joan 10.09.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 szukałam, ale nie znalazłam nic ciekawego chodzi mi o codzienne mycie blatu granitowego - nie o impregnację tak w ogóle mam czarny blat i mocne górne oświetlenie - widać na nim smugi (nawet po chłonnych gąbkach i ściereczkach) nie chcę mu poświęcac więcej uwagi bo tego nie lubię - moze znacie jakiś środek po którym nie trzeba polerować smug np. od wody? kolezanka podpowiedziała mi że moge uzywac płynu do mycia szyb - ale nie wiem czy nie zniszczę kamienia - no i ogólnie jakoś mi ten pomysł nie "podchodzi" (mocny alkoholowy zapach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 10.09.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 znajoma mojej siostry ma taki blat, nie widziałam zadnych smug, ale tez wiem od siostry ze długo szukala jakiegos srodka i trafila na cos ekstra sprobuje zdobyc informację co to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 10.09.2007 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 znajoma mojej siostry ma taki blat, nie widziałam zadnych smug, ale tez wiem od siostry ze długo szukala jakiegos srodka i trafila na cos ekstra sprobuje zdobyc informację co to jest cierpliwie poczekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 10.09.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 A może taką magiczną ściereczką do okien, którą myje się bez żadnego płynu i nie zostawia smug? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 10.09.2007 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 kofi - a pamiętasz nazwę producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 10.09.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Jedną mam Stelli - taka zielona za 7 PLN i jest najlepsza, inne, jakieś takie irchowate, gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataSS 13.09.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 do pielęgnacji kamienia używa się TYLKO środków do tego przeznaczonych. Żadnych płynów do szyb!!! Wybierz się do najbliższego zakładu obróbki kamienia, tam z pewnością będzie można jakiś środek zakupić. Ja polecam środek firmy Lithofin MN do pielęgnacji blatów kuchennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz.stanczyk 13.09.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 (edytowane) Aby usunąć smugi musisz poczekać aż granit wyschnie. Następnie suchą ściereczką wycierasz wszystkie smugi. Wtedy nadajesz mu połysk i wszystko lśni. Jeżeli chodzi o płyny to oczywiście najlepiej byłoby używać specjalnie do tego przeznaczonych. Choć sama woda powinna wystarczyć. To jest podobnie jak z samochodem. Po umyciu powinno się wytrzeć do sucha aby nie zostały krople wody. Edytowane 13 Października 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana27 13.09.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Najlepsza do tego bedzie sucha scierka , oczywiscie mozna uzywac plynow do okien ......nic z granitem sie nie stanie. Na cmentarzu czesto czyscimy pomnik z czarnego granitu (szweda) wlasnie plynem do szyb np. ajax a pozniej poleruje sucha szmatka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 13.09.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 hej joan niczego konkretnego sie nie dowiedziałam w sprawie płynu kupiła kobita coś co sie rozciencza i wywaliła oryginalną butelke ale mówi tak: -absolutnie zadne plyny do mycia okien, maja ponoc w sobie cos co nie sluzy granitowi, chyba mowiła o amoniaku -ponoc zaraz po montazu czyms go zaimpregnowala -dobry jest tez na wilgotna szmatke plyn do mycia naczyn i wytrzec do sucha tyle sie dowiedzialam od posiadacza czarnego granitowego blatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 14.09.2007 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 dziekuje Wam za wszystkie podpowiedzi... myślałam że jak czarny i kamień to będzie mniej przy tym roboty, a tak jest jej coraz więcej - inny płyn na stal, inny na płyte ceramiczną, inny do szklanych części, inny na mdf lakierowany, na podłogę... ciągłe polerowanie i czyszczenie...i wszędzie ta chemia... tęsknię za Tobą...Ludwiku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 14.09.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Hehh, a u mnie buteleczka Ludwika zawsze na podorędziu i służy do wszystkiego właściwie poza podłogami łącznie z zaprawą do ścianki działowej W zasadzie tylko do zmywania używam czego innego - no chyba, że zabraknie - wtedy Ludwik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pea 11.01.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Ja mam blat z konglomeratu kwarcowego, fakturę ma również taką na której widać smugi ale używam Clina (najzwyklejszego z alkoholem), szmatki a poźniej przecieram dobrą mikrofibrą (a przerobiłam ich już trochę) i ładnie lśni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 myję wodą. I tyle. Przecież to granit - jeda z najmniej nasiąkliwych skał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k.rowek 27.01.2019 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Zlew to co innego, ale na blat nie stosowałbym jednak chemii, gdyż często ma bezpośredni kontakt z żywnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goshia7 01.02.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Zlew to co innego, ale na blat nie stosowałbym jednak chemii, gdyż często ma bezpośredni kontakt z żywnością Na rynku dostępnych jest wiele impregnatów ale są takie, które są dopuszczone do kontaktu z żywnością. One są właśnie przeznaczone do blatów kuchennych. Szczególnie uważać trzeba na tanie impregnaty z marketu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam42 26.04.2019 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 Witam Potrzebuję porady jak się pozbyć śladu po położeniu rozgrzanej patelni na zlewozmywaku granitowym firmy Franke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts