izat 16.09.2007 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 znacie może jaką fajną marynatę do krewetek z grilla??pilnie potrzbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 17.09.2007 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Z kremówka !! taka jak we Wadowicach? Wiem ,że żartujesz. . tiaaaa, a do tego z ptysiem...... z gęstą śmietaną, zwaną kremówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.09.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Z kremówka !! taka jak we Wadowicach? Wiem ,że żartujesz. . tiaaaa, a do tego z ptysiem...... z gęstą śmietaną, zwaną kremówką Chodzi mi o to ,że sam strogonow jest bogaty w kalorie i można sobie podjeść.Na koniec kremówka czy tak jak mówisz z z gęstą śmietaną, zwaną kremówką. To ja od razu do tematu ......czy wy musicie się odchudzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 17.09.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 No dobrze, to napiszę powoli i dużymi literami.Ewci chodziło o to, że dodaje na koniec do tego strogonowa nieco śmietany-kremówki.Nie ma to nic wspólnego z wadowicką kremówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usmiechniety troll 17.09.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 No dobrze, to napiszę powoli i dużymi literami. Ewci chodziło o to, że dodaje na koniec do tego strogonowa nieco śmietany-kremówki. Nie ma to nic wspólnego z wadowicką kremówką. Ta wadowicka to pychota, normalnie smietana na wasach i to jeszcze ciepla po trzepaniu.:D8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 17.09.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Ta wadowicka to pychota, normalnie smietana na wasach i to jeszcze ciepla po trzepaniu.:D8) smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usmiechniety troll 17.09.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Ta wadowicka to pychota, normalnie smietana na wasach i to jeszcze ciepla po trzepaniu.:D8) smacznego mniami, mniami......:P8) Dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodan 17.09.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 znacie może jaką fajną marynatę do krewetek z grilla?? pilnie potrzbuję 1kg dużych krewetek 4 ząbki czosnku, rozgniecione 3Lyżki soku z limety 1 łyżeczka mielonego kminku 3 łyzki posiekanej kolendry lub pietruszki, plus cząstki limety do podania W misce połączyć wszystkie składniki i odstawić przynajmniej na 2 godz do lodówki Do tego możesz zrobić majonez paprykowo- czosnkowy 1 papryka, czerwona 6 ząbków czosnku- nie obranych 0,5 słoika majonezu (żeby się nie przepracować ) można zrobić samemu 1 łyżka soku z limety Rozgrzej piekarnik do 200 C , przekrój paprykę na pół, połóż na blaszce, razem z czosnkiem i lekko skrop oliwą , piecz 20-30 min aż skóra papryki pokryje się pęcherzami , a czosnek będzie miękki, lecz nie przypalony. Włóż wszystko- jeszcze gorące do torebki foliowej , trzymaj aż do ostygnięcia, następnie obierz paprykę i czosnek ze skórki. Zmiksuj paprykę i czosnek na gładko dodaj majonez , sok z limety,i trochę soli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.09.2007 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 No dobrze, to napiszę powoli i dużymi literami. Ewci chodziło o to, że dodaje na koniec do tego strogonowa nieco śmietany-kremówki. Nie ma to nic wspólnego z wadowicką kremówką. Czy Ty go robisz w domu?Sadzę ,że tak bo bardzo trafnie określasz co Ewcia robi z tą "kremówką".Wracając do samego przepisu skoro już dużymi literami wytłumaczyłaś mi co z nią robi Ewcia ,to wskaż proszę moment jej wkładania i miejsce.Widzę ,że jesteś wirtuozem w kuchni więc nie będę już polemizował na temat tej kremówki bo raz ,że nie robię tego dania ,dwa lubię jak robi go moja mama.A robi go tak: składniki: -1 kg polędwicy wołowej -60 g masła -30 g maki -1/2l wywaru na wołowinie -1 łyżka koncentratu lub 2 pomidorów z puszki bez skórki -1 łyżeczka musztardy - duża cebula, -250 g pieczarek -4 łyżki śmietany(nie kremówki) 18% -sol, pieprz,słodka papryka czynności: mięso myje i usuwa błony(to bardzo ważne) . Kroi w plastry a potem w paseczki. Posypuje sola,papryką i pieprzem.Powiedziała mi ,że mięso pokrojone zbyt cienko twardnieje podczas gotowania. Pieczarki myje obiera i kroi w ćwiartki. Z mąki i połowy masła robi zasmażkę. Wlewa zimny wywar na wołowinie, dodaje pomidory, sol, pieprz i musztardę. Tak powstały sos zagotowuje, odcedza i odstawia. Cebule obiera,myje i sieka. Na dużej patelni rozgrzewa pozostałe masło, wkłada cebule i pojedyncze warstwy mięsa. Podsmaża bardzo krótko. W taki sposób,porcjami smaży cale mięso.Oddzielnie smaży pieczarki. Podsmażone mięso i pieczarki wkłada do garnka, dodaje uprzednio zrobiony sos i śmietanę "nie kremówkę".Dlaczego?Bo dzięki zasmażce sos i tak jest bardzo gesty więc mówi ,że nie ma potrzeby by go jeszcze bardziej zagęszczać. Rondelek przykrywa i pozostawia na bardzo małym ogniu około 15min.Jest to danie na jedno posiedzenie.Tłumaczy to tym ,że nigdy nie powinno sie go podgrzewać kilkukrotnie bo traci smak. Jadałem go już z ryżem,wszystkimi kaszami ale najbardziej smakują z kluskami z łyżki. smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 18.09.2007 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Kroi w plastry a potem w paseczki. wzdłużnie czy poprzecznie? małe pytanie? czym ten strogonow różni sie od gulaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.09.2007 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Kroi w plastry a potem w paseczki. wzdłużnie czy poprzecznie? małe pytanie? czym ten strogonow różni sie od gulaszu? Dam ci tel.do mamy .Zapytaj sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.09.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Wzdłużnie czy poprzecznie pytasz?Wzdłużnie. Pytasz też czym różni sie od gulaszu?A tym! Składniki: -80 dag mięsa wołowego na gulasz - pokroić w kostkę o boku 2 cm -5 dag smalcu -duża cebula - pokroić w kostkę -po pół łyżeczki kawowej czarnego pieprzu, słodkiej papryki i majeranku -bulion lub wrzątek do podlewania potrawy -roztarty z solą ząbek czosnku -sól do smaku -łyżka mąki pszennej czynności: 1. W rondlu rozgrzać smalec i obsmażyć na nim mięso. 2. Dodać cebulę, i smażyć do lekkiego zrumienienia. Zdjąć rondel z ognia i odczekać na minutę. 3. Wsypać pieprz i paprykę, dokładnie wymieszać i ponownie ustawić rondel na niewielkim ogniu. 4. Dodać majeranek, czosnek i sól, podlać niewielką ilością bulionu lub wody i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 1,5 godziny). Od czasu do czasu podlewać niewielkimi ilościami płynu. 5. Zdjąć pokrywę, potrawę oprószyć mąką i prażyć (dosyć często mieszając), aż większość płynu odparuje, a mąka zrumieni się. 6. Podlać ostatni raz płynem, zagotować mieszając i podawać z ziemniakami, pieczywem lub kaszą oraz surówką. Warianty: 1. Wraz z ostatnią porcją płynu dodać pokrojone w kostkę (wcześniej obrane) słodko-kwaśne ogórki i poddusić je przez trzy minuty. 2. Pominąć czosnek i majeranek. Wraz z ostatnią porcją płynu dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę dwa pomidory oraz paprykę pokrojoną w paseczki. Poddusić przez 5-10 minut. 3. Pominąć czosnek i majeranek. Wraz z ostatnią porcją płynu dodać obrane ze skórki i pokrojone w półplasterki trzy pomidory (ew. 2 łyżki przecieru); poddusić przez 5 minut, dodać ugotowany makaron, wymieszać i zestawić z ognia. Podawać posypany żółtym utartym serem. Dodam ci jeszcze warianty cobyś mnie nie umęczyła dalszymi pytaniami i różnice które sama szybko wychwycisz.Wiesz co?Zrób najlepiej i to i to i nie mówiąc nic małżowi zrób tak: Podaj mu w/w strogonowa i powiedz mu jak go skonsumuje tak: kochanie jak smakował ci mój gulasz?.Odwrotnie zrób z gulaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 18.09.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Pytanie było raczej retoryczne...Niuanse zauważam - "rodzinę gulaszowatych" mam w jednym paluszku bo cała rodzinka lubi (to jednak rzadkość) i zdążyłam się w tej dziedzinie wyszkolić i niuansami żonglować (ja akurat robię kluseczki ręcznie kładzione albo kuskus) - stąd nie bardzo rozumiem skąd takie wyodrębnienie klasyfikacyjne i nomenkaturowe tego Strogonowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.09.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Pytanie było raczej retoryczne...Niuanse zauważam - "rodzinę gulaszowatych" mam w jednym paluszku bo cała rodzinka lubi (to jednak rzadkość) i zdążyłam się w tej dziedzinie wyszkolić i niuansami żonglować (ja akurat robię kluseczki ręcznie kładzione albo kuskus) - stąd nie bardzo rozumiem skąd takie wyodrębnienie klasyfikacyjne i nomenkaturowe tego Strogonowa... Znasz mój problem wiec następnym razem...plissssss.... zaznacz ,że nie oczekujesz odp. i nie zapomnij o dopisku "retoryczne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 18.09.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 dlatego napisałam "raczej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 18.09.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 No dobrze, to napiszę powoli i dużymi literami. Ewci chodziło o to, że dodaje na koniec do tego strogonowa nieco śmietany-kremówki. Nie ma to nic wspólnego z wadowicką kremówką. Czy Ty go robisz w domu?Sadzę ,że tak bo bardzo trafnie określasz co Ewcia robi z tą "kremówką".Wracając do samego przepisu skoro już dużymi literami wytłumaczyłaś mi co z nią robi Ewcia ,to wskaż proszę moment jej wkładania i miejsce. bardzo proszę Sądzę, że Ewcia, jak już przyrządzi pysznego strogonowa, nakłada go na miseczki i przed podaniem kładzie na wierzch do smaku i do dekoracji łyżkę kremówki Jest też druga możliwość, Ewcia, dodaje tej kremówki prosto do gara, miesza, a następnie serwuje ..... trzeciej możliwości nie znam Twoje podejrzenia, że Ew-ka wkłada do strogonowa wadowicką kremówkę, zanegowałam dużymi literami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.09.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 dlatego napisałam "raczej" Mój prosty i smaczny gulasz: Składniki: -1/2 litra wywaru ze szponderku(1szt) -1/2 mięsa wołowego -3cebule -sól, pieprz, papryka czerwona mielona, czosnek granulowany, majeranek -mąka rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu -olej do podsmażenia mięsa -surowy ogórek -serek topiony czynności: Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulę, chwilę razem smażyć, dodać przyprawy, krótko wszystko poddusić. Następnie zalać wywarem i gotować do miękkości mięsa.Na koniec dodać zmiksowanego surowego ogórka bez skórki ,zmiksowany,gotowany szponnderek z rozpuszczonym serkiem topionym. Całość zagęścić delikatnie mąką. Ja podaje z ziemniakami bez mundurków ugotowanymi w śmietanie z masełkiem. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 18.09.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 już mi ślinka cieknie na myśl o gulaszu... z racji tego, iż jak pisałam- gulasze lubi cała rodzina (znaczy dzieci ) jest to dobry sposób na przemycenie czegoś dla moich niejadków ... przemycane musi być na tyle drobne żeby oczywiście nie było widoczne gołym okiem (jak się przypatrzą że jest - nie zjedzą ) Zatem: mega dużo cebuli i czosnku czerwone winko dużo dużo pomidorów cukinia, marchew i pietruszka starta na tarce papryka (po upieczeniu i obraniu ze skóry) dla zagęszczenia dodaję chleb razowy (najlepiej pumpernikiel), smażę na oliwie, nie obtaczam mięsa w mące... dużo duzo przypraw... Taki gulasz jest wyjątkowo smaczny - esencjonalny i "dojrzały", choć osobiście wolę prościej i ostrzej... Normalnie żadnej z tych powyżej wymienionych rzeczy nie wzięłyby do ust...a tak jest i smacznie i zdrowo (powiedzmy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.09.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 kulka ! twoja interpretacja jest zajeee..bista.Kończac temat kremowki miałem na mysli ,że Ewcia podaje ją jako deser.Stad moje zdziwienie jak ją jeszcze zmiescić po taki obfitym żarełku.Nigdzie nie pisze ,że dodaję ja do potrawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usmiechniety troll 18.09.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Kroi w plastry a potem w paseczki. wzdłużnie czy poprzecznie? małe pytanie? czym ten strogonow różni sie od gulaszu? Co za prostackie pytanie. :P8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.