Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przestań mi zadawać setki pytań, mówiłam Ci już, że w książce o mnie musisz parę stron opuścić. :lol: :lol: :lol: 8)

Co do wklejania zdjęć - nawet nie próbuję konkurować z najlepszym, czyli Housem - do pięt mu nikt w tym nie dorasta, zwłaszcza w zdjęciach kulinarnych. Dawno to mówię. 8)

I kończę tę dyskusję, bo czasu szkoda na jałowe i bezsensowne gadki. :p 8)

 

KALAFIOR ZAPIEKANY Z MIĘSEM

 

Duży kalafior, 1 cebula, natka pietruszki, 40 dag mięsa mielonego, 2 jajka, 3 duże pomidory, łyżka masła, szklanka śmietany, 10 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Kalafior lekko obgotować. cebulę pokroić w kostkę, natkę posiekać. Cebulę, natkę i 1 jajko dodać do mięsa mielonego, doprawić do smaku. Pomidory bez skórki pokroić w plastry. Natrzeć masłem naczynie i przekładać: kalafior, na to pomidory, mięso i masło. Polać śmietaną wymieszaną z jajkiem, solą, pieprzem i gałką. Wierzch posypać startym serem. Zapiec, podawać z makaronem.

Smacznego! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przestań mi zadawać setki pytań, mówiłam Ci już, że w książce o mnie musisz parę stron opuścić. :lol: :lol: :lol: 8)

 

:D :D :D a jednak nie potrafisz pitrasić tylko jak młynek...... :p :p :p ,żeby sobie ulżyć.Nie ma o kim pisać książki bo nawet nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytania. :p 8) .

 

ogórek prawie z sosenką

 

składniki

-ogórek

-owoce jałowca

-pierś z kurczaka

-trochę majonezu(własnej roboty)

-siątka czerwonego wytrawnego wina

 

czynności

Długi ogórek szklarniowy przekroić wzdłuż tak aby nie przeciąć go do końca.Pierś na surowo "wymazać" w majonezie i obsypać jałowcem.Pokroić w paski i włożyć w nacięte miejsca.Zawinąć w folię aluminiową podlewając odrobiną wina. Zapiec w piekarniku.Ja podaję z ziemniakami w skorupkach z masłem bez surówki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja? Zdjęcia? Ja nie zadaję wciąż pytań o surówkę bez surówki. Zdjęcia jedzenia mistrzowskie robi House. Ja to nawet na proste pytania nie umiem odpowiedzieć, nie ma o kim książki pisać. :( :( :(

Ja to nawet gotować nie umiem. :(

Ja to tylko suchy chleb mogę gościom zaproponować... :roll:

 

http://images34.fotosik.pl/121/59a90460c5fa13b5m.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja? Zdjęcia? Ja nie zadaję wciąż pytań o surówkę bez surówki. Zdjęcia jedzenia mistrzowskie robi House. Ja to nawet na proste pytania nie umiem odpowiedzieć, nie ma o kim książki pisać. :( :( :(

Ja to nawet gotować nie umiem. :(

Ja to tylko suchy chleb mogę gościom zaproponować... :roll:

 

http://images34.fotosik.pl/121/59a90460c5fa13b5m.jpg

 

Widzę ,że lubisz wszystko wyolbrzymiać.Tak to mogłaś widzieć i tak zapamiętałaś.

Nie ma sprawy.Na koniec naszej brzydkiej polemiki znalazłem w sieci podobny stół do twojego.:lol: :wink: i ceraty na nim nie widać.

http://images33.fotosik.pl/121/625a80d50b73a89c.jpg

 

Najlepszy i najszybszy przepis na biegu.u mnie ostatnio hicior.

 

składniki

-pierś

-cebula

-ryż

-olej z oliwek

-zioła prowansalskie

-sos sojowy grzybowy

-1 szt.buraczek ćwikłowy

 

czynności

 

Pierś pokrój w kostkę. Przypraw ziołami,Na patelni podgrzej małą ilość oleju i wrzuć pokrojoną w kawałki pierś.Nie soląc koniecznie polej sosem sojowo-grzybowym. Smaż ją z 5 min. Wsyp to wszystko do jakiejś miseczki polej kilkoma łyżkami kefiru.Przykryj kilkoma bardzo cienko pokrojonymi,surowymi plastrami cebuli.Do tego ryż czerwony.(ugotowany oczywiście w w/w buraczku).

 

Nie będę już zadawał zbędnych pytań.Przepraszam.Bo rzeczywiście autorowi nie o to chodziło.

 

smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z racji tego ze lubie jesc dozuce moze male co nieco

takie tam ziemniaczki

jak juz ugotujemy ziemnieczki i odsaczymy to trzeba dodac malso ile nie wiem zawsze robie to na oko ,potem mleko ale swieze i to mieszac takim czyms jak do jajek tylko nie tym co babcia tylko nowszym az wyjdzie kaka ladniusia jednolita masa , nastepnie umyc pore i obciac na koncu kozen i u gory ponad bialla czescia ze 4 cm chyba ze jest nieladne to uciac wiecej ,pore trzeba pokroic w male kawaleczki w kosteczke i dodac do ziemniakow wszystko jeszcze raz wymieszac i zycze smacznego .zupelnie zmienia smak ziemniakow

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Coś dla słodkich pań, prosto z mojejhttp://img208.imageshack.us/img208/9052/hehefg0.jpg książki :p

 

Piers z kurczaka(orginalnie 8 udek ), 3 lyzki oliwki, 10 lisci laurowych,4 duze szalotki, 160 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 lyzki octu z czerwonego wina lub balsamicznego, 8 daktyli cietych na 1/2, 4 aprikoty ciete na 1/2(tureckie).

 

-kurczaka mocno pieprzymy i solimy.

 

-na oliwe z dodatkiem lisci laurowych, 7-10 min. na strone pod przykryciem

 

-dodajemy 125ml wody i dusimy 25-30min.

 

-dodajemy szalotki po odlaniu plynu z patelni i smazymy 2-5 min.

 

-dodajemy czerwone wino, ocet, daktyle , aprikoty i odlany wczesniej plyn.

 

-gotujemy 12-15 min.

 

 

http://img184.imageshack.us/img184/6729/o8nx4.jpg

http://img212.imageshack.us/img212/1162/o7nn7.jpg

http://img514.imageshack.us/img514/9474/o6er9.jpg

http://img209.imageshack.us/img209/4604/o5pg6.jpg

http://img209.imageshack.us/img209/5639/o4vm7.jpg

http://img518.imageshack.us/img518/2194/o3nz7.jpg

http://img161.imageshack.us/img161/7986/o2dj9.jpg

http://img521.imageshack.us/img521/3624/o1cz0.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i deser z tej samej http://img208.imageshack.us/img208/9052/hehefg0.jpgksiążki. :p

 

-gruszki,najlepiej kilka odmian

 

-balsamiczny ocet z duza iloscia cukru i szczypta soli.

 

-na calosc swiezo starty czarny pieprz.

 

http://img521.imageshack.us/img521/8751/d1am0.jpg

http://img156.imageshack.us/img156/3733/d2ez3.jpg

http://img156.imageshack.us/img156/7646/d3kx1.jpg

http://img115.imageshack.us/img115/6931/d4kb8.jpg

http://img115.imageshack.us/img115/6349/d5rq3.jpg

http://img115.imageshack.us/img115/6603/d6wr7.jpg

 

...do lodówki na 30-45min.

 

http://img209.imageshack.us/img209/5012/d7ny0.jpg

 

ps. zapomniłem dodać wina do kurczaka. Dobry będzie "gruzin", lekko słodki.

 

http://img248.imageshack.us/img248/3857/winoja5.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...