Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

I tak bez listopadowego zamarznietego pomidora odmiany wg ? Bez swojskiej pieczarki imitujacej trufla i ruskiego szampana? Jak to tak?

Jakby tak nabil korpus starej kury bez nog, ud, piersi, o to by mozna bylo porozmawiac!

 

ps lub wedzony nabijany jesiotr

 

Wyobraź sobie, że w listopadzie w Polsce mrozów nie było. Kumasz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

cd ...

późny "brunch" :) ... panini

Potrzeba: ciapatta, prosciutto, salami pieprzowa, avocado, pomidor, masło, ser cheddar, oliwa lub olej, sól i pieprz, wino

20181202_114659.jpg

... nadziewamy bułkę i pieczemy kilka minut :)

20181202_131256.jpg

... zjadamy ze smakiem, popijając winem :)

20181202_140145.jpg

... bardzo skromnie ale bardzo smacznie :)

 

Pozdrawiam, smacznego życząc :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Łączenie smaków i fuzje ...

20181208_183734.jpg

... do dobrego wina, polecam brie, ostry cheddar i oliwki faszerowane czosnkiem oraz świeże jeżyny

 

... a na chłodne i słotne wieczory

20181209_212858.jpg

... Kentucky z węgorzem :)

 

... powyższe propozycje, są generalnie "dostępne dla każdej kieszeni", ...

 

Pozdrawiam smakowicie

20181208_183734.jpg

20181209_212858.jpg

Edytowane przez Chef Paul
ort
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Łączenie smaków i fuzje ...

[ATTACH=CONFIG]423002[/ATTACH]

... do dobrego wina, polecam brie, ostry cheddar i oliwki faszerowane czosnkiem oraz świeże jerzyny

 

... a na chłodne i słotne wieczory

[ATTACH=CONFIG]423003[/ATTACH]

... Kentucky z węgorzem :)

 

... powyższe propozycje, są generalnie "dostępne dla każdej kieszeni", ...

 

Pozdrawiam smakowicie

 

Jeżyny.

Na dobre wino, rzeczywiście każdy sobie może pozwolić. Gorzej z wyborem dobrego wina, jest tyle win na Świecie i mimo wielu butelek opróżnionych w ciągu długich lat (ok. 25lat i ok 30-40szt/rok) nie zawsze umiem znaleźć/wybrać dobre wino. Najczęściej udaje się, sięgam jakoś odruchowo po dobre lub bardzo dobre, ale czasami... zdarzają się pomyłki.

Zdarzają się też zaskakujące sytuacje. Kiedyś (we Włoszech) np. sięgnąłem po kartonik, wydawałoby się przyzwoitych win miejscowych. Gdy po paru miesiącach otworzyłem butelkę, to zdziwiłem się negatywnie, nie do picia, odstawiłem resztę i zapomniałem o nich. Gdy po paru latach z ciekawości uszczupliłem walający się karton o 1 szt i otworzyłem je, doznałem szoku. Wino jakoś dojrzało, kwasowość prawie zniknęła, a smak-wyborny. Po prostu to wyglądało na włoskie beaujolais, a doszło do siebie już zabutelkowane. Niestety, nie poznam już co byłoby z nim dalej, skończyły się dawno. Jestem ciekaw ciągle nowych smaków, wybieram różne gatunki, nie zatrzymując się jakimś jednym, ulubionym, niestety od roku nie pijam wina-dieta. Oliwki i brie to moje ulubione przekąski do wina, cheddar i szczególnie jeżyny nie bardzo. Co ciekawe, sam cheddar smakuje mi, jeżyny też.

Co do whiskey-rzadko pijam, jestem w stanie odróżnić tylko naprawdę podłe i tylko naprawdę dobre, ciemna magia dla mnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@noc, ... wino do posiłków praktycznie pijemy codziennie (szczególnie do kolacji). Generalnie kupuję wina w przedziale cenowym 10 do 20 usd. Może Cię to zdziwi ale w tej cenie znajdziesz dość sporo bardzo dobrych win w punktacji powyżej 90. Droższych kupuję mniej i raczej tylko na specjalnie okazje.

 

@Władca Przysmaków, ... ładna kolekcja :) ... widzę, że i u Ciebie trochę tego idzie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@noc, ... wino do posiłków praktycznie pijemy codziennie (szczególnie do kolacji). Generalnie kupuję wina w przedziale cenowym 10 do 20 usd. Może Cię to zdziwi ale w tej cenie znajdziesz dość sporo bardzo dobrych win w punktacji powyżej 90. Droższych kupuję mniej i raczej tylko na specjalnie okazje.

 

@Władca Przysmaków, ... ładna kolekcja :) ... widzę, że i u Ciebie trochę tego idzie :)

 

Te 10-20$ wcale mnie nie dziwi, właśnie takie głównie gościły na moim stole. Niby niewiele było u mnie, ok. 40/rok, ale to daje ok. 1000 butelek, odkąd piłem nieco więcej wina. Np we Włoszech niezłe wina kupowałem po 6-8Euro, u nas za wino tej klasy, trzeba zapłacić x2, nie wiem skąd taka różnica? A droższe nie zawsze znaczy lepsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te 10-20$ wcale mnie nie dziwi, właśnie takie głównie gościły na moim stole. Niby niewiele było u mnie, ok. 40/rok, ale to daje ok. 1000 butelek, odkąd piłem nieco więcej wina. Np we Włoszech niezłe wina kupowałem po 6-8Euro, u nas za wino tej klasy, trzeba zapłacić x2, nie wiem skąd taka różnica? A droższe nie zawsze znaczy lepsze.

Wina powyżej 95 pkt raczej za 20 nie kupisz :( ... przynajmniej ja takich znaleźć nie mogę.

Picie wina do każdego niemal posiłku nauczyłem się pić właśnie we Włoszech i tak już zostało :) (od 1982 do prawie połowy 1983) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bedzie zupa. Zawsze od podstaw, nic z torebek i sloikow...

 

...

Spory kociołek szykujesz :) ;)

 

ps - chyba już czas po jakąś świąteczną rybę się wybrać :)

 

Ostatnia papryka w tym roku

FB_IMG_1545261779546.jpg

 

... mała ilość do pikantnych zrazów zawijanych z borówkową konfiturą :)

FB_IMG_1545261770531.jpg

 

Pozdrawiam smakowicie :)

 

ps - w związku z uwagami "kulinarnych dyletantów" należy wyjaśnić, iż świeżą paprykę w nieznacznej ilości dodajemy do sosu. Pikantność sosu doskonale równoważy borówkowa konfitura ... no ale czy smakosze lubelskiego bimbru to rozumieją? Wątpię :)

Edytowane przez Chef Paul
łączenie postów / ps
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

świątecznie, :) ... od żony pod choinką

FB_IMG_1545597256545.jpg

 

... dziś bardzo skromnie ale smacznie :)

FB_IMG_1545617995283.jpg

 

... tutaj propozycja dla "ukrytych alkoholików" :)

FB_IMG_1545618006007.jpg

 

... a tutaj pytanie:

FB_IMG_1545618011547.jpg

... jakich noży używacie w Waszej domowej kuchni ?

U mnie, Global (od wczoraj), Shun (od około roku - nie pamiętam dokładnie) i od lat ponad 30-tu, trochę już "zmęczony" (ale jeszcze w doskonałej formie); Henckels.

Edytowane przez Chef Paul
łączenie postów
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...