Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O łososiu słyszałem. Kiedyś Norweg uświadomił mojego kolege że łosoś nie jest różowy tylko szary. Różowe są te karmione tylko paszą. Ja ryb i owoców morza nie jadam więc tematu nie zgłębiałem.

 

Łosoś hodowlany może być karmiony paszami z naturalnym barwnikiem lub sztucznym.Na gorsze rynki takie jak Polska wysyłany jest sztuczny. Można równiez nabyć norweskiego łososia organicznego, wysyłany na lepsze rynki zbytu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Łazienka i ifon może i fajne , ale woda w wannie jest paskudna w kolorze sików :eek:

 

Olejki ziołowe dolewa sie przed wlaniem wody, ja uzywam organicznych relaksujacych. Na jedną wanne 2 litry. Certyfikowane organicze z ziół leśnych, kosz to około 25zł na jedną kąpiel. Płyn do piany po zakonczeniu wlewania wody. Inaczej 80cio centymetrowa piana wypłynie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raczej tutaj mamy objaw nieprawidlowego przechowywania . Produktu "eko" będą zwykle brzydsze od tych tradycyjnych. Tez głupotą jest mycie warzyw przed wysyłką do sklepu. Al kto kupi brudną marchewkę? szarego śledzia lub łososia? Lekko parchate jabłko? Chcemy ładne to dostajemy.

wyszło to u mnie , przechowuję zawsze tak samo w lodówce , jednak może warto byłoby wrócić do przechowywania w drewnianej skrzyni zasypywanej piachem . Chociaż ta konkretna była czyms ewidentnie trafiona...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Olejki ziołowe dolewa sie przed wlaniem wody, ja uzywam organicznych relaksujacych. Na jedną wanne 2 litry. Certyfikowane organicze z ziół leśnych, kosz to około 25zł na jedną kąpiel. Płyn do piany po zakonczeniu wlewania wody. Inaczej 80cio centymetrowa piana wypłynie.

 

No cóż to wiele wyjaśnia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co kto lubi. Ja za stylem "nowy ruski" nie przepadam.

 

Ja lubię wszystko naturalne. zaczynajac od produktów spożywczych, poprzez natutalny kamien w łazience, wanna tylko ceramiczna z podgrzeawaniem obiegowym, bez plastików i innego dziadostwa. Stolarka z drewna egzotycznego powlekana emalia ekologiczną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O łososiu słyszałem. Kiedyś Norweg uświadomił mojego kolege że łosoś nie jest różowy tylko szary. Różowe są te karmione tylko paszą. Ja ryb i owoców morza nie jadam więc tematu nie zgłębiałem.

 

Łosoś szlachetny (Salmo Salar), ten hodowany w norweskich sadzach w morzu, jest wręcz czerwony, przez barwnik sztuczny dodawany do paszy. Łosoś (Salmo Salar) dziko żyjący nie jest szary, ale właściwie szaropomarańczowy, z wyraźnym odcieniem pomarańczowo-różowym. Tych dzikich bałtyckich, złowiliśmy już własnoręcznie na wędki kilkaset sztuk, taką ma barwę i można go jeść bez obaw. Do marynowania, wędzenia i innych potraw jest wyśmienity. Tylko na tatar jest lepsza troć wędrowna, to odmiana pstrąga potokowego dorastająca w morzu, łosoś nie może się z nią równać. Właściwie troci to szkoda na jakąkolwiek obróbkę termiczną, palce lizać.

Dlaczego w pogardzie masz ryby i owoce morze? Właściwie wolę to niż jakiekolwiek mięsa, ale oczywiście każdy ma swój gust.

PS

Od niedawna pojawił się w handlu łosoś "jurajski". To ryby hodowane w słodkiej wodzie polskich stawów, takie samo ścierwo faszerowane chemią i antybiotykami jak norweski, można jeść max 2x w roku.

