Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pielęgnacja blatu granitowego

joan

Recommended Posts

szukałam, ale nie znalazłam nic ciekawego :-?

chodzi mi o codzienne mycie blatu granitowego - nie o impregnację tak w ogóle

mam czarny blat i mocne górne oświetlenie - widać na nim smugi (nawet po chłonnych gąbkach i ściereczkach) :evil:

nie chcę mu poświęcac więcej uwagi bo tego nie lubię - moze znacie jakiś środek po którym nie trzeba polerować smug np. od wody?

kolezanka podpowiedziała mi że moge uzywac płynu do mycia szyb - ale nie wiem czy nie zniszczę kamienia - no i ogólnie jakoś mi ten pomysł nie "podchodzi" (mocny alkoholowy zapach) :roll:

Aby usunąć smugi musisz poczekać aż granit wyschnie. Następnie suchą ściereczką wycierasz wszystkie smugi. Wtedy nadajesz mu połysk i wszystko lśni.

Jeżeli chodzi o płyny to oczywiście najlepiej byłoby używać specjalnie do tego przeznaczonych. Choć sama woda powinna wystarczyć. To jest podobnie jak z samochodem. Po umyciu powinno się wytrzeć do sucha aby nie zostały krople wody.

Edytowane przez Elfir

hej joan

niczego konkretnego sie nie dowiedziałam w sprawie płynu :-?

kupiła kobita coś co sie rozciencza i wywaliła oryginalną butelke :roll:

ale mówi tak:

-absolutnie zadne plyny do mycia okien, maja ponoc w sobie cos co nie sluzy granitowi, chyba mowiła o amoniaku

-ponoc zaraz po montazu czyms go zaimpregnowala

-dobry jest tez na wilgotna szmatke plyn do mycia naczyn i wytrzec do sucha

tyle sie dowiedzialam od posiadacza czarnego granitowego blatu :wink:

dziekuje Wam za wszystkie podpowiedzi...

myślałam że jak czarny i kamień to będzie mniej przy tym roboty, a tak jest jej coraz więcej - inny płyn na stal, inny na płyte ceramiczną, inny do szklanych części, inny na mdf lakierowany, na podłogę... :evil: ciągłe polerowanie i czyszczenie...i wszędzie ta chemia...

tęsknię za Tobą...Ludwiku... :wink:

Hehh, a u mnie buteleczka Ludwika zawsze na podorędziu i służy do wszystkiego właściwie poza podłogami :D :D łącznie z zaprawą do ścianki działowej :lol: :lol: W zasadzie tylko do zmywania używam czego innego - no chyba, że zabraknie - wtedy Ludwik :D :D :D

• 7 years później...
  • 1 year później...
  • 2 years później...
Zlew to co innego, ale na blat nie stosowałbym jednak chemii, gdyż często ma bezpośredni kontakt z żywnością

Na rynku dostępnych jest wiele impregnatów ale są takie, które są dopuszczone do kontaktu z żywnością. One są właśnie przeznaczone do blatów kuchennych.

Szczególnie uważać trzeba na tanie impregnaty z marketu.

• 2 months później...