JanWerbinski 01.11.2018 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Jedynym plusem umieszczenia centralki na strychu są dość krotnie odcinki pomiędzy centrala a skrzynkami. I to wszystko. Mój reku taki domek ze styropianu posiada. Specjalnie w niczym to nie pomaga. Od ok -2 reku powoli zamarza więc włącza się tryb antyzamrozeniowy. U forumowiczów posiadających taka sama centrale i umieszczona w ciepłym pomieszczeniu jakim jest kotłownia tryb włącza się przy ok -10. Więc różnica jest znaczna. . U mnie tryb przeciwzamrożeniowy włącza się chyba przy +2°C. Niezależnie od temperatury pomieszczenia. Działa to poprzez płynne zasilanie grzałki na czerpni, przed wentylatorem nawiewu. Nie podgrzewa pomieszczenia. Żeby domek ze styropianu miał ciepło, to musisz go dodatkowo ogrzać czymś innym niż to co opisujesz. Np. nawiewem, lub nieocieplonymi rurami nawiewu. Nieco wychłodzi to temperaturę nawiewu ale jest bez znaczenia. Myślę że i tak się opłaca bo oszczędności na energii będą większe i przez cały rok. Krótkie odcinki to małe opory, prosta instalacja, mniej zmarnowanego miejsca w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.11.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Nie mam wcale tam ocieplenia. Witam, mam podobnie w projekcie - ocieplenie tylko do poziomu podłogi strychu. Monter WM sugeruje umieszczenie rekuperatora właśnie na strychu jak u Ciebie. W jaki sposób masz to u siebie rozwiązane? Czy dla rekuperatora zbudowałeś jakieś ocieplone pomieszczenie? Czym musi się charakteryzować jednostka, żeby można ją było umieścić w takich warunkach? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.11.2018 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Witam, mam podobnie w projekcie - ocieplenie tylko do poziomu podłogi strychu. Monter WM sugeruje umieszczenie rekuperatora właśnie na strychu jak u Ciebie. W jaki sposób masz to u siebie rozwiązane? Czy dla rekuperatora zbudowałeś jakieś ocieplone pomieszczenie? Czym musi się charakteryzować jednostka, żeby można ją było umieścić w takich warunkach? Pozdrawiam. Kiedyś to wklejałem .. Zalecenia dotyczące umiejscowienia rekuperatora i izolacji. Pomieszczenia od +20 do + 15stC - przewody wywiewne i nawiewne 20mm, czerpni 50mm , wyrzutni 20-30mm Pomieszczenia od +14 do 1stC - odpowiednio : 50mm , 50mm, 20mm Pomieszczenia od 0 do - 20stC - odpowiednio : 20+200mm* , 20mm , 20+200mm* * - minimum 200mm wełny mineralnej, jako obłożenie lub obudowanie przewodów układanych na poddaszu nieizolowanym termicznie. Żródło : SPW - W/I.2011 Plus to - zaleca się lokalizację central w pomieszczeniu ogrzewanym lub dobrze zaizolowanym, w którym jest dodatnia temp. w ciągu całego roku. Ma to ZNACZĄCY wpływ na efektywność oraz uniknięcie nadmiernego wychłodzenia zimą jak i przegrzania latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.11.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Witam, mam podobnie w projekcie - ocieplenie tylko do poziomu podłogi strychu. Monter WM sugeruje umieszczenie rekuperatora właśnie na strychu jak u Ciebie. W jaki sposób masz to u siebie rozwiązane? Czy dla rekuperatora zbudowałeś jakieś ocieplone pomieszczenie? Czym musi się charakteryzować jednostka, żeby można ją było umieścić w takich warunkach? Pozdrawiam. Nic dla reku nie budowałem,stoi całkiem luzem. Sporo reku na rynku ma grzałkę wstępną powiązaną z systemem anty zamrożeniowym. Jak zachodzi taka potrzeba to ona sobie delikatnie pyka. W najzimniejsze miesiące koszt całego roku nie przekroczył 30 zł. Roczny koszt to około 200-220 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.11.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Nic dla reku nie budowałem,stoi całkiem luzem. Sporo reku na rynku ma grzałkę wstępną powiązaną z systemem anty zamrożeniowym. Jak zachodzi taka potrzeba to ona sobie delikatnie pyka. W najzimniejsze miesiące koszt całego roku nie przekroczył 30 zł. Roczny koszt to około 200-220 zł Dziękuję za odpowiedź. Czyli propozycja montera do rozważenia, tylko trzeba o tej grzałce wstępnej pomyśleć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.11.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Monter chyba nie kuma do czego ta grzałka służy. Ona nie rozmrozi kondensatu. Nie rozmrozi zamrożonej tacy ociekowej, syfonu itp ani wymiennika. Ona może tylko zapobiegać zamarzaniu wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.11.2018 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Jak może zamarznąć coś co ma w środku zawsze dodatnią temperaturę? Jedyny problem jaki może się pojawić to odprowadzenie skroplin w nieocieplonej warstwie. Wystarczy to zrobić w ociepleniu i problemu nie będzie. U mnie rurka ze skroplinami w części nieocieplonej ma ~8cm (wysokość nóżek od reku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 01.11.2018 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Sporo wymieniają, bo na oko udział tych wentylatorów w rynku jest też spory... >90%? Jak mają wymieniać inne skoro rzadko się je spotyka? Firma to Papst, a nie EBM. Pokrętna logika, tłumaczenie częstotliwości wymiany akurat tej części w produkcie udziałem w rynku..... Nazwa koncernu, grupy po połączeniu trzech firm to Ebm- papst. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.11.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Jak może zamarznąć coś co ma w środku zawsze dodatnią temperaturę? Jedyny problem jaki może się pojawić to odprowadzenie skroplin w nieocieplonej warstwie. Wystarczy to zrobić w ociepleniu i problemu nie będzie. U mnie rurka ze skroplinami w części nieocieplonej ma ~8cm (wysokość nóżek od reku). Takie mam fabryczne ustawienie progu zadziałania grzałki. Coś co ma dodatnią temperaturę może zamarznąć jeśli: - temperatura jest zbliżona do zera, - pomiar jest w jednym miejscu i nie mierzy różnic temperatury w całej przestrzeni zagrożonej zamarzaniem a jedynie uśrednia, - czujnik temperatury jest wyżej, a zimne powietrze i zimne skropliny niżej, - nastąpi wyłączenie energii lub awaria i warunek "zawsze" przestaje istnieć, mamy wtedy kaskadę problemów. Nastawa progu zadziałania musi powyższe czynniki uwzględniać. Chyba że zamontujesz dodatkowe dziesięć sond w wielu miejscach wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 06.11.2018 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Pytanie leniwca - jaka będzie obecnie najtańsza centrala z wymiennikiem entalpicznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton1980 08.11.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Witam wszystkich, mój szanowny fachowiec od rekuperacji trochę mnie olał, gdy był potrzebny i przyszedł na budowę, gdy wod-kan, odkurzacz i elektryka zostały już położone. Teraz jest problem, bo trzeba by dużo więcej przeróbek robić, gdybym nie zdecydował się na płaską wersję rekuperatora pod sufitem w garażu. potrzebny wydatek powietrza to 1000 m3. Jaki rekuperator wybrać? Jakieś sugestie? Dalsze pytania? Czekam z utęsknieniem na Wasze odpowiedzi, bo muszę za ok dwa tygodnie tynki kłaść, bo mam terminy dopięte. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Dominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szlapt 09.11.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 potrzebny wydatek powietrza to 1000 m3. Jaki rekuperator wybrać? To co ty będziesz wentylować ? Halę sportową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton1980 14.11.2018 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) Cześć, dzięki za jakiekolwiek odpowiedzi. Najbardziej pomocna jest odpowiedź kolegi #szlapt, bo wiem o co chodzi.Odp.: Nie, Podpiwniczonego bliźniaka. Nie bardzo wiem #brencik o co chodzi z tym basenem? Basenu nie będzie. O co chodzi #giman też nie wiem. Mam napisane w projekcie, że ok 850 m3/h, a chcę dodać jedno pomieszczenie.Czy na salę 50m2, w której będzie ok 10-15 osób w zależności od okoliczności, wystarczy 90 m3/h? Pytam, bo nie mam doświadczenia i nigdy nie mieszkałem w domu z rekuperacją ani żadnym innym. Przecież moje pytanie było w miarę precyzyjne. Dzięki za pomoc i czekam na kolejne sugestie Pozdrawiam serdecznie! Dominik Edytowane 14 Listopada 2018 przez beton1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 14.11.2018 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Cześć, dzięki za jakiekolwiek odpowiedzi. Najbardziej pomocna jest odpowiedź kolegi #szlapt, bo wiem o co chodzi.Odp.: Nie, Podpiwniczonego bliźniaka. Nie bardzo wiem #brencik o co chodzi z tym basenem? Basenu nie będzie. O co chodzi #giman też nie wiem. Mam napisane w projekcie, że ok 850 m3/h, a chcę dodać jedno pomieszczenie.Czy na salę 50m2, w której będzie ok 10-15 osób w zależności od okoliczności, wystarczy 90 m3/h? Pytam, bo nie mam doświadczenia i nigdy nie mieszkałem w domu z rekuperacją ani żadnym innym. Przecież moje pytanie było w miarę precyzyjne. Dzięki za pomoc i czekam na kolejne sugestie Pozdrawiam serdecznie! Dominik Po prostu ludzie są zaskoczeni wielkościa planowanej centrali. Jaka jest kubatura tego budynku i powierzchnia uzytkowa? To dom weselny ?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 15.11.2018 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Jak może zamarznąć coś co ma w środku zawsze dodatnią temperaturę? Jedyny problem jaki może się pojawić to odprowadzenie skroplin w nieocieplonej warstwie. Wystarczy to zrobić w ociepleniu i problemu nie będzie. U mnie rurka ze skroplinami w części nieocieplonej ma ~8cm (wysokość nóżek od reku). Założenie że zawsze będzie dodatnia jest błędne. Wystarczy śnieżyca, mróz wyłączenie energii na dwa dni i masz spore koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton1980 15.11.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 To niesymetryczny bliźniak dla dwóch rodzin 170 m2 + 110 m2 + 50 m2 garaż + 120 m2 użytkowa piwnica. Metraż do rekuperacji to ok 370 m2.Podkreślam, że nie znam się na tym. Inaczej bym nie pytał o nic.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton1980 22.11.2018 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Pomocne forum, jak mało które.Zaznałem jedynie szyderców. Zero odpowiedzi nawet, że "nie wiem".Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.11.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Abstrachując od doboru centrali, nie uważasz że jedna centrala dla dwóch rodzin może w przyszłości przysporzyć sporych problemów. Myślę o samej obsłudze centrali i komforcie rodzin mieszkających w bliżniaku. W końcu może zdarzyć się tak, że jednej osobie nie będzie odpowiadała mocniejsza wymiana powietrza, w tym samym momencie w drugim mieszkaniu będzie ona wręcz konieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 24.11.2018 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 To niesymetryczny bliźniak dla dwóch rodzin 170 m2 + 110 m2 + 50 m2 garaż + 120 m2 użytkowa piwnica. Metraż do rekuperacji to ok 370 m2. Podkreślam, że nie znam się na tym. Inaczej bym nie pytał o nic. Pozdrawiam. Wentylacja jest dla ludzi, a nie dla metrów. Ile osób będzie tam mieszkać? Przemnóż przez 20 do 30 m3/h i wiesz wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.11.2018 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Wentylacja jest dla ludzi, a nie dla metrów. Ile osób będzie tam mieszkać? Przemnóż przez 20 do 30 m3/h i wiesz wszystko. I tyle doprowadź do każdego pomieszczenia, w którym te osoby mogą przebywać jednocześnie. Czyli dla czteroosobowej rodziny 80m3/h do salonu, 40m3 do master bedroom, po 40 do pokoi dzieci (bo często są z kimś). I wychodzi 200m3. A, jeszcze psa, kota, chomika, papugę itp. trzeba doliczyć. Bo to nieprawda, że dla nieludzi nie trzeba wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts