michalck81 27.12.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Ja mam Brink Renovent Excellent 180 i jestem z niego bardzo zadowolony. Kupiłem dlatego, że wówczas nie mogłem znaleźć nigdzie Kinetica (może słabo szukałem) co się akurat dobrze złożyło, bo spoglądając na wątek o Kineticu to ja takich problemów nie mam, a konkretnie nie mam żadnych. Brink pracuje u mnie już ponad rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 27.12.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Ja mam Brink Renovent Excellent 180 i jestem z niego bardzo zadowolony. Kupiłem dlatego, że wówczas nie mogłem znaleźć nigdzie Kinetica (może słabo szukałem) co się akurat dobrze złożyło, bo spoglądając na wątek o Kineticu to ja takich problemów nie mam, a konkretnie nie mam żadnych. Brink pracuje u mnie już ponad rok. jak masz go w ogrzewanym pomieszczeniu to żadnych problemów nie będziesz miał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 29.12.2017 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 WitamZa jakiś czas bede montował instalacje u siebie i zastanawiam sie nad reku. Powierzchnia do obsłużenia 132m2 - kubaruta około 340.Brak GWC - reku w kotlowni w ktorej bedzie zawsze ciepło.Budżet wiadomo im mniej tym lepiej ale chce jednostke niezawodną i cichą.Jak narazie wytypowałem 2:Airpack 300Brink Renovent 300Czy ktoś ma jeszcze jakiekieś inne propozycje? Jeśli nie - który z tych 2 byłby lepszym wyborem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xbinek 01.01.2018 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 Witam, Poszukuje rekuperatora dla powierzchni ok 160 m2 uzytkowej. Wstepnie planowalem Kinetic B, jednak obawiam sie czy nie bedzie za slaby (pewie musialby ciagle pracowac na jakies 60% mocy), martwie się też o spręż. Czy w mojej sytuacji warto doplacic do Kinetic B plus ? Rozwazam tez druga opcję HRU-MinistAir 450, bedzie lepszym wborem od Kinetica ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 15.01.2018 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Nagrzewnica jest w standarcie. Pyka co jakiś czas przy niskich temp. tak po 10 -15 sek gdzieś co 2 - 3 minuty. W każdym bądź razie nabija licznik gdzieś o 300 - 400W na dobę więcej niż standartowo. 400 W dodatkowej mocy to koszmarnie dużo. Daje to 288 kWh na miesięc. Przy cenie prądu 53 gr/kWh daje to 150 zł miesięcznie dodatkowo do rachunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.01.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 400 W dodatkowej mocy to koszmarnie dużo. Daje to 288 kWh na miesięc. Przy cenie prądu 53 gr/kWh daje to 150 zł miesięcznie dodatkowo do rachunku. Co Ty liczysz ? 400w (powinmo być Wh) dziennnie to 12kWh, czyli 6zł miesięcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.01.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Panowie... Rekuperator do domu o powierzchni użytkowej 105m2? 2 sypialnie, salon, korytarz z kotłem gazowym kondensacyjnym, toaleta i kuchnia. Celuje coś do 4000zł, +/- 500zł, im mniej tym lepiej. Z tego co wyczytałem to Kinetic 250 będzie najlepszym wyborem? Czy znajdzie się jeszcze coś wartego uwagi? Jak sam planujesz go podłaczać i robić całą instalację wentylacyjną to daj sobie spokój .. Jak sam podłączysz to od razu tracisz gwarancję , jak nie zrobisz minimum 2 przeglądów na rok (oczywiście musi to wykonać specjalistyczna firma) to też tracisz gwarancję. Raczej poszukaj czegoś innego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 25.01.2018 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 mam problem z zamarzającym rekuperatorem na nieocieplonym strychu. Nie bardzo już mogę zejść z nim do kotłowni. Pomyślałem że mógłbym wykorzystać nieużywany kanał dymny i nim przepuścić powietrze z kotłowni. Wiem że będzie się lało z kanału czerpni w kotłowni oraz to że wychłodzę kotłownie. Ale chyba nie mam wyjścia. Reku dłużej się rozmraża niż dmucha. Poniżej rysunek poglądowy. Kanał dymny ma średnice 28cm. Włożę tam przewód 16cm i obsypię go granulatem styro żeby zmniejszyć wychładzanie się garderoby. Odcinek w kotłowni miałby ok 3m. Mogę jeszcze puścić to przez garaż dokładając kolejne 6m. Uda się na tych 9m podnieść temp np z -15 do ok 0 stopni?? Garaż nieogrzewany ale temp. tam panująca to ok 10stopni, kotłownia ogrzewana 16-17 stopni. Co o tym myślicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 11.02.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Witam, Poszukuje rekuperatora dla powierzchni ok 160 m2 uzytkowej. Wybrałeś coś? Ja sobie myślę nad Brinkiem 300 2/2. Na piętrze wrzucę reku w pralni, czerpnie i wyrzutnie dam na poddasze do przeciwległych ścianek szczytowych, na północ wyrzutnie, na południe czerpnię. Od dołu kanały nawiewu i wywiewu do posadzki i skrzynek rozdzielczych. Ktoś, coś na temat tego rozwiązania? Zastanawiam sie też na poprowadzeniem w tej samej posadzce nawiewów piętra w postaci kratek ściennych. Widziałem takie w systemie unifexplus. Za to nie widzę w tym systemie skrzyżowań kanałów. A takie niestety będę miał u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 11.02.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 . Co o tym myślicie?? Myślę że puszczenie czerpni kanałem kominowym z prowizorycznym ociepleniem granulatem to bardzo zły pomysł. Ja bym w Twojej sytuacji mocno ocieplił rekuperator i zainstalował podgrzewanie rekuperatora z zewnątrz. Jakieś grzałki z termostatem albo coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 11.02.2018 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 na północ wyrzutnie, na południe czerpnię. Błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 11.02.2018 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Błąd. Na czym polega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroWy 11.02.2018 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Czerpnia od północy, żeby latem nie dogrzewać. Wyrzutnia na dach (możliwe skropliny) albo gdziekolwiek byle daleko od czerpni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.02.2018 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Błąd. Tak jednoznacznie bym się nie wypowiadał. Wszystko zależy jak jest chroniona przed słońcem latem. Mam od południa i nie narzekam. Latem jest na tyle chroniona że słońce jej nie tyka a zimą pięknie w nią zagląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 11.02.2018 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 No OK. Nawet do północnej ściany mam bliżej a południowa jest niechroniona. Ale co ze skroplinami z pionowej wyrzutni na dach (wentylacyjna dachówka), nie zaleją mi rekuperatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.02.2018 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 No OK. Nawet do północnej ściany mam bliżej a południowa jest niechroniona. Ale co ze skroplinami z pionowej wyrzutni na dach (wentylacyjna dachówka), nie zaleją mi rekuperatora? Skropliny w kanale wyrzutni pojawią się dopiero w miejscu, gdzie się skończy ocieplenie. Ociepl do samego końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 12.02.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Jakiej firmy reku na ten czas polecacie? Dom 500m3 3-4 osoby. Cena max 7700zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 13.02.2018 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Jakiej firmy reku na ten czas polecacie? Dom 500m3 3-4 osoby. Cena max 7700zl. Thessla AirPack lub nowszy Home 300, 400, 500. Wersja a Air+ zmieści się w tej cenie i jeszcze coś zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaja12M2 09.03.2018 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Witam szanowne grono Mam pytanie odnośnie montażu rekuperacji z projektu wychodzi nam 340 m3/h rodzina 3 osobowa dom 160m. Nasi faworyci to: 1. Zehnder ComfoAir Q350 PL V Basic wygląda obiecująco - wydajność i sprawność na wysokim poziomie ale widzę, że nie jest to na forum zbyt popularna centrala a z chęcią bym się czegoś o niej dowiedziała od obecnych użytkowników.Lub dobrze znany na forum Thessla Green 400 tylko nie wiem czy już można by było pokusić się o nowszą wersje Home czy zostać przy AirPack?. I z jakim panelem sterowania: panel AirS 230,00 złpanel AirL+ 415,00 złpanel Air++ 910,00 złmoduł AirMobile 1 125,00 zł Opcjonalnie:moduł Expansion 330,00 złmoduł CF - 695,00 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaja12M2 17.03.2018 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Witam, czy któryś z kolegów mieszka w okolicy Kłodzka lub obrzeżach i montuje rekuperatory. Czy możecie mi polecić kogoś z forum?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts