Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja mam płytę SIEMENS EH 651BE17E

i zastanawiam się, czy te garnki muszą być ściśle dopasowane, czy mogą być nieco mniejsze od pola indukcyjnego

(słyszałem, że wówczas są duże straty energii, przy polu większym od garnka. Z kole małe pole + duży garnek = zbyt słabe i nierównomierne grzanie)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, może już nie w temacie na ostatnie posty.

Mam problem odnośnie płyty indukcyjnej przenośnej, dokładnie takiej:

http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/50/10/64/59/5010645912

zbiłem szybkę, właściciel mieszkania przekazał nam ją jako rozwiązanie "na chwilę" lecz przypadkiem jedna z szybek poprostu wypadła gdy przemywałem urządzenie, przed pierwszym użyciem.

Stąd też mam pytania:

1. Czy szybka mogła być luźna i bez zabezpieczeń przed dostaniem się tam wody?

2. Czy jest szansa dokupienia pojedyńczej płytki do takiego urządzenia? (ewentualnie docięcia płytki ?)

 

Proszę o odpowiedz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

brzęczy ci wyłączona?

 

U mnie Electrolux czasem brzęczy na najwyższej mocy jak mam kiepskiej jakości garnek, który źle przylega dnem. A tak to czasem sobie cicho pstryka i szumi wentylator.

 

czyli wszystko u ciebie w normie.

 

"Nie mam piekarnika jeszcze zamontowanego i pod płytą jest dziura, więc słychać. Jak wyłączyłam esa od płyty w rozdzielni to nie brzęczy, więc mniemam że pobiera prąd podczas tego brzęczenia. "

 

Wydaje m się, że po zamontowaniu piekarnika będzie przestrzeń wypełniona i nie będzie słychać aż tak. Nie martwiłbym się tym na zapas.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szukam indukcji do 2000 zł, mile widziane 2 pola i jedno większe. Mam podpięcie do siły. Czy ktoś z Was może coś polecić lub odradzić? Do tej pory celowałam w Samsunga ale ta wybrana ma złe opinie...

 

Najsolidniejsze i w rozsądnej cenie są sprzęty bosha. Te najbardziej warte uwagi są zazwyczaj najpopularniejsze w dużych sklepach więc wybór jest łatwy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

odgrzewam kotleta (wątek znaczy się) :)

 

EHH46540FK - kto ma ten model, wielka prośba o pomoc i info: Czy ta płyta pracuje równo czy impulsowo (włącz/wyłącz)????

 

Miałem do tej pory Amicę PI6512TB i nie mogłem utrzymać "temperatury" czy to na patelni czy w garnkach. Garnki są OK od razu uprzedzę :)

Płyta działała płynnie tylko na max a przy obniżeniu siły grzania widać było na potrawie przerwy w podgrzewaniu (widać bąbelki gotowania/nie widać i tak w kółko). Było to tak drażniące, że musiałem się pozbyć tej płyty, bo nie było możliwości utrzymania jednego poziomu podgrzania. Wyglądało to tak jakby moc podgrzania była identyczna bez względu na poziom, a tylko przerwy w grzaniu się różniły w zależności od poziomu ustawienia. Dla mnie rozwiązanie absurdalne, bo po to ustawiam niższy poziom, aby moc grzania była niższa, żeby czegoś nie przypalić, a jednak czasami nawet ten krótki moment grzania powodował przypalenie potrawy w tym krótkim momencie działania.

 

Mam świadomość, że na najniższych poziomach może się coś takiego dziać, ale tam w skali 1-8 na 6 już było to wyraźnie widoczne. Ponoć nie w każdej płycie te przerwy w działa/nie działa są tak bardzo widoczne, stąd moje pytanie jak to jest u was bo muszę kupić coś szybko, bo dziura w blacie :)

 

Jeśli możecie dać znać jak to wygląda w tym modelu Electroluxa EHH46540fk będę wdzięczny. Wiem, z opinii znajomych, że w starszym modelu EHD60020P raczej wyglądało to płynnie, ale nie wiem jak to wygląda w nowych modelach. Kiedyś Electrolux brał induktory ponoć od Mastercooka, a teraz nie wiem. Dodatkowa sprawa, że na ich stronie przy starszym modelu jest opis o precyzyjnej regulacji temperatury, a przy nowym modelu już tego info nie ma.

 

z góry dzięki za wszelkie info :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

A ja mam problem z wyborem, jak zwykle zresztą :rolleyes:

Rozważam tę polecaną tutaj Electrolux EHH46540FK

http://www.oleole.pl/plyty-do-zabudowy/electrolux-ehh46540fk.bhtml

i Bosch PIE611F17E

http://www.oleole.pl/plyty-do-zabudowy/bosch-pie611f17e.bhtml#opis

 

Cena ta sama, funkcje praktycznie też, w Boschu fajne jest to że każdy poziom mam na osobnej cyferce, nie muszę klikać 5 razy chociaż w Electroluxie z tego co widziałam po zdj jest przejście co parę cyferek ?

 

Miał ktoś tego bosha ? Co poradzicie ? ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

odgrzewam kotleta (wątek znaczy się) :)

 

EHH46540FK - kto ma ten model, wielka prośba o pomoc i info: Czy ta płyta pracuje równo czy impulsowo (włącz/wyłącz)????

 

Miałem do tej pory Amicę PI6512TB i nie mogłem utrzymać "temperatury" czy to na patelni czy w garnkach. Garnki są OK od razu uprzedzę :)

Płyta działała płynnie tylko na max a przy obniżeniu siły grzania widać było na potrawie przerwy w podgrzewaniu (widać bąbelki gotowania/nie widać i tak w kółko). Było to tak drażniące, że musiałem się pozbyć tej płyty, bo nie było możliwości utrzymania jednego poziomu podgrzania. Wyglądało to tak jakby moc podgrzania była identyczna bez względu na poziom, a tylko przerwy w grzaniu się różniły w zależności od poziomu ustawienia. Dla mnie rozwiązanie absurdalne, bo po to ustawiam niższy poziom, aby moc grzania była niższa, żeby czegoś nie przypalić, a jednak czasami nawet ten krótki moment grzania powodował przypalenie potrawy w tym krótkim momencie działania.

 

Mam świadomość, że na najniższych poziomach może się coś takiego dziać, ale tam w skali 1-8 na 6 już było to wyraźnie widoczne. Ponoć nie w każdej płycie te przerwy w działa/nie działa są tak bardzo widoczne, stąd moje pytanie jak to jest u was bo muszę kupić coś szybko, bo dziura w blacie :)

 

Jeśli możecie dać znać jak to wygląda w tym modelu Electroluxa EHH46540fk będę wdzięczny. Wiem, z opinii znajomych, że w starszym modelu EHD60020P raczej wyglądało to płynnie, ale nie wiem jak to wygląda w nowych modelach. Kiedyś Electrolux brał induktory ponoć od Mastercooka, a teraz nie wiem. Dodatkowa sprawa, że na ich stronie przy starszym modelu jest opis o precyzyjnej regulacji temperatury, a przy nowym modelu już tego info nie ma.

 

z góry dzięki za wszelkie info :)

 

dołączam się do pytania?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...