deja vu 27.11.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 http://img528.imageshack.us/img528/6397/img0482su2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/21/#findComment-2153039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 27.11.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 http://img528.imageshack.us/img528/4581/img0484yk7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/21/#findComment-2153045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 27.11.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 http://img408.imageshack.us/img408/6506/img0486ht9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/21/#findComment-2153052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 27.11.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 z prostych "sałatek" np do jagnięciny: - zgrillowane (lub usmażone we frytownicy) papryki w 3 kolorach obrać ze skórki pokroić w cienkie paseczki - dodać pokrojoną natkę pietruszki - polać odparowanym octem balsamicznym - doprawić solą, pieprzem i oliwą to wszystko musi trochę postać i dopiero można wcinać ZAPIEKANE KREWETKI Składniki 4 łyżki roztopionego masła 2 łyżeczki posiekanego czosnku ź szklanki posiekanej dymki ˝ szklanki grubo posiekanych pieczarek (2 sztuki) ˝ łyżeczki soli ˝ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego 450 g dużych, obranych krewetek (24 sztuki) 1 szklanka okruchów świeżego chleba (z 1 kromki pszennego pieczywa zmielonej w malakserze) ź szklanki wytrawnego białego wina Przygotowanie Masło wymieszać w dużej misce z czosnkiem, dymką, pieczarkami, solą, pieprzem i 1 łyżką oleju. Wrzucić krewetki i podrzucić, aby obtoczyć je w tłuszczu z wszystkich stron. Ułożyć w pojedynczych kokilkach o pojemności 1 szklanki lub w jednym dużym naczyniu żaroodpornym. W innej misce wymieszać okruchy chleba z resztą oleju tak, aby były lekko pokryte tłuszczem, ale pozostały puszyste. Posypać nimi krewetki i zalać winem. Na 30 minut przed podaniem rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Wstawić kokilki na blachę do pieczenia. Zapiekać przez 10 minut, aż panierka ładnie się zrumieni, a krewetki będą upieczone. Natychmiast podawać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/21/#findComment-2153101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 27.11.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 z prostych "sałatek" do np jagnięciny: - zgrillowane (lub usmażone we frytownicy) papryki w 3 kolorach obrać ze skórki pokroić w cienkie paseczki - dodać natkę pietruszki - polać odparowanym octem balsamicznym - doprawić solą, pieprzem i oliwą to wszystko musi trochę postać i dopiero można wcinać ZAPIEKANE KREWETKI Składniki 4 łyżki roztopionego masła 2 łyżeczki posiekanego czosnku ¼ szklanki posiekanej dymki ½ szklanki grubo posiekanych pieczarek (2 sztuki) ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego 450 g dużych, obranych krewetek (24 sztuki) 1 szklanka okruchów świeżego chleba (z 1 kromki pszennego pieczywa zmielonej w malakserze) ¼ szklanki wytrawnego białego wina Przygotowanie Masło wymieszać w dużej misce z czosnkiem, dymką, pieczarkami, solą, pieprzem i 1 łyżką oleju. Wrzucić krewetki i podrzucić, aby obtoczyć je w tłuszczu z wszystkich stron. Ułożyć w pojedynczych kokilkach o pojemności 1 szklanki lub w jednym dużym naczyniu żaroodpornym. W innej misce wymieszać okruchy chleba z resztą oleju tak, aby były lekko pokryte tłuszczem, ale pozostały puszyste. Posypać nimi krewetki i zalać winem. Na 30 minut przed podaniem rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Wstawić kokilki na blachę do pieczenia. Zapiekać przez 10 minut, aż panierka ładnie się zrumieni, a krewetki będą upieczone. Natychmiast podawać. jesli robimy dodatki pod "baranine", to tylko ocet z modeny platynowej serii(800zl - 250ml). Pod reszte mozna uzyc zlotej serii z segmentu premium. Oczywiscie oba octy to 6-stki. Trzeba pamietac aby oliwka dziewicza byla w przedziale 0.1 do 1. Inne tylko psuja dania. Tak wiec, tylko oliwki dziewicze powyzej segmentu premium. Sol tylko morska lub kopana, a pierprz musi byc organiczny. Bez tego wszystko smakuje jak badziew. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/21/#findComment-2153132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 27.11.2007 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Starter do salatek. http://img405.imageshack.us/img405/6375/img0495aa3.jpg Ja mlynek to tylko miedziany z odpowiednim wkladem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/21/#findComment-2153137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 27.11.2007 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 podeślij ten startersól tylko kopana w Alpach Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/21/#findComment-2153179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 27.11.2007 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 podeślij ten starter sól tylko kopana w Alpach szanujacy sie czlowiek, posiada rozne rodzaje soli w szafkach kuchennych http://img509.imageshack.us/img509/1369/img0497bg1.jpg ps. a-ha , lalalal lalala lala sa znacznie lepsze miejsca do zaopatrywania sie w sol. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/21/#findComment-2153196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.11.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 szanujacy sie czlowiek, posiada rozne rodzaje soli w szafkach kuchennych cholewcia ....a u mnie ino jedna to niesamowite .... jak ja bede dalej żyć dalej z tą świadomościa ,że nie jestem szanującym sie człowiekiem zaraz ide do psychologa Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/21/#findComment-2153543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 28.11.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Ew-ka nie rycz . U mnie calkiem soli zbraklo , to co ja w ogole jestem ? House Ty napisz jak ten chleb w doniczkach robisz, Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/21/#findComment-2153577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.11.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Ew-ka nie rycz . U mnie calkiem soli zbraklo , to co ja w ogole jestem ? rrmi - to masz przechlapane - mówia ,że jak soli zabraknie to pieniędzy też Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/21/#findComment-2153592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 28.11.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Ew-ka nie rycz . U mnie calkiem soli zbraklo , to co ja w ogole jestem ? rrmi - to masz przechlapane - mówia ,że jak soli zabraknie to pieniędzy też To ja już wiem dlaczego mi ciągle kasy brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/21/#findComment-2153643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 28.11.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Ew-ka nie rycz . U mnie calkiem soli zbraklo , to co ja w ogole jestem ? House Ty napisz jak ten chleb w doniczkach robisz, w Twoim przypadku jest to wybaczalne , a w innych nie! ok , przepis na chlebek dzisiaj umieszcze. Jestem bardzo zabiegany od ranka jak widac. Wlasnie skonczylem salatke z krewetek. http://img84.imageshack.us/img84/6615/img0505ii0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/21/#findComment-2153993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 28.11.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 sniadanie gotowe. http://img514.imageshack.us/img514/8968/img0508sy4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/21/#findComment-2153999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 28.11.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 no to zapodaję przpis na sałatke kurczęcą wg mojego miszungu - 1/2 kurczęcia wędzonego (obrać i drobo (jka ktos woli większe kawałki ) można grubo posiekać - Puszka nanasa w kawałkach odsączonego - Sloik (mały) seleru (mozna zastąpić go żywym - jak ktoś ma chęć - w sezonie wsadzam w to ogórki zielone 1 duży i 2 średnie pomidory bez szypułek skórki i pestek - Jak koś lubi można dorzucić dla koloru trochę czerwonej puszkowanej fasoli - szczypta bazyli, tymianku, paryka, sol, pieprz chili wg uznania - 2 łyżki majonezu (jak ktos lubi mozna przyłozyc to spora dawkę. Zdarza mi sie wkładać jeszcze w to jajo na twardo - ale to juz twórcz inwencje. Ogólnie sałateczka jest fajna szybko się ją robi a podstawoymi składnikiami sa kurcze ananas a cała reszta to juz wasza twórczośc kulinarna. Smacznego sebo8877 P.S. Wczoraj gotowałem Kapuśnaik - troche inny niz zawsze -wyszedł Bomba: - 5 skrzydełek kurczęcych - 200 g boczku wędzonego (ja dodałem edzona golonkę) - Natka cebylu - ok 100g (posiekać) - Pół pora średniego (posiekac) - 2 średnei cebule podsmarzone (bardzo mocno) - 5 marchewek średnich (posiekać) - 3-4 średnie ziemnaki (posiekać) 0k 3l wody (tak szcuję było cos koło tego) Gotować na wolnym ogniu około 25-35 minut (ziemniaki dodając na okolo 15 minut przed końcem) - ok 0,5 kg odcisniętej kiszonej kapusty - na patelnię z olejem kukurydzianym - smażyc do zbrązowienia - odstawić - ok 0,2 kg kapusty kiszonej nieodciśniętej surowej odstawic Kapustę wpakowąc do tego co gotuje sie wyżej - gotowąc jeszcze około 20-25 minut na wolnym ogniu. - Sol, pierz, paryka, jarzynka tymianek (jak ktos lubi kminek) liś laurowy, ziele anielskie dla smaczku. Zostawic na 24 h Na drugi dzień dla mnie poezja -smak inny niż standardowy kapuśniak - przypomina troszkę w podtekście bigos. Zupa jak dla mnie lux -szybka latwa i przyjemna. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/21/#findComment-2154133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 28.11.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 A jedliście kiedyś sałatke gyros? U mnie w rodzince to żelazna podstawa kazdej imprezy Filety drobiowe (2 podwójne albo wiecej jak ktos lubi więcej mieska), pokrojone w kostkę. Do miski wlewam ok pół szklanki oleju a do tego wsypuję całą szaszetkę przyprawy z Prymata (koniecznie ta a nie inna) o nazwie kebab-gyros - jak nie ma tej to można kupić z prymata zwykłą (nie zadne ziołowe) do kurczaka, dodać papryki słokiej i trochę czosonku i też bedzie dobrze. Kurczaka przekładam do miski z marynatą i odstawiam.Najepiej to zrobic np godzinke wcześniej, chociaż jak nie ma czasu to nieraz robimy na gorąco i nie jest źle. W tym czasie kroję pekinkę w drobne paseczki, wrzucam na durszlak (czy druszlak - nigdy nie wiem ) , posypuję wegetą, przemieszuję i odstawiam do zlewu, zeby zmiękła - tej wegety to dosłownie odrobinka, żeby kapusta "pusciła" trochę. Kurczaka z całym tym olejem wrzucam na rozgrzaną patelnię i smażę na złoty kolor - czasem zeby nie był zbyt suchy można pod koniec podlac odrobiną wody, ale zeby wyparowała cała. Usmażone kawałki kurczaka przekładam do docelowej miski, na to sypię warstwę kukurydzy z puszki (odsączonej - najlepiej na B. ), na to polewam wartswą keczupu. Na keczup kroje w cieniutkie talarki wartewke ogórków konserwowych Na ogórki wykładam odcisnięta lekko (lub odsaczoną, zeby nie zrobic z niej miazgi) pekinkę. Całosć polewam majonezem rozrzedzonym przegotowana wodą (trzeba energicznie mieszac aż do powstania jednolitej masy) i wymieszanym z czosnkiem granulowanym - tylko nie za dużo, żeby nie zdominował smaku sałatki. I to koniec Sałatka jest pyyszna - zawsze pierwsza znika ze stołu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/21/#findComment-2154290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 28.11.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 arco, wymieszać to na koniec? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/21/#findComment-2154340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 28.11.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 arco, to prawie taka sama jaką podawała Ew-ka potwierdzam, pyszota sebek wow robię bardzo podobną sałatkę z tym ananasem tylko nie dodaję wędzonego, ale filet podsmażony no i majonezu tak "słusznie" daję Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/21/#findComment-2154402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.11.2007 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Sałatka z ravioli i makaronu z torby z ostrym kurczakiem. bez palca w du..... Ugotować ravioli j/w.Ugotować makaron z torby j/w.Dodać mały słoiczek cebulki konserwowej.Dodać 25 dkg szynki pokrojonej w paski.Dodać szparagi ze słoika.Na koniec dodać jajo sadzone z serem i szpinakiem.Przyprawić Tao-tao słodko kwaśnym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/21/#findComment-2154417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 28.11.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Sałatka z ravioli i makaronu z torby z ostrym kurczakiem. bez palca w du..... Ugotować ravioli j/w.Ugotować makaron z torby j/w.Dodać mały słoiczek cebulki konserwowej.Dodać 25 dkg szynki pokrojonej w paski.Dodać szparagi ze słoika.Na koniec dodać jajo sadzone z serem i szpinakiem.Przyprawić Tao-tao słodko kwaśnym. Chlopie raka dostaniesz jak tak bedziesz jadal. Jak lubisz ravioli to "zciaplaj" je sam, lub kup swieze. Cebula - proponuje Cipolline lub Shallots. Szaragi powinienes tez jadac tylko swieze, biale ,zielone nie ma znaczenia. Szpinaczek jest najlepszy swiezy w naturalnej postaci. Widze , ze wszystko przypalil bys na patelni , a to droga prosto w "raka" Dbaj o zdrowie i jedz zdrowo!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/21/#findComment-2154874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.