Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z prostych "sałatek" np do jagnięciny:

- zgrillowane (lub usmażone we frytownicy) papryki w 3 kolorach obrać ze skórki pokroić w cienkie paseczki

- dodać pokrojoną natkę pietruszki

- polać odparowanym octem balsamicznym

- doprawić solą, pieprzem i oliwą

to wszystko musi trochę postać i dopiero można wcinać ;)

 

ZAPIEKANE KREWETKI

Składniki

4 łyżki roztopionego masła

2 łyżeczki posiekanego czosnku

ź szklanki posiekanej dymki

˝ szklanki grubo posiekanych pieczarek (2 sztuki)

˝ łyżeczki soli

˝ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

2 łyżki oleju rzepakowego

450 g dużych, obranych krewetek (24 sztuki)

1 szklanka okruchów świeżego chleba (z 1 kromki pszennego pieczywa zmielonej w malakserze)

ź szklanki wytrawnego białego wina

 

Przygotowanie

Masło wymieszać w dużej misce z czosnkiem, dymką, pieczarkami, solą, pieprzem i 1 łyżką oleju. Wrzucić krewetki i podrzucić, aby obtoczyć je w tłuszczu z wszystkich stron. Ułożyć w pojedynczych kokilkach o pojemności 1 szklanki lub w jednym dużym naczyniu żaroodpornym. W innej misce wymieszać okruchy chleba z resztą oleju tak, aby były lekko pokryte tłuszczem, ale pozostały puszyste. Posypać nimi krewetki i zalać winem. Na 30 minut przed podaniem rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Wstawić kokilki na blachę do pieczenia. Zapiekać przez 10 minut, aż panierka ładnie się zrumieni, a krewetki będą upieczone. Natychmiast podawać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z prostych "sałatek" do np jagnięciny:

- zgrillowane (lub usmażone we frytownicy) papryki w 3 kolorach obrać ze skórki pokroić w cienkie paseczki

- dodać natkę pietruszki

- polać odparowanym octem balsamicznym

- doprawić solą, pieprzem i oliwą

to wszystko musi trochę postać i dopiero można wcinać ;)

 

ZAPIEKANE KREWETKI

Składniki

4 łyżki roztopionego masła

2 łyżeczki posiekanego czosnku

¼ szklanki posiekanej dymki

½ szklanki grubo posiekanych pieczarek (2 sztuki)

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

2 łyżki oleju rzepakowego

450 g dużych, obranych krewetek (24 sztuki)

1 szklanka okruchów świeżego chleba (z 1 kromki pszennego pieczywa zmielonej w malakserze)

¼ szklanki wytrawnego białego wina

 

Przygotowanie

Masło wymieszać w dużej misce z czosnkiem, dymką, pieczarkami, solą, pieprzem i 1 łyżką oleju. Wrzucić krewetki i podrzucić, aby obtoczyć je w tłuszczu z wszystkich stron. Ułożyć w pojedynczych kokilkach o pojemności 1 szklanki lub w jednym dużym naczyniu żaroodpornym. W innej misce wymieszać okruchy chleba z resztą oleju tak, aby były lekko pokryte tłuszczem, ale pozostały puszyste. Posypać nimi krewetki i zalać winem. Na 30 minut przed podaniem rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Wstawić kokilki na blachę do pieczenia. Zapiekać przez 10 minut, aż panierka ładnie się zrumieni, a krewetki będą upieczone. Natychmiast podawać.

 

 

 

 

jesli robimy dodatki pod "baranine", to tylko ocet z modeny platynowej serii(800zl - 250ml). :D 8) :p

 

Pod reszte mozna uzyc zlotej serii z segmentu premium. :D 8) Oczywiscie oba octy to 6-stki. :p Trzeba pamietac aby oliwka dziewicza byla w przedziale 0.1 do 1. 8) Inne tylko psuja dania.

Tak wiec, tylko oliwki dziewicze powyzej segmentu premium. 8) Sol tylko morska lub kopana, a pierprz musi byc organiczny. 8)

 

Bez tego wszystko smakuje jak badziew. :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ew-ka nie rycz .

U mnie calkiem soli zbraklo , to co ja w ogole jestem ? :D

 

House Ty napisz jak ten chleb w doniczkach robisz,

 

w Twoim przypadku jest to wybaczalne :p , a w innych nie! :D

 

ok , przepis na chlebek dzisiaj umieszcze. :p Jestem bardzo zabiegany od ranka jak widac. :D Wlasnie skonczylem salatke z krewetek. :p

 

 

http://img84.imageshack.us/img84/6615/img0505ii0.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no to zapodaję przpis na sałatke kurczęcą wg mojego miszungu :)

- 1/2 kurczęcia wędzonego (obrać i drobo (jka ktos woli większe kawałki ) można grubo posiekać

- Puszka nanasa w kawałkach odsączonego

- Sloik (mały) seleru (mozna zastąpić go żywym - jak ktoś ma chęć

- w sezonie wsadzam w to ogórki zielone 1 duży i 2 średnie pomidory bez szypułek skórki i pestek

- Jak koś lubi można dorzucić dla koloru trochę czerwonej puszkowanej fasoli

- szczypta bazyli, tymianku, paryka, sol, pieprz chili wg uznania

- 2 łyżki majonezu (jak ktos lubi mozna przyłozyc to spora dawkę.

 

Zdarza mi sie wkładać jeszcze w to jajo na twardo - ale to juz twórcz inwencje.

