Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W ceramicznej też można przecież stopniować moc :roll: Tyko trzeba kupić taką która ma 9 albo 12 stopni a nie 3 ;)

Ja na razie mam regulację pokrętłem - więc bezstopniową....

Ale powiem jedno - dobre garnki to podstawa. Dostaliśmy w prezencie garnki które przed przeceną kosztowały 400€ :o po przecenie (likwidacja sklepu) 50€ :o :o :o Mają naprawdę grube dno, i to czuć bo ważą trochę - nie to co pseudo podwójne dostępne u nas za 100 zł w hipermarketach.

Jak gotuje w tych garnkach to moc na minimum, a zawartość się gotuje :o , przy tych "zwykłych" nie było takie możliwości. To też na pewno oszczędza energię jak palniki pracują na minimum ;)

No niby racja , ceramiczna tez ma regulację, ale według mnie wolniej reaguje :-? w domu mam teraz płytę 2+2 (2 palniki na gaz + 2 płyty grzewcze) i jak rosól mi się zagotuje to niestety muszę ściągnąć go na trochę z płyty grzewczej bo inaczej bulgotał by dotąd dopóki płyta trochę nie ostygnie :roll: ( mam 6 stopni regulacji ) Jeśli chodzi o garnki to podzielam twoje zdanie ja może nie mam takich drogich jak Ty , ale jestem zadowolona i mam nadzieję, że jednak będę mogła nadal je stosować ( pomimo użytkowania ich na gazie )

Ja w prezencie dostałam TAKIE

Moja teściowa jak pierwszy raz była u mnie na obiedzie ... chciała odcedzić makaron więc zdjęła garnek z kuchni trzyma w ręce i mówi ''Ty popatrz kurcze to sie jeszcze gotuje'' nawet zaglądała pod spód garnka jakby chciał tam zobaczyć , nie wiem co podgrzewacz http://www.nasz-bocian.pl/modules/Forums/images/smiles/hihi.gif

A jeśli chodzi o dno tych garnków to rzeczywiście wyglądają na masywne no i garnki same w sobie są ciężkie , nie jak te zwykłe byle co imitujące niby poczwórne dno :-?

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich inwestorów i proszę o pomoc przy wyborze płyty do kuchni. Otóż będziemy mieszkać na wsi, a tam oczywiście nie ma co liczyć na ziemny gaz. Zostaje butla która niekoniecznie mi odpowiada. Jakie macie doświadczenia po gotowaniu na płycie indukcyjnej, jak z rachunkami za to itp. Będę wdzięczna za każdą uwagę. Z pozdrowieniami Magda

To ja tez coś dodam od siebie. Użytkuję indukcje prawie od roku, codziennie obiady w domu 3 osobowa rodzina. Rachunek płacę 170zł za 2-mce, przy czym piec chodzi cały rok ( ciepła woda ), czajnik elektryczny, komputer non stop (co prawda LCD monitor, ale dyski troche żrą prądu :)), pralka prawie codziennie. Generalnie uważam że moje rachunki są ok bo te 300zł wydało mi sie sporo.

Natomiast jesli chodzi o garnki, polecam Berghoff, koszt jednorazowy może spory (komplet około 400zł) ale gotowanie rewelacyjne. Rewelacyjne w utrzymaniu czystości, potrawy nawet jak sie troche przysmarzą łatwo sie odrywają resztki. Ziemniaki można ugotować w łyżce wody, gotowanie na parze, i co bardzo ważne szybko sie gotuje jest to odczuwalne, poza tym długo trzymają temperaturę potrawy nie stygną tak szybko. Na prawdę polecam, podaje link do sklepu:

http://www.e-naczynia.pl/index.php

Edith dzięki za odpowiedź

Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu , że nie taki diabeł straszny jak go malują :lol:

Ja obecnie też mam kompa z lcd, czajnik, termę, pralkę, bojler 80 l,i dwie płytki grzewcze ( kuchnia gazowo elektryczna) i średnio płacę 120 do 160 za okres rozliczeniowy więc jak dojdzie indukcja chyba nie będzie tak źle - odejdzie bojler dojdzie piec na eko-groszek więc chyba rachunki będą zbliżone do obecnych.

Do sprawdzenia czy garnki nadają się na indukcje wystarczy zwykły magnes, jeśli przyciąga to znaczy że się nadają, ale jak ktoś juz pisał, najlepiej aby miały idealnie płaskie dno. Na jedno jajko możesz wstawić w normalnym najmniejszym garnku, nie widzę problemu, sądzę, że ze względu na wielkość pola w mniejszym garnku są większe straty.

Garnki polecam jak wyżej, ale podam jeszcze raz: http://www.e-naczynia.pl/index.php

Tak się trochę czepiam tych płyt indukcyjnych, ale na innym forum wyszła następująca kwestia, mianowicie gotowanie na małych mocach - że albo bulgocze albo cisza w garnku, wyraznie widać kiedy podawany jest impuls prądu. Osoba która załozyła wątek napisała, że nie radzi sobie z płytą teka basic i przez tę impulsowość nie może ugotowac jajek, ktoś inny potwierdził, że jest ta zmienność, tyle, że mu to nie przeszkadza.

Kolejna rzecz, o której myślałam, że dotyczy mojej małej, jednopolowej płyty a dużych płyt już nie i znowu rozczarowanie:-(

pozdrawiam

Basia

Prawdę powiedziawszy nie bardzo wiem w czym problem, bo ja nie zauważam takiego objawu, jeśli gotuje na małej mocy to jest to oczywiście wolniej , ale o to chyba chodzi (generalnie na gazie tez tak jest). Gotuje pod przykryciem i jak się temperatura w garnku zwiększy to tez może bulgotać, ale mniej intensywnie niż na większej mocy.

• 1 month później...

Witam,

Zależy mi na taniej płycie indukcyjnej - do 2 tys zł.

Na celowniku mam Whirpoola, Candy, TEKA. Co polecacie?

Gdzieś czytałem - nie wiem czy to prawda - że niektóre płyty są tak zrobione że nie można niezależnie regulować mocy na każdym z palników. Tzn. jak działają 2 palniki i jeden z nich chce skręcić na np. 30% mocy to drugi palnik też automatycznie skręca się do 30% mocy?

Czy to prawda? Jeśli tak to dla mnie katastrofa.

Dzięki za rady

Czy dobrze rozumiem ??? Nie moge gotowac na pełnej mocy na wszystkich palnikach?? To dlaczego wszyscy tak chwala te indukcyjne ???? :roll: Nigdzie w opisach tdego nie umieszczają, więc jak to w końcu jest , gdzie można dowiedzec się całej prawdy o nich ? Już zdecydowałam się na indukcję bo wszysczy chwalą a tu okazuje się że właściwie można gotowac wg zyczenia tylko na 1 polu. Więc zznowu zmiana planu i chyba jednak zwykła elekryczna.