Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

...

 

ps z japonskim akcentem, wersja Global

Widzę, że trochę już nimi popracowałeś :)

Jaka jest Twoja opinia ?

Mnie zawsze wydawały się trochę za lekkie. W pracy używam głównie Messermeister i Trident, w domu przez ponad 20 lat Henckels.

Teraz Global wydają mnie się jednak bardzo wygodne w użytkowaniu i ich lekkość przestała przeszkadzać.

 

ps - przyjemny dzbaneczek :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiam się jak teraz powinny wyglądać te prawdziwe Kulinaria .Może tak:

 

1.Dokładny opis dania - potrawy

2.zwykła fotka z finałem tego dania - potrawy

Czyli zrobiłem to tak i tak i fotka.Moderatorzy mają większe baczenie na wiadomo co , to i wreszcie zapanuje sielanka.

 

Dlaczego o tym wspominam.Myślę ,że się powtarzam ale budujący , Ci co wybudowali ale zawsze coś jest do zmiany ,modernizacji itp. chcieliby po zakończonej pracy zobaczyć coś fajnego na talerzu.Dobrze ,że Redakcja nie posłuchała głosów adwersarzy i zostawiła wątki kulinarne , które j/w mają li tylko pośredni wpływ na budowlankę.Zapomniałem , przecież jest to wreszcie otwarta droga dla tych co z ukrycia przyglądali się potyczkom słownym , a wkleić swojego nic nie mogli.Teraz po krótkim opisie dania propozycji mojej j/w i jednej końcowej fotce mają sprawę rozwiązaną.

Edytowane przez niktspecjalny
z ukrycia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Opis.Bułka pszenna posmarowana masłem kminkowym.Plaster wędzonego indyka , dwa plastry cebuli i na górę 1/2 plastra sera Edam Rycki.(regionalny).Na górę czyli ciepłą kanapkę ,sałata(liść ze środka),oliwki na małej wykałaczce.Potem p[olałem sobie sosem czego tu nie widać (opcja).

 

236031a15f674eb2.jpg

 

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Opis.Ziemniaki pure ubijane ze smażoną cebulką i śmietaną. Buraczki tarte z jabłkiem na zasmażce bez śmietany z octem winnym i cukrem ,odrobina soli .Sałata na słodko ze szczypiorem i miodem nie cukrem do śmietany tylko miód do sałaty i szczypiorku.Boczniak smażony w takiej samej panierce jak Devolay. Devolay z dobrze schłodzonym masłem tym razem z fileta indyczego oprószonego przed zawinięciem solą i pieprzem.

 

48362d0100cd0e29.jpg

 

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zupa w stylu ramen (akurat w Lidlu azjatycki tydzień):

 

dla 2 osób

- esencjonalny rosół (1 l) z wołowiny (u mnie pozostałość z gotowania mięs do pasztetu)

- makaron azjatycki (u mnie udon)

- grzybki Mun (suszone)

- glony Wakame (suszone, pierwotnie planowałam kapustę pak-choi, ale nie była dostepna)

- ugotowane jajko

- kurczak 0,4 kg (może być wołowina lub inne mięso)

- szczypior od cebuli

- mieszanka chińska (miały być kiełki fasoli i bambusa, ale w Kórniku niedostępne, więc wzięłam mieszankę, w której występują)

- imbir (rozmiar mniej więcej męskiego kciuka)

- mała papryczka chili

- sos rybny

- sos sojowy

 

Glony Wakame zalewam gorącym rosołem (ok. 250 ml) aby napęczniały.

Grzybki Mun zalewam niewielką ilością wrzątku

Gotuję makaron.

 

Kurczaka kroję na plasterki i podsmażam z sosem rybnym i sojowym na dużym ogniu. Kiedy przyrumieni się, wyciągam i wrzucam do rosołu, a na patelnię (nie myję jej, ma zostać sos ze smażenia) dorzucam posiekany imbir i papryczkę chili a po chwili grzybki Mun, podsmażam aż odparują wodę, wyciągam i odkładam. Smażę (wciąż na tej samej patelni) mieszankę chińską (dodając znów sos sojowy i rybny).

W czasie kiedy smażę kolejne porcje, podgrzewam rosół, aby wrzucone mięso doszło w środku a płyn przejął smaki.

 

W miseczce układam nieco makaronu, alg, grzybków, warzyw, jajko, mięso i zalewam rosołem. Posypuję szczypiorem.

 

3da3bec593a85423gen.jpg

Przepraszam za amatorskie zdjęcie, ale mam za mało Iphone'ów, by należycie zaprezentować potrawę w Kulinariach...

IMG_20190113_162424.jpg

Edytowane przez Elfir
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Opis.3 szt. dorodnej cebuli (dużej) smażę na stopionej słoninie .Następnie dodaję łyżkę golonki ze słoika i na koniec wbijam jajko.Przewagą jest cebula która jest tylko koloryzowana 1 jajkiem i w/w łyżką golonki.Na koniec przyprawiam solą i pieprzem .Pieprzem dość ostro.(opcja). Pieczywo prezentowane to bułka wrocławska.Najlepiej z tostera.

 

e24c530050731fcd.jpg

 

Pomidor koktajlowy jako dodatek na podbicie smaku.

 

smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierogi ze szpinakiem i oscypkiem

 

dwa ząbki czosnku

cebula

opakowanie szpinaku (mrożony lub świeży)

jajko

3 oscypki wędzone (te małe). Można użyć innego sera o wyrazistym smaku.

tłuszcz do smażenia

przyprawy (ja użyłam mieszanki zielonej czubricy)

ewentualnie kaszka manna lub bułka tarta

 

Czosnek przysmażam z cebulą. Dodaję szpinak, podsmażam by odparował.

Studzę. Schłodzone oscypki ścieram (używam tarki w robocie kuchennym) na wiórki. Mieszam z masą. Doprawiam wyraźnie. Dodaję jajko, a jak masa jest za luźna to zagęszczam kaszką lub bułka tartą.

 

Dwie szklanki mąki i pół łyżeczki soli zalewam gorąca wodą i wyrabiam (ja wyrabiam robotem kuchennym). Z tej porcji mąki wyszło mi 20 dużych pierogów.

Rozwałkowuję, wycinam krążki, nakładam nadzienie, zlepiam.

Wrzucam do wrzątku i gotuję do wypłynięcia.

 

Podaję z przysmażoną cebulką.

 

2a117b37f51903a5.jpg

IMG_20190115_190622.jpg

Edytowane przez Elfir
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Opis.Ćwiartka z kurczaka ugotowana w oleju kujawskim bez żadnych przypraw.40 min w nastawie na 2 kuchnia induk. , na koniec pieczarka i cebula w płatach. Powoli ale z fajnym skutkiem.Surówka z papryki domowej w occie, ogórek kiszony ,cebula,pomidor,oliwa z oliwek,Vegeta i pieprz.Pieczywo.Trochę go odsączyłem na ręczniku jednorazowym ale i tak nie ciekł tłuszczem mimo takiego smażenia.

 

22606ed98e591aa1.jpg

 

Warto spróbować.Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może za wykwintne danie do tego działu za bardzo nie trafia ale (przepraszam Panie) dla fanów - Panów troszkę tłustego raz na jakiś czas nic nie popsuje -zaszkodzi..:D.Naleciało mnie na surowy smażony gruby plaster boczku z chrząstką.Niczym nie panierowany trafił na patelnię i smażyłem go na "małym ogniu" około 30 min.Podałem go sobie z zeszłorocznymi opieńkami w occie i rwaną plecionką z makiem.

 

8790f7dbd5a15187.jpg

 

Pod koniec smażenia posypałem go ostra papryką, solą morską i moim ulubionym mielonym kminkiem i papką z prawdziwków. Ten zestaw jest obłędny i mało przeze mnie widziany w sieci.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Opis.Śniadanie inne niż kontynentalne.Na ciabatcie z suszonymi pomidorami i cebulą,Na liściach sałaty by wyostrzać wzrok przed konsumpcją,na maśle czosnkowym smażona mortadela bez tłuszczu z "Ryjka" czyli receptura rodem z PRL-u .Szczypiorek.

 

c6c1a951e40b4035.jpg

 

Owoce kończące to proste śniadanie.Herbata wiśniowa i koniec.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli istniej taki wątek jak "Kulinaria", to przydałby się jeszcze wątek "Jak nie należy się odżywiać" i tam przekierowywać większość wpisów z tego wątku. Ale do tego jest potrzebny jakiś ogarnięty moderator, który chciałby się tym zająć. Bo rozróżnić co nadaje się do którego wątku, to nie jest żadne wyzwanie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...