wg39070 02.12.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 I tak bez listopadowego zamarznietego pomidora odmiany wg ? Bez swojskiej pieczarki imitujacej trufla i ruskiego szampana? Jak to tak? Jakby tak nabil korpus starej kury bez nog, ud, piersi, o to by mozna bylo porozmawiac! ps lub wedzony nabijany jesiotr Wyobraź sobie, że w listopadzie w Polsce mrozów nie było. Kumasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 02.12.2018 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 cd ... późny "brunch" ... panini Potrzeba: ciapatta, prosciutto, salami pieprzowa, avocado, pomidor, masło, ser cheddar, oliwa lub olej, sól i pieprz, wino ... nadziewamy bułkę i pieczemy kilka minut ... zjadamy ze smakiem, popijając winem ... bardzo skromnie ale bardzo smacznie Pozdrawiam, smacznego życząc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 10.12.2018 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 (edytowane) Łączenie smaków i fuzje ... ... do dobrego wina, polecam brie, ostry cheddar i oliwki faszerowane czosnkiem oraz świeże jeżyny ... a na chłodne i słotne wieczory ... Kentucky z węgorzem ... powyższe propozycje, są generalnie "dostępne dla każdej kieszeni", ... Pozdrawiam smakowicie Edytowane 10 Grudnia 2018 przez Chef Paul ort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 10.12.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Łączenie smaków i fuzje ... [ATTACH=CONFIG]423002[/ATTACH] ... do dobrego wina, polecam brie, ostry cheddar i oliwki faszerowane czosnkiem oraz świeże jerzyny ... a na chłodne i słotne wieczory [ATTACH=CONFIG]423003[/ATTACH] ... Kentucky z węgorzem ... powyższe propozycje, są generalnie "dostępne dla każdej kieszeni", ... Pozdrawiam smakowicie Jeżyny. Na dobre wino, rzeczywiście każdy sobie może pozwolić. Gorzej z wyborem dobrego wina, jest tyle win na Świecie i mimo wielu butelek opróżnionych w ciągu długich lat (ok. 25lat i ok 30-40szt/rok) nie zawsze umiem znaleźć/wybrać dobre wino. Najczęściej udaje się, sięgam jakoś odruchowo po dobre lub bardzo dobre, ale czasami... zdarzają się pomyłki. Zdarzają się też zaskakujące sytuacje. Kiedyś (we Włoszech) np. sięgnąłem po kartonik, wydawałoby się przyzwoitych win miejscowych. Gdy po paru miesiącach otworzyłem butelkę, to zdziwiłem się negatywnie, nie do picia, odstawiłem resztę i zapomniałem o nich. Gdy po paru latach z ciekawości uszczupliłem walający się karton o 1 szt i otworzyłem je, doznałem szoku. Wino jakoś dojrzało, kwasowość prawie zniknęła, a smak-wyborny. Po prostu to wyglądało na włoskie beaujolais, a doszło do siebie już zabutelkowane. Niestety, nie poznam już co byłoby z nim dalej, skończyły się dawno. Jestem ciekaw ciągle nowych smaków, wybieram różne gatunki, nie zatrzymując się jakimś jednym, ulubionym, niestety od roku nie pijam wina-dieta. Oliwki i brie to moje ulubione przekąski do wina, cheddar i szczególnie jeżyny nie bardzo. Co ciekawe, sam cheddar smakuje mi, jeżyny też. Co do whiskey-rzadko pijam, jestem w stanie odróżnić tylko naprawdę podłe i tylko naprawdę dobre, ciemna magia dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 10.12.2018 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 @noc, ... wino do posiłków praktycznie pijemy codziennie (szczególnie do kolacji). Generalnie kupuję wina w przedziale cenowym 10 do 20 usd. Może Cię to zdziwi ale w tej cenie znajdziesz dość sporo bardzo dobrych win w punktacji powyżej 90. Droższych kupuję mniej i raczej tylko na specjalnie okazje. @Władca Przysmaków, ... ładna kolekcja ... widzę, że i u Ciebie trochę tego idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 10.12.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 @noc, ... wino do posiłków praktycznie pijemy codziennie (szczególnie do kolacji). Generalnie kupuję wina w przedziale cenowym 10 do 20 usd. Może Cię to zdziwi ale w tej cenie znajdziesz dość sporo bardzo dobrych win w punktacji powyżej 90. Droższych kupuję mniej i raczej tylko na specjalnie okazje. @Władca Przysmaków, ... ładna kolekcja ... widzę, że i u Ciebie trochę tego idzie Te 10-20$ wcale mnie nie dziwi, właśnie takie głównie gościły na moim stole. Niby niewiele było u mnie, ok. 40/rok, ale to daje ok. 1000 butelek, odkąd piłem nieco więcej wina. Np we Włoszech niezłe wina kupowałem po 6-8Euro, u nas za wino tej klasy, trzeba zapłacić x2, nie wiem skąd taka różnica? A droższe nie zawsze znaczy lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 10.12.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Te 10-20$ wcale mnie nie dziwi, właśnie takie głównie gościły na moim stole. Niby niewiele było u mnie, ok. 40/rok, ale to daje ok. 1000 butelek, odkąd piłem nieco więcej wina. Np we Włoszech niezłe wina kupowałem po 6-8Euro, u nas za wino tej klasy, trzeba zapłacić x2, nie wiem skąd taka różnica? A droższe nie zawsze znaczy lepsze. Wina powyżej 95 pkt raczej za 20 nie kupisz ... przynajmniej ja takich znaleźć nie mogę. Picie wina do każdego niemal posiłku nauczyłem się pić właśnie we Włoszech i tak już zostało (od 1982 do prawie połowy 1983) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 11.12.2018 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Dziś klasyczne Etoufee ... czyli odwłoki raków w pomidorach na ryżu Smacznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 17.12.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 (edytowane) Bedzie zupa. Zawsze od podstaw, nic z torebek i sloikow... ... Spory kociołek szykujesz ps - chyba już czas po jakąś świąteczną rybę się wybrać Ostatnia papryka w tym roku ... mała ilość do pikantnych zrazów zawijanych z borówkową konfiturą Pozdrawiam smakowicie ps - w związku z uwagami "kulinarnych dyletantów" należy wyjaśnić, iż świeżą paprykę w nieznacznej ilości dodajemy do sosu. Pikantność sosu doskonale równoważy borówkowa konfitura ... no ale czy smakosze lubelskiego bimbru to rozumieją? Wątpię Edytowane 20 Grudnia 2018 przez Chef Paul łączenie postów / ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 23.12.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 (edytowane) świątecznie, ... od żony pod choinką ... dziś bardzo skromnie ale smacznie ... tutaj propozycja dla "ukrytych alkoholików" ... a tutaj pytanie: ... jakich noży używacie w Waszej domowej kuchni ? U mnie, Global (od wczoraj), Shun (od około roku - nie pamiętam dokładnie) i od lat ponad 30-tu, trochę już "zmęczony" (ale jeszcze w doskonałej formie); Henckels. Edytowane 24 Grudnia 2018 przez Chef Paul łączenie postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 24.12.2018 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 24.12.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2018 (edytowane) Dziś będzie ryba (z grilla) ... na Alaskę nie chciało mnie się jechać, więc dowieźli . . . Była ryba Edytowane 26 Grudnia 2018 przez Chef Paul łączenie postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 29.12.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Do doskonałego piwa, dobre pieczyste Smakowite pozdrowienia poświąteczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.12.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Jak myślicie? Czy menu ma wpływ na poglądy polityczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 29.12.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Jak myślicie? Czy menu ma wpływ na poglądy polityczne? Zapewne słyszałeś: "jesteś tym co jesz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.12.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 perm - i ty chcesz bawić się w moderatora w tematach politycznych? A zamiast pisać o kulinariach w dziale kulinarnym zaczynasz tutaj politykować, bo koniecznie chcesz prowokować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 29.12.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Jak myślicie? Czy menu ma wpływ na poglądy polityczne? Myślimy, że Tobie już dziękujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 29.12.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Do doskonałego piwa, dobre pieczyste [ATTACH=CONFIG]423865[/ATTACH] Smakowite pozdrowienia poświąteczne Ładne i pewnie smaczne to pieczyste, wolę jednak japońskie sashimi, lekkie i nadzwyczaj smaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 29.12.2018 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 I tym sie roznimy, czyli wyzsza kultura kulinarna. Jak widac, Chef dobral potrawe do super piwa. U mnie jest podobnie, a sashimi, sushi, poke, crudo i ceviche robie najczesciej jako drugie sniadanie. Wszystko do odpowiedniej "butelki". W której restauracji walnąłeś fotkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 29.12.2018 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Również lubię rybkę ... taką np późnym popołudniem ... z kaparami i avocado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.