AdamWr 08.09.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Witam wszystkich !! Czy ktos moze mi poradzic jak wykonac moje instalacje ?? !! Czytalem sporo juz , przede wszystkim watek "chetnie pomoge", ale jeszcze nie wszystko rozumiem i chcialbym wszystko wiedzic za tym przyjidze moj instalator!! Mam dom 115m2, drewniany z grubych balow 35cm, na parterze chce zrobic podlogowke ze wzgledu miedzy inimy na wysokie pomieszczenie(3m), jest tego 60m2; a na gorze grzejniki 55m2 Chce zalozyc piec na drewno, raczej atmosa, z zbiornikami aku., chce z tego grzac c.w.u (zarowno i latem), no i chcialbym miec jakies skromne automatyki lub wogole, ze zwgledu na to ze pracuje na co dzien u siebie. narazie byli dwa instalatorzy, jeden widzi piec 25kw, drugi 32 kw, no i pierwszy mowi ze lepiej piec zeliwny typu viadrus , ze sa bardziej trwale i tansze(gwarancja 10lat) Jak najbardziej jestem za akumulacja, chcialbym dac zespawac zbiorniki(okolo 2000l) tak jak zrobil Zbyniu("chetnie pomoge") no i raczej kupic ten atmos 32kw(nadmiar mocy nie zaskodzi) + wymmienik cwu poziomy Pytanie mam take : - jak akumulatorki sa ladowane, np 90°, jak mozna otrzymac temperature do podlogowki ,np 50°, nie rozumiem z czym ma sie ta woda zmieszac ? - Czy instalacja od podlogowki ma byc zamknieta, czy otwarta ? co za roznica ? czy jest ryzyko zapchanie sie rur w ukl.otwatym lub cos innego? - Czy jest mozliwosc zrobienia jednego obiegu podlogowka+ przewymiarowanie grzejnikow lub niskotemperaturowe ? gdzies to czytalem; jak nie to rozumiem ze akumulatory dlugo jednak nie nagrzeja te kalorifery ? - Czy atmosa ma naprawde zywotnosc gora 15 lat nawet przy akumulacji ? czy nie lepiej kupic zeliwny piec z troche miejsza wydajnoscia ?(atmos 6000 zl juz!,viadrus chyba 4000) zebralem juz mnostwo informacje od zbynia i kaka (bardzo mocno dziekuje !) i wiem jak nie wiecej maja u siebie, ale jak ktos moze mie napisac dokladnie co ja potrzebuje do instalacji(jakis schemat,rysunki...) zeby bylo proste i tania to dziekuje z gory ! Pozdrawiam ! Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 08.09.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Pytanie mam take : - jak akumulatorki sa ladowane, np 90°, jak mozna otrzymac temperature do podlogowki ,np 50°, nie rozumiem z czym ma sie ta woda zmieszac ? Mieszana jest woda wychodząca z podłogówki (schłodzona do temperatury rzędu dwadzieścia-kilka stopni) z wodą gorąca - Czy instalacja od podlogowki ma byc zamknieta, czy otwarta ? co za roznica ? czy jest ryzyko zapchanie sie rur w ukl.otwatym lub cos innego? Istnieje ponoć ryzyko zapowietrzenia rur w podłogówce. - Czy jest mozliwosc zrobienia jednego obiegu podlogowka+ przewymiarowanie grzejnikow lub niskotemperaturowe ? gdzies to czytalem; jak nie to rozumiem ze akumulatory dlugo jednak nie nagrzeja te kalorifery ? Taniej będzie zastosować mieszacz do podłogówki, a grzejniki obliczyć na 55 stopni i zasilać drugim mieszaczem. Jeśli są możliwości techniczne zrób podłogówkę na obu poziomach. - Czy atmosa ma naprawde zywotnosc gora 15 lat nawet przy akumulacji ? czy nie lepiej kupic zeliwny piec z troche miejsza wydajnoscia ? (atmos 6000 zl juz!,viadrus chyba 4000) Musiałbyś zacząć od przeliczenia domu w OZC, znając zapotrzebowanie ciepła będziesz w stanie obliczyć podłogówkę, kaloryfery, i częstość palenia w piecu, a więc pośrednio jego żywotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.09.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Przy palenisku stałopalnym duży bufor to dobry wybór. Dałbym podłogowe wszędzie. Są specjalne urządzenia (zawory mieszające) do dopasowania temperatury dla podłogówki przez domieszanie odrobiny wody bardzo ciepłej z takiego bufora. Układ, oczywiście, otwarty. Przemyślana instalacja nie będzie się zapowietrzać.Ale....Bufor grzany do 90stC będzie potrzebował BARDZO starannie wykonanej termoizolacji, żeby nie było strat ciepła. Generalnie, to Ci to lotto, ale ja bym nie chciał w kółko palić, jak bym nie musiał. Zwłaszcza latem (CWU).CWU przepływowe z tego bufora, oczywiście?Cyrkulacja? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 09.09.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 AdamWr ja mam własnie taką instalację ale z buforem fabrycznym, piec na drewno lub wegiel. Jeszcze nie wiem, jak naprawdę działa ale była zaprojektowana przez fachowca. Rozruch- za jakiś tydzień.Jeżeli interesują Cie szczegóły- prosze o info. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamWr 09.09.2007 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 witam i dzieki za odpowiedzi teraz rozumiem jak ta woda sie miesza ! Za bardzo nie chcialbym miec wszedzie podlogowki, u gory strop drewniany itd, jeszcze nad tym pomysle Rozumiem ze musze robic dwa obiegi z mieszaczem, z grzejnikami to jak wylicze ich na 55° to poprostu ich przewymiaruje tak ? Od poczatku chce zalozyc jedna plytowe stalowe (miej konwekcji), czyli jak jeszcze ich oblicze na 55 to chyba bede mial wszedzie grzejniki !! adam mk mowisz o przeplywowym buforze, nie bardzo rozumiem, ja chce zrobic wymiennik poziomy plaszczowy, w lato chce ladowac raz zb. aku, ktory dalej grzeje ten wymiennik, i miec cieplo na np 2 dniCzy jest to mozliwe ? Z cyrkulacja to z tego co czytalem na internecie to raczej do duzych domow, nie wiem czy mi sie przyda... Czy ktos ma schemat do takiej instalacji ? pozdrawiam adam ps : robert zaraz zaczynam czytac twoj dziennik ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.09.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 "dam mk mowisz o przeplywowym buforze, nie bardzo rozumiem, ja chce zrobic wymiennik poziomy plaszczowy, w lato chce ladowac raz zb. aku, ktory dalej grzeje ten wymiennik, i miec cieplo na np 2 dni Czy jest to mozliwe ?" Myślałem o CWU przepływowej. Grzanej w tym buforze w wężownicy zaczynającej się nisko a kończącej pod szczytem. Można z wymiennikiem, tylko po co? Zajrzyj może tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1916682#1916682 Może pomoże Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 09.09.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Za bardzo nie chcialbym miec wszedzie podlogowki, u gory strop drewniany itd, jeszcze nad tym pomysle Strop drewniany w niczym nie przeszkadza. Ja mam właśnie taki w projekcie - belki, na nich deski, 2 cm styropianu, folia, rurki ogrzewania i wylewka. Oprócz tego że grzeje to jest znacznie cichszy od zwykłego stropu drewnianego Rozumiem ze musze robic dwa obiegi z mieszaczem, z grzejnikami to jak wylicze ich na 55° to poprostu ich przewymiaruje tak ? Od poczatku chce zalozyc jedna plytowe stalowe (miej konwekcji), czyli jak jeszcze ich oblicze na 55 to chyba bede mial wszedzie grzejniki !! 55 C to aktualnie standardowa temperatura zasilania kaloryferów. Przewymiarowane mogłyby chodzić na niższej, ale braknie Ci scian żeby je pomieścić, a za ich cenę zrobisz podłogówkę na 30 C i jeszcze kasa zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamWr 11.09.2007 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Njerzy jakie masz rostaw belki i grubosc desek ? tak z ciekawosci bo u mie caly dom jest drewniany ze swiezego drewna i pracuje, strop ma siadac 15 cm tak ze nie ryzykowal bym z wylewka, chociaz narazie... adam mk, czytalem ten watek o buforze, troche dla mie skomplikowane i dla mojego instalatora raczej tez, dlatego mial byc bufor oddzielnie i wymienniik cwu odzielnie, napisz czy tak tez bedzie dzialac(latem) ? dzieki, pozdrawiam adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.09.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 WitajBędzie działać. To rurka miedziana zanurzona w tej gorącej wodzie. Ogrzewacz przepływowy o pojemności litra czy dwuch korzystający z całego zmagazynowanego ciepła (jak trzeba).Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 11.09.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Belki mam wyliczone 10 x 25 cm, dopuszczalne ugięcie 28 mm, maksymalne obciążenia z normy. Dla rozpiętości 5,90 belki co 40 cm, pozostałe fragmenty stropu z rozpiętościami do 4,60 belki co 60 cm. Deski 25 mm, lub deski 32 mm i wylewka bez zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamWr 12.09.2007 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 adam mk , prosze jeszcze mi napisac co za roznica miedzy tymi dwoma rozwiazaniami (wymiennik/wezownica), czy chodzi tylko o cene ?dzieki za cierpliwosci ! Njerzy, bede sledzil twoj dziennik, dzieki za pomoc, narazie adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.09.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 zarówno moc pierwszego jak i drugiego kotła jest za duża, o 35 kW to już nie wspomnę, moc kotła to maksymalnie 20 kW nie rozumiem dlaczego komplikujesz sobie życie i widzę że masz nadmiar kasy, Atmos jak wszystkie kotły na drewno nie wytrzyma więcej niż 10 lat, kotłownia w takiej konfiguracji jak piszesz to koszt ponad 10 tyś złotych nie lepiej zainstalować kocioł z podajnikiem i użytkować go cały rok praktycznie bez obsługowo, każdy bufor to określone straty ciepła, po co się w to pchać, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 13.09.2007 02:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 1. ile wytrzyma stalowy piec z podajnikiem duszony czesto na niskich temperaturach (do pracy calorocznej, przy podlogowce) ?2. cena dobrej jakosci groszku (by nie zaciac slimaka) vs cena drewna i dostepnosc paliwa [rozumiem ze ktos kto mysli o piecu na drewno ma dobry dostep do tego paliwa - zrębki, drewno odpadowe itp]3. ryzyko awarii pieca z podajnikiem vs pieca na drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.09.2007 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Moc obu kotłów zdecydowanie za duża. Kupowanie kotła z dużą nadwyżką mocy to zdecydowanie błąd i zbędny wydatek nie tylko na większy kocioł lecz i na odpowiednią dla niego instalację ( średnice orurowania kotłowni). Atmos warunkuje udzielenie gwarancji na swoje kotły od obecności odpowiednio dobranego zbiornika (zbiorników) buforowego. Lepiej zastosować baterię mniejszych buforow od jednego wielkiego. Bufor powinien tracić ciepło na rzecz budynku (jeśli już), a zatem nie jest to ciepło utracone. Kocioł powinien pracować na optymalnych parametrach, wytworzone ciepło powinno być magazynowane, a dystrybucja ciepła powinna być precyzyjna i o pożądanym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.09.2007 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Przy palenisku stałopalnym duży bufor to dobry wybór. Dałbym podłogowe wszędzie. Są specjalne urządzenia (zawory mieszające) do dopasowania temperatury dla podłogówki przez domieszanie odrobiny wody bardzo ciepłej z takiego bufora.... Na ciepłej podłodze dzieci poruszają sią znacznie szybciej na czworakach a ruch to samo (?)zdrowie... Ciepłe zabawki również przyjemnie brać do rączki... Ci, którzy doradzają podłogówkę wszędzie, prokreację mają już za sobą a o starości jeszcze nie myślą....