Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

własnie mój analityczny umysł odkrył zasadę przesuwania się userów w rankingu. Oto ona (przekazuje innym, aby także w przeciągu miesiąca osiągneli status: "Olimp/Elita Forum".

 

Niezaleznie od treści poruszanej w danym wątku, wpisz pewne uniwersalne zdanie ogólne - np. "piszesz głupoty, ale zabawne to pisz dalej"

Nie przejmuj się, że zdanie to swoją moca semantyczną równe będzie argumentowi feministycznemu "nie, bo nie!".

 

Ale dlaczego masz się nie przejmować? Ano dlatego, bo za chwile twoja koleżanka, która także ma chętkę na status olimpijki, odpisze: "jesteś super! normalnie fantastyczny!"

 

i tym samym macie już jeden post na koncie - i nie musicie znać się na kwestiach poruszanych w wątku.

 

ważne: zdanie ogólne, które wpisujecie ma być ogólnym. to znaczy, kazde z jego pojęć ma miec mmozliwie szeroki zbiór desygnatów (to po pierwsze) i nie może miec żadnego, ale to żadnego związu z przedmiotem wątku.

 

Przylkład:

 

d5620s napisał:

 

hybris, z maniackim uporem porównujesz głowę z d....ą ale zabawne, więc mozecie przekomarzać się dalej

 

i nie istnieje taki post na tym forum i na każdym innym forum internetowym, pod którym uzycie w dyskusji tego postu nie byłoby możliwe. kto nie wierzy niech sprawdzi.

 

i tak oto staje się elitą/olimpem, bo zasadą rządzi proste kryterium ilościowe a nie jakościowe - czyli matematyka a nie semantyka.

 

----

 

dżizys, co ja takiego wypisuje po tej kawie? co to za kawa? ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jesteś pewien, że w ślepym teście potrafiłbyś odróżnić kawę zaparzoną na wodzie gotowanej na ognisku, czajniku elektrycznym i piecu indukcyjnym?

Jestem pewien, że wskazałbym kawę, herbatę lub inny tego rodzju napój zaparzoną na wodzie gotowanej na ognisku. Taka woda, ze względu na sposób gotowania, ma specyficzny aromat - ogniska właśnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem pewien, że wskazałbym kawę, herbatę lub inny tego rodzju napój zaparzoną na wodzie gotowanej na ognisku. Taka woda, ze względu na sposób gotowania, ma specyficzny aromat - ogniska właśnie.

 

Bardzo to ciekawa i jakże cenna uwaga.

Wracając jednak do tematu głównego.

Czy mam rozumieć, że w zależności od urządzenia woda ugotowana na płycie ma aromat prądu albo indukcji magnetycznej ?

:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a kiełbasa z grilla, kiełbasa z ogniska, kiełbasa z grilla elektrycznego, kiełbasa z patelni z kuchni ceramiczniej / z gazu/ z indukcji będzie smakowała tak samo, skoro do jej upieczenia zużylismy daną ilość energii?

 

porownanie kielbasy z grilla jak i z ogniska do reszty jest jakby powiedziec troszke bezsensu..niby wiesz co mowisz a ciagle probujesz delikatnie "pokrecic"

 

herbata z ceramicznej,indukcyjnej,czajnika elektrycznego czy na gazie zagotowana bedzie miala taki sam smak pod warunkiem ze uzyjemy tej samej wody jak i herbaty..na ognisku oczywiscie ze bedzie inaczej smakowac..czy tez jak raczyles zauwazyc na piecach opalanych drewnem..pizza tez inaczej smakuje z takiego pieca niz ze zwyklego elektrycznego..ale dokladasz do tego "smak,zapach" drewna jak sam wiesz cos z czyms mieszasz

tak samo kielbasa i sto innych rzeczy

 

dlatego wytlumacz czemu woda zagotowana na indukcji czy jajecznica zrobiona na indukcji jest mniej smaczna niz ta zrobiona na zwyklej ceramicznej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie będzie miała takiego samego smaku, chocbys używała tej samej herbaty i wody destylowanej. spróbuj sama. od miesiąca gotuję na płycie indukcyjnej (kupiłem ją ze wzgledu na małe dziecko w domu - bo indukcja ma byc niby bezpieczniejsza, miała się nie nagrzewać, że niby pole magnetyczne itp. itd. - ale to kit) i nie smakuje tak samo. nie potrafię jednak tego wytłumaczyć.

gdyby jednak nie było róznicy w smakach, to w najlepszych restauracjach świata (takiej. np. HK) gotowano by na płytach indukcyjnych. tylko na tej płycie zagotujesz w tak krótkim czasie wodę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie będzie miała takiego samego smaku, chocbys używała tej samej herbaty i wody destylowanej. spróbuj sama. od miesiąca gotuję na płycie indukcyjnej (kupiłem ją ze wzgledu na małe dziecko w domu - bo indukcja ma byc niby bezpieczniejsza, miała się nie nagrzewać, że niby pole magnetyczne itp. itd. - ale to kit) i nie smakuje tak samo. nie potrafię jednak tego wytłumaczyć.

gdyby jednak nie było róznicy w smakach, to w najlepszych restauracjach świata (takiej. np. HK) gotowano by na płytach indukcyjnych. tylko na tej płycie zagotujesz w tak krótkim czasie wodę.

 

z indukcji nie pilismy herbaty ale z ceramicznej gazowej czajnikow elektrycznych itd itp tak i roznicy zadnej nie bylo..dlatego nie moge sobie wyobrazic dlaczego z indukcji ma inaczej smakowac...zwlaszcza ze troche gotowalismy na indukcji i roznicy smakow nie poczulismy w jedzeniu

 

w kuchniach swiatowych uzywa sie gazowe z troche z innych wzgledow niz smak...na gazie masz o wiele wieksza kontrole nad gotowaniem niz w elektrycznych

 

indukcyjna jest bezpieczniejsza i nie nagrzewa sie tak jak ceramiczna ale nie jest oczywiscie zimna:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu jednak bardziej chodzi o podejscie i autosugestję. Z ogniska moze inaczej smakowac jesli bedzie miec aromat, jesli przyjalbys ze woda bedzie hermetycznie zamknieta (pomijam kwestie gotowania w takim zamknieciu :) ) to nie odczujesz roznicy. Niektorzy tez mowia ze czuja roznice miedzy cieplem z pieca na wegiel a wtedy gdy sie wlaczy gazowe i co z tego ze to te same grzejniki, ta sama w nich woda. Moze jakas dobra wrozka wyczuje energie inna w przypadku wody z czajnika elektrycznego a z indukcji ale nie sadza zeby roznica byla odczuwalna dla zwyklych smiertelnikow.

A porownanie slonca i solarium, win z roznych winiarni, ogniska i elektryki z tym o czym w temacie nie ma sensu. Tam chodzi o inny aromat, tutaj tego nie odczujesz. Pijac piwo z puszki tez czuje posmak metalu. W kuchniach indukcja/ceramika nie masz zadnego aromatu elektryki. No chyba ze pole magnetyczne czy tam grzalka wydzielaja jakis dodatkowy aromat, niewiem, za cienki jestem by go poczuc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nad indukcją też masz b.dobra kontrolę. lepszą niż nad gazówką - w zależności od modelu, masz rózne czułości.

 

a z tym bezpieczenstwem to lipa, lipa że łohohohoh. płyta jest gorąca, oparzyc się oparzysz

 

jest goraca..przeciez nie pisze ze nie jest..choc dotykalem podczas gotowania i palcow sobie nie upieklem:)

a mowiac bezpieczniejsza to np to ze dziecko nie wlaczy plyty jezeli nie bedzie rownoczesnie na niej polozony garnek..albo jak zdejmiesz to nie grzeje dalej

 

jednak upieram sie ze na gazie jest wieksza kontrola..") gotujac przez miesiac na indukcji to pierwsze dni byly straszne..:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie będzie miała takiego samego smaku, chocbys używała tej samej herbaty i wody destylowanej. spróbuj sama. od miesiąca gotuję na płycie indukcyjnej (kupiłem ją ze wzgledu na małe dziecko w domu - bo indukcja ma byc niby bezpieczniejsza, miała się nie nagrzewać, że niby pole magnetyczne itp. itd. - ale to kit) i nie smakuje tak samo. nie potrafię jednak tego wytłumaczyć.

gdyby jednak nie było róznicy w smakach, to w najlepszych restauracjach świata (takiej. np. HK) gotowano by na płytach indukcyjnych. tylko na tej płycie zagotujesz w tak krótkim czasie wodę.

 

Wybacz ale to już czysta herezja z tą wodą. Czysta woda po zagotowaniu nie zmienia swoich własciwości organoleptycznych.

Owszem sposób obróbki termicznej moze wpływać na smak potraw ( olejki etryczne w ognisku, czas i nierównomierność nagrzewania się patelni na gazie czy płycie el. itd).

Kwestia jednak samej techniki smażenia kielbasy a nie forma dostarczanych jej kilojouli. Patelnia indukcyjna ma zbliżone działanie do woka albo zamykanego kociołka do pieczenia w ognisku - równomiernie się nagrzewa, łatwo zmniejszyć temperaturę , co mozna też zrobić na każdym innym urządzeniu domowym no... może nie tak łatwo, ale to już tylko kwestia wprawy i umiejętności kucharza.

Podobnie jak to wypróbował/a Inka wielu z nas uzywa czajnika indukcyjnego i nie zauważa różnicy w smaku smak zalewanej herbaty w porównaniu np z wodą z czajnika ugotowaną na gazie.

Herbacie to obojętne czy woda była z gazu czy z mikrofalówki , ważne żeby miała odpowiednią temperaturę.

Po zdjęciu garnka z indukcji, płyta musi być gorąca bo przecież garnek był gorący, ale nie ma takiej bezwładności jak płyta ceramiczna i jest gorąca jedynie w miejscu gdzie przylegał do podłoża.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie wybaczam :) bo to żadna herezja

wodę z tego samego źródła zagotuj nad ogniskiem, na kuchni drzewno-węglowej. zagotuj ją w stali feromagnetycznej i w końcu w naczyniu miedzianym i dla porównania w plastykowym czajniczku bezprzewodowym.

 

następnie wlej do szklanego słoika, zamknij szczelnie i schłodź. później otwórz słoik i powąchaj. warunek: nie możesz palić tytoniu!!!!!

 

każdemu proponuję ten eksperyment. kto nie wierzy niech sam sprawdzi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

stali feromagnetycznej i

 

prosze o nie uzywanie tak bardzo madrych slow:P

 

to sa zwykle garnki w ktorych od dziesiatkow lat sie gotuje

i nigdy nie czulem ich smaku..

 

a teraz ciekawostka..co do platikowych pojemnikow (np czajniki)z doswiadzcenia wiem ze sa takie ktore potrafia przekazac "smak" plastiku do wody jak i takie zupelnie "bezsmakowe"

pewnie zalezy to od jakosci wykonania i uzytego materialu..bo szczegolnie te tansze wersje platiku maja taki problem

 

acha i nie kazdy jest kiperem by odrozniac delikatne roznice samku wody w zaleznosci od materialu w ktorym ja zagotowalismy..ba podejrzewam ze tych co odroznia jest moze z 1%

acha piszac o materialach mam na mysli materialy neutralne w swoich smaku zapachu...zebys mi nie kazal w jakims drewnie gotowac:)

 

to tak jak z audio i kablami..nie raz toczyly sie tasiemce w necie na temat wyzszosci jednych nad drugimi..moze i sa ale co z tego jak 99% ludzi ich nie uslyszy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie wybaczam :) bo to żadna herezja

wodę z tego samego źródła zagotuj nad ogniskiem, na kuchni drzewno-węglowej. zagotuj ją w stali feromagnetycznej i w końcu w naczyniu miedzianym i dla porównania w plastykowym czajniczku bezprzewodowym.

 

następnie wlej do szklanego słoika, zamknij szczelnie i schłodź. później otwórz słoik i powąchaj. warunek: nie możesz palić tytoniu!!!!!

 

każdemu proponuję ten eksperyment. kto nie wierzy niech sam sprawdzi

 

Wspaniale kręcisz :D

Proponuję jeszcze zagotować wodę w aluminiowej puszce albo drewnianym cebrzyku sosnowym. Nie trzeba nie palić żeby poczuć.

Najlepsza zatem będzie woda gotowana w szklanym naczyniu bez wzgledu na jakiej płycie , chociaż jak kto lubi zapach dymu może to zrobić na ognisku :D :D

Nie wiem tylko czy aromat szkła nie jest silniejszy od aromatu indukcji.

Daj spokój.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdaję sobie sprawę ze sporych zalet płyt indukcyjnych jednak akurat dla mnie jedynie ceramiczna spełnia wymagania, dla niektórych może dziwaczne ale dla mnie podstawowe:

- podgrzewanie talerzy

- możliwość parzenia mokki w kafetierkach Bialetti

- odgrzewanie drobnych porcji pozostałych w naczyniach ceramicznych a je używam do pieczenia w piekarniku

- zarumienianie cebuli bezpośrednio na płycie, ew na folii Al

 

darek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdaję sobie sprawę ze sporych zalet płyt indukcyjnych jednak akurat dla mnie jedynie ceramiczna spełnia wymagania, dla niektórych może dziwaczne ale dla mnie podstawowe:

- podgrzewanie talerzy

- możliwość parzenia mokki w kafetierkach Bialetti

- odgrzewanie drobnych porcji pozostałych w naczyniach ceramicznych a je używam do pieczenia w piekarniku

- zarumienianie cebuli bezpośrednio na płycie, ew na folii Al

 

darek

 

no i o to chodzi kazdy wybiera to co mu najbardziej pasuje..w zaleznosci od tego jakie ma wymagania do spelnienia..akurat moje spelnia indukcja:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

aha

bo pieknie zeszlismy z glownego tematu

jeszcze raz jakim sposobem gotujac w tym samym garnku z dodatkiem zelaza:P

na plycie ceramicznej/indukcyjnej zmienimy smak przygotowanej potrawy/wody?????????

 

 

bo to ze gotujac w roznych materialach jest to mozliwe to nikt nie kwestionuje ale to nie jest tematem tego watku..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...