię, że tosinek poszukuje przepisu na wystawną kolację.... :wink:

czy liczba wklejonych uśmiechniętych buziek, jest wyznacznikiem bycia miłym?

nie sądzę

prawda jest taka, że próbowałeś się odgryźć z powodu mojej uwagi na temat sałatki z zupek chińskich :roll:

a ja wyraziłam tylko swoje zdanie, bo dla mnie sałatka vel zupka chińska to oksymoron

to tak jak chcieć zrobić koktajl witaminowy z mielonki turystycznej :D

pominęłam już kwestię, że tosinek poszukuje przepisu na wystawną kolację.... :wink:

Mam Cię lubić i guwienko mnie to obchodzi.I czy Ty chcesz mnie zagryśc ,żebym ja Ciebie mógł odgryśc to małe piweczko w dużym kufeleczku.

Nie bądź taka spróbuj jej a wtedy sałatka vel zupka nie będzie paradoksem.Proszem Ciem spróbuj jak i ja spróbowałem.Nikomu nic nie mów w domciu tylko podaj na stół i "ucieknij" do kulizanki.Potem jak gdyby nigdy nic wróć i zapytaj czy smakowało.Zrób to jeden raz i nigdy tego nie powtarzaj.Jozumiesz kuleczkooooo?

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D --------JEST.

Mam Cię lubić i guwienko mnie to obchodzi.I czy Ty chcesz mnie zagryśc ,żebym ja Ciebie mógł odgryśc to małe piweczko w dużym kufeleczku.

Nie bądź taka spróbuj jej a wtedy sałatka vel zupka nie będzie paradoksem.Proszem Ciem spróbuj jak i ja spróbowałem.Nikomu nic nie mów w domciu tylko podaj na stół i "ucieknij" do kulizanki.Potem jak gdyby nigdy nic wróć i zapytaj czy smakowało.Zrób to jeden raz i nigdy tego nie powtarzaj.Jozumiesz kuleczkooooo?

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D --------JEST.

wiedziałam że tak to sie skończy... :lol: :lol: :lol:

wiedziałam że tak to sie skończy... :lol: :lol: :lol:

To kulinaria i nic się nie kończy....dopiero sie zaczyna....to naaaaaszeeee gotoooowanie. :wink: :wink: :wink: :wink:

kulka i tak Cię lubię.

To ja... (niesmiało podnoszę palec do góry)....

wypowiem sie w temacie sałatki z zupek :roll:

Proponuję kupić karbowany makaron, taki jak jest dodawany do zupek. Mozna nabyć go oddzielnie. Makaron zalać gorącym domowym rosołem na kilka chwil i odlać. A pierś z kurczaka obsypać nie przyprawą z zupki a np. gyrosem lub ziołami, solą i pieprzem i obsmazyć na patelni. Reszta jak wyżej :wink:

Efekt będzie równie smakowity :wink: :lol:

To ja... (niesmiało podnoszę palec do góry)....

wypowiem sie w temacie sałatki z zupek :roll:

Proponuję kupić karbowany makaron, taki jak jest dodawany do zupek. Mozna nabyć go oddzielnie. Makaron zalać gorącym domowym rosołem na kilka chwil i odlać. A pierś z kurczaka obsypać nie przyprawą z zupki a np. gyrosem lub ziołami, solą i pieprzem i obsmazyć na patelni. Reszta jak wyżej :wink:

Efekt będzie równie smakowity :wink: :lol:

kulka tego nie zrozumie.Pochodna zupek chińskich nie wchodzi w rachubę.Ona i tak anty do Eeee.A swoją drogą są na prawdę takie makaroniki be uleprzaszy?

Gotowanie to w moim przypadku jeden wielki eksperyment.

Schabiku nie zamierzam słodzić bo cebula jest słodkim składnikiem tej potrawy.

Ale rozumię, że umiar i rozwaga jest wskazana. Niektórzy nie lubią np. jak ktoś za dużo pieprzy......... :roll:

Gotowanie to w moim przypadku jeden wielki eksperyment.

Schabiku nie zamierzam słodzić bo cebula jest słodkim składnikiem tej potrawy.

Ale rozumię, że umiar i rozwaga jest wskazana. Niektórzy nie lubią np. jak ktoś za dużo pieprzy......... :roll:

z tym pieprzeniem to racja :lol:

jeśli chodzi o słodzenie, to w moim przepisie nie ma cukru

no chyba, że ten zawarty w cebuli i jabłkach

wiesz mayland, że skuszę się i wypróbuję Twoją wersję sałatki, bo widzę, że dla NS-a to sprawa życia i śmierci :lol:

oczywiście dam znać jak wyszło :D

Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem

piersi ponacinać (zrobić kieszonki). Szpinak (może być mrożony rozdrobniony) udusić w małej ilości masełka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane drobno jajko (wcześniej ugotowane na twardo). Posolić, popieprzyć :wink:

Gotowym nadzieniem faszerować piersi- spiąć wykałaczką. Następnie owinąć plastrem boczku i smażyć na wolnym ogniu.

Ewentualnie można jeszcze włożyć na chwilę do piekarnika. Ja zawsze robię je dzień przed imprezą, a potem odgrzewam właśnie w piekarniku.

Można podawać na gorąco lub na zimno. Świetnie wyglądają przekrojone w poprzek.

Smacznego

To jeszcze sałatki dla Ciebie Tosinek

Sałatka z orzechami

kurczak wędzony

orzechy włoskie,

jajka,

kukurydza,

por,

majonez

Jadłam- bardzo mi smakowała. Sama jeszcze nie robiłam

Sałatka z kurczakiem i mandarynkami

Pierś kurczaka ugotowana

garść winogron białych (przekroić na połówki, wyjąć pestki, obrać ze skórek)

mandarynki z puszki,

majonez kielecki,

jogurt naturalny,

curry

Z majonezu, jogurtu, curry i odrobiny soku z mandarynek zrobić sos.

Pierś pokroić w kostkę, dodać winogrona, mandarynki i polać sosem.

Sałatka jest bardzo smaczna- robiłam ją wielokrotnie- zawsze wzbudzała zainteresowanie.

Smacznego

Coś dla amatorów ryb

Kawałki (3 centymetrowe) filetów morskich posolić, obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor. Ostudzić. Pokroić w kosteczkę konserwową paprykę i konserwowe ogórki.

Rybę układać w naczyniu (najlepiej szklanym) na przemian z warzywami. Zalać zimnym sosem.

Sos:

1,5 szklanki wody,

4 łyżki octu,

4 łyżki koncentratu pomidorowego,

1/2 szklanki oleju (niekoniecznie)

Wszystko zagotować, doprawić lekko pieprzem i solą (z solą tak ostrożnie)

Ostudzić i zalać rybę.

Najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień.

kuleczko, po przygotowaniu salatki

prosze nie zapomnij pojsc do "kulizanki" -

to warunek osiagniecia sukcesu przy tym daniu :lol:

Mozesz zabrac troche dania ze soba.

nie idź bo Zosia tylko sobie jaja robi .Ona nie umie gotować i tylko sie tak droczy.Zosiu powiedz ,że chórki istnieją.Mowa oczywiście o tych gastronomicznych. :p :p :wink: