Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy mógłbyś mi coś napisać odnośnie przewodu podłączeniowego pod siłe ?

 

Ja takowego nie mialem i musze zakupić, a nie wiem jaki dokładnie. Mam podaną tylko giętkość przewodu, natomiast nie ma żadnej wzmianki o jego grubości.

 

PROSZĘ O POMOC.

 

Większość płyt wymaga przewodu który wytrzymuje 16A na fazę, więc kabel z pięcioma drutami 2,5 mm2 każdy wystarczy. Niektóre płyty podłącza się tylko do 2 faz, więc wtedy czterożyłowy może być.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

Bawię się od niedawna nowym nabytkiem w kuchni i zastanawia mnie jedna rzecz. Przykładowo kiedy zagotuję już wodę (gotuję np. ziemniaki, makaron itp) na maksymalnej mocy (mam 9 stopni) i chcę potem podtrzymać gotowanie tak żeby "pyrkało" (tak jak dało się na gazie) to w przypadku mojej indukcji dalsze gotowanie na mniejszym poziomie np 3 odbywa się nie w sposób płynny, tylko "falami" - potrawa "zabulgocze", potem chwila przerwy "cisza" i znowu "bulgocze". To coś tak jakby jechać samochodem i co kilka sekund przyspieszać i zwalniać pedał gazu, przyspieszać i zwalniać....

Wiem, że użytkownicy tego modelu płyty też coś takiego obserwowali u siebie. Mnie jednak ciekawi czy jest to normą we wszystkich indukcjach , czy to tylko przywara określonego modelu (rozwiązanie techniczne).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeglądałem ostatnio instrukcje obsługi/montażu wielu płyt indukcyjnych i jakież było moje zdziwienie że "indukcje" mają wentylator oraz że potrzebują szczelin wentylacyjnych i to chyba wszystkie wymagają dwóch szczelin - jedna od frontu (kilka mm) oraz z tyłu (kilkanaście cm !). Akurat te szczeliny stanowią dla mnie ogromny problem bo zamierzałem osadzić taką płytę w bryle kuchni kaflowej - z tą szczeliną od frontu to no problem ale ta z tyłu to dla mnie porażka.

Stąd prośba o info jak macie rozwiązane kwestie tych szczelin.

 

Od wielu lat użytkuję, a właściwie to żonka użytkuje płytę ceramiczną Teki z polami Highlight i stwierdzamy iż praca pulsacyjna dla Highlight to ciężka porażka (bardzo trudna regulacja i kontrola gotowania, częste "wykipienia"). Wiem iż w niektórych modelach indukcyjnych Teki taka praca pulsacyjna występuje więc pytanie czy ta indukcyjna pulsacyjność także sprawia problemy w kontroli gotowania ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Eraf ja mam z przodu szczelinę minimalną nad szufladą a z drugiej strony to chyba niemam bo do sciany dochodzi blat wiec nawet jak jest to itak nic nie daje. I poki co nie bylo zadnych problemow nawet przy dluzszym gotowaniu na 4 polach. Jedynie front szuflady troche sie nagrzal ale nie byl gorący, poprostu cieply. Co do pulsowania to mi to problemow nie stwarza. Na max czyli na 9 chodzi caly czas, na 8 jakby tez ale slabiej bo slabiej bzyczy a na mniejszych to pulsacyjnie ale po przesiadce z plyty ceramicznej gdzie zmniejszenie grzania odnosilo skutek dopiero po dluzszej chwili niemam z tym problemow. Z czasem spokojnie mozna sie nauczyc przy jakiej wielkosci garnka jaka ustawic moc by costam sie gotowalo ale nie wykipialo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

producenci piszą zazwyczaj o dwóch szczelinach - jednej od frontu pod płytą/pod_blatem (zazwyczaj 5-10mm) oraz z tyłu płyty pod nią na tylnej ściance szafki na wysokość kilkunastu cm tak aby zapewniony był ciąg powietrza - nawiew z tyłu od spodu<>wywiew od frontu:

str.11: http://www.teka.com/pdfprod/pl/manual/PR-0001057.pdf lub

str.46: http://www.mastercook.com.pl/work/product/docs/qT7pGy.pdf

 

ale np. electrolux wspomina tylko o szczelinie od frontu i 2cm dylatacji pod płytą

str.33 i 36: http://www.electrolux-ui.com:8080/2006/949/59266000PL.pdf

 

Stąd pytanie jak macie rozwiązaną sprawę wentylacji swoich płyt indukcyjnych.

