Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grzejecie już????

Recommended Posts

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam trochę inne pytanie, mamy dom wybudowany z jednego pustaka pianowego, czy siporex jak kto woli i wewnątrz obijamy ściany płytami g/k. Do zimy powinniśmy wykończyć wewnątrz tak żeby można był zamieszkać. Ale nie będziemy mieli w tym roku ocieplone z zewnątrz. Ogrzewanie mamy na gaz , piec kondensacyjny, na dole w salonie, kuchni, łazience podłogówka, na górze tylko w w łazience, reszta zwykłe grzejniki. Zastanawiamy się czy można zamieszkać w takim nieocieplonym domu?

Ja mam trochę inne pytanie, mamy dom wybudowany z jednego pustaka pianowego, czy siporex jak kto woli i wewnątrz obijamy ściany płytami g/k. Do zimy powinniśmy wykończyć wewnątrz tak żeby można był zamieszkać. Ale nie będziemy mieli w tym roku ocieplone z zewnątrz. Ogrzewanie mamy na gaz , piec kondensacyjny, na dole w salonie, kuchni, łazience podłogówka, na górze tylko w w łazience, reszta zwykłe grzejniki. Zastanawiamy się czy można zamieszkać w takim nieocieplonym domu?

A jaka grubość tej ściany, bo jeśli powyżej 35 cm to może się udać. Jeśli standardowo 24 cm, a zimą będzie ostra, to trzepnie Cię po kieszeni.

He, he,

Jolla, w pierwszym sezonie bedziesz trzymala 23 stopnie.

Pozniej zobaczysz rachunek, hmmm.

W nastepnym sezonie stwierdzisz ze wystarczy Ci 22.

W nastepnym zejdziesz do 21.

Zatrzymasz sie pewnie na 20 - 21.

Ja zszedlem z 22 do 21 w 3 lata.

Hartuje sie ... powoli.

Pozdrawiam

Mirek

Święte słowa. My zaczęliśmy od 22,5 stopnia i teraz na trzecią zimę ustawiamy na 20. generalnie da się przyzwyczaić. Moi znajomi mają także ogrzewanie na gaz i ustawioną temperaturę na 17,5. Nie muszę dodawac że domownicy chadzaja w polarach, goście szybko wychodzą, a herbata studzi się momentalnie :-? .

. Moi znajomi mają także ogrzewanie na gaz i ustawioną temperaturę na 17,5. Nie muszę dodawac że domownicy chadzaja w polarach, goście szybko wychodzą, a herbata studzi się momentalnie :-? .

eskimosi ?

ja jeszcze nie paliłem, choc na zewnątrz jest ok. 8 rano 11 stopni na zewnątrz, to w domu cały czas 23 stopnie :)

Witam,

ja jeszcze nie paliłem, choc na zewnątrz jest ok. 8 rano 11 stopni na zewnątrz, to w domu cały czas 23 stopnie :)

To pochwal sie jaki masz dom (jak ocieplony), masz reku?

Ile ludzi w srodku? Gotujesz cos non-stop?

U mnie w domu w dzien nigogo nie ma, to skad ma sie brac cieplo?

Slonca ostatnio bardzo malo.

Jak wylaczam piec to mam ok. 21.5.

Pozdrawiam

Mirek

No i co? Miało być sporadyczne dogrzewanie kominkiem a tu pogoda taka, że popołudniami trzeba palić w piecu. I to ma być Złota Polska Jesień?

U mnie na szczęście palić jeszcze nie trzeba. Temperatura w domu póki co utrzymuje się w okolicach 20,5-21`C. Poza tym jednym dniem o którym pisałem wcześniej jest ok. Może to kwestia codziennego gotowania obiadów? :wink:

No i co? Miało być sporadyczne dogrzewanie kominkiem a tu pogoda taka, że popołudniami trzeba palić w piecu. I to ma być Złota Polska Jesień?

U mnie na szczęście palić jeszcze nie trzeba. Temperatura w domu póki co utrzymuje się w okolicach 20,5-21`C. Poza tym jednym dniem o którym pisałem wcześniej jest ok. Może to kwestia codziennego gotowania obiadów? :wink:

U mnie 22 z hakiem i jakoś tak ciagnie po gnatach :-?

Ja pale caly sezon :D

Mam kuchnie kaflowa i jedzxonko z niej inaczej smakuje i cieplutko i fajnie sie robi.

Wiec pod kuchnia prawie codziennie. Wczoraj rozpalilam w kominku.

A dzisiaj zapomnialam okna w kuchni zamknac, wiec jak wroce do domu to bedzie poewnie kolo 15. Wiec pewnie kominek pojdzie w ruch

A ogrzewamy tylko kominkiem