Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to ja zgodnie z tytułem napiszę o zaletach ceramicznej, a może o wadzie indukcyjnej. Mam płytę kombinowaną 2 pola indukcyjne i 2 HiLight. Ostatnio sezon zapraw, to w dużym emaliowanym garze gotowaliśmy dłuższy czas na indukcji słoiki. Od gara odprysła emalia, zrobiło się w tym miejscu tak ciepło, że wypaliła się dziura w szkle i to szkło pękło. Mam więc przed sobą naprawę płyty. Myślę, że nie doszłoby do tego na tradycyjnym polu grzejnym (tam z kolei były trudności czasowe z zagotowaniem dużej ilości wody).

 

Nie bez powodu do indukcji przeznaczone są specjalne naczynia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie bez powodu do indukcji przeznaczone są specjalne naczynia.

I to jest właśnie przewaga ceramicznej.

I tu się zaczyna znów dyskusja ideologiczna :lol: Jeśli ktoś kupuje indukcję to jest to równoznaczne z tym, że godzi się na używanie garów do indukcji a nie emalii; samochód też lepszy od samolotu, bo wystarczy etylina a nie paliwo lotnicze :lol: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Witam,

Mam pytanie do AmberWind (jesli tu jeszcze zaglądasz) i innych posiadaczy płyty indukcyjnej Teka. Jakie macie doświadczenia po dłuższym okresie użytkowania Teki? Jakie posiadacie modele i czy dzisiaj kupilibyście takie same? Czy płyta szersza niż 60 cm posiada dodatkowe pola, jeśli tak to jakie? Czy warto kupić szerszą płytę? Bardzo proszę o opinie.

Pozdrawiam,

Krzysztof

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podciągam do góry. Drodzy użytkownicy sprzętu Teka podzielcie się swoimi doświadczeniami. Stoję przed wyborem sprzętu kuchennego, zaproponowano mi między innymi płytę indukcyjną firmy Teka. Propozycja korzystna cenowo w porównaniu np. z Siemensem, nie wiem natomiast jak jest z jakością. Obecnie posiadamy kuchnię gazową i nie wiem na co zwracać uwagę przy wyborze płyty indukcyjnej.

Pozdrawiam,

Krzysztof

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Witam

 

Zastanawiam sie nad zakupem plyty Mastercook ID84 S - jakies opinie? - pozytywne/negatywne - interesuje mnie szeroka plyta (np. 80 cm) niekoniecznie Siemens za prawie 5k - moze inne sugestie...

 

Mam tez przemyslenia dotyczace uzytkowania naczyn niedostosowanych do uzywania z plytami indukcyjnymi. Aktualnie z powodzeniem uzywam na plycie gazowej stalowej plytki z uchwytem, ktora to plytka sluzy do rozpraszania ciepla pod garnkiem. Zastanawiam sie czy analogicznej podstawki ze stali ferromagnetycznej nie mozna by zastosowac na plycie indukcyjnej i na to np naczynie szklane, czy tez kafeterke? Ktos testowal w praktyce takie rozwiazanie? Jesli gdzies tkwi blad w moim rozumowaniu prosze o konstruktywna krytyke.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...