Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA

Recommended Posts

No i smaka narobiłeś. Pzdr.

Czym ? :D ... kapuchą :confused:

Jak się zapętlę i mi się komórka grzeje ...

... i kapuchę

9dcb6c68478143e9.jpg

...

ps - @Elfir, Jeżeli nie usunęłaś tego "dania" i wg "dostał smaka", (cytując cały post), to chyba zapytać wolno ? Czy pytaniem tym obrażam "dobre obyczaje" ? :)

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzien dobry :D. Zalegle piatkowe sniadanie.

piatkowe-sniadanie1.jpg

Bez tlustego smietnika, z roztopionym serem na tonie rozmamlanej cebuli. Piateczek czyli postnie na ciemnym bejglu z serkiem smietankowym, kaparami i pieprzem. Organiczny wedzony norweski losos(150g), tak tak norweski organiczny. Szeroko dostepny rowniez jako filety i dzwonka.

piateczek.jpg

Sprzedawany na lepsze rynki zbytu.

Bardzo minimalistycznie, smaczne i skromne sniadanie. Palce lizac!

...

piatkowe-sniadanie4.jpg

Skromnie , smacznie , bez syfu i kulinarnych biedowynalazkow. Samo zdrowie i smacznosc. Mniam mnian. Palce lizac!

Kanapka smakowita zapewne i bardzo pożywna ... tylko wina nigdzie nie widzę ? :(

Jadłeś "na sucho" ? :(

... aż się prosi jakieś niezłe Pinot Noir do tego talerza :)

Kanapka smakowita zapewne i bardzo pożywna ... tylko wina nigdzie nie widzę ? :(

Jadłeś "na sucho" ? :(

... aż się prosi jakieś niezłe Pinot Noir do tego talerza :)

Bylo w dloni:cool:. Bardzo smakowita kanapka, jedna z moich ulubionych.

piatkowe-sniadanie5.jpg

ps zapomnialem o dzisiejszej przystawce...

1eedc282181b45efa1c0d1289650eaa9-full.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
+ zdjecie

....Nawet ucieszyłem się ,ze ci dwaj panowie odeszli....

Trochę przedwcześnie się ucieszyłeś :)

Zamierzam nadal prezentować w wątku "Kulinaria" dania i potrawy smaczne, dostępne dla każdego, potrafiącym docenić różnorodność wielu kultur kulinarnych :)

Poniżej krewetki w sosie winnym (Chardonnay) :)

FB_IMG_1548534369352.jpg

Smacznego

Czym ? :D ... kapuchą :confused:

ps - @Elfir, Jeżeli nie usunęłaś tego "dania" i wg "dostał smaka", (cytując cały post), to chyba zapytać wolno ? Czy pytaniem tym obrażam "dobre obyczaje" ? :)

Jest to mniej więcej tego samego poziomu co smartfon (chwalenie się zamożnością) przy każdym daniu.

Musiałabym być konsekwentna i wywalić sporo postów.

Jest to mniej więcej tego samego poziomu co smartfon (chwalenie się zamożnością) przy każdym daniu.

Elfir, wydaje mnie się, (a może tylko wydaje), że trochę przesadzasz.

Gdzie Ty widzisz "chwalenie się zamożnością" przy pomocy smartfona (każdy już to ma, lepszy lub gorszy ale jest to normalne w dzisiejszych czasach). Osobiście jestem od lat wierny Samsungowi gdyż jest kompatybilny z domową elektroniką i jak do tej pory niezawodny (zmieniam co dwa lata na najnowszy model, gdy kończy się gwarancja na poprzedni). Nic w tym niezwykłego.

To czym można się pochwalić w działach kulinarnych, to (moim zdaniem) smaczne i zdrowe potrawy, z pierwszej jakości produktów, przygotowane w sposób zgodny ze sztuką kulinarną i łączenia smaków z odpowiednimi doń dodatkami.

Mniemam, iż zgadzasz się z powyższym.

Choć swoje zdanie o różnych wpisach mam, to ten przewijający się na fotkach telefon, nie jest wcale eksponatem bogactwa. To dowód na przyrządzane przez @WP dania, a które to inny forumowicz zarzucał, że są ściągnięte gdzieś z sieci. Po prostu, wyświetlany z FM prozaiczny dowód w sprawie dania.

To czym można się pochwalić w działach kulinarnych, to (moim zdaniem) smaczne i zdrowe potrawy, z pierwszej jakości produktów, przygotowane w sposób zgodny ze sztuką kulinarną i łączenia smaków z odpowiednimi doń dodatkami.

Mniemam, iż zgadzasz się z powyższym.

Wczoraj przygotowałem mule z polecanym przez Ciebie winem, wyszły nieźle, ale nie tak rewelacyjne jak wcześniej. To jednak jakość muli chyba jest kluczowa. Skróciłem nawet czas duszenia do ok. 5 minut tak, że były tylko ledwo ugotowane, nie były gorzkie, ale nie miały tego smaczku, niestety:(,..

Trafiłem akurat razem na tych zakupach, na wspaniałe, świeże dorady. Upiekłem bardzo prosto w piekarniku, z czosnkiem, odrobiną szalotki, kolendrą, cytryną i oczywiście nieco soli i pieprzu. Jadłem parokrotnie wcześniej w restauracjach dorady, nie były jakoś nadzwyczaj smaczne, raczej ryba jak ryba, ale te były palce lizać. Świeże, ledwie pachnące rybą, sprężyste i doskonałe, jakość produktu przede wszystkim. przygotowane najprościej jak można. I najkrócej jak można, soczyste.

Wczoraj przygotowałem mule z polecanym przez Ciebie winem, wyszły nieźle, ale nie tak rewelacyjne jak wcześniej. To jednak jakość muli chyba jest kluczowa. Skróciłem nawet czas duszenia do ok. 5 minut tak, że były tylko ledwo ugotowane, nie były gorzkie, ale nie miały tego smaczku, niestety:(,..

Trafiłem akurat razem, na wspaniałe, świeże dorady. Upiekłem bardzo prosto w piekarniku, z czosnkiem, odrobiną szalotki, kolendrą, cytryną i oczywiście nieco soli i pieprzu. Jadłem parokrotnie wcześniej w restauracjach dorady, nie były jakoś nadzwyczaj smaczne, raczej ryba jak ryba, ale te były palce lizać. Świeże, ledwie pachnące rybą, sprężyste i doskonałe, jakość produktu przede wszystkim. przygotowane najprościej jak można.

Odpowiedziałeś sam sobie :)

Kluczem jest zawsze jakość produktu (również sposób przygotowania lecz w mniejszym stopniu).

pozdrawiam smakowicie :)

Ten temat byl juz poruszany kilkanascie razy i ciagle jest to samo. Po co przesadzac lub udawac, ze ma sie pamiec zlotej rybki. Np. ...

udawana-pamiec-zlotej-rybki.jpg

Kupienie co roku nowych iphonow nie jest jakis luksusem, to sa zwykle telefony nic wiecej! Koniec tematu. Uzytkownik Noc rowniez to opisal. Elfir, skoro cierpisz z tego powodu i nie mozesz spac, nie ma sprawy bo dla mnie to bardzo tanie zabawki...