Edytowane przez noc
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałem trochę odpocząć od tego forum i zrobić sobie małą przerwę ... ale po tym co tutaj wypisujecie "zaswędziała mnie klawiatura" :)

O łososiu słyszałem. Kiedyś Norweg uświadomił mojego kolege że łosoś nie jest różowy tylko szary. Różowe są te karmione tylko paszą. Ja ryb i owoców morza nie jadam więc tematu nie zgłębiałem.

Rozumiem, że kolega Norweg zapędził wiosłem wszystkie łososie do klatek i dzikich we fiordach już nie ma :) ... a co z tymi z Alaski ? Ktoś dokarmia ? :)

FB_IMG_1548020055263.jpg

 

FB_IMG_1548020063475.jpg

 

Nie ma teraz zdrowej żywności , żona meczyła mnie o kupowanie eko marchewki dla dzieci, po tym

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350904-Marchew&highlight=marchew

wybiłem jej z głowy

Znam gospodarstwa agro w Polsce, byłem w kilku (jedno z nich prowadzi nasza forumowa koleżanka).

Dla niektórych to oczywiście fejk :)

 

Proza dnia codziennego.

FB_IMG_1548018965965.jpg

Policzki wołowe duszone w winie (oczywiście dostępne w Polsce) podane z pieczonym kalafiorem i brokułem, sos z redukcji bulionu i wina, dodatkowo pieczona pietruszka i marchew julianne oraz rzodkiewka.

Wino podajemy to samo które użyliśmy do marynowania i duszenia policzków.

 

Skromne śniadanie.

FB_IMG_1548018981724.jpg

Ozorki wołowe w galarecie (dostępne w Polsce), przed gotowaniem peklowane i wędzone w zimnym dymie. Z ogrodu: pietruszka, szczypior czosnkowy, pikantny sos z papryki.

 

Produkty lokalne pod prawie każdą szerokością geograficzną. Czy naprawdę potrzeba wydziwiać by jeść zdrowo i smacznie ?

 

Smacznego

 

ps - rewolucyjnych specjałów komentował nie będę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.

Dlaczego w pogardzie masz ryby i owoce morze? Właściwie wolę to niż jakiekolwiek mięsa, ale oczywiście każdy ma swój gust.

 

Nie w pogardzie tylko po prostu nie lubię. Rybne smaki mi nie odpowiadają i tyle. No może oprócz sushi które zjadam raz na pół roku. W każdym razie jak Elfir napisała o zupie rybnej z mlekiem kokosowym to mnie wykreciło na samo wyobrażenie. :D

 

Tak jak pisałem wcześniej - nie zgłębiałem tematu łososia bo mnie nie za bardzo interesuje. Powtarzam tylko zasłyszaną informację bez weryfikacji czy tak jest czy nie jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałem trochę odpocząć od tego forum i zrobić sobie małą przerwę ... ale po tym co tutaj wypisujecie "zaswędziała mnie klawiatura" :

 

ps - rewolucyjnych specjałów komentował nie będę :)

Kto wypisujecie:(? Nie bądź taki surowy. A klawiatury używaj jak najczęściej, cenię sobie rady doświadczonego kucharza.

Tyczy się także rewolucyjnych specjałów, ocenianie prezentowanych potraw i "potraw" to nic złego, jeśli tylko jest ze smakiem:).

Nie w pogardzie tylko po prostu nie lubię. Rybne smaki mi nie odpowiadają i tyle. No może oprócz sushi które zjadam raz na pół roku. W każdym razie jak Elfir napisała o zupie rybnej z mlekiem kokosowym to mnie wykreciło na samo wyobrażenie. :D

 

Tak jak pisałem wcześniej - nie zgłębiałem tematu łososia bo mnie nie za bardzo interesuje. Powtarzam tylko zasłyszaną informację bez weryfikacji czy tak jest czy nie jest.

