Chef Paul 26.01.2019 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 No i smaka narobiłeś. Pzdr. Czym ? ... kapuchą Jak się zapętlę i mi się komórka grzeje ... ... i kapuchę ... ps - @Elfir, Jeżeli nie usunęłaś tego "dania" i wg "dostał smaka", (cytując cały post), to chyba zapytać wolno ? Czy pytaniem tym obrażam "dobre obyczaje" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 26.01.2019 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Dzien dobry . Zalegle piatkowe sniadanie. Bez tlustego smietnika, z roztopionym serem na tonie rozmamlanej cebuli. Piateczek czyli postnie na ciemnym bejglu z serkiem smietankowym, kaparami i pieprzem. Organiczny wedzony norweski losos(150g), tak tak norweski organiczny. Szeroko dostepny rowniez jako filety i dzwonka. Sprzedawany na lepsze rynki zbytu. Bardzo minimalistycznie, smaczne i skromne sniadanie. Palce lizac! ... Skromnie , smacznie , bez syfu i kulinarnych biedowynalazkow. Samo zdrowie i smacznosc. Mniam mnian. Palce lizac! Kanapka smakowita zapewne i bardzo pożywna ... tylko wina nigdzie nie widzę ? Jadłeś "na sucho" ? ... aż się prosi jakieś niezłe Pinot Noir do tego talerza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 26.01.2019 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 (edytowane) Kanapka smakowita zapewne i bardzo pożywna ... tylko wina nigdzie nie widzę ? Jadłeś "na sucho" ? ... aż się prosi jakieś niezłe Pinot Noir do tego talerza Bylo w dloni:cool:. Bardzo smakowita kanapka, jedna z moich ulubionych. ps zapomnialem o dzisiejszej przystawce... Edytowane 26 Stycznia 2019 przez Władca Przysmaków + zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 26.01.2019 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 ....Nawet ucieszyłem się ,ze ci dwaj panowie odeszli.... Trochę przedwcześnie się ucieszyłeś Zamierzam nadal prezentować w wątku "Kulinaria" dania i potrawy smaczne, dostępne dla każdego, potrafiącym docenić różnorodność wielu kultur kulinarnych Poniżej krewetki w sosie winnym (Chardonnay) Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2019 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Czym ? ... kapuchą ps - @Elfir, Jeżeli nie usunęłaś tego "dania" i wg "dostał smaka", (cytując cały post), to chyba zapytać wolno ? Czy pytaniem tym obrażam "dobre obyczaje" ? Jest to mniej więcej tego samego poziomu co smartfon (chwalenie się zamożnością) przy każdym daniu. Musiałabym być konsekwentna i wywalić sporo postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 26.01.2019 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Jest to mniej więcej tego samego poziomu co smartfon (chwalenie się zamożnością) przy każdym daniu. Musiałabym być konsekwentna i wywalić sporo postów. Elfir, wydaje mnie się, (a może tylko wydaje), że trochę przesadzasz. Gdzie Ty widzisz "chwalenie się zamożnością" przy pomocy smartfona (każdy już to ma, lepszy lub gorszy ale jest to normalne w dzisiejszych czasach). Osobiście jestem od lat wierny Samsungowi gdyż jest kompatybilny z domową elektroniką i jak do tej pory niezawodny (zmieniam co dwa lata na najnowszy model, gdy kończy się gwarancja na poprzedni). Nic w tym niezwykłego. To czym można się pochwalić w działach kulinarnych, to (moim zdaniem) smaczne i zdrowe potrawy, z pierwszej jakości produktów, przygotowane w sposób zgodny ze sztuką kulinarną i łączenia smaków z odpowiednimi doń dodatkami. Mniemam, iż zgadzasz się z powyższym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 26.01.2019 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Jest to mniej więcej tego samego poziomu co smartfon (chwalenie się zamożnością) przy każdym daniu. Musiałabym być konsekwentna i wywalić sporo postów. Choć swoje zdanie o różnych wpisach mam, to ten przewijający się na fotkach telefon, nie jest wcale eksponatem bogactwa. To dowód na przyrządzane przez @WP dania, a które to inny forumowicz zarzucał, że są ściągnięte gdzieś z sieci. Po prostu, wyświetlany z FM prozaiczny dowód w sprawie dania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2019 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 (edytowane) Mniemam, iż zgadzasz się z powyższym. Tak, zgadzam się, że powinny być potrawy. Smartfonów się nie jada, póki co. Edytowane 26 Stycznia 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 26.01.2019 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 To czym można się pochwalić w działach kulinarnych, to (moim zdaniem) smaczne i zdrowe potrawy, z pierwszej jakości produktów, przygotowane w sposób zgodny ze sztuką kulinarną i łączenia smaków z odpowiednimi doń dodatkami. Mniemam, iż zgadzasz się z powyższym. Wczoraj przygotowałem mule z polecanym przez Ciebie winem, wyszły nieźle, ale nie tak rewelacyjne jak wcześniej. To jednak jakość muli chyba jest kluczowa. Skróciłem nawet czas duszenia do ok. 5 minut tak, że były tylko ledwo ugotowane, nie były gorzkie, ale nie miały tego smaczku, niestety:(,.. Trafiłem akurat razem na tych zakupach, na wspaniałe, świeże dorady. Upiekłem bardzo prosto w piekarniku, z czosnkiem, odrobiną szalotki, kolendrą, cytryną i oczywiście nieco soli i pieprzu. Jadłem parokrotnie wcześniej w restauracjach dorady, nie były jakoś nadzwyczaj smaczne, raczej ryba jak ryba, ale te były palce lizać. Świeże, ledwie pachnące rybą, sprężyste i doskonałe, jakość produktu przede wszystkim. przygotowane najprościej jak można. I najkrócej jak można, soczyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 26.01.2019 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Tak, zgadzam się, że powinny być potrawy. Smartfonów się nie jada, póki co. Sądzę, że sprawę "smarfonów" wyjaśnił powyżej kolega "noc". Jeżeli komuś spodobają się potrawy które prezentuję służę recepturą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 26.01.2019 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Wczoraj przygotowałem mule z polecanym przez Ciebie winem, wyszły nieźle, ale nie tak rewelacyjne jak wcześniej. To jednak jakość muli chyba jest kluczowa. Skróciłem nawet czas duszenia do ok. 5 minut tak, że były tylko ledwo ugotowane, nie były gorzkie, ale nie miały tego smaczku, niestety:(,.. Trafiłem akurat razem, na wspaniałe, świeże dorady. Upiekłem bardzo prosto w piekarniku, z czosnkiem, odrobiną szalotki, kolendrą, cytryną i oczywiście nieco soli i pieprzu. Jadłem parokrotnie wcześniej w restauracjach dorady, nie były jakoś nadzwyczaj smaczne, raczej ryba jak ryba, ale te były palce lizać. Świeże, ledwie pachnące rybą, sprężyste i doskonałe, jakość produktu przede wszystkim. przygotowane najprościej jak można. Odpowiedziałeś sam sobie Kluczem jest zawsze jakość produktu (również sposób przygotowania lecz w mniejszym stopniu). pozdrawiam smakowicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 27.01.2019 02:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Jest to mniej więcej tego samego poziomu co smartfon (chwalenie się zamożnością) przy każdym daniu. Musiałabym być konsekwentna i wywalić sporo postów. Ten temat byl juz poruszany kilkanascie razy i ciagle jest to samo. Po co przesadzac lub udawac, ze ma sie pamiec zlotej rybki. Np. ... Kupienie co roku nowych iphonow nie jest jakis luksusem, to sa zwykle telefony nic wiecej! Koniec tematu. Uzytkownik Noc rowniez to opisal. Elfir, skoro cierpisz z tego powodu i nie mozesz spac, nie ma sprawy bo dla mnie to bardzo tanie zabawki... Wracajac do porannych pomidorow to zamienily sie w cudowny aromatyczny sos. Czosnek robi robote! Palce lizac! Organiczne : pomidory, marchewka, czosnek, cebula, extra dziewicza oliwka,, bazylia, himalajska sol, pieprz. Prosto i bardzo skromnie, ale z wielkim smakiem. A to wszystko bez tony cebuli, wanny tluszczu i wywrotki kiepskiej jakosci tlustego sera jako zasypki. Idealna oprawa tak prostego skromnego dania, bedzie mlode Pinot Grigio. Idealna kompozycja smakowa, niebo w ustach. Palce lizac! ps dzikie krewetki z zatoki meksykanskiej (od Pawla), swieze bez mrozenia. Ten sam produkt jak widac [ATTACH=CONFIG]425565[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.01.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Wczoraj wspaniałości do 5 rano były cudownie rozchwytywane.Kilka tego przykładów po 3 buteleczkach cytrynówki na destylacie z czarnych winogron. Łosoś z polskiego sklepu ,krucha babeczka ,twarożek z fetą w roli głównej plus dekoracja minimalistyczna. Tatar z polędwicy wołowej na smak z PRL-owskiej stajni wynalazków. Melon i szynka jak zwykle brylował w kąciku dla przypomnienia wyjazdów na Tyrol. Rukola, sałata,gruszka konferencja w kostkę, ser pleśniowy ,prażone migdały,do polania sos z dwóch łyżek oliwy z oliwek i 2 łyżek miodu. Śledzik na bazie sosu , miód i musztarda.Powstała cudowna pierzynka po intensywnym blenderowaniu. Wędzona ćwiartka kurczaka w kostkę bez skórki, ananas w kostkę, orzech włoski ,żurawina i rodzynki, majonez użyliśmy tradycyjnego polskiego dekoracyjnego Winiar. Godny polecenia pasztet z zająca (i nie tylko ale podgardle dałem) polędwica łososiowa zawsze na talerzu musi mieć swoje miejsce. Prosto z Zakopanego (przepis)zawinięty od pewnej Góralki oscypek wędzony , od łowiecki i jej mleka. Chleb jak na fotce wyglądający jak z żurawiną.Niestety jest domowy (może niekształtny )ale z buraczkami ćwikłowymi.Będziemy robić różne chleby. Pozdrawiam niezmiernie smaczniuniuńcio.http://emotikona.pl/emotikony/pic/041.gif Edytowane 27 Stycznia 2019 przez niktspecjalny a tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.01.2019 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Zawsze raz w roku Martunia z Marcinem i Ala z "Melonikiem przyjeżdżają do Lublina. Śpią u nas.To byli tancerze"Zespołu pieśni i Tańca Ziemi Lubelskiej".Tym razem (widzimy się i piszemy sobie na WhatsApp -ie).może tej typowej Australii nie pokazuję ale pozostało im jeszcze coś w pamięci z lubelskiego żarełka.Daleko ale jak blisko. Marcin zbiera (nazywają je jagodami) i robią to po lubelsku : : Takie małe co nieco. Mamy fajne powiązania rodzinne i wychwaliliśmy się na jednym osiedlu,w tym samym bloku i spotykaliśmy się na tej samej klatce.Chodziliśmy do tej samej podstawówki. Są cudowni.Kontakty znowu odżyły. Może Australijskie specjały będę wklejał w Kulinaria.Ostatni sms z Australii Edytowane 27 Stycznia 2019 przez niktspecjalny sms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 27.01.2019 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Sobotnie skromne organiczne sniadanie, zapach organicznej mielonej kawy roznosci sie po calej kuchni... Bardzo skromnie i smacznie. Produkty organicznie nie maja sobie rownych. Palce lizac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.01.2019 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Zastanawiam się jakie regionalne specjały ma Australia? Zaczynam pisać i wymieniać przepisami.Czas może zamienić Usa na Australię może tam także fajnie pitraszą.W sieci póki co znalazłem to: http://careerbreak.pl/2015/06/01/14-potraw-ktorych-musisz-sprobowac-w-australii-choc-nie-wszystkie-beda-ci-smakowaly/ Szukałem inspiracji i mam.Cu...do...wne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 27.01.2019 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Zobaczcie co zrobila moja kochana z resztkami po wczorajszej wizycie znajomych. Wrzucila do zamrazalnika, szkoda aby sie zmarnowaly. Co prawda jest ich malo (859 gram), wiec dodam odwlok homara i kilka jajeczek piepiorczych , plus bulion homarowy. Bedzie super szybki azjatycki lunch... Do szybkiego zageszczenia bulionu homarowego wystarczy 1 lyzka... ...w miedzyczasie odmrazamy krewetki aby nie zamienily sie w gume. Przygotowanie calego dania powinno trwac ponizej 5 minut. Tadaaaa! Super ekspresowo, a jaki aromat i smak! ps uzywamy tylko bialka z jajek przepiorczych Edytowane 27 Stycznia 2019 przez Władca Przysmaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.01.2019 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Siemka NS. Jestem przekonany, że to jednak kuchnia azjatycka ma najwięcej do zaoferowania. Stany Zjednoczone mają krótką historię a wiele przepisów po prostu zajumali z innych kuchni, dodali swoje amerykańsko brzmiące nazewnictwo i ...jest co jest. Burger też nie jest żadnym ich wynalazkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 27.01.2019 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Siemka NS. Jestem przekonany, że to jednak kuchnia azjatycka ma najwięcej do zaoferowania. Stany Zjednoczone mają krótką historię a wiele przepisów po prostu zajumali z innych kuchni, dodali swoje amerykańsko brzmiące nazewnictwo i ...jest co jest. Burger też nie jest żadnym ich wynalazkiem.. Moj znajomy Lee twierdzi ze najlepsza kuchnia azjatycka jaka mozna sie rozkoszowac jest w USA. Rozmawiamy o tym w obecnej chwili, zanim wejdziemy na basen. Dzisiaj tradycyjnie 3000 metrów. Edytowane 27 Stycznia 2019 przez Władca Przysmaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 27.01.2019 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 ... Stany Zjednoczone mają krótką historię a wiele przepisów po prostu zajumali z innych kuchni, dodali swoje amerykańsko brzmiące nazewnictwo i ...jest co jest. Burger też nie jest żadnym ich wynalazkiem. Marna prowokacja Stany Zjednoczone są tyglem emigracyjnym z całego świata, mieszający kultury (nie tylko kulinarne) wielu nacji i narodów. Każdy tutaj przywiózł swoje zwyczaje i upodobania kulinarne (więc nikt, nikomu nie musiał nic "zajumać") a najwyższej jakości produkty ze wszystkich kontynentów są tutaj szeroko dostępne i niczym specjalnie wyjątkowym Ludzie otwarci na świat, (nie patrzący tylko zazdrośnie przez pryzmat własnego ogródka) wiedzą o tym doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.