Wracajac do porannych pomidorow to zamienily sie w cudowny aromatyczny sos. Czosnek robi robote! Palce lizac!

do-krewetek-5.jpg

Organiczne : pomidory, marchewka, czosnek, cebula, extra dziewicza oliwka,, bazylia, himalajska sol, pieprz.

do-krewetek-6.jpg

do-krewetek-7.jpg

Prosto i bardzo skromnie, ale z wielkim smakiem. A to wszystko bez tony cebuli, wanny tluszczu i wywrotki kiepskiej jakosci tlustego sera jako zasypki.

do-krewetek-8.jpg

Idealna oprawa tak prostego skromnego dania, bedzie mlode Pinot Grigio.

do-krewetek-9.jpg

Idealna kompozycja smakowa, niebo w ustach. Palce lizac!

ps dzikie krewetki z zatoki meksykanskiej (od Pawla), swieze bez mrozenia. Ten sam produkt jak widac

[ATTACH=CONFIG]425565[/ATTACH]

:stirthepot:

Wczoraj wspaniałości do 5 rano były cudownie rozchwytywane.Kilka tego przykładów po 3 buteleczkach cytrynówki na destylacie z czarnych winogron.

78b9c50c560306e8.jpg

Łosoś z polskiego sklepu ,krucha babeczka ,twarożek z fetą w roli głównej plus dekoracja minimalistyczna.

3c64b6db611e3d73.jpg

Tatar z polędwicy wołowej na smak z PRL-owskiej stajni wynalazków.

6d367d26f0bda7fa.jpg

Melon i szynka jak zwykle brylował w kąciku dla przypomnienia wyjazdów na Tyrol.

be7cb6fa6cef78ac.jpg

Rukola, sałata,gruszka konferencja w kostkę, ser pleśniowy ,prażone migdały,do polania sos z dwóch łyżek oliwy z oliwek i 2 łyżek miodu.

2853ed73a7a3333e.jpg

Śledzik na bazie sosu , miód i musztarda.Powstała cudowna pierzynka po intensywnym blenderowaniu.

c380447bd1ee16d1.jpg

Wędzona ćwiartka kurczaka w kostkę bez skórki, ananas w kostkę, orzech włoski ,żurawina i rodzynki, majonez użyliśmy tradycyjnego polskiego dekoracyjnego Winiar.

08344382cab26e94.jpg

Godny polecenia pasztet z zająca (i nie tylko ale podgardle dałem) polędwica łososiowa zawsze na talerzu musi mieć swoje miejsce.

3a3745d81fac1ff7.jpg

Prosto z Zakopanego (przepis)zawinięty od pewnej Góralki oscypek wędzony , od łowiecki i jej mleka.

2027b1cf7417a101.jpg

Chleb jak na fotce wyglądający jak z żurawiną.Niestety jest domowy (może niekształtny )ale z buraczkami ćwikłowymi.Będziemy robić różne chleby.

Pozdrawiam niezmiernie smaczniuniuńcio.http://emotikona.pl/emotikony/pic/041.gif

Edytowane przez niktspecjalny
a tak

Zawsze raz w roku Martunia z Marcinem i Ala z "Melonikiem przyjeżdżają do Lublina. Śpią u nas.To byli tancerze"Zespołu pieśni i Tańca Ziemi Lubelskiej".Tym razem (widzimy się i piszemy sobie na WhatsApp -ie).może tej typowej Australii nie pokazuję ale pozostało im jeszcze coś w pamięci z lubelskiego żarełka.Daleko ale jak blisko.

30a8f868994c9db9.jpg

Marcin zbiera (nazywają je jagodami) i robią to po lubelsku :

:eba1b0329ea686d2.jpg

Takie małe co nieco.

4b8b24cb5adba4f9.jpg

e8bdd9dca2de06b5.jpg

Mamy fajne powiązania rodzinne i wychwaliliśmy się na jednym osiedlu,w tym samym bloku i spotykaliśmy się na tej samej klatce.Chodziliśmy do tej samej podstawówki. Są cudowni.Kontakty znowu odżyły.

4f664faa31aec7fd.jpg

2ccf34f2322d7e60.jpg

60dbef2c407aa79d.jpg

d0a5d4dd53384a76.jpg

e9905289d0b14fb8.jpg

03fc8cc1bf91272b.jpg

fcaa00cb8fbcaee9.jpg

7404b7548b4d8317.jpg

dadf48a843910edf.jpg

fcf39f33d4e851b0.jpg

21444ec0c76a79b3.jpg

2457a679655b6a6b.jpg

14c6b8d997ea3c5e.jpg

Może Australijskie specjały będę wklejał w Kulinaria.Ostatni sms z Australii

28d30fa68e4b8e5c.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
sms

Zastanawiam się jakie regionalne specjały ma Australia? Zaczynam pisać i wymieniać przepisami.Czas może zamienić Usa na Australię może tam także fajnie pitraszą.W sieci póki co znalazłem to:

http://careerbreak.pl/2015/06/01/14-potraw-ktorych-musisz-sprobowac-w-australii-choc-nie-wszystkie-beda-ci-smakowaly/

e3678027db249c09.jpg

9581cfc08aa4c582.jpg

016c988c17126781.jpg

8d496106597e853d.jpg

415a89b66cc5d28f.jpg

abdb627ace79fefe.jpg

9fea4eb4dab744a7.jpg

5f59ee0e85ad77b9.jpg

692cc00a9bf1c41c.jpg

ec6adebe79032481.jpg

99d1234bdf771335.jpg

79ff0977d8f3340d.jpg

7373bb0476d56097.jpg

Szukałem inspiracji i mam.Cu...do...wne.:yes::D

Zobaczcie co zrobila moja kochana z resztkami po wczorajszej wizycie znajomych. Wrzucila do zamrazalnika, szkoda aby sie zmarnowaly. Co prawda jest ich malo (859 gram), wiec dodam odwlok homara i kilka jajeczek piepiorczych , plus bulion homarowy. Bedzie super szybki azjatycki lunch...

z-resztek-1.jpg

Do szybkiego zageszczenia bulionu homarowego wystarczy 1 lyzka...

z-resztek-1a.jpg

...w miedzyczasie odmrazamy krewetki aby nie zamienily sie w gume. Przygotowanie calego dania powinno trwac ponizej 5 minut.

Tadaaaa! Super ekspresowo, a jaki aromat i smak!

z-resztek-2.jpg

ps uzywamy tylko bialka z jajek przepiorczych

Siemka NS. Jestem przekonany, że to jednak kuchnia azjatycka ma najwięcej do zaoferowania. Stany Zjednoczone mają krótką historię a wiele przepisów po prostu zajumali z innych kuchni, dodali swoje amerykańsko brzmiące nazewnictwo i ...jest co jest. Burger też nie jest żadnym ich wynalazkiem.

Siemka NS. Jestem przekonany, że to jednak kuchnia azjatycka ma najwięcej do zaoferowania. Stany Zjednoczone mają krótką historię a wiele przepisów po prostu zajumali z innych kuchni, dodali swoje amerykańsko brzmiące nazewnictwo i ...jest co jest. Burger też nie jest żadnym ich wynalazkiem.
.

Moj znajomy Lee twierdzi ze najlepsza kuchnia azjatycka jaka mozna sie rozkoszowac jest w USA.85AF942E-CDEB-45A9-9D41-56A433828362.jpg Rozmawiamy o tym w obecnej chwili, zanim wejdziemy na basen. Dzisiaj tradycyjnie 3000 metrów.

... Stany Zjednoczone mają krótką historię a wiele przepisów po prostu zajumali z innych kuchni, dodali swoje amerykańsko brzmiące nazewnictwo i ...jest co jest. Burger też nie jest żadnym ich wynalazkiem.

Marna prowokacja :)

Stany Zjednoczone są tyglem emigracyjnym z całego świata, mieszający kultury (nie tylko kulinarne) wielu nacji i narodów. Każdy tutaj przywiózł swoje zwyczaje i upodobania kulinarne (więc nikt, nikomu nie musiał nic "zajumać") a najwyższej jakości produkty ze wszystkich kontynentów są tutaj szeroko dostępne i niczym specjalnie wyjątkowym :)

Ludzie otwarci na świat, (nie patrzący tylko zazdrośnie przez pryzmat własnego ogródka) wiedzą o tym doskonale.