Chef Paul 30.12.2018 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 ... ps z japonskim akcentem, wersja Global Widzę, że trochę już nimi popracowałeś Jaka jest Twoja opinia ? Mnie zawsze wydawały się trochę za lekkie. W pracy używam głównie Messermeister i Trident, w domu przez ponad 20 lat Henckels. Teraz Global wydają mnie się jednak bardzo wygodne w użytkowaniu i ich lekkość przestała przeszkadzać. ps - przyjemny dzbaneczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 31.12.2018 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Wszystkiego, Wszystkim, w nadchodzącym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 31.12.2018 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Wszystkim Forumowiczom wszystkiego najlepszego w Nowym 2019 Roku i w latach następnych też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 31.12.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Przyłączam się do życzeń noworocznych. Spełnienia marzeń w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 01.01.2019 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 wczoraj ... drobne przekąski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 01.01.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 dziś ... ostatnia już butelka ... tylko z żoną Najlepszego z nowym rokiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.01.2019 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Zastanawiam się jak teraz powinny wyglądać te prawdziwe Kulinaria .Może tak: 1.Dokładny opis dania - potrawy 2.zwykła fotka z finałem tego dania - potrawyCzyli zrobiłem to tak i tak i fotka.Moderatorzy mają większe baczenie na wiadomo co , to i wreszcie zapanuje sielanka. Dlaczego o tym wspominam.Myślę ,że się powtarzam ale budujący , Ci co wybudowali ale zawsze coś jest do zmiany ,modernizacji itp. chcieliby po zakończonej pracy zobaczyć coś fajnego na talerzu.Dobrze ,że Redakcja nie posłuchała głosów adwersarzy i zostawiła wątki kulinarne , które j/w mają li tylko pośredni wpływ na budowlankę.Zapomniałem , przecież jest to wreszcie otwarta droga dla tych co z ukrycia przyglądali się potyczkom słownym , a wkleić swojego nic nie mogli.Teraz po krótkim opisie dania propozycji mojej j/w i jednej końcowej fotce mają sprawę rozwiązaną. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez niktspecjalny z ukrycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.01.2019 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Opis.Bułka pszenna posmarowana masłem kminkowym.Plaster wędzonego indyka , dwa plastry cebuli i na górę 1/2 plastra sera Edam Rycki.(regionalny).Na górę czyli ciepłą kanapkę ,sałata(liść ze środka),oliwki na małej wykałaczce.Potem p[olałem sobie sosem czego tu nie widać (opcja). Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.01.2019 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Opis.Ziemniaki pure ubijane ze smażoną cebulką i śmietaną. Buraczki tarte z jabłkiem na zasmażce bez śmietany z octem winnym i cukrem ,odrobina soli .Sałata na słodko ze szczypiorem i miodem nie cukrem do śmietany tylko miód do sałaty i szczypiorku.Boczniak smażony w takiej samej panierce jak Devolay. Devolay z dobrze schłodzonym masłem tym razem z fileta indyczego oprószonego przed zawinięciem solą i pieprzem. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.01.2019 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Zupa w stylu ramen (akurat w Lidlu azjatycki tydzień): dla 2 osób - esencjonalny rosół (1 l) z wołowiny (u mnie pozostałość z gotowania mięs do pasztetu) - makaron azjatycki (u mnie udon) - grzybki Mun (suszone) - glony Wakame (suszone, pierwotnie planowałam kapustę pak-choi, ale nie była dostepna) - ugotowane jajko - kurczak 0,4 kg (może być wołowina lub inne mięso) - szczypior od cebuli - mieszanka chińska (miały być kiełki fasoli i bambusa, ale w Kórniku niedostępne, więc wzięłam mieszankę, w której występują) - imbir (rozmiar mniej więcej męskiego kciuka) - mała papryczka chili - sos rybny - sos sojowy Glony Wakame zalewam gorącym rosołem (ok. 250 ml) aby napęczniały. Grzybki Mun zalewam niewielką ilością wrzątku Gotuję makaron. Kurczaka kroję na plasterki i podsmażam z sosem rybnym i sojowym na dużym ogniu. Kiedy przyrumieni się, wyciągam i wrzucam do rosołu, a na patelnię (nie myję jej, ma zostać sos ze smażenia) dorzucam posiekany imbir i papryczkę chili a po chwili grzybki Mun, podsmażam aż odparują wodę, wyciągam i odkładam. Smażę (wciąż na tej samej patelni) mieszankę chińską (dodając znów sos sojowy i rybny). W czasie kiedy smażę kolejne porcje, podgrzewam rosół, aby wrzucone mięso doszło w środku a płyn przejął smaki. W miseczce układam nieco makaronu, alg, grzybków, warzyw, jajko, mięso i zalewam rosołem. Posypuję szczypiorem. Przepraszam za amatorskie zdjęcie, ale mam za mało Iphone'ów, by należycie zaprezentować potrawę w Kulinariach... Edytowane 15 Stycznia 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.01.2019 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Witam. Opis.3 szt. dorodnej cebuli (dużej) smażę na stopionej słoninie .Następnie dodaję łyżkę golonki ze słoika i na koniec wbijam jajko.Przewagą jest cebula która jest tylko koloryzowana 1 jajkiem i w/w łyżką golonki.Na koniec przyprawiam solą i pieprzem .Pieprzem dość ostro.(opcja). Pieczywo prezentowane to bułka wrocławska.Najlepiej z tostera. Pomidor koktajlowy jako dodatek na podbicie smaku. smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.01.2019 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 (edytowane) Pierogi ze szpinakiem i oscypkiem dwa ząbki czosnku cebula opakowanie szpinaku (mrożony lub świeży) jajko 3 oscypki wędzone (te małe). Można użyć innego sera o wyrazistym smaku. tłuszcz do smażenia przyprawy (ja użyłam mieszanki zielonej czubricy) ewentualnie kaszka manna lub bułka tarta Czosnek przysmażam z cebulą. Dodaję szpinak, podsmażam by odparował. Studzę. Schłodzone oscypki ścieram (używam tarki w robocie kuchennym) na wiórki. Mieszam z masą. Doprawiam wyraźnie. Dodaję jajko, a jak masa jest za luźna to zagęszczam kaszką lub bułka tartą. Dwie szklanki mąki i pół łyżeczki soli zalewam gorąca wodą i wyrabiam (ja wyrabiam robotem kuchennym). Z tej porcji mąki wyszło mi 20 dużych pierogów. Rozwałkowuję, wycinam krążki, nakładam nadzienie, zlepiam. Wrzucam do wrzątku i gotuję do wypłynięcia. Podaję z przysmażoną cebulką. Edytowane 8 Kwietnia 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.01.2019 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Witam Opis.Tymbalik na kości schabowej , korpusie i skrzydełkach kurzych.Włoszczyzna ale bez cebuli .Mało kleju to i żelatyna potrzebna.Czosnek do przecedzonego wywaru.W tymbaliku tylko marchew i mięso. Czas gotowania tej pseudo galarety 6 h. smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.01.2019 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Witam Opis.Jak nie dużo trzeba by mało dodać , a jak diametralnie śniadanie się zmienia.Parówka z przewaga mięsa schabowego i dodatki. Fajne smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.01.2019 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Witam. Opis.Śniadanie dość proste.Jajko sadzone na maśle klarowanym (mało bo patelnia dobra).Gdy jajo wbite od razu pokrojony w kostkę pomidorek,sól i pieprz.Kanapka z polędwicą od chłopa i nowy majonez chemicznie dobry. smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.01.2019 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Witam Opis.Ćwiartka z kurczaka ugotowana w oleju kujawskim bez żadnych przypraw.40 min w nastawie na 2 kuchnia induk. , na koniec pieczarka i cebula w płatach. Powoli ale z fajnym skutkiem.Surówka z papryki domowej w occie, ogórek kiszony ,cebula,pomidor,oliwa z oliwek,Vegeta i pieprz.Pieczywo.Trochę go odsączyłem na ręczniku jednorazowym ale i tak nie ciekł tłuszczem mimo takiego smażenia. Warto spróbować.Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.01.2019 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Może za wykwintne danie do tego działu za bardzo nie trafia ale (przepraszam Panie) dla fanów - Panów troszkę tłustego raz na jakiś czas nic nie popsuje -zaszkodzi...Naleciało mnie na surowy smażony gruby plaster boczku z chrząstką.Niczym nie panierowany trafił na patelnię i smażyłem go na "małym ogniu" około 30 min.Podałem go sobie z zeszłorocznymi opieńkami w occie i rwaną plecionką z makiem. Pod koniec smażenia posypałem go ostra papryką, solą morską i moim ulubionym mielonym kminkiem i papką z prawdziwków. Ten zestaw jest obłędny i mało przeze mnie widziany w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.01.2019 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Witam. Opis.Śniadanie inne niż kontynentalne.Na ciabatcie z suszonymi pomidorami i cebulą,Na liściach sałaty by wyostrzać wzrok przed konsumpcją,na maśle czosnkowym smażona mortadela bez tłuszczu z "Ryjka" czyli receptura rodem z PRL-u .Szczypiorek. Owoce kończące to proste śniadanie.Herbata wiśniowa i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 20.01.2019 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Jeśli istniej taki wątek jak "Kulinaria", to przydałby się jeszcze wątek "Jak nie należy się odżywiać" i tam przekierowywać większość wpisów z tego wątku. Ale do tego jest potrzebny jakiś ogarnięty moderator, który chciałby się tym zająć. Bo rozróżnić co nadaje się do którego wątku, to nie jest żadne wyzwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.01.2019 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 parówka? Smażona mortadela? Może jednak wątek fast food by się przydał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.