 

Ogólnie sałateczka jest fajna szybko się ją robi a podstawoymi składnikiami sa kurcze ananas a cała reszta to juz wasza twórczośc kulinarna.

 

Smacznego

 

sebo8877

 

P.S.

 

Wczoraj gotowałem Kapuśnaik - troche inny niz zawsze :) -wyszedł Bomba:

 

- 5 skrzydełek kurczęcych

- 200 g boczku wędzonego (ja dodałem edzona golonkę:))

- Natka cebylu - ok 100g (posiekać)

- Pół pora średniego (posiekac)

- 2 średnei cebule podsmarzone (bardzo mocno)

- 5 marchewek średnich (posiekać)

- 3-4 średnie ziemnaki (posiekać)

0k 3l wody (tak szcuję było cos koło tego)

Gotować na wolnym ogniu około 25-35 minut (ziemniaki dodając na okolo 15 minut przed końcem)

- ok 0,5 kg odcisniętej kiszonej kapusty - na patelnię z olejem kukurydzianym - smażyc do zbrązowienia - odstawić

- ok 0,2 kg kapusty kiszonej nieodciśniętej surowej odstawic

Kapustę wpakowąc do tego co gotuje sie wyżej - gotowąc jeszcze około 20-25 minut na wolnym ogniu.

- Sol, pierz, paryka, jarzynka tymianek (jak ktos lubi kminek) liś laurowy, ziele anielskie dla smaczku.

Zostawic na 24 h :)

 

Na drugi dzień dla mnie poezja -smak inny niż standardowy kapuśniak - przypomina troszkę w podtekście bigos.

 

Zupa jak dla mnie lux -szybka latwa i przyjemna.

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jedliście kiedyś sałatke gyros?

U mnie w rodzince to żelazna podstawa kazdej imprezy :wink:

 

Filety drobiowe (2 podwójne albo wiecej jak ktos lubi więcej mieska), pokrojone w kostkę.

Do miski wlewam ok pół szklanki oleju a do tego wsypuję całą szaszetkę przyprawy z Prymata (koniecznie ta a nie inna) o nazwie kebab-gyros - jak nie ma tej to można kupić z prymata zwykłą (nie zadne ziołowe) do kurczaka, dodać papryki słokiej i trochę czosonku i też bedzie dobrze.

Kurczaka przekładam do miski z marynatą i odstawiam.Najepiej to zrobic np godzinke wcześniej, chociaż jak nie ma czasu to nieraz robimy na gorąco i nie jest źle.

W tym czasie kroję pekinkę w drobne paseczki, wrzucam na durszlak (czy druszlak - nigdy nie wiem :roll: ) , posypuję wegetą, przemieszuję i odstawiam do zlewu, zeby zmiękła - tej wegety to dosłownie odrobinka, żeby kapusta "pusciła" trochę.

Kurczaka z całym tym olejem wrzucam na rozgrzaną patelnię i smażę na złoty kolor - czasem zeby nie był zbyt suchy można pod koniec podlac odrobiną wody, ale zeby wyparowała cała.

Usmażone kawałki kurczaka przekładam do docelowej miski, na to sypię warstwę kukurydzy z puszki (odsączonej - najlepiej na B. :wink: ), na to polewam wartswą keczupu.

Na keczup kroje w cieniutkie talarki wartewke ogórków konserwowych

Na ogórki wykładam odcisnięta lekko (lub odsaczoną, zeby nie zrobic z niej miazgi) pekinkę.

Całosć polewam majonezem rozrzedzonym przegotowana wodą (trzeba energicznie mieszac aż do powstania jednolitej masy) i wymieszanym z czosnkiem granulowanym - tylko nie za dużo, żeby nie zdominował smaku sałatki.

I to koniec :D

Sałatka jest pyyszna - zawsze pierwsza znika ze stołu :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sałatka z ravioli i makaronu z torby z ostrym kurczakiem.

bez palca w du..... 8) :lol:

 

Ugotować ravioli j/w.Ugotować makaron z torby j/w.Dodać mały słoiczek cebulki konserwowej.Dodać 25 dkg szynki pokrojonej w paski.Dodać szparagi ze słoika.Na koniec dodać jajo sadzone z serem i szpinakiem.Przyprawić Tao-tao słodko kwaśnym. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sałatka z ravioli i makaronu z torby z ostrym kurczakiem.

bez palca w du..... 8) :lol:

 

Ugotować ravioli j/w.Ugotować makaron z torby j/w.Dodać mały słoiczek cebulki konserwowej.Dodać 25 dkg szynki pokrojonej w paski.Dodać szparagi ze słoika.Na koniec dodać jajo sadzone z serem i szpinakiem.Przyprawić Tao-tao słodko kwaśnym. :wink:

 

Chlopie raka dostaniesz jak tak bedziesz jadal. :-? 8) :p :lol:

 

Jak lubisz ravioli to "zciaplaj" je sam, lub kup swieze. :D Cebula - proponuje Cipolline lub Shallots. :p Szaragi powinienes tez jadac tylko swieze, biale ,zielone nie ma znaczenia. :D Szpinaczek jest najlepszy swiezy w naturalnej postaci. :p

 

Widze , ze wszystko przypalil bys na patelni :-? , a to droga prosto w "raka" :p Dbaj o zdrowie i jedz zdrowo!!!! :p 8) :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...