No cóż, jestem człowiekiem wyrozumiałym, nie smakuje i tyle. Kiedyś np. nie lubiłem zupy szczawiowej, a od kilku lat zmieniło się to zupełnie, jest ok. Obecnie jadam prawie wszystko, w sensie w miarę zdrowo, byle tylko było świeże i nie nazbyt tłuste, oczywiście omijam te, z mocno ulepszanych surowców. Teraz wziąłem się za chleb, jutro rano wkładam do piekarnika swój pierwszy, całkowicie własnoręczny bochenek orkiszowo-żytni. Z własnoręcznie przygotowanego przed tygodniem zakwasu. Od rana go przygotowuję, tzn. wstępne przygotowane przed południem ciasto zostawiłem do wyrośnięcia, a przed chwilą odstawiłem już w blaszce na noc i jeśli wyrośnie to... do pieca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawle, Ty jak zawsze prosto, skromnie i ze smakiem . Palce lizac! Noc, dokladnie. Co do orkiszowego , to moj ulubiony. Pod taki chleb trzeba sie napic, wyciagne nastepna butelke w ciemno, zobaczymy co przyniesie losowani...No to cyk! Panowie.

 

https://www.youtube.com/watch?v=HW4_bk_H-9A

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Rozumiem, że kolega Norweg zapędził wiosłem wszystkie łososie do klatek i dzikich we fiordach już nie ma :) ... a co z tymi z Alaski ? Ktoś dokarmia ? :)

 

Policzki wołowe duszone w winie (oczywiście dostępne w Polsce) podane z pieczonym kalafiorem i brokułem, sos z redukcji bulionu i wina, dodatkowo pieczona pietruszka i marchew julianne oraz rzodkiewka.

Wino podajemy to samo które użyliśmy do marynowania i duszenia policzków.

 

 

Łososie pacyficzne cechuje naturalny i piękny kolor czerwonawy, zupełnie inaczej niż naturalny kolor łososi atlantyckich.

Upiekł się mój pierwszy chleb na swoim, własnoręcznym zakwasie. Powiem tak, zjadłem go dzisiaj tyle, ile piekarnianego przez cały tydzień w ostatnich czasach. W piekarniach starałem się wybierać najlepsze chleby, smakowały mi te na zakwasie i takich właśnie jadłem trochę. Domowy chleb to jednak coś innego, inny zapach inny smak, aż boję się, że teraz zacznę znowu jeść chleb "normalnie". Choć nie byłem głodny, to jadłem po prostu z łakomstwa, a to jeden z prostszych przepisów 50% mąki żytniej, 50% orkiszowej, zakwas, garść czarnuszki, łyżka miodu, sól-pyyycha, smak nieporównywalny. Przygotowanie trwa długo, ale nie zajmuje w sumie dużo czasu. Teraz będzie już z górki, zakwas jest, tylko piec.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze wypiekam 2 lub 3 w różnym stylu, czym więcej to człowiekowi odchodzi ochota do jedzenia. Lepiej wywalić jak sie przejeść pieczywem.

Dzisiaj dochodziłem do siebie, więc była tylko sałata.

 

https://i.postimg.cc/PqHgszf7/ajfonowa.jpg

 

wg, ten temat był już poruszany specjalnie dla ciebie w przeszłości. Przypomnę, jeśli masz dwa lub wiecej iphonów... wszystko można zaczynajac od zdjeć, filmów, podgladu domu, sterowanie ogrzewania, oświetlenia, podgrzewanie basenu , żaluzje, regulacja temperatury deski sedesowej...

 

https://www.youtube.com/watch?v=Abk6Jib_FiA&feature=youtu.be

 

Czas na podwieczorek na samych bąbelkach, ale bardzo zacnych 15sto letnich...

 

podwieczorek2.jpg

 

podwieczorek3.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mieso jest gotowe do obrobki termicznej. Kilka minut temu oczyscilem mieso z przypraw., co za piekny poranek. Zapowiada sie smakowity dzien.

 

 

z-iphone21.jpg

 

W powietrzu unosi sie cudowny aromat czosnku niedzwiedziego ziol i przypraw peruwianskich.Cudownosc!

 

Do tak cudownej dziczyzny, odpowiednia cudowna oprawa, jedna z ostatnich 12stu butelek ktore zostaly...

 

z-iphone22.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
zdjecie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...