Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA

Recommended Posts

...

ps z japonskim akcentem, wersja Global

Widzę, że trochę już nimi popracowałeś :)

Jaka jest Twoja opinia ?

Mnie zawsze wydawały się trochę za lekkie. W pracy używam głównie Messermeister i Trident, w domu przez ponad 20 lat Henckels.

Teraz Global wydają mnie się jednak bardzo wygodne w użytkowaniu i ich lekkość przestała przeszkadzać.

ps - przyjemny dzbaneczek :)

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiam się jak teraz powinny wyglądać te prawdziwe Kulinaria .Może tak:

1.Dokładny opis dania - potrawy

2.zwykła fotka z finałem tego dania - potrawy

Czyli zrobiłem to tak i tak i fotka.Moderatorzy mają większe baczenie na wiadomo co , to i wreszcie zapanuje sielanka.

Dlaczego o tym wspominam.Myślę ,że się powtarzam ale budujący , Ci co wybudowali ale zawsze coś jest do zmiany ,modernizacji itp. chcieliby po zakończonej pracy zobaczyć coś fajnego na talerzu.Dobrze ,że Redakcja nie posłuchała głosów adwersarzy i zostawiła wątki kulinarne , które j/w mają li tylko pośredni wpływ na budowlankę.Zapomniałem , przecież jest to wreszcie otwarta droga dla tych co z ukrycia przyglądali się potyczkom słownym , a wkleić swojego nic nie mogli.Teraz po krótkim opisie dania propozycji mojej j/w i jednej końcowej fotce mają sprawę rozwiązaną.

Edytowane przez niktspecjalny
z ukrycia

Opis.Bułka pszenna posmarowana masłem kminkowym.Plaster wędzonego indyka , dwa plastry cebuli i na górę 1/2 plastra sera Edam Rycki.(regionalny).Na górę czyli ciepłą kanapkę ,sałata(liść ze środka),oliwki na małej wykałaczce.Potem p[olałem sobie sosem czego tu nie widać (opcja).

236031a15f674eb2.jpg

Smacznego.

Opis.Ziemniaki pure ubijane ze smażoną cebulką i śmietaną. Buraczki tarte z jabłkiem na zasmażce bez śmietany z octem winnym i cukrem ,odrobina soli .Sałata na słodko ze szczypiorem i miodem nie cukrem do śmietany tylko miód do sałaty i szczypiorku.Boczniak smażony w takiej samej panierce jak Devolay. Devolay z dobrze schłodzonym masłem tym razem z fileta indyczego oprószonego przed zawinięciem solą i pieprzem.

48362d0100cd0e29.jpg

Smacznego.

Zupa w stylu ramen (akurat w Lidlu azjatycki tydzień):

dla 2 osób

- esencjonalny rosół (1 l) z wołowiny (u mnie pozostałość z gotowania mięs do pasztetu)

- makaron azjatycki (u mnie udon)

- grzybki Mun (suszone)

- glony Wakame (suszone, pierwotnie planowałam kapustę pak-choi, ale nie była dostepna)

- ugotowane jajko

- kurczak 0,4 kg (może być wołowina lub inne mięso)

- szczypior od cebuli

- mieszanka chińska (miały być kiełki fasoli i bambusa, ale w Kórniku niedostępne, więc wzięłam mieszankę, w której występują)

- imbir (rozmiar mniej więcej męskiego kciuka)

- mała papryczka chili

- sos rybny

- sos sojowy

Glony Wakame zalewam gorącym rosołem (ok. 250 ml) aby napęczniały.

Grzybki Mun zalewam niewielką ilością wrzątku

Gotuję makaron.

Kurczaka kroję na plasterki i podsmażam z sosem rybnym i sojowym na dużym ogniu. Kiedy przyrumieni się, wyciągam i wrzucam do rosołu, a na patelnię (nie myję jej, ma zostać sos ze smażenia) dorzucam posiekany imbir i papryczkę chili a po chwili grzybki Mun, podsmażam aż odparują wodę, wyciągam i odkładam. Smażę (wciąż na tej samej patelni) mieszankę chińską (dodając znów sos sojowy i rybny).

W czasie kiedy smażę kolejne porcje, podgrzewam rosół, aby wrzucone mięso doszło w środku a płyn przejął smaki.

W miseczce układam nieco makaronu, alg, grzybków, warzyw, jajko, mięso i zalewam rosołem. Posypuję szczypiorem.

