deja vu 27.11.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 http://img528.imageshack.us/img528/6397/img0482su2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 27.11.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 http://img528.imageshack.us/img528/4581/img0484yk7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 27.11.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 http://img408.imageshack.us/img408/6506/img0486ht9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 27.11.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 z prostych "sałatek" np do jagnięciny: - zgrillowane (lub usmażone we frytownicy) papryki w 3 kolorach obrać ze skórki pokroić w cienkie paseczki - dodać pokrojoną natkę pietruszki - polać odparowanym octem balsamicznym - doprawić solą, pieprzem i oliwą to wszystko musi trochę postać i dopiero można wcinać ZAPIEKANE KREWETKI Składniki 4 łyżki roztopionego masła 2 łyżeczki posiekanego czosnku ź szklanki posiekanej dymki ˝ szklanki grubo posiekanych pieczarek (2 sztuki) ˝ łyżeczki soli ˝ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego 450 g dużych, obranych krewetek (24 sztuki) 1 szklanka okruchów świeżego chleba (z 1 kromki pszennego pieczywa zmielonej w malakserze) ź szklanki wytrawnego białego wina Przygotowanie Masło wymieszać w dużej misce z czosnkiem, dymką, pieczarkami, solą, pieprzem i 1 łyżką oleju. Wrzucić krewetki i podrzucić, aby obtoczyć je w tłuszczu z wszystkich stron. Ułożyć w pojedynczych kokilkach o pojemności 1 szklanki lub w jednym dużym naczyniu żaroodpornym. W innej misce wymieszać okruchy chleba z resztą oleju tak, aby były lekko pokryte tłuszczem, ale pozostały puszyste. Posypać nimi krewetki i zalać winem. Na 30 minut przed podaniem rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Wstawić kokilki na blachę do pieczenia. Zapiekać przez 10 minut, aż panierka ładnie się zrumieni, a krewetki będą upieczone. Natychmiast podawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 27.11.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 z prostych "sałatek" do np jagnięciny: - zgrillowane (lub usmażone we frytownicy) papryki w 3 kolorach obrać ze skórki pokroić w cienkie paseczki - dodać natkę pietruszki - polać odparowanym octem balsamicznym - doprawić solą, pieprzem i oliwą to wszystko musi trochę postać i dopiero można wcinać ZAPIEKANE KREWETKI Składniki 4 łyżki roztopionego masła 2 łyżeczki posiekanego czosnku ¼ szklanki posiekanej dymki ½ szklanki grubo posiekanych pieczarek (2 sztuki) ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego 450 g dużych, obranych krewetek (24 sztuki) 1 szklanka okruchów świeżego chleba (z 1 kromki pszennego pieczywa zmielonej w malakserze) ¼ szklanki wytrawnego białego wina Przygotowanie Masło wymieszać w dużej misce z czosnkiem, dymką, pieczarkami, solą, pieprzem i 1 łyżką oleju. Wrzucić krewetki i podrzucić, aby obtoczyć je w tłuszczu z wszystkich stron. Ułożyć w pojedynczych kokilkach o pojemności 1 szklanki lub w jednym dużym naczyniu żaroodpornym. W innej misce wymieszać okruchy chleba z resztą oleju tak, aby były lekko pokryte tłuszczem, ale pozostały puszyste. Posypać nimi krewetki i zalać winem. Na 30 minut przed podaniem rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Wstawić kokilki na blachę do pieczenia. Zapiekać przez 10 minut, aż panierka ładnie się zrumieni, a krewetki będą upieczone. Natychmiast podawać. jesli robimy dodatki pod "baranine", to tylko ocet z modeny platynowej serii(800zl - 250ml). Pod reszte mozna uzyc zlotej serii z segmentu premium. Oczywiscie oba octy to 6-stki. Trzeba pamietac aby oliwka dziewicza byla w przedziale 0.1 do 1. Inne tylko psuja dania. Tak wiec, tylko oliwki dziewicze powyzej segmentu premium. Sol tylko morska lub kopana, a pierprz musi byc organiczny. Bez tego wszystko smakuje jak badziew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 27.11.2007 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Starter do salatek. http://img405.imageshack.us/img405/6375/img0495aa3.jpg Ja mlynek to tylko miedziany z odpowiednim wkladem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 27.11.2007 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 podeślij ten startersól tylko kopana w Alpach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 27.11.2007 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 podeślij ten starter sól tylko kopana w Alpach szanujacy sie czlowiek, posiada rozne rodzaje soli w szafkach kuchennych http://img509.imageshack.us/img509/1369/img0497bg1.jpg ps. a-ha , lalalal lalala lala sa znacznie lepsze miejsca do zaopatrywania sie w sol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.11.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 szanujacy sie czlowiek, posiada rozne rodzaje soli w szafkach kuchennych cholewcia ....a u mnie ino jedna to niesamowite .... jak ja bede dalej żyć dalej z tą świadomościa ,że nie jestem szanującym sie człowiekiem zaraz ide do psychologa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 28.11.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Ew-ka nie rycz . U mnie calkiem soli zbraklo , to co ja w ogole jestem ? House Ty napisz jak ten chleb w doniczkach robisz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.11.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Ew-ka nie rycz . U mnie calkiem soli zbraklo , to co ja w ogole jestem ? rrmi - to masz przechlapane - mówia ,że jak soli zabraknie to pieniędzy też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 28.11.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Ew-ka nie rycz . U mnie calkiem soli zbraklo , to co ja w ogole jestem ? rrmi - to masz przechlapane - mówia ,że jak soli zabraknie to pieniędzy też To ja już wiem dlaczego mi ciągle kasy brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 28.11.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Ew-ka nie rycz . U mnie calkiem soli zbraklo , to co ja w ogole jestem ? House Ty napisz jak ten chleb w doniczkach robisz, w Twoim przypadku jest to wybaczalne , a w innych nie! ok , przepis na chlebek dzisiaj umieszcze. Jestem bardzo zabiegany od ranka jak widac. Wlasnie skonczylem salatke z krewetek. http://img84.imageshack.us/img84/6615/img0505ii0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 28.11.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 sniadanie gotowe. http://img514.imageshack.us/img514/8968/img0508sy4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 28.11.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 no to zapodaję przpis na sałatke kurczęcą wg mojego miszungu - 1/2 kurczęcia wędzonego (obrać i drobo (jka ktos woli większe kawałki ) można grubo posiekać - Puszka nanasa w kawałkach odsączonego - Sloik (mały) seleru (mozna zastąpić go żywym - jak ktoś ma chęć - w sezonie wsadzam w to ogórki zielone 1 duży i 2 średnie pomidory bez szypułek skórki i pestek - Jak koś lubi można dorzucić dla koloru trochę czerwonej puszkowanej fasoli - szczypta bazyli, tymianku, paryka, sol, pieprz chili wg uznania - 2 łyżki majonezu (jak ktos lubi mozna przyłozyc to spora dawkę. Zdarza mi sie wkładać jeszcze w to jajo na twardo - ale to juz twórcz inwencje. Ogólnie sałateczka jest fajna szybko się ją robi a podstawoymi składnikiami sa kurcze ananas a cała reszta to juz wasza twórczośc kulinarna. Smacznego sebo8877 P.S. Wczoraj gotowałem Kapuśnaik - troche inny niz zawsze -wyszedł Bomba: - 5 skrzydełek kurczęcych - 200 g boczku wędzonego (ja dodałem edzona golonkę) - Natka cebylu - ok 100g (posiekać) - Pół pora średniego (posiekac) - 2 średnei cebule podsmarzone (bardzo mocno) - 5 marchewek średnich (posiekać) - 3-4 średnie ziemnaki (posiekać) 0k 3l wody (tak szcuję było cos koło tego) Gotować na wolnym ogniu około 25-35 minut (ziemniaki dodając na okolo 15 minut przed końcem) - ok 0,5 kg odcisniętej kiszonej kapusty - na patelnię z olejem kukurydzianym - smażyc do zbrązowienia - odstawić - ok 0,2 kg kapusty kiszonej nieodciśniętej surowej odstawic Kapustę wpakowąc do tego co gotuje sie wyżej - gotowąc jeszcze około 20-25 minut na wolnym ogniu. - Sol, pierz, paryka, jarzynka tymianek (jak ktos lubi kminek) liś laurowy, ziele anielskie dla smaczku. Zostawic na 24 h Na drugi dzień dla mnie poezja -smak inny niż standardowy kapuśniak - przypomina troszkę w podtekście bigos. Zupa jak dla mnie lux -szybka latwa i przyjemna. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 28.11.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 A jedliście kiedyś sałatke gyros? U mnie w rodzince to żelazna podstawa kazdej imprezy Filety drobiowe (2 podwójne albo wiecej jak ktos lubi więcej mieska), pokrojone w kostkę. Do miski wlewam ok pół szklanki oleju a do tego wsypuję całą szaszetkę przyprawy z Prymata (koniecznie ta a nie inna) o nazwie kebab-gyros - jak nie ma tej to można kupić z prymata zwykłą (nie zadne ziołowe) do kurczaka, dodać papryki słokiej i trochę czosonku i też bedzie dobrze. Kurczaka przekładam do miski z marynatą i odstawiam.Najepiej to zrobic np godzinke wcześniej, chociaż jak nie ma czasu to nieraz robimy na gorąco i nie jest źle. W tym czasie kroję pekinkę w drobne paseczki, wrzucam na durszlak (czy druszlak - nigdy nie wiem ) , posypuję wegetą, przemieszuję i odstawiam do zlewu, zeby zmiękła - tej wegety to dosłownie odrobinka, żeby kapusta "pusciła" trochę. Kurczaka z całym tym olejem wrzucam na rozgrzaną patelnię i smażę na złoty kolor - czasem zeby nie był zbyt suchy można pod koniec podlac odrobiną wody, ale zeby wyparowała cała. Usmażone kawałki kurczaka przekładam do docelowej miski, na to sypię warstwę kukurydzy z puszki (odsączonej - najlepiej na B. ), na to polewam wartswą keczupu. Na keczup kroje w cieniutkie talarki wartewke ogórków konserwowych Na ogórki wykładam odcisnięta lekko (lub odsaczoną, zeby nie zrobic z niej miazgi) pekinkę. Całosć polewam majonezem rozrzedzonym przegotowana wodą (trzeba energicznie mieszac aż do powstania jednolitej masy) i wymieszanym z czosnkiem granulowanym - tylko nie za dużo, żeby nie zdominował smaku sałatki. I to koniec Sałatka jest pyyszna - zawsze pierwsza znika ze stołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 28.11.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 arco, wymieszać to na koniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 28.11.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 arco, to prawie taka sama jaką podawała Ew-ka potwierdzam, pyszota sebek wow robię bardzo podobną sałatkę z tym ananasem tylko nie dodaję wędzonego, ale filet podsmażony no i majonezu tak "słusznie" daję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.11.2007 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Sałatka z ravioli i makaronu z torby z ostrym kurczakiem. bez palca w du..... Ugotować ravioli j/w.Ugotować makaron z torby j/w.Dodać mały słoiczek cebulki konserwowej.Dodać 25 dkg szynki pokrojonej w paski.Dodać szparagi ze słoika.Na koniec dodać jajo sadzone z serem i szpinakiem.Przyprawić Tao-tao słodko kwaśnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 28.11.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Sałatka z ravioli i makaronu z torby z ostrym kurczakiem. bez palca w du..... Ugotować ravioli j/w.Ugotować makaron z torby j/w.Dodać mały słoiczek cebulki konserwowej.Dodać 25 dkg szynki pokrojonej w paski.Dodać szparagi ze słoika.Na koniec dodać jajo sadzone z serem i szpinakiem.Przyprawić Tao-tao słodko kwaśnym. Chlopie raka dostaniesz jak tak bedziesz jadal. Jak lubisz ravioli to "zciaplaj" je sam, lub kup swieze. Cebula - proponuje Cipolline lub Shallots. Szaragi powinienes tez jadac tylko swieze, biale ,zielone nie ma znaczenia. Szpinaczek jest najlepszy swiezy w naturalnej postaci. Widze , ze wszystko przypalil bys na patelni , a to droga prosto w "raka" Dbaj o zdrowie i jedz zdrowo!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.