Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... o żesz ... aleście nabarłożyli po głośnym i bezczelnym domaganiu się Dandi'ego :) ... wpadłem na to, tylko dlatego, że głośno było ;)

hmmm. ja wciąż nie bo nie uzywam peklosoli z powodu... niedostrzegania konieczności stosowania tejże... a Paweł wciąż mi nie wyjaśnił czemu muszę i włąśnie sobie przypomniałem, że nie domagam sie tego głośno i bezczelnie. Gadaj zatem.

allora:

Trochę w uproszczeniu.

Saletra sodowa (nazywana również saletrą chilijską) NaNO3 (która jest składnikiem peklosoli) jest również jak sól minerałem.

Stosowana od bardzo dawna w przemyśle mięsnym, gdyż posiada właściwości konserwujące oraz niszcząca bakterie powodujące powstawanie "jadu kiełbasianego" (silnie trujaca substancja).

Saletra posiada również inne pożyteczne właściwości w dotyczącym nas temacie, ... mianowicie:

- nadaje wyrobom mięsnym pierwotny im kolor i barwę po obróbce cieplnej (mięso tylko zasolone, będzie miało kolor szary),

- zwiększa trwałość i długość przechowywania wędlin,

- uwydatnia smak mięsa,

- zwiększa "kruchość" wyrobu,

To tak pokrótce.

 

Do NS:

Swoje zdanie podtrzymuję. Można oczywiście budować wędzarnie z wielokanałowym dostarczaniem dymu, tylko, że nie ma to wielkiego sensu.

Tańszy i łatwiejszy sposób przedstawiłem w swej poprzedniej wypowiedzi.

Co do "zraszania" wędzonek również odpowiedziałem wyżej.

Każdy może jednak robić po swojemu - nikt przecież nie zabrania.

 

Z pozdróweczkami.

 

ps -

słuchajcie, chodźcie się u mnie spotkamy na wódkę co?

... moge przytargać zagrychę :) ;)

Edytowane przez Chef Paul
był
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Do NS:

Swoje zdanie podtrzymuję. Można oczywiście budować wędzarnie z wielokanałowym dostarczaniem dymu, tylko, że nie ma to wielkiego sensu.

Tańszy i łatwiejszy sposób przedstawiłem w swej poprzedniej wypowiedzi.

Co do "zraszania" wędzonek również odpowiedziałem wyżej.

Każdy może jednak robić po swojemu - nikt przecież nie zabrania.

 

Z pozdróweczkami.

 

 

 

 

Nie chodzi mi tu by upierać się ,że dzielenie kanału jest lepsze itp. ,a tylko o to by wskazać sprawdzony inny od powszechnego, sposób na inne równie dobre wędzenie.Także chcę zwrócić uwagę na zraszanie wędzonek w czasie wędzenia na zimno.Bardzo często do marynaty i delikatnego szprycowania i zraszania używam "whiskacza",a nawet coca-coli".Niech to głupio zabrzmi ale tak robię.W Brodnicy bardzo często jadłem wędzonki na zimno robione według receptury z dziada-pradziada.Jesteś Ikoną tego forum i doskonale rozumiem ,że takie sposoby omijasz szerokim łukiem,bo ich po prostu nie znasz lub nie chcesz znać.Znany lubelski (mój znajomy) P.Ci.......-specjalista od wędlin,mięs itp. mocno się zdziwił na te moje precjoza kulinarne ale też ich nie z negował.Czy według ciebie taki sposób postępowania może zakwasić mięso???On stwierdził ,że gadam głupoty i ,że nie widzi w tym żadnego błędu.

 

pozdrawiam NS.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pijaństwa rzecz jasna. Bo do nas na Podlasie to się same słabe zjeżdżają - co miejscowego czymergesu popróbują to każdy leży. A Ty masz rokendrolową przeszłość więc jest szansa, że wytrzymasz i tempo i moc. A żeś wszeteczny to też nie zaszkodzi. Koleżanki Podlasianki mają mocne ręce, bujne biusty i gorące usta - niewprawiony nie podoła.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...Koleżanki Podlasianki mają mocne ręce, bujne biusty i gorące usta ...

 

Qrcze- no to jednak nic tam po nas - kolezankach Pomorzankach :) W imieniu kuleczki nie wypowiadam sie, bo ona z inszej czesci :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[/b]

 

Qrcze- no to jednak nic tam po nas - kolezankach Pomorzankach :) W imieniu kuleczki nie wypowiadam sie, bo ona z inszej czesci :)

Koleżanka z Polski centralnej również posiada pewne obawy.

Kurde na takim tle( Koleżanki Podlasianki mają mocne ręce, bujne biusty i gorące usta :eek: )możemy cokolwiek blado wypaść :D

Jednakowoż liczy się przecież wnętrze:cool:

Ostatecznie przecież nie ma brzydkich kobiet, jeno czymergesu czasem brak :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kaska - cala nadzieja w Tobie :) Kuleczko, a jakbysmy tak koalicje polnocno - centralna zawiazaly i front jednosci przeciw, a nawet za???

Towarzyszko, pójdźmy na sztandary z piesnią na ustach. W jedności naszej siła! :yes:

 

Pepegu, znów się siwuchy opiłeś wieczorną porą:cool:

Musisz wiedzieć, że na świecie, choćby na takim Podlasiu bywają wnętrza o jakich filozofom się nie sniło.

Marne 75d ca może nawet i więcej to przy tym fraszka, albo li tylko skromne haiku :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Pepeg z Gumy

Musisz wiedzieć, że na świecie, choćby na takim Podlasiu bywają wnętrza o jakich filozofom się nie sniło.

Marne 75d ca może nawet i więcej to przy tym fraszka, albo li tylko skromne haiku :)

 

Ależ ja nawet nie śmiałem tego marnego 75D do Podlasia przypinać.

Wszystkim wiadomo , że na Podlasiu matki 75D to córkom na pierwszą komunię kupują..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ależ ja nawet nie śmiałem tego marnego 75D do Podlasia przypinać.

Wszystkim wiadomo , że na Podlasiu matki 75D to córkom na pierwszą komunię kupują..

z Bożą Łaską to nawet i większe

I jak my mamy w tym kontekście zaistnieć pomyślał by jeden z drugim.

To może ja haiku pepełnię chociaż..

 

Myślę Podlasie

i niech stanie się wola

czymergesu z GS-u

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...