Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tu nie pomogę, bo ja mam Model: GKST 60 Fi4 High.

aka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Płyta indukcyjna to przede wszystkim oszczędność czasu i energii.

To znaczy ile mniej energii zużywasz do ugotowania np.: obiadu w stosunku do płty ceramicznej?

trudno to ocenić, ale z ceramicznej często zestawiałem garnek jak mi zaczynał kipić a w indukcyjnej zmniejszam moc i tyle. Czyli o te straty ciepła na pewno mniej. Chociaż moim zdaniem to różnica drugorzędna. Wygoda i komfort są dużo większe przy indukcji i to jest główny argument dla mnie. Miałem ceramiczną przez 6 lat teraz od roku indukcję i nie zamieniłbym się nigdy na nic innego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Płyta indukcyjna to przede wszystkim oszczędność czasu i energii.

To znaczy ile mniej energii zużywasz do ugotowania np.: obiadu w stosunku do płty ceramicznej?

 

Nie da się tego dokładnie ocenić. Ale już sam fakt, że kuchenka sama w sobie nie musi się rozgrzewać wystarczy do oceny, że oszczędza:

- energię (bo od razu gotujesz, bez oczekiwania na rozgrzanie zarówno kuchenki, jak i garnka od temperatury tej kuchenki),

- czas (z tego samego powodu, co wyżej) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja też zdecydowałam się na indukcję - ale dopiero za jakies 2 miesiace bede miała pierwsze doświadczenia, bo na razie nie ma podłogi, kuchni :) Wybralismy Siemensa EH 651 TE 11 E

 

Wybrałam indukcję z paru względów:

1. Uwielbiam kucharzyc - więc dużo gotuję, a indukcja to oszczędność energii.

2. Podobno się nic nie przypala :)

3. Jest zimna w dotyku, więc łatwiej utrzymac czystośc.

4. Mam dwa koty, więc nawet jak ktorys skoczy na plytę, to się nie poparzy.

5. Estetyczny wygląd

 

Szkoda tylko, że trzeba specjalnych garnków - dodatkowy koszt dla mnie.

 

na etapie szukania bralismy pod uwage kilka rzeczy:

1. Moc poszczególnych pól.

2. Funkcja booster

3. Estetyka: brak ramki, prostota sterowania....

 

generalnie bardzo cieszę się na indukcję, do tej pory miałam zwykły gaz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u mnie funkcja timera używana jest w zasadzie codziennie-mam kłopot z głowy. Ustawiam ziemniaki na 30 min i ide spokojnie do ogródka bez obaw, że "za chwilę" poczuje smrodek przypalanego ziemniaczka.

 

ja chwile przed zakupem ale to samo biorę pod uwagę, dodatkowo booster, osobne sterowanie do każdego z pól jak najprostsze, też estetyka - wybrałam WHIRPOOL z funkcją EVOLIS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Jak sporo osób stąd, próbuję wybrać najlepszą dla nas opcję kuchenki.

Jako tradycjonalistka - chciałabym gaz, ale gazu nie ma - więc - jesli kosztorys pozwoli, pewnie będzie indukcja.

 

Zauważyłam wypowiedź czyjąś, mówiącą o tym, że te tańsze płyty wcale nie są takie oszczędne. To prawda?

 

Czy może są jakieś "parametry" lub fragmenty opisu, po których można rozpoznać, czy płyta rzeczywiście jest dobra, czy też nie? Jakieś standardy poniżej których już zejść nie można, bo zakupiony sprzęt będzie oznaką wyrzuconych w błoto pieniędzy? ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla każdego inny parametr jest istotny. Warunkiem czy pieniądze są "wyrzucone w błoto" czy nie, jest kwestia tego czego Ty od płyty oczekujesz.

 

Zasadniczo w temacie opisano wszystkie zalety indukcji oraz jej wady.

 

Najprostsze płyty po prostu nie mają bardzo rozbudowanego panela sterowania, a w segmencie do 2000 zł większość z nich (prawdopodobnie) ma montowane pola z chińskich fabryk, przez co mogą być bardziej narażone na awarie.

 

Zasadniczo granicą bezpieczeństwa nadal wg mnie jest pułap cenowy około 2000 zł gdyż w tych modelach najczęściej są już montowane dodatkowe zabezpieczenia modułów sterowania przed przepięciami. Stąd m.in. produkty takich firm jak Bosch, Siemens, Electrolux, AEG itp. najczęściej nadal są droższe, po mimo tego, że funkcjonalnie ustępują np. Amice czy MPM. Ciężko jednak stwierdzić, które płyty mają te zabezpieczenia ponieważ producenci się tym nie chwalą :/ Stąd podany wyżej pułap cenowy. Jeżeli chodzi o tańsze to ostatnio bardzo chwalone i rozchwytywane są Mastercook ID 64 S

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najprostsze płyty po prostu nie mają bardzo rozbudowanego panela sterowania, a w segmencie do 2000 zł większość z nich (prawdopodobnie) ma montowane pola z chińskich fabryk, przez co mogą być bardziej narażone na awarie.

 

 

również słyszałam, że w tanszych płytach są montowane podzespoły z Chin :-? Dlatego nie bralismy ich pod uwagę. Lepiej teraz zapłacić troche więcej, niż za chwilę borykac się z awariami lub koniecznością zakupu nowej płyty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...