Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator jakiej firmy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bartosz wychodzi taniej niz w rekuperatory.pl - przynajmniej dla mnie wyliczyli tak. Jest to koszt rzedu 15.000 z automatyka/panelem do sterowania wentylacja (mam na mysli BARTOSZ'a) a w rekuperacja.pl wyszlo ok.20.000 wiec jest spora roznica w kosztach (domek z poddaszem, ok. 155m2 uzytk.)

Pzdr.

Buduje dom 125m2 powierzchni uzytkowej. Jakiej mocy rekuperator powinien mi wystarczyć i najważniejsze pytanie JAKIEJ FIRMY REKUPERATOR POLECACIE A JAKIEJ NIE?!

My mamy rekuperator Flexit VG-400 (dystrybuowany przez Elektrę - http://www.elektra.pl)

Wybraliśmy go, bo:

1. Polecał nam projektant.

2. Norweski producent - a Skandynawowie mają spore doświadczenie w zarządzaniu ciepełkiem.

3. Filtr EU7 na wlocie do pomieszczeń w standardzie (syn ma silną alergię).

4. Jest bardzo cichy (na pierwszym biegu w ogóle nic nie słychać w pomieszczeniach). Producent jako jeden z nielicznych podaje emisje hałasu w różnych miejscach.

Niestety (?) nie jest to reku przeciwprądowy, tylko krzyżowy, więc jego sprawność to 60-70% (o ile pamiętam). Ale to akurat nie było najistotniejsze kryterium.

Co do mocy, to powinien się wypowiedzieć fachowiec (projektant) - nasz dom ma nieco ponad 150m2.

Instalację robiła firma Klimat-Dom (http://www.klimat-dom.pl) z Płocka, którą niniejszym polecam.

Pozdrawiam,

Bubu

Niestety (?) nie jest to reku przeciwprądowy, tylko krzyżowy, więc jego sprawność to 60-70% (o ile pamiętam). Ale to akurat nie było najistotniejsze kryterium.

Instalację robiła firma Klimat-Dom (http://www.klimat-dom.pl) z Płocka, którą niniejszym polecam.

Hej!

Przymierzam się do takiego właśnie flexita - podobno od sprawności wazniejsza jest wydajność, bo te 90% odzysku to i tak często tylko teoria. Ale nie o tym - Jak sie Wam sprawuje ten Flexit, długo juz go użytkujecie? Macie może podłączony do niego GWC? I ostatnie - ile płaciliście za montaż?

pozdrawiam

Buduje dom 125m2 powierzchni uzytkowej. Jakiej mocy rekuperator powinien mi wystarczyć i najważniejsze pytanie JAKIEJ FIRMY REKUPERATOR POLECACIE A JAKIEJ NIE?!

Na pewno znajdziesz na forum normy wentylacji dla poszczególnych pomieszczeń. Nie pamiętam dokładnie jak to jest, ale chyba 50 m3/h dla pomieszczeń użytkowych, a 70 m3/h dla kuchni/łazienek. Lepiej sprawdź.

Sam zdecydowałem się na Bartosza, a nie zdecydowałem się na Dospela.

Wygląda na to, ze Dospel ma teraz już wszystko w Chinach robione, jakieś takie małe, delikatne. Bartosz jest przeciwnością - duży, nieporęczny, solidny. Cóż, tego się w kieszeni nie nosi ;)

Na pewno znajdziesz na forum normy wentylacji dla poszczególnych pomieszczeń. Nie pamiętam dokładnie jak to jest, ale chyba 50 m3/h dla pomieszczeń użytkowych, a 70 m3/h dla kuchni/łazienek. Lepiej sprawdź.

Sam zdecydowałem się na Bartosza, a nie zdecydowałem się na Dospela.

Wygląda na to, ze Dospel ma teraz już wszystko w Chinach robione, jakieś takie małe, delikatne. Bartosz jest przeciwnością - duży, nieporęczny, solidny. Cóż, tego się w kieszeni nie nosi ;)

Minimalne wymagania:

- w kuchni z oknem zewn., kuchenka gazowa lub weglowa - 70m3/h

- w kuchni z oknem zewn. z kuchenka elektryczna - 30m3/h w mieszkaniach do 3 osob i 50m3/h powyzej trzech osob

- w kuchni bez okien z kuchnia elektryczna - 50m3/h

- w lazience (z WC lub bez) - 50m3/h

- w wydzielonym WC - 30m3/h

- pomieszczenia pomocnicze bez okien - 15m3/h

kuchnie bez okien z kuchnia gazowa,obowiazkowo wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna - 70m3/h

pokoje oddzielone od kuchn,lazienek i WC z wiecej niz 2 drzwi lub pokoje na wyzszych kondygnacjach - 30m3/h

Zaleca sie przewymiarowanie w celu zwiekszenia wydatkow okresowo do co najmniej 120m3/h

To wg norm PN-83/B-03430 i pozniejszej zmiany PN-83/B-03430/Azs:2000

Pzdr.