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 13.09.2007 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Moc obu kotłów zdecydowanie za duża. Kupowanie kotła z dużą nadwyżką mocy to zdecydowanie błąd i zbędny wydatek nie tylko na większy kocioł lecz i na odpowiednią dla niego instalację ( średnice orurowania kotłowni). Dom silikat, styropian 20 na scianie, strop 25 welna. Powierzchnia parteru (podlogwka) 160m kw, powierzchnai piwnic to samo, ogrzewana czesc (na nizsza temperature niz parter oczywiscie) 80m.kw. Plus ciepla woda. Jaka zalecacie moc pieca na paliwo stale ? 25kW ? Czy przewymiarowanie kotla poza wiekszym wydatkiem na armature (przylacza 2") wiaze sie z trudniejszym nagonieniem go na temperature robocza w zwiazku z wyzsza pojemnoscia wodna ? Potrzebuje kociol z maksymalnie duza komora zaladowawcza, na drewno i węgiel. Dotychczas myslalem ze zakup kotla 28-32kW do aplikacji z buforem jest dobrym pomyslem - ewentualny naddatek mocy zostanie przeciez zakumulowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 13.09.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 tu jest fajna stronka na temat akumulacji:http://termsystem.com/akumulacja_zbiorniki.htm Przede wszystkim zastosowałbym urządzenie Laddomat 21 do ładowania warstwowego akumulatora, piec też będzie lepiej pracował przy temp ciągłej 80 stC, Pojemność 1000l akumulatora, ładowanego od temp 30 do 85 stopni to ok 45 kwh - tak więc piecem o mocy 20kw naładujesz go w ciągu 2 godzin. Nie ma co zanęcać się na większy kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamWr 15.06.2008 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Witam znowu wszystkich ! Zbliza sie czas na moja instalacje, ma byc nie wiecej tak : Przypominam ze na parterze dom jest z grubych bali drewniane, nie docieplone, wys.pomieczen 3 m!, a na podaszu szkielet z 15cm welny, 20cm pod dach Ogolnie 115m2, na projekcie pisze "zapotrzebowanie 21kw" W piwnicy ma byc piec na drewno raczej atmos dc22 lub dc25 kw (troche drogo zastanawiam sie!) + bufor 750/1000l spawane+ wymiennik plaszcowy na cwu (zima i latem) oczekiwanie mam takie : Budowalem na wsi, lubie isc sobie zima wytrzynac troche drzewna z kolegami... ... wiec nie chce piec na cos tam z podajnikiem czy cos tak .Dla mie ladowac 2 razy dzienie(tak powina byc nie wiecej) to juz jest super luxus .Chce ogolnie aku bo ekologia i te sprawe ... wiem ze drogo itd... no i teraz tak : ma byc pol podlogowki i pol grzejniki, grzejniki chce przewymiarowac o okolo 30% Wiem ze lepiej byloby 100%podlogowki ale jakos chyba tak zostanie... moje pytanie : Czy ten moc jest ok na CO + CWU ? Czy ma byc cala instalacja otwarta ? czy zamknac z wymienikem plytowym ? lub inaczej ? nie kapnelem sie z tym wszystkim... dzieki i przepraszam za ortograf bo zona nie ma a ja jestem tylko pol-polak bo tez pol francuz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.06.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 "Czy ma byc cala instalacja otwarta ? czy zamknac z wymienikem plytowym ? lub inaczej ?" Bufor to dobre rozwiązanie. Nie potrzeba obiegu ciśnieniowego. Może całość ogrzewania chodzić w systemie otwartym.Jakie istotne korzyści dałby tu wymiennik?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamWr 16.06.2008 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 dzieki adamie!, napisz cos jeszcze, na co zwracac uwage, co muszy byc zeby uklad otwarty dobrze dzialalo z buforem... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts