Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

.Jeżeli chodzi o jabłka to jaki gatunek?To bardzo ważne w połączeniu z czosnkiem i cebulą.Słodkie czy kwaskowate jak np.szara reneta,antonówka itp. :wink:

najlepiej konserwowane w proszku, takie jakie lubisz :D

i przestań się już tak pienić, bo wykipisz :p

 

Pamietaj ,że ja przy tym byłem miły.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pamietaj ,że ja przy tym byłem miły.

czy liczba wklejonych uśmiechniętych buziek, jest wyznacznikiem bycia miłym?

nie sądzę

prawda jest taka, że próbowałeś się odgryźć z powodu mojej uwagi na temat sałatki z zupek chińskich :roll:

a ja wyraziłam tylko swoje zdanie, bo dla mnie sałatka vel zupka chińska to oksymoron

to tak jak chcieć zrobić koktajl witaminowy z mielonki turystycznej :D

 

pominęłam już kwestię, że tosinek poszukuje przepisu na wystawną kolację.... :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pamietaj ,że ja przy tym byłem miły.

czy liczba wklejonych uśmiechniętych buziek, jest wyznacznikiem bycia miłym?

nie sądzę

prawda jest taka, że próbowałeś się odgryźć z powodu mojej uwagi na temat sałatki z zupek chińskich :roll:

a ja wyraziłam tylko swoje zdanie, bo dla mnie sałatka vel zupka chińska to oksymoron

to tak jak chcieć zrobić koktajl witaminowy z mielonki turystycznej :D

 

pominęłam już kwestię, że tosinek poszukuje przepisu na wystawną kolację.... :wink:

 

Mam Cię lubić i guwienko mnie to obchodzi.I czy Ty chcesz mnie zagryśc ,żebym ja Ciebie mógł odgryśc to małe piweczko w dużym kufeleczku.

Nie bądź taka spróbuj jej a wtedy sałatka vel zupka nie będzie paradoksem.Proszem Ciem spróbuj jak i ja spróbowałem.Nikomu nic nie mów w domciu tylko podaj na stół i "ucieknij" do kulizanki.Potem jak gdyby nigdy nic wróć i zapytaj czy smakowało.Zrób to jeden raz i nigdy tego nie powtarzaj.Jozumiesz kuleczkooooo?

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D --------JEST.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam Cię lubić i guwienko mnie to obchodzi.I czy Ty chcesz mnie zagryśc ,żebym ja Ciebie mógł odgryśc to małe piweczko w dużym kufeleczku.

Nie bądź taka spróbuj jej a wtedy sałatka vel zupka nie będzie paradoksem.Proszem Ciem spróbuj jak i ja spróbowałem.Nikomu nic nie mów w domciu tylko podaj na stół i "ucieknij" do kulizanki.Potem jak gdyby nigdy nic wróć i zapytaj czy smakowało.Zrób to jeden raz i nigdy tego nie powtarzaj.Jozumiesz kuleczkooooo?

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D --------JEST.

 

wiedziałam że tak to sie skończy... :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam Cię lubić i guwienko mnie to obchodzi.I czy Ty chcesz mnie zagryśc ,żebym ja Ciebie mógł odgryśc to małe piweczko w dużym kufeleczku.

Nie bądź taka spróbuj jej a wtedy sałatka vel zupka nie będzie paradoksem.Proszem Ciem spróbuj jak i ja spróbowałem.Nikomu nic nie mów w domciu tylko podaj na stół i "ucieknij" do kulizanki.Potem jak gdyby nigdy nic wróć i zapytaj czy smakowało.Zrób to jeden raz i nigdy tego nie powtarzaj.Jozumiesz kuleczkooooo?

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D --------JEST.

 

wiedziałam że tak to sie skończy... :lol: :lol: :lol:

 

To kulinaria i nic się nie kończy....dopiero sie zaczyna....to naaaaaszeeee gotoooowanie. :wink: :wink: :wink: :wink:

kulka i tak Cię lubię.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja... (niesmiało podnoszę palec do góry)....

wypowiem sie w temacie sałatki z zupek :roll:

 

Proponuję kupić karbowany makaron, taki jak jest dodawany do zupek. Mozna nabyć go oddzielnie. Makaron zalać gorącym domowym rosołem na kilka chwil i odlać. A pierś z kurczaka obsypać nie przyprawą z zupki a np. gyrosem lub ziołami, solą i pieprzem i obsmazyć na patelni. Reszta jak wyżej :wink:

Efekt będzie równie smakowity :wink: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja... (niesmiało podnoszę palec do góry)....

wypowiem sie w temacie sałatki z zupek :roll:

 

Proponuję kupić karbowany makaron, taki jak jest dodawany do zupek. Mozna nabyć go oddzielnie. Makaron zalać gorącym domowym rosołem na kilka chwil i odlać. A pierś z kurczaka obsypać nie przyprawą z zupki a np. gyrosem lub ziołami, solą i pieprzem i obsmazyć na patelni. Reszta jak wyżej :wink:

Efekt będzie równie smakowity :wink: :lol:

kulka tego nie zrozumie.Pochodna zupek chińskich nie wchodzi w rachubę.Ona i tak anty do Eeee.A swoją drogą są na prawdę takie makaroniki be uleprzaszy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie to w moim przypadku jeden wielki eksperyment.

Schabiku nie zamierzam słodzić bo cebula jest słodkim składnikiem tej potrawy.

 

Ale rozumię, że umiar i rozwaga jest wskazana. Niektórzy nie lubią np. jak ktoś za dużo pieprzy......... :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie to w moim przypadku jeden wielki eksperyment.

Schabiku nie zamierzam słodzić bo cebula jest słodkim składnikiem tej potrawy.

 

Ale rozumię, że umiar i rozwaga jest wskazana. Niektórzy nie lubią np. jak ktoś za dużo pieprzy......... :roll:

z tym pieprzeniem to racja :lol:

jeśli chodzi o słodzenie, to w moim przepisie nie ma cukru

no chyba, że ten zawarty w cebuli i jabłkach

wiesz mayland, że skuszę się i wypróbuję Twoją wersję sałatki, bo widzę, że dla NS-a to sprawa życia i śmierci :lol:

oczywiście dam znać jak wyszło :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem

 

piersi ponacinać (zrobić kieszonki). Szpinak (może być mrożony rozdrobniony) udusić w małej ilości masełka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane drobno jajko (wcześniej ugotowane na twardo). Posolić, popieprzyć :wink:

Gotowym nadzieniem faszerować piersi- spiąć wykałaczką. Następnie owinąć plastrem boczku i smażyć na wolnym ogniu.

 

Ewentualnie można jeszcze włożyć na chwilę do piekarnika. Ja zawsze robię je dzień przed imprezą, a potem odgrzewam właśnie w piekarniku.

Można podawać na gorąco lub na zimno. Świetnie wyglądają przekrojone w poprzek.

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jeszcze sałatki dla Ciebie Tosinek

 

Sałatka z orzechami

 

kurczak wędzony

orzechy włoskie,

jajka,

kukurydza,

por,

majonez

 

Jadłam- bardzo mi smakowała. Sama jeszcze nie robiłam

 

 

Sałatka z kurczakiem i mandarynkami

 

Pierś kurczaka ugotowana

garść winogron białych (przekroić na połówki, wyjąć pestki, obrać ze skórek)

mandarynki z puszki,

majonez kielecki,

jogurt naturalny,

curry

 

Z majonezu, jogurtu, curry i odrobiny soku z mandarynek zrobić sos.

Pierś pokroić w kostkę, dodać winogrona, mandarynki i polać sosem.

Sałatka jest bardzo smaczna- robiłam ją wielokrotnie- zawsze wzbudzała zainteresowanie.

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś dla amatorów ryb

 

Kawałki (3 centymetrowe) filetów morskich posolić, obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor. Ostudzić. Pokroić w kosteczkę konserwową paprykę i konserwowe ogórki.

Rybę układać w naczyniu (najlepiej szklanym) na przemian z warzywami. Zalać zimnym sosem.

Sos:

1,5 szklanki wody,

4 łyżki octu,

4 łyżki koncentratu pomidorowego,

1/2 szklanki oleju (niekoniecznie)

Wszystko zagotować, doprawić lekko pieprzem i solą (z solą tak ostrożnie)

Ostudzić i zalać rybę.

Najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kuleczko, po przygotowaniu salatki

prosze nie zapomnij pojsc do "kulizanki" -

to warunek osiagniecia sukcesu przy tym daniu :lol:

Mozesz zabrac troche dania ze soba.

 

nie idź bo Zosia tylko sobie jaja robi .Ona nie umie gotować i tylko sie tak droczy.Zosiu powiedz ,że chórki istnieją.Mowa oczywiście o tych gastronomicznych. :p :p :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...