Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to ja zgodnie z tytułem napiszę o zaletach ceramicznej, a może o wadzie indukcyjnej. Mam płytę kombinowaną 2 pola indukcyjne i 2 HiLight. Ostatnio sezon zapraw, to w dużym emaliowanym garze gotowaliśmy dłuższy czas na indukcji słoiki. Od gara odprysła emalia, zrobiło się w tym miejscu tak ciepło, że wypaliła się dziura w szkle i to szkło pękło. Mam więc przed sobą naprawę płyty. Myślę, że nie doszłoby do tego na tradycyjnym polu grzejnym (tam z kolei były trudności czasowe z zagotowaniem dużej ilości wody).

Nie bez powodu do indukcji przeznaczone są specjalne naczynia.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie bez powodu do indukcji przeznaczone są specjalne naczynia.

I to jest właśnie przewaga ceramicznej.

I tu się zaczyna znów dyskusja ideologiczna :lol: Jeśli ktoś kupuje indukcję to jest to równoznaczne z tym, że godzi się na używanie garów do indukcji a nie emalii; samochód też lepszy od samolotu, bo wystarczy etylina a nie paliwo lotnicze :lol: :wink:

• 3 weeks później...

Witam,

Mam pytanie do AmberWind (jesli tu jeszcze zaglądasz) i innych posiadaczy płyty indukcyjnej Teka. Jakie macie doświadczenia po dłuższym okresie użytkowania Teki? Jakie posiadacie modele i czy dzisiaj kupilibyście takie same? Czy płyta szersza niż 60 cm posiada dodatkowe pola, jeśli tak to jakie? Czy warto kupić szerszą płytę? Bardzo proszę o opinie.

Pozdrawiam,

Krzysztof

Podciągam do góry. Drodzy użytkownicy sprzętu Teka podzielcie się swoimi doświadczeniami. Stoję przed wyborem sprzętu kuchennego, zaproponowano mi między innymi płytę indukcyjną firmy Teka. Propozycja korzystna cenowo w porównaniu np. z Siemensem, nie wiem natomiast jak jest z jakością. Obecnie posiadamy kuchnię gazową i nie wiem na co zwracać uwagę przy wyborze płyty indukcyjnej.

Pozdrawiam,

Krzysztof

• 2 weeks później...

Witam

Zastanawiam sie nad zakupem plyty Mastercook ID84 S - jakies opinie? - pozytywne/negatywne - interesuje mnie szeroka plyta (np. 80 cm) niekoniecznie Siemens za prawie 5k - moze inne sugestie...

Mam tez przemyslenia dotyczace uzytkowania naczyn niedostosowanych do uzywania z plytami indukcyjnymi. Aktualnie z powodzeniem uzywam na plycie gazowej stalowej plytki z uchwytem, ktora to plytka sluzy do rozpraszania ciepla pod garnkiem. Zastanawiam sie czy analogicznej podstawki ze stali ferromagnetycznej nie mozna by zastosowac na plycie indukcyjnej i na to np naczynie szklane, czy tez kafeterke? Ktos testowal w praktyce takie rozwiazanie? Jesli gdzies tkwi blad w moim rozumowaniu prosze o konstruktywna krytyke.