Czy wystarczy zrobić tylko wąską szczelinę kilka mm od frontu i wolną niszę pod płytą wewnątrz na parę cm ?

 

Czy istnieją jakieś płyty indukcyjne, które przy średnich/małych nastawach grzeją/indukują niepulsacyjnie, ktoś kiedyś wspominał iż płyty siemensa właśnie tak mają - pls użytkowników o potwierdznie tego faktu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moja plyta jest wsadzona w blat i nie mam zadnej szczeliny wentyalcyjnej widocznej od strony blatu czy szafki.Mam wyspe i blat jednolity,jako prostokat,ale pomiedzy 2 szafkami podporowymi,pod wyspa,laczonymi tylami,mam w ich plecach szczeline 2-3 cm,przez ktora zachodzi cyrkulacja powietrza i ida kable zasilajace z podlogi.Cokol jest wokol wyspy,w miare szczelny,ale umowmy sie,ze az takie zaru plyta nie produkuje-wydziela,jednak cieplo jest i powinna byc przestrzen,w ktorej powietrze krazac przez wiatrak plyty w jakis sposob oddaje nadmiar ciepla.....Cala szuflada gorna pod wyspa jest juz u mnie komora w ktorej to powietrze sobie krazy...I to wystarcza....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
Co sądzicie o płycie indukcyjnej Boscha PKN 685T01E? Zamierzam taką kupić ale nie mam nikogo, kto użytkuje płytę indukcyjną. Jaki może być koszt przy średnim użytkowaniu przez rok? Czy jest wiele droższa w użytkowaniu od gazowej?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Akurat jestem na etapie zakupu płyty indukcyjnej. Oczywiście cena jest istotnym argumentem, więc ustawiłem sobie próg na 2.000 zł.

W necie znalazłem 4 interesujące urządzenia:

1. GKST 60 I4 Entry - TEKA;

2. GKST 60 I4 B - TEKA;

3. PI 6508TF - Amica;

4. ID 64 S - Mastercook.

W wątku o Tece można poczytać o tzw. pracy przerywanej czyli pełna moc przez klika sekund, potem przerwa, ponownie praca przy pełnej mocy itd. Wyczytałem że tylko droższe modele grzeją ciągłą, nieprzerywaną mocą przy niższych ustawieniach. Ciekawe jaki wpływ ma praca przerywana na trwałość elementów płyty, na przyrządzane potrawy...

Druga sprawa to timer obsługujący w Tece tylko jedno wyznaczone pole (w modelu "B" podobno wyświetlacz może obsłużyć dowolne pole).

Czy wyszczególnione wyżej modele Amici i Mastercooka też się tym charakteryzują?

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co sądzicie o płycie indukcyjnej Boscha PKN 685T01E
Czy to na pewno indukcja ???

 

Dostałem odpowiedź bezpośrednio z Amiki - też grzeje impulsami.

 

Czy istnieją jakieś płyty indukcyjne, które przy średnich/małych nastawach grzeją/indukują niepulsacyjnie, ktoś kiedyś wspominał iż płyty siemensa właśnie tak mają - pls użytkowników o potwierdznie tego faktu

 

W kontekście powyższego również się przyłączam do pytania :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...

Przeczytałem prawie wszystkie tematy na tym forum i nadal nie wiem na jaką płytę indukcyjną się zdecydować. Chce kupić coś dobrego do mniej więcej kwoty 4000 zł.

 

Chciałbym kupić taką płytę która posiadała by wszystkie nowoczesne funkcje oferowane w najnowszych płytach.

 

Teraz wiem że trzeba zwracać uwagę na:

- pola hiboost/turbo

- głośność pracy

- moc płyty

- sposób grzania częściowego (podgrzewania) ważne by to nie był impuls grzanie/niegrzanie tylko grzanie z częstą mocy

- dla mnie ważne jest to by płyta nie miała rantów, łatwiej utrzymać czystość

- powinna mieć 60 x 60

- podobno lepsze sterowanie jest gdy mamy skalę 1 - 10 i nie musimy przyciskać x 10 razy plusika by na maxa lub na 3/4 płyta grzała.

 

I tu rozpiętość cenowa jest od 2000 do nieskończoności.

 

Co mi doradzicie. Interesuje mnie solidny sprzęt z górnej półki.

 

Dziękuję za pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...