szron 10.09.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Buduje dom 125m2 powierzchni uzytkowej. Jakiej mocy rekuperator powinien mi wystarczyć i najważniejsze pytanie JAKIEJ FIRMY REKUPERATOR POLECACIE A JAKIEJ NIE?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 10.09.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Ja kupiłem firmy Brink, ale jeszcze nie uruchomiony. Ponoć dobre są jak jest silnik na prąd stały: cicho i oszczędnie, ale wtedy rekuperator droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 10.09.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Chyba jeden z najlepszych krajowych to chyba Bartosz, ale ja tak wysoko nie mierzę. Początkowo zamierzałem kupić reku Tywent, ale chyba zdecyduję się z innych powodów na reku Dospela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 10.09.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Wejdż na tę stronę: http://www.rekuperatory.pl/stork/index.shtml My bierzemy z tej firmy. Bardzo dobry sprzęt, a do tego miła obsługa, zwłaszcza w Poznaniu Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 11.09.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 A ILTO ma ktoś w domu ILTO? Jak się sprawuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 11.09.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Bartosz wychodzi taniej niz w rekuperatory.pl - przynajmniej dla mnie wyliczyli tak. Jest to koszt rzedu 15.000 z automatyka/panelem do sterowania wentylacja (mam na mysli BARTOSZ'a) a w rekuperacja.pl wyszlo ok.20.000 wiec jest spora roznica w kosztach (domek z poddaszem, ok. 155m2 uzytk.) Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubanki 11.09.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Buduje dom 125m2 powierzchni uzytkowej. Jakiej mocy rekuperator powinien mi wystarczyć i najważniejsze pytanie JAKIEJ FIRMY REKUPERATOR POLECACIE A JAKIEJ NIE?! My mamy rekuperator Flexit VG-400 (dystrybuowany przez Elektrę - http://www.elektra.pl) Wybraliśmy go, bo: 1. Polecał nam projektant. 2. Norweski producent - a Skandynawowie mają spore doświadczenie w zarządzaniu ciepełkiem. 3. Filtr EU7 na wlocie do pomieszczeń w standardzie (syn ma silną alergię). 4. Jest bardzo cichy (na pierwszym biegu w ogóle nic nie słychać w pomieszczeniach). Producent jako jeden z nielicznych podaje emisje hałasu w różnych miejscach. Niestety (?) nie jest to reku przeciwprądowy, tylko krzyżowy, więc jego sprawność to 60-70% (o ile pamiętam). Ale to akurat nie było najistotniejsze kryterium. Co do mocy, to powinien się wypowiedzieć fachowiec (projektant) - nasz dom ma nieco ponad 150m2. Instalację robiła firma Klimat-Dom (http://www.klimat-dom.pl) z Płocka, którą niniejszym polecam. Pozdrawiam, Bubu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Art 11.09.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Niestety (?) nie jest to reku przeciwprądowy, tylko krzyżowy, więc jego sprawność to 60-70% (o ile pamiętam). Ale to akurat nie było najistotniejsze kryterium. Instalację robiła firma Klimat-Dom (http://www.klimat-dom.pl) z Płocka, którą niniejszym polecam. Hej! Przymierzam się do takiego właśnie flexita - podobno od sprawności wazniejsza jest wydajność, bo te 90% odzysku to i tak często tylko teoria. Ale nie o tym - Jak sie Wam sprawuje ten Flexit, długo juz go użytkujecie? Macie może podłączony do niego GWC? I ostatnie - ile płaciliście za montaż? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 11.09.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 ja mam reku Dospela - przeciwprądowy, jeszcze nie podłączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 11.09.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Buduje dom 125m2 powierzchni uzytkowej. Jakiej mocy rekuperator powinien mi wystarczyć i najważniejsze pytanie JAKIEJ FIRMY REKUPERATOR POLECACIE A JAKIEJ NIE?! Na pewno znajdziesz na forum normy wentylacji dla poszczególnych pomieszczeń. Nie pamiętam dokładnie jak to jest, ale chyba 50 m3/h dla pomieszczeń użytkowych, a 70 m3/h dla kuchni/łazienek. Lepiej sprawdź. Sam zdecydowałem się na Bartosza, a nie zdecydowałem się na Dospela. Wygląda na to, ze Dospel ma teraz już wszystko w Chinach robione, jakieś takie małe, delikatne. Bartosz jest przeciwnością - duży, nieporęczny, solidny. Cóż, tego się w kieszeni nie nosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 11.09.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 ja mam projekt i instalacje z Proventu,Geo 400 ,czy jakos tak,polaczony z GWC bezprzeponowym ich projektu.O Bartoszu myslalem,ale firma da glowe za Proventa z tym GWC,ze sprawuje sie na bank b.dobrze...Bartka tez montowali,ale......zaufalem im...to moi krajanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 11.09.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Jest jeszcze norweski Vallox. Czy w Warszawie lub okolicach montuje ktoś centrale Valloxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 11.09.2007 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 a ja mam ATC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 12.09.2007 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Na pewno znajdziesz na forum normy wentylacji dla poszczególnych pomieszczeń. Nie pamiętam dokładnie jak to jest, ale chyba 50 m3/h dla pomieszczeń użytkowych, a 70 m3/h dla kuchni/łazienek. Lepiej sprawdź. Sam zdecydowałem się na Bartosza, a nie zdecydowałem się na Dospela. Wygląda na to, ze Dospel ma teraz już wszystko w Chinach robione, jakieś takie małe, delikatne. Bartosz jest przeciwnością - duży, nieporęczny, solidny. Cóż, tego się w kieszeni nie nosi Minimalne wymagania: - w kuchni z oknem zewn., kuchenka gazowa lub weglowa - 70m3/h - w kuchni z oknem zewn. z kuchenka elektryczna - 30m3/h w mieszkaniach do 3 osob i 50m3/h powyzej trzech osob - w kuchni bez okien z kuchnia elektryczna - 50m3/h - w lazience (z WC lub bez) - 50m3/h - w wydzielonym WC - 30m3/h - pomieszczenia pomocnicze bez okien - 15m3/h kuchnie bez okien z kuchnia gazowa,obowiazkowo wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna - 70m3/h pokoje oddzielone od kuchn,lazienek i WC z wiecej niz 2 drzwi lub pokoje na wyzszych kondygnacjach - 30m3/h Zaleca sie przewymiarowanie w celu zwiekszenia wydatkow okresowo do co najmniej 120m3/h To wg norm PN-83/B-03430 i pozniejszej zmiany PN-83/B-03430/Azs:2000 Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ortolin 12.09.2007 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 A ILTO ma ktoś w domu ILTO? Jak się sprawuję? Przylaczam sie do pytania, czy ktos ma ILTO? Ewentualnie ktory reku jest najcichszy? Tak na ok 300-350m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 12.09.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 ja mam Koss VX0500-96-ECE01 - wydajność max 500m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 12.09.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Jest jeszcze norweski Vallox. Czy w Warszawie lub okolicach montuje ktoś centrale Valloxa. fiński napisałam Ci w mejlu kto montuje Valloxa w Wawce. Uderz tam i popytaj U mnie będzie Vallox mam parter 350m3, moze kiedys 550m3 (o ile zagospodaruje strych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 12.09.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 A jak Valloxy wychodzą cenowo... Masz już jakąś wycenę całej instalacji?Pytam, bo kubatura u mnie niemal identyczna - podobnie jak to poddasze przyszłościowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 12.09.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 osobiscie mam wycene na viesmaku 13500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 12.09.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 A ktoś ma lub zamierza mieć EkoZefira, bo z tego co widzę ma niezle sprawności i dość duży spręż (nie trzeba by może nawet dodatkowego wentylatora dla GWC). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts