lobek40 18.06.2019 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 Witam, czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć w związku z GWC W zasadzie już wybrałem rekuperator o wydajności 550 i nawilżacz powietrza, do powierzchni 180m2, Potrzebuję jakiś konkretów bo zbliżają się prace ziemne i muszę zdecydować. Przemawia do mnie GGWC, bo mniej roboty przy montażu a i szybka możliwość czyszczenia. z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hansons83 19.06.2019 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 Czy ktoś ma doświadczenie z rekuperatorem Frapol Onyx Pride 400? Czy w cenie ~7500 jest jakaś lepsza alternatywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 23.06.2019 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Dostałem wczoraj ofertę na wykonanie rekuperacji. Dom z lat 70-tych, powierzchnia ok. 100 m2, parter + piętro. Oferta obejmuje wykonanie instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperacją w systemie Pe-Flex:· rozprowadzenie orurowania· montaż puszek rozprężnych· montaż rozdzielaczy wg indywidualnego wykonania (stal nierdzewna/pe)· montaż orurowania czerpni i wyrzutni w otulinie energochłonnej (wełna lamelowa)· montaż czerpni i wyrzutni· dostawa elementów zakańczających (anemostaty)· przewierty diamentowe w stropach i ścianach· dostawa i montaż centrali wentylacyjnej· uruchomienie i regulacja systemu wentylacyjnego Robocizna - 8 900 złDostawa i montaż centrali IZZI 300ERV + panel dotykowy - 6 400 złUruchomienie - 200 zł Powiedzcie, proszę, czy to dobra oferta i warto z niej skorzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 27.06.2019 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 no niezła ale możesz mieć lepszą, jestem w trakcie robienia tego samemu z tym reku i całość mnie wyniesie max 8900 + 3 popołudnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 28.06.2019 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 a co powiedzie o ECS PIOTR PARUSZEWSKI i np taka centrala https://allegro.pl/oferta/centrala-wentylacyjna-rekuperator-360m3-h-jonizato-7535252198Warto się nad tym zatrzymać, czy jak reku nie kosztuje min 7 tys to shit ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.06.2019 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Warto się nad tym zatrzymać, czy jak reku nie kosztuje min 7 tys to shit ? Klik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joski 10.07.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Holenderski Orcon Max Comfort 350 lub 450.Podaję krótką specyfikację, dajcie znać co o tym myślicie:- sprawność do 97%,- Constant Flow z dokladnoscia >99%- najnowsze wentylatory EBM 3D Scroll z anemomertycznymi miernikami przeplywu powietrza (poza Orconem tylko w Brink Flair),- 100% modulowany bypass,- nagrzewnica wstepna,- czujnik RH- sterownik bezprzewodowy- wersja uniwersalna prawa=lewa z możliwością podłączenia kroccow od góry lub z boku w dowolnej konfiguracji- waga 37 kg (obudowa w calosci z EPP) a po wyjeciu wymiennika 21 kg - do montazu wystarczy 1 osoba- jeden z najcichszych reku na rynku A teraz najwazniejsze: Cena w zakupie taniej o 15-20% od Zehndera/Thessli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.07.2019 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 A czy Orcon przypadkiem nie jest klonem Brink-a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.07.2019 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Nie kupiłbym reku bez odzysku wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joski 10.07.2019 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Pierwsze słyszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra100 17.08.2019 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2019 Dzień Dobry wszystkim.Dostałam dwie wyceny na rekuperatory z instalacją i montażem. Pierwsza z użyciem reku AERISnext 350 VV TR, w zależności od rodzaju instalacji od 26 do 30tyś z montażem, druga AirPack 400 HOME całość za 24,5tyś. To co na pewno wiem po lekturze tego wątku - będę łosicą jeśli wydam taką kasę, bo można dużo taniej. Nie doktoryzuję się z rekuperatorów, dlatego proszę Was, mądrzejszych o pomoc, na jakie marki (porównywalne jakością z wyżej wymienionymi) powinnam zwrócić uwagę, jeśli chcę wydać na rekuperację te magiczne 12-18tyś, o których często tu się pisze (a może mniej?) z montażem? A może ktoś poleci na priv firmę działającą na Dolnym Śląsku? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjb_pl 30.08.2019 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 (edytowane) Czy ktoś ma doświadczenie z rekuperatorem Frapol Onyx Pride 400? Czy w cenie ~7500 jest jakaś lepsza alternatywa? Cześć. sam się zastanawiam nad nim. On jest następcą Onyx Dream i jest ulepszony. W cenie ok.8.3k jest też sterownik Smart. Żeby sterować z telefonu, to trzeba dokupić moduł EcoNet. Pełny bypass, wymiennik przeciwprądowy,silnikami EC, nagrzewnica wstępna w zestawie. Firma jest już długo na rynku więc raczej łatwiej o części oraz serwis. Chyba jedyne co brakuje to odzysk wilgoci, ale w tej cenie to chyba coś za coś. Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez jjb_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aresius 29.09.2019 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Czy ktoś może słyszał o centrali Salda RIRS 400 HW EKO 3.0?http://www.salda.lt/en/products/item/5637221078 Coś takiego zaproponował mi potencjalny wykonawca zamiast rekuperatorów z wymiennikiem przeciwprądowym- tutaj jest wymiennik obrotowy/kołowy. Coś mi się tutaj nie klei, bo nie mogę znaleźć żadnych opinii... W projekcie przewidziany miałem rekuperator AERIS Next 350 VV TR, a szukając po opiniach spodobał mi się Thessla Green AirPack 400 HOME. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 08.10.2019 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Czy moglibyście coś sensownego polecić do 6 tysięcy. Potrzebuje reku o wydajności 350-400m3/h. Instalację mam zrobioną na peflexie. Przerabiam wszelkie opcje ale powoli głowa mała i wymyśliłem że budżet ograniczę do 6 tysięcy. Tylko czy znajdę coś sensownego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturohio 15.10.2019 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Czy moglibyście coś sensownego polecić do 6 tysięcy. Potrzebuje reku o wydajności 350-400m3/h. Instalację mam zrobioną na peflexie. Przerabiam wszelkie opcje ale powoli głowa mała i wymyśliłem że budżet ograniczę do 6 tysięcy. Tylko czy znajdę coś sensownego? Podłączam się. Reku 300-400 za nie więcej niż 6k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek.Miskow 17.10.2019 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 https://www.olx.pl/oferta/thessla-green-airpack-300h-modul-cf-air-CID628-IDBdmvw.html Czy moglibyście coś sensownego polecić do 6 tysięcy. Potrzebuje reku o wydajności 350-400m3/h. Instalację mam zrobioną na peflexie. Przerabiam wszelkie opcje ale powoli głowa mała i wymyśliłem że budżet ograniczę do 6 tysięcy. Tylko czy znajdę coś sensownego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.10.2019 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 Rzecz dotyczy centrali z rotorem (Komfovent Domekt).Istnieje w dwóch wersjach - rotor aluminiowy kondensacyjny L/A lub rotor aluminiowy z powłoką zeolitową sorpcyjny L/AZTen sorpcyjny ma większy odzysk wilgoci ale czy ten zwykły aluminiowy ma dużo gorszy odzysk wilgoci?Czy faktycznie brać sorpcyjny czy ten drugi jest zbliżony i nie ma różnicy?Zależy mi na odzysku wilgoci, żeby nie cierpieć zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b_kan 25.10.2019 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Podłączam się. Reku 300-400 za nie więcej niż 6k. Ja stałem się szczesliwym posiadaczem rekuperatora Jan-Gaz, na dniach będzie uruchomiony, sam sprzęt wygląda solidnie, szczegóły znajdziesz na stronie. Właściciele otwarci na rozmowę, pomocni, można ponegocjowac cenę, dołożyłem do rekuperatora nowy system Flowcontrol rownowazacy nawiew/wywiew. Cena minimalnie poza twój budżet ale napewno warto rozważyć. Z samej transakcji jestem mega zadowolony, co do samego urządzenia napisze jak odpale sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 25.10.2019 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Ja stałem się szczesliwym posiadaczem rekuperatora Jan-Gaz, na dniach będzie uruchomiony, sam sprzęt wygląda solidnie, szczegóły znajdziesz na stronie. Właściciele otwarci na rozmowę, pomocni, można ponegocjowac cenę, dołożyłem do rekuperatora nowy system Flowcontrol rownowazacy nawiew/wywiew. Cena minimalnie poza twój budżet ale napewno warto rozważyć. Z samej transakcji jestem mega zadowolony, co do samego urządzenia napisze jak odpale sprzęt. Również myślałem o tej jednostce, ale jej minimalna prędkość to 105m3/h. W zimę może być za dużo. Z tego co czytałem to ma bardzo duży filtr co oczywiście jest wielkim +. Ilu masz mieszkańców i jaka wielkość domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b_kan 29.10.2019 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Również myślałem o tej jednostce, ale jej minimalna prędkość to 105m3/h. W zimę może być za dużo. Z tego co czytałem to ma bardzo duży filtr co oczywiście jest wielkim +. Ilu masz mieszkańców i jaka wielkość domu? Dom 110m użytkowej, 2 dorosłych i 2 dzieci więc prędkość min dla mnie ok, ale i dla 3 osób nie będzie za dużo. Tak filtr jest duży, dostałem w kpl na wymianę. Po weekendzie będę mógł napisać więcej bo odpale reku. Wiem jedno wycenialem parę urządzeń, nikt nie podszedł tak do tematu jak Jan gaz, a obsługa posprzedazowa jest mega ważna, przekonałem się na przykładzie okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts