Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wg 39070

Nie rozróżniasz bydła ras mlecznych (jak najpopularniejsza w PL Holsztyńsko-fryzyjska) od ras mięsnych (jak np. Limousine) i ras pierwotnych (jak Highlander).

Mięso z rasy mlecznej nigdy nie będzie tak poprzerastane tłuszczem, aby nadawało się na prawdziwy stek.

 

O padniętych leżakach (są to w 100% wyeksploatowane egzemplarze rasy mlecznej), pisaliśmy kilka stron wcześniej.

 

Cielak w hodowli naturalnej zaczyna pobierać pokarm stały już w 3 tygodniu życia (oczywiście nadal uzupełnia dietę mlekiem matki). W hodowli zamkniętej karmi się je płynnymi pożywkami mlekozastępczymi, jak tylko matka przestanie dawać siarę (czyli już po ok. 5-7 dniach).

Edytowane przez Elfir
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/210/#findComment-7652176
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wg 39070

Nie rozróżniasz bydła ras mlecznych (jak najpopularniejsza w PL Holsztyńsko-fryzyjska) od ras mięsnych (jak np. Limousine) i ras pierwotnych (jak Highlander).

Mięso z rasy mlecznej nigdy nie będzie tak poprzerastane tłuszczem, aby nadawało się na prawdziwy stek.

 

O padniętych leżakach (są to w 100% wyeksploatowane egzemplarze rasy mlecznej), pisaliśmy kilka stron wcześniej.

 

Cielak w hodowli naturalnej zaczyna pobierać pokarm stały już w 3 tygodniu życia (oczywiście nadal uzupełnia dietę mlekiem matki). W hodowli zamkniętej karmi się je płynnymi pożywkami mlekozastępczymi, jak tylko matka przestanie dawać siarę (czyli już po ok. 5-7 dniach).

 

Cielak tak długo ssie matkę jak długo mu matka pozwoli. Natury nie oszukasz. Koniec i kropka.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/210/#findComment-7652188
Udostępnij na innych stronach

Co za piekny poranek. Dzien zaczynam organiczna jajecznica na organicznym wolnowybiegowym bekonie. Bez zdjecia bo juz byly przedstawiane kilka razy. Jajka rowniez podczas dyskusji o wyzszosci wolnowybiegowych jajek z calorocznych zielonych pastwisk. Zostalo ustalone , ze sa najlepsze i bija w kazdym aspekcie te z hodowli innych forumowiczow. Dodkladnie tescia , szwagra czy kogos innego, malo wazne i bez znaczenia. Liczy sie to ze ja uzywam jajlepszych jakie sa dostepne, bo cenie sobie dobry smak i zdrowie.

Jajecznica palce lizac! Bekon robi robote! Mniam mniam...

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/210/#findComment-7652241
Udostępnij na innych stronach

W temacie uboju i jakości mięsa hodowlanego;

https://www.money.pl/gospodarka/afera-miesna-ekolodzy-i-rolnicy-jednym-glosem-przeciw-ministrowi-ardanowskiemu-6349077935679105a.html

Jak tu oczekiwać jakości, jeśli decydenci nic nie robią z tym procederem. Włosy się jeżą na głowie. Z drugiej strony dziwne, ze jest tak mało hodowców, oferujących jakościowe mięso za wyższą cenę. Przecież klientów oczekujących lepszej jakości jest już sporo, a hodowle jakoś słabo się rozkręcają. Wiem, to kwestia czasu, ale chciałbym już móc wybierać, taniej, lub drożej i lepiej.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/210/#findComment-7652447
Udostępnij na innych stronach

noc - potrzeba dużych pieniędzy by rozkręcić taką hodowlę, a zyski są mocno odwleczone w czasie (zamrażasz kapitał).

Starzy rolnicy nie czują potrzeby zmian, bo i tak dobrze zarabiają na tym, co robią i znają od dziesiątków lat.

Edytowane przez Elfir
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/210/#findComment-7652455
Udostępnij na innych stronach

W dzisiejszym dniu jak zawsze cos dobrego. Nie krolik trzymany cale zycie w klatce, i tuczony byle czym, lub chemiczna kura z takim samym nedznym zywotem.

 

Prawdziwy amerykanski stek. Humanitarny kawalek organicznego czarnego angusa, szczesliwie wypasajacego sie cale zycie na wiecznie zielonych naturalnych postwiskach. Stek z happy "krowy".

 

Bedzie cudownie smacznie, prosto i bardzo skromnie. Palce lizac!

 

organiczny-czarny-angus10.jpg

 

organiczny-czarny-angus11.jpg

 

organiczny-czarny-angus12.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/210/#findComment-7652641
Udostępnij na innych stronach

Butcheryandwine, ... polska wołowina

[ATTACH=CONFIG]426806[/ATTACH]

 

o czyzbys wpadl do mojej ulubionej stekowni :) na t-bonika? moj ulubiony to ribeye 28dni na sucho, czasami trafia sie taki, ze orgazm przezywasz

i ten kelner spoko, szkoda ze nie ma juz "Pana Sety" :)

nie mniej jednak butcheryandwine robi robote... no i wrocil "stary tatar"

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/210/#findComment-7652776
Udostępnij na innych stronach

o czyzbys wpadl do mojej ulubionej stekowni :) na t-bonika? moj ulubiony to ribeye 28dni na sucho, czasami trafia sie taki, ze orgazm przezywasz

i ten kelner spoko, szkoda ze nie ma juz "Pana Sety" :)

nie mniej jednak butcheryandwine robi robote... no i wrocil "stary tatar"

Jeżeli jestem w Polsce i w W-awie to i owszem bywam i w Twej ulubionej "stekowni" :) w Niedzwiedziu, u Grzesia i jeszcze w kilku miejscach :)

... z pozdrowieniami :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/210/#findComment-7652822
Udostępnij na innych stronach

Już wiemy, kto jest winien problemów z wołowiną;).

Minister od dawno wiedział o problemach w ubojniach i nic z tym nie zrobił. Teraz winien Bogu ducha z-ca Głównego Lekarza Weterynarii;

https://www.money.pl/gospodarka/zastepca-glownego-lekarza-weterynarii-odwolany-efekt-skandalu-z-wolowina-6349738344810625a.html

Już dawno powinny być wprowadzone mechanizmy rozdzielające i promujące jakościowe mięso ras mięsnych, od tego z wyeksploatowanych krasul. Choć to jest i tak prawie nic, z cierpieniami zwierząt i jakością, a raczej jej brakiem, wołowiny z "leżaków". Mam nadzieję, że się doczekamy niebawem, rynek nie znosi próżni więc i na to przyjdzie czas, ale nie chciałbym już czekać.

PS

@Chef Paul; "Jeżeli jestem w Polsce i w W-awie to i owszem bywam i w Twej ulubionej "stekowni" w Niedzwiedziu, u Grzesia i jeszcze w kilku miejscach

... z pozdrowieniami".

Jako konsument czy kolega-dostawca pomysłów na dania? W zachodniej Polsce bywasz?

Edytowane przez noc
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/210/#findComment-7652993
Udostępnij na innych stronach

Generalnie jako konsument u znajomych szefów kuchni :)

W zachodniej Polsce najczęściej bywam w Poznaniu (gdyż z Poznania pochodzę), w Kórniku (gdzie jakiś czas mieszkałem) i w lubuskiem gdzie odwiedzam przyjaciół w ich agro gospodarstwie :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/210/#findComment-7653019
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Zupa zielone curry inspirowana kuchnią tajską:

 

c347e480b4c4c431ebcf55640058e6f9.jpg

 

- pasta zielone curry 2-3 łyżeczki (lub więcej jak ma być prawdziwie po tajsku ostre)

- pół ostrej papryczki chilli

- kawałek imbiru (ok. 5 cm)

- 2-3 ząbki czosnku

- sos rybny lub ostrygowy (ok. 3-4 łyżki)

- sos sojowy (ok. 1-2 łyżki)

 

- łagodna cebula (szalotka lub czerwona)

- papryka czerwona

- garść groszku w strączkach (może być tez groszek zielony łuskany lub fasolka szparagowa zielona)

- kapusta pak-choi (można zamiennie dać małą cukinię)

- 2 łodygi selera naciowego

 

- 0,5 kg opakowanie krewetek obranych (chyba, że ktoś chce obierać świeże). Zamiennie kurczak, ryba, indyk.

- puszka mleka kokosowego

- łyżka miodu (lub cukru)

- 4 liście limonki kaffir (lub 2-3 łyżki soku z cytryny/limetki)

 

- makaron, najlepiej jakiś azjatycki wg. upodobania

- szczypior lub kolendra do posypania

 

Imbir, czosnek, papryczkę posiekać na drobno i przesmażyć z pastą i sosami. Pokroić warzywa i wrzucać po kolei (przesmażając): cebulkę, po chwili paprykę i seler, groszek a na końcu kapusta. Dorzucić krewetki i zalać mlekiem kokosowym. Dodać liście limonki kaffir i miód. Gotować na małym ogniu/niskim poziomie mocy aż krewetki dojdą (10 minut zupełnie starczy). W międzyczasie ugotować makaron.

Na talerz wyłożyć makaron i zalać zupą. Posypać "zielonym".

Edytowane przez Elfir
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/210/#findComment-7672771
Udostępnij na innych stronach

Elfir, smacznego życzę

... "zielone curry" przygotowuje się na bardzo wiele sposobów (niczym polski bigos) :)

moja wersja (podobna), nie zawiera mleka kokosowego (zastępuję je zwykłą śmietanką).

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/210/#findComment-7672979
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję. Na pewno w każdym domu smakuje inaczej. Jak czytałam przepisy do innych azjatyckich zup, np. ramenu czy miso, to w sumie, każdy miał inną wersję.

Trzeba uchwycić ducha zupy a niekoniecznie trzymać się sztywno przepisu.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/210/#findComment-7673149
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisałem wyżej, wersji ("o tej samej nazwie"), potraw azjatyckich są spore ilości. W głównej mierze zależy to od regionu z którego pochodzą i dlatego niektóre składniki mogą (choć nie muszą) różnić się będą w większym lub mniejszym stopniu. Wiele zależy również od sposobu przygotowania i dodanych przyprawach.

Oczywiście dla siebie, wybieramy to co nam najbardziej smakuje, nie zwracając szczególnej uwagi na "klasykę" :) ... "kuchnia to nie apteka", jak mawiał mój Przyjaciel Maciek.

 

Z uwagi na to, że mieszkam na samym wybrzeżu Atlantyku, bardzo popularne w mej kuchni są owoce morza i ryby. Zawsze dostępne wszystko świeże i doskonałym gatunku.

Krewetki lubimy pod każdą postacią

FB_IMG_1554842219828.jpg

... również ryby ... polecam "mahi mahi" ... doskonale smakuje pieczona "na desce" :)

FB_IMG_1554842149481.jpg

Z drobiu zawsze się sprawdzi pieczona gęś (ważne by była młoda i dobrej rasy).

FB_IMG_1554842225678.jpg

... a z wołowiny (mielonej) porcje pieczeni nadziewane serem, pomidorem i cebulką, zawijane w plastry lekko wędzonego boczku

FB_IMG_1554842165145.jpg

... desery skromne ... ciasto francuskie nadziewane jabłkami z odrobinką pomarańczowego likieru

FB_IMG_1554842183491.jpg

Pozdrawiam smakowicie :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/210/#findComment-7673215
Udostępnij na innych stronach

W kulinariach cisza więc może czas by zacząć relację z "codziennego menu" :) ... przepraszam, że bez fotek dania końcowego jak i procesu jego przygotowania :)

Tak więc:

- na śniadanie zjadłem jajco (z dodatkami) :)

- na drugie śniadanie (prawie lunch), chleb wieloziarnisty ze smażoną cebulą

- na obiad kotlet (oczywiście cielęcy - bo jakże by inaczej - ... który Gosposia właśnie dostarczyła z "cielębicia") z groszkiem i marchewką z puszki, pyry (młode) z Portugalii okrasiłem smalcem i sosem z majonezu kieleckiego,

- na kolację tylko owoce (cały arbuz), popiłem bimbrem lubelskim (jak ogólnie wiadomo, to najlepszy na świecie bimber, mający na tym forum wielu zagorzałych zwolenników)

- na zakończanie dnia pogadałem z kominkiem głaskając go czule, poczym zasnąłem błogo przy kołysankach śpiewanych przez Gosposię

- śniło mnie się jak wbijam szpile w laleczkę woodo by moi oponenci odczuwali choć trochę bólu, a moje "coś" (w co wierzę, - Wiekie Mzimu -) które codziennie proszę o zesłanie plag na tego "sq.syna" co nie podziela mych poglądów i jadłospisu

... koniec dnia i nocy :) ;)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/210/#findComment-7674435
Udostępnij na innych stronach

Ale cierpi.Przepraszam.Fajne danka w kulinariach.Nie sprowokuje.tym ukrytym wulgaryzmem.:lol2::lol2::lol2:.Miała być fotka jak Elfir i krótki opis, a tu roszczeniowa pogadanka do samego siebie.:):):).Idę po kanapkę. z krótkim opisem.

 

Kanapka pod co kto lubi.:);)

 

1. świeży smalec (na kg słoniny 1/2 kg antonówki)

2.szczypior z okna

3.cebula cukrowa z włoszczyzny

4.pomidor nowalijka ale pachnący krzakiem taki powyginany

5. zioła prowansalskie i gruba sól z grubym pieprzem

6.graham chlebek śniadaniowy małe kromki.

7. zapomniałem o pysznym ogórku

 

[8fd3a1434952b393.jpg

 

1897b200a27edba3.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/210/#findComment-7674460
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...