Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

gotowanie bez gadania? Towarzyska klęska... :wink:

 

nie wiem skad znam ten przepis - ale wkleje - bo jest wyjątkowo łatwy - moje dzieci to lubia - zajmuje mało czasu- dla wszystkich zapracowanych (nie tylko mam :wink: )

Pierś w sosie jabłkowym

piersi z kurczaka,

mąka

papryka w proszku ostra

sos worcestaire (ok. 1-2 łyżek)

zioła (np. prowansalskie)

2-3 ząbki czosnku pokrojone w słupki

1,5 szkl. soku jabłkowego (np. z kartonu)

 

piersi oprószyć ostrą papryką i ziołami (wedle potrzeb), dodać sos, odstawić min. na 20 minut. po czym oprószyć w mące (nadmiar strząsnąć). Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło na to piersi , obrumienić z obu stron, zmniejszyć ogień, wrzucić czosnek, jak odda masłu swój aromat wlać sok jabłkowy i dusić mięso 10-15 minut. W tym czasie sok bedzie sie redukował i gęstniał a mięso nabierać smaku. Włala. 8)

Proste, szybkie i zawsze sie udaje :wink: (trzeba tylko uważac by nie przypalić masła (na wszlkie wypadek lepiej używać sklarowanego).

 

PS - NS dlaczego pojechałam :roll: - wąsy to chyba twój znak rozpoznawczy - z własnego, świadomego wyboru...jeśli uważasz że zwykłe przywołanie tego faktu jest dla ciebie pojechaniem, umniejszającym twoje ego problemem, to je po prostu zgól. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

PS - NS dlaczego pojechałam :roll: - wąsy to chyba twój znak rozpoznawczy - z własnego, świadomego wyboru...jeśli uważasz że zwykłe przywołanie tego faktu jest dla ciebie pojechaniem, umniejszającym twoje ego problemem, to je po prostu zgól. :wink:

 

Jakie ego... :o :o :o .....???Coś bym Ci powiedział na temat golenia ale Ty niestety wiesz.Moja strata.

 

warkocze blondynki

 

składniki:

-korbaciki z Orawy

-pomidory bez skórki(dwa)

-salami cebulowe(trzy plastry każdy po 2cm grubości)

-miseczka do flaków(flaczarka)farszu na placki ziemniaczane bez mąki ale z jajem.

 

czynności:

w naczyniu żaroodpornym na dnie położyć salami,pomidory w plastrach,korbaciki i zalać w/w farszem.Zapiec.Jeść.

:wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PS - NS dlaczego pojechałam :roll: - wąsy to chyba twój znak rozpoznawczy - z własnego, świadomego wyboru...jeśli uważasz że zwykłe przywołanie tego faktu jest dla ciebie pojechaniem, umniejszającym twoje ego problemem, to je po prostu zgól. :wink:

 

Jakie ego... :o :o :o .....???Coś bym Ci powiedział na temat golenia ale Ty niestety wiesz.Moja strata.

 

warkocze blondynki

 

składniki:

-korbaciki z Orawy

-pomidory bez skórki(dwa)

-salami cebulowe(trzy plastry każdy po 2cm grubości)

-miseczka do flaków(flaczarka)farszu na placki ziemniaczane bez mąki ale z jajem.

 

czynności:

w naczyniu żaroodpornym na dnie położyć salami,pomidory w plastrach,korbaciki i zalać w/w farszem.Zapiec.Jeść.

:wink:

 

na takie popaprance, to tylko Maldonado Lomito. :p duzo uzywam i sobie chwale. 8) fkleje przy nastepnej okazji. :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakie ego... :o :o :o .....???Coś bym Ci powiedział na temat golenia ale Ty niestety wiesz.Moja strata.

 

Ego. Każdy człowiek je ma.

 

Hmmm.......Nie Każdy? :roll:

 

Ns - może ccoś łatwiejszego niż te warkocze...swoją drogą - jak wygląda flaczarka? :roll: [/b]

 

Zdanie jest w formie pytającej a nie wykrzyknikowej.Dlatego zapytałem Cię o jakie ego Ci idzie.Masz tu ciekawy artykuł.On rozwieje Twoje wątpliwości na temat....ma czy nie ma?.

http://stat.cudownyportal.pl/article.php?article_id=405

Pytasz mnie o flaczarkę.Tu poczytaj rozjaśni Ci to pojecie gastronomiczne.

http://www.lumex.pl/towary/mala_gastronomia/kubki_pojemniki_tacki/rid,152.html

Pytasz też o coś łatwiejszego.Zapytaj swego wafla.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytasz też o coś łatwiejszego.Zapytaj swego wafla.

 

Kuleczko- ale ja nie mam "na stanie" żadnego wafla... :cry: :cry:

czy mam zacząć się martwić? :roll:

 

NS - nieładnie, oj nieładnie... :roll:

 

iezmiennie - proszę o przepisy :wink:

 

a wafle przekładane kajmakiem - smaki z dzieciństwa...pychota :lol:

 

To kulinaria ...treściwiej ,treściwiej plissss.

:D :D :wink: Myślałem ,ż kajmanem ,aż sie przestraszyłem :roll: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

smietana na wasach jest nieapetyczna. 8)

 

eee - śmietana nie jest taka zła...gorzej jest z bigosem albo flaczkami.... :wink:

 

Uwielbiam bitą śmietanę...(a kto nie... :wink: )

Ubijam taką schłodzoną - z łyżką cukru pudru (bo ma być dietetycznie i nie mdło :wink: ),do tego max dwie nakrętki likieru Cointreau i skórka starta z 1 pomarańczy...

:lol: :lol: :lol:

 

http://www.cointreau.com/fichiers/mediaLibrary/xmas.jpg

 

kajmak - u mnie ten na skróty (puszka mleka skondensowanego - 3 godziny gotowana) - i na wafel...i do buzi... :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...jak sie troche wyskaczemy gimi hop gimi gimi hop, to trza cos pod wąsa. 8)

 

Polecam kanapke z diedetycznego mieska, ogoreczkiem kartuskim i radamerem. :D Oczywiscie z dobra kawa. :p

 

http://img166.imageshack.us/img166/9743/sniadanieeq3.jpg

 

Drugie sniadanie jest bardzo potrzebne dla organizmu, pamietajmy o tym!!!!!!!!!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To wyżej jest pyyyyszszszszsszne.

 

A jakieś dobre ,fajne ,smakowite jadło bez tej wrodzonej elegancji rodzinnej?Co powiecie na taki zestaw:???

 

 

Schabowy bez schabu

 

frytki bez ziemniaków

 

surówka bez:.........kapusty kiszonej,pomidora,ogórka kiszonego,marchewki,groszku,selera,pora,pietruszki,jabłka,

śmietany,ananasa,brzoskwini,słodkiej kapusty,ogórka surowego,czerwonej kapusty,

pekińskiej kapusty,sałaty lodowej ,oliwek,papryki,majonezu,musztardy..............

 

Jakieś mocneeeeee osoby w kulinariach,które potrafią coś ugotować bez w/w zestawu... :oops: :wink: :wink: :o :o :o

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To miłe z Twojej strony.Q Ty to potrafisz upitrasić to o co Cie proszą i jeszcze pamiętasz o smakowitych przyzwyczajeniach.

 

Czy robiłeś kiedyś frytki z czarnej rzepy i marchewki?Poddaniem ich obróbce cieplnej jest nieco inne jak u tradycyjnych frytek ale równie proste i smaczne.

Sojowo-schabowe kotlety tylko z soją.surówka z cykorii i buraczków.Przyznaj się mordo2 ty moja??? robisz coś takiego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...