Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z kremówka !! taka jak we Wadowicach?

Wiem ,że żartujesz. :D :wink: .

tiaaaa, a do tego z ptysiem...... :roll:

z gęstą śmietaną, zwaną kremówką :p

:lol:

 

Chodzi mi o to ,że sam strogonow jest bogaty w kalorie i można sobie podjeść.Na koniec kremówka czy tak jak mówisz z

z gęstą śmietaną, zwaną kremówką
.

 

To ja od razu do tematu ......czy wy musicie się odchudzać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No dobrze, to napiszę powoli i dużymi literami.

Ewci chodziło o to, że dodaje na koniec do tego strogonowa nieco śmietany-kremówki.

Nie ma to nic wspólnego z wadowicką kremówką.

 

 

Ta wadowicka to pychota, normalnie smietana na wasach i to jeszcze ciepla po trzepaniu.:D8):p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

znacie może jaką fajną marynatę do krewetek z grilla??

pilnie potrzbuję

 

1kg dużych krewetek

4 ząbki czosnku, rozgniecione

3Lyżki soku z limety

1 łyżeczka mielonego kminku

3 łyzki posiekanej kolendry lub pietruszki, plus cząstki limety do podania

W misce połączyć wszystkie składniki i odstawić przynajmniej na 2 godz do lodówki

 

Do tego możesz zrobić majonez paprykowo- czosnkowy

1 papryka, czerwona

6 ząbków czosnku- nie obranych

0,5 słoika majonezu (żeby się nie przepracować

:wink: :wink: ) można zrobić samemu :)

1 łyżka soku z limety

Rozgrzej piekarnik do 200 C , przekrój paprykę na pół, połóż na blaszce, razem z czosnkiem i lekko skrop oliwą , piecz 20-30 min aż skóra papryki pokryje się pęcherzami , a czosnek będzie miękki, lecz nie przypalony. Włóż wszystko- jeszcze gorące do torebki foliowej , trzymaj aż do ostygnięcia, następnie obierz paprykę i czosnek ze skórki. Zmiksuj paprykę i czosnek na gładko dodaj majonez , sok z limety,i trochę soli

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No dobrze, to napiszę powoli i dużymi literami.

Ewci chodziło o to, że dodaje na koniec do tego strogonowa nieco śmietany-kremówki.

Nie ma to nic wspólnego z wadowicką kremówką.

 

Czy Ty go robisz w domu?Sadzę ,że tak bo bardzo trafnie określasz co Ewcia robi z tą "kremówką".Wracając do samego przepisu skoro już dużymi literami wytłumaczyłaś mi co z nią robi Ewcia ,to wskaż proszę moment jej wkładania i miejsce.Widzę ,że jesteś wirtuozem w kuchni więc nie będę już polemizował na temat tej kremówki bo raz ,że nie robię tego dania ,dwa lubię jak robi go moja mama.A robi go tak:

 

 

składniki:

 

-1 kg polędwicy wołowej

-60 g masła

-30 g maki

-1/2l wywaru na wołowinie

-1 łyżka koncentratu lub 2 pomidorów z puszki bez skórki

-1 łyżeczka musztardy

- duża cebula,

-250 g pieczarek

-4 łyżki śmietany(nie kremówki) 18%

-sol, pieprz,słodka papryka

 

czynności:

 

mięso myje i usuwa błony(to bardzo ważne) . Kroi w plastry a potem w paseczki. Posypuje sola,papryką i pieprzem.Powiedziała mi ,że mięso pokrojone zbyt cienko twardnieje podczas gotowania. Pieczarki myje obiera i kroi w ćwiartki.

Z mąki i połowy masła robi zasmażkę. Wlewa zimny wywar na wołowinie, dodaje pomidory, sol, pieprz i musztardę. Tak powstały sos zagotowuje, odcedza i odstawia.

Cebule obiera,myje i sieka. Na dużej patelni rozgrzewa pozostałe masło, wkłada cebule i pojedyncze warstwy mięsa. Podsmaża bardzo krótko. W taki sposób,porcjami smaży cale mięso.Oddzielnie smaży pieczarki.

Podsmażone mięso i pieczarki wkłada do garnka, dodaje uprzednio zrobiony sos i śmietanę "nie kremówkę".Dlaczego?Bo dzięki zasmażce sos i tak jest bardzo gesty więc mówi ,że nie ma potrzeby by go jeszcze bardziej zagęszczać.

Rondelek przykrywa i pozostawia na bardzo małym ogniu około 15min.Jest to danie na jedno posiedzenie.Tłumaczy to tym ,że nigdy nie powinno sie go podgrzewać kilkukrotnie bo traci smak.

Jadałem go już z ryżem,wszystkimi kaszami ale najbardziej smakują z kluskami z łyżki.

 

smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wzdłużnie czy poprzecznie pytasz?Wzdłużnie.

Pytasz też czym różni sie od gulaszu?A tym!

 

Składniki:

 

-80 dag mięsa wołowego na gulasz - pokroić w kostkę o boku 2 cm

-5 dag smalcu

-duża cebula - pokroić w kostkę

-po pół łyżeczki kawowej czarnego pieprzu, słodkiej papryki i majeranku

-bulion lub wrzątek do podlewania potrawy

-roztarty z solą ząbek czosnku

-sól do smaku

-łyżka mąki pszennej

 

czynności:

 

1. W rondlu rozgrzać smalec i obsmażyć na nim mięso.

2. Dodać cebulę, i smażyć do lekkiego zrumienienia. Zdjąć rondel z ognia i odczekać na minutę.

3. Wsypać pieprz i paprykę, dokładnie wymieszać i ponownie ustawić rondel na niewielkim ogniu.

4. Dodać majeranek, czosnek i sól, podlać niewielką ilością bulionu lub wody i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 1,5 godziny). Od czasu do czasu podlewać niewielkimi ilościami płynu.

5. Zdjąć pokrywę, potrawę oprószyć mąką i prażyć (dosyć często mieszając), aż większość płynu odparuje, a mąka zrumieni się.

6. Podlać ostatni raz płynem, zagotować mieszając i podawać z ziemniakami, pieczywem lub kaszą oraz surówką.

 

Warianty:

 

1. Wraz z ostatnią porcją płynu dodać pokrojone w kostkę (wcześniej obrane) słodko-kwaśne ogórki i poddusić je przez trzy minuty.

2. Pominąć czosnek i majeranek. Wraz z ostatnią porcją płynu dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę dwa pomidory oraz paprykę pokrojoną w paseczki. Poddusić przez 5-10 minut.

3. Pominąć czosnek i majeranek. Wraz z ostatnią porcją płynu dodać obrane ze skórki i pokrojone w półplasterki trzy pomidory (ew. 2 łyżki przecieru); poddusić przez 5 minut, dodać ugotowany makaron, wymieszać i zestawić z ognia. Podawać posypany żółtym utartym serem.

 

Dodam ci jeszcze warianty cobyś mnie nie umęczyła dalszymi pytaniami i różnice które sama szybko wychwycisz.Wiesz co?Zrób najlepiej i to i to i nie mówiąc nic małżowi zrób tak:

Podaj mu w/w strogonowa i powiedz mu jak go skonsumuje tak:

kochanie jak smakował ci mój gulasz?.Odwrotnie zrób z gulaszem. :lol: :wink: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie było raczej retoryczne...Niuanse zauważam - "rodzinę gulaszowatych" mam w jednym paluszku :wink:

bo cała rodzinka lubi (to jednak rzadkość) i zdążyłam się w tej dziedzinie wyszkolić i niuansami żonglować (ja akurat robię kluseczki ręcznie kładzione albo kuskus) - stąd nie bardzo rozumiem skąd takie wyodrębnienie klasyfikacyjne i nomenkaturowe tego Strogonowa... 8) :lol: 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie było raczej retoryczne...Niuanse zauważam - "rodzinę gulaszowatych" mam w jednym paluszku :wink:

bo cała rodzinka lubi (to jednak rzadkość) i zdążyłam się w tej dziedzinie wyszkolić i niuansami żonglować (ja akurat robię kluseczki ręcznie kładzione albo kuskus) - stąd nie bardzo rozumiem skąd takie wyodrębnienie klasyfikacyjne i nomenkaturowe tego Strogonowa... 8) :lol: 8)

 

Znasz mój problem wiec następnym razem...plissssss.... zaznacz ,że nie oczekujesz odp. :roll: :wink: i nie zapomnij o dopisku "retoryczne" :lol: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No dobrze, to napiszę powoli i dużymi literami.

Ewci chodziło o to, że dodaje na koniec do tego strogonowa nieco śmietany-kremówki.

Nie ma to nic wspólnego z wadowicką kremówką.

 

Czy Ty go robisz w domu?Sadzę ,że tak bo bardzo trafnie określasz co Ewcia robi z tą "kremówką".Wracając do samego przepisu skoro już dużymi literami wytłumaczyłaś mi co z nią robi Ewcia ,to wskaż proszę moment jej wkładania i miejsce.

bardzo proszę :D

Sądzę, że Ewcia, jak już przyrządzi pysznego strogonowa, nakłada go na miseczki i przed podaniem kładzie na wierzch do smaku i do dekoracji łyżkę kremówki :D

Jest też druga możliwość, Ewcia, dodaje tej kremówki prosto do gara, miesza, a następnie serwuje .....

trzeciej możliwości nie znam :lol:

Twoje podejrzenia, że Ew-ka wkłada do strogonowa wadowicką kremówkę, zanegowałam dużymi literami :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dlatego napisałam "raczej" :wink: :lol:

 

Mój prosty i smaczny gulasz:

 

Składniki:

-1/2 litra wywaru ze szponderku(1szt)

-1/2 mięsa wołowego

-3cebule

-sól, pieprz, papryka czerwona mielona, czosnek granulowany, majeranek

-mąka rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu

-olej do podsmażenia mięsa

-surowy ogórek

-serek topiony

 

czynności:

 

Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulę, chwilę razem smażyć, dodać przyprawy, krótko wszystko poddusić. Następnie zalać wywarem i gotować do miękkości mięsa.Na koniec dodać zmiksowanego surowego ogórka bez skórki ,zmiksowany,gotowany szponnderek z rozpuszczonym serkiem topionym. Całość zagęścić delikatnie mąką. Ja podaje z ziemniakami bez mundurków ugotowanymi w śmietanie z masełkiem.

 

pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

już mi ślinka cieknie na myśl o gulaszu... :wink:

z racji tego, iż jak pisałam- gulasze lubi cała rodzina (znaczy dzieci :lol: ) jest to dobry sposób na przemycenie czegoś dla moich niejadków ...

przemycane musi być na tyle drobne żeby oczywiście nie było widoczne gołym okiem (jak się przypatrzą że jest - nie zjedzą :oops: )

Zatem:

mega dużo cebuli i czosnku

czerwone winko

dużo dużo pomidorów

cukinia, marchew i pietruszka starta na tarce

papryka (po upieczeniu i obraniu ze skóry)

dla zagęszczenia dodaję chleb razowy (najlepiej pumpernikiel), smażę na oliwie, nie obtaczam mięsa w mące...

dużo duzo przypraw...

Taki gulasz jest wyjątkowo smaczny - esencjonalny i "dojrzały", choć osobiście wolę prościej i ostrzej...

Normalnie żadnej z tych powyżej wymienionych rzeczy nie wzięłyby do ust...a tak jest i smacznie i zdrowo (powiedzmy :wink: )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...