3da3bec593a85423gen.jpg

Przepraszam za amatorskie zdjęcie, ale mam za mało Iphone'ów, by należycie zaprezentować potrawę w Kulinariach...

IMG_20190113_162424.jpg

Edytowane przez Elfir

Witam.

Opis.3 szt. dorodnej cebuli (dużej) smażę na stopionej słoninie .Następnie dodaję łyżkę golonki ze słoika i na koniec wbijam jajko.Przewagą jest cebula która jest tylko koloryzowana 1 jajkiem i w/w łyżką golonki.Na koniec przyprawiam solą i pieprzem .Pieprzem dość ostro.(opcja). Pieczywo prezentowane to bułka wrocławska.Najlepiej z tostera.

e24c530050731fcd.jpg

Pomidor koktajlowy jako dodatek na podbicie smaku.

smacznego.

Pierogi ze szpinakiem i oscypkiem

dwa ząbki czosnku

cebula

opakowanie szpinaku (mrożony lub świeży)

jajko

3 oscypki wędzone (te małe). Można użyć innego sera o wyrazistym smaku.

tłuszcz do smażenia

przyprawy (ja użyłam mieszanki zielonej czubricy)

ewentualnie kaszka manna lub bułka tarta

Czosnek przysmażam z cebulą. Dodaję szpinak, podsmażam by odparował.

Studzę. Schłodzone oscypki ścieram (używam tarki w robocie kuchennym) na wiórki. Mieszam z masą. Doprawiam wyraźnie. Dodaję jajko, a jak masa jest za luźna to zagęszczam kaszką lub bułka tartą.

Dwie szklanki mąki i pół łyżeczki soli zalewam gorąca wodą i wyrabiam (ja wyrabiam robotem kuchennym). Z tej porcji mąki wyszło mi 20 dużych pierogów.

Rozwałkowuję, wycinam krążki, nakładam nadzienie, zlepiam.

Wrzucam do wrzątku i gotuję do wypłynięcia.

Podaję z przysmażoną cebulką.

2a117b37f51903a5.jpg

IMG_20190115_190622.jpg

Edytowane przez Elfir

Witam

Opis.Ćwiartka z kurczaka ugotowana w oleju kujawskim bez żadnych przypraw.40 min w nastawie na 2 kuchnia induk. , na koniec pieczarka i cebula w płatach. Powoli ale z fajnym skutkiem.Surówka z papryki domowej w occie, ogórek kiszony ,cebula,pomidor,oliwa z oliwek,Vegeta i pieprz.Pieczywo.Trochę go odsączyłem na ręczniku jednorazowym ale i tak nie ciekł tłuszczem mimo takiego smażenia.

22606ed98e591aa1.jpg

Warto spróbować.Smacznego.

Może za wykwintne danie do tego działu za bardzo nie trafia ale (przepraszam Panie) dla fanów - Panów troszkę tłustego raz na jakiś czas nic nie popsuje -zaszkodzi..:D.Naleciało mnie na surowy smażony gruby plaster boczku z chrząstką.Niczym nie panierowany trafił na patelnię i smażyłem go na "małym ogniu" około 30 min.Podałem go sobie z zeszłorocznymi opieńkami w occie i rwaną plecionką z makiem.

8790f7dbd5a15187.jpg

Pod koniec smażenia posypałem go ostra papryką, solą morską i moim ulubionym mielonym kminkiem i papką z prawdziwków. Ten zestaw jest obłędny i mało przeze mnie widziany w sieci.

Witam.

Opis.Śniadanie inne niż kontynentalne.Na ciabatcie z suszonymi pomidorami i cebulą,Na liściach sałaty by wyostrzać wzrok przed konsumpcją,na maśle czosnkowym smażona mortadela bez tłuszczu z "Ryjka" czyli receptura rodem z PRL-u .Szczypiorek.

c6c1a951e40b4035.jpg

Owoce kończące to proste śniadanie.Herbata wiśniowa i koniec.

Jeśli istniej taki wątek jak "Kulinaria", to przydałby się jeszcze wątek "Jak nie należy się odżywiać" i tam przekierowywać większość wpisów z tego wątku. Ale do tego jest potrzebny jakiś ogarnięty moderator, który chciałby się tym zająć. Bo rozróżnić co nadaje się do którego wątku, to nie jest żadne wyzwanie.