Gość Pepeg z Gumy 12.05.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Pepeg, stanowczo zaprzestań spożywania tegoż, co właśnie spożywasz! A Ty co? Chcesz, żebym odwalił kitę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 12.05.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Nie... nie odwalaj... moze lepiej jakis przepis podaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 13.05.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 słuchajcie, chodźcie się u mnie spotkamy na wódkę co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 13.05.2010 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 [... Ale ponoć na żądanie raz można... A na pozadanie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 13.05.2010 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 słuchajcie, chodźcie się u mnie spotkamy na wódkę co? A Marcin będzie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 13.05.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Marcin nie pije i brzydzi się wszeteczeństwem a mnie na obecności Pepega zależy więc rozumiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 13.05.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 To moze chociaz ciąg dalszy jego historii?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 13.05.2010 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 (edytowane) ... o żesz ... aleście nabarłożyli po głośnym i bezczelnym domaganiu się Dandi'ego ... wpadłem na to, tylko dlatego, że głośno było hmmm. ja wciąż nie bo nie uzywam peklosoli z powodu... niedostrzegania konieczności stosowania tejże... a Paweł wciąż mi nie wyjaśnił czemu muszę i włąśnie sobie przypomniałem, że nie domagam sie tego głośno i bezczelnie. Gadaj zatem. allora: Trochę w uproszczeniu. Saletra sodowa (nazywana również saletrą chilijską) NaNO3 (która jest składnikiem peklosoli) jest również jak sól minerałem. Stosowana od bardzo dawna w przemyśle mięsnym, gdyż posiada właściwości konserwujące oraz niszcząca bakterie powodujące powstawanie "jadu kiełbasianego" (silnie trujaca substancja). Saletra posiada również inne pożyteczne właściwości w dotyczącym nas temacie, ... mianowicie: - nadaje wyrobom mięsnym pierwotny im kolor i barwę po obróbce cieplnej (mięso tylko zasolone, będzie miało kolor szary), - zwiększa trwałość i długość przechowywania wędlin, - uwydatnia smak mięsa, - zwiększa "kruchość" wyrobu, To tak pokrótce. Do NS: Swoje zdanie podtrzymuję. Można oczywiście budować wędzarnie z wielokanałowym dostarczaniem dymu, tylko, że nie ma to wielkiego sensu. Tańszy i łatwiejszy sposób przedstawiłem w swej poprzedniej wypowiedzi. Co do "zraszania" wędzonek również odpowiedziałem wyżej. Każdy może jednak robić po swojemu - nikt przecież nie zabrania. Z pozdróweczkami. ps - słuchajcie, chodźcie się u mnie spotkamy na wódkę co? ... moge przytargać zagrychę Edytowane 14 Maja 2010 przez Chef Paul był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.05.2010 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 (edytowane) Do NS: Swoje zdanie podtrzymuję. Można oczywiście budować wędzarnie z wielokanałowym dostarczaniem dymu, tylko, że nie ma to wielkiego sensu. Tańszy i łatwiejszy sposób przedstawiłem w swej poprzedniej wypowiedzi. Co do "zraszania" wędzonek również odpowiedziałem wyżej. Każdy może jednak robić po swojemu - nikt przecież nie zabrania. Z pozdróweczkami. Nie chodzi mi tu by upierać się ,że dzielenie kanału jest lepsze itp. ,a tylko o to by wskazać sprawdzony inny od powszechnego, sposób na inne równie dobre wędzenie.Także chcę zwrócić uwagę na zraszanie wędzonek w czasie wędzenia na zimno.Bardzo często do marynaty i delikatnego szprycowania i zraszania używam "whiskacza",a nawet coca-coli".Niech to głupio zabrzmi ale tak robię.W Brodnicy bardzo często jadłem wędzonki na zimno robione według receptury z dziada-pradziada.Jesteś Ikoną tego forum i doskonale rozumiem ,że takie sposoby omijasz szerokim łukiem,bo ich po prostu nie znasz lub nie chcesz znać.Znany lubelski (mój znajomy) P.Ci.......-specjalista od wędlin,mięs itp. mocno się zdziwił na te moje precjoza kulinarne ale też ich nie z negował.Czy według ciebie taki sposób postępowania może zakwasić mięso???On stwierdził ,że gadam głupoty i ,że nie widzi w tym żadnego błędu. pozdrawiam NS. Edytowane 14 Maja 2010 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 14.05.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Marcin nie pije i brzydzi się wszeteczeństwem a mnie na obecności Pepega zależy więc rozumiesz... Zależy Ci w kontekście pijaństwa czy wszeteczeństwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 14.05.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Pijaństwa rzecz jasna. Bo do nas na Podlasie to się same słabe zjeżdżają - co miejscowego czymergesu popróbują to każdy leży. A Ty masz rokendrolową przeszłość więc jest szansa, że wytrzymasz i tempo i moc. A żeś wszeteczny to też nie zaszkodzi. Koleżanki Podlasianki mają mocne ręce, bujne biusty i gorące usta - niewprawiony nie podoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 14.05.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Tylu specjałów nie spróbować? Grzech ciężki, śmiertelny i niewybaczalny. Jadę, kurde, jadęw poprzek Polski i na szagę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 14.05.2010 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 ...Koleżanki Podlasianki mają mocne ręce, bujne biusty i gorące usta ... Qrcze- no to jednak nic tam po nas - kolezankach Pomorzankach W imieniu kuleczki nie wypowiadam sie, bo ona z inszej czesci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 14.05.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 KOleżanki z południa podołają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 14.05.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 [/b] Qrcze- no to jednak nic tam po nas - kolezankach Pomorzankach W imieniu kuleczki nie wypowiadam sie, bo ona z inszej czesci Koleżanka z Polski centralnej również posiada pewne obawy. Kurde na takim tle( Koleżanki Podlasianki mają mocne ręce, bujne biusty i gorące usta )możemy cokolwiek blado wypaść Jednakowoż liczy się przecież wnętrze:cool: Ostatecznie przecież nie ma brzydkich kobiet, jeno czymergesu czasem brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 14.05.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Kaska - cala nadzieja w Tobie Kuleczko, a jakbysmy tak koalicje polnocno - centralna zawiazaly i front jednosci przeciw, a nawet za??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 14.05.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Jednakowoż liczy się przecież wnętrze:cool: Ależ naturalnie kuleczko ! Zwłaszcza jeśli to wnętrze, ma rozmiar 75D a może i nawet więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 14.05.2010 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Kaska - cala nadzieja w Tobie Kuleczko, a jakbysmy tak koalicje polnocno - centralna zawiazaly i front jednosci przeciw, a nawet za??? Towarzyszko, pójdźmy na sztandary z piesnią na ustach. W jedności naszej siła! Pepegu, znów się siwuchy opiłeś wieczorną porą Musisz wiedzieć, że na świecie, choćby na takim Podlasiu bywają wnętrza o jakich filozofom się nie sniło. Marne 75d ca może nawet i więcej to przy tym fraszka, albo li tylko skromne haiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 14.05.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Musisz wiedzieć, że na świecie, choćby na takim Podlasiu bywają wnętrza o jakich filozofom się nie sniło. Marne 75d ca może nawet i więcej to przy tym fraszka, albo li tylko skromne haiku Ależ ja nawet nie śmiałem tego marnego 75D do Podlasia przypinać. Wszystkim wiadomo , że na Podlasiu matki 75D to córkom na pierwszą komunię kupują.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 14.05.2010 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Ależ ja nawet nie śmiałem tego marnego 75D do Podlasia przypinać. Wszystkim wiadomo , że na Podlasiu matki 75D to córkom na pierwszą komunię kupują.. z Bożą Łaską to nawet i większe I jak my mamy w tym kontekście zaistnieć pomyślał by jeden z drugim. To może ja haiku pepełnię chociaż.. Myślę Podlasie i niech stanie się wola czymergesu z GS-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts