Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja nie wiedząc co wybrać wybrałem płytę mieszaną. Dwa pola ceramiczne dwa indukcyjne. Jak wiekszość płyta ma sterowanie impulsowe Tzn zarówno pola indukcyjne jak i ceramiczne w zależności od wybranego poziomu grzeją z róznymi przerwami. I tutaj zaleta indukcji przeradza sie wadę powoduje to przerywane intensywne wrzenie potraw (szczególnie gdy czegos jest mało np sos do spagetti) niezależnie do wybranej mocy. Na polach ceramicznych jest to spokojniejsze- da się ustawić tak że bulgocze sobie wolniej ale ciągle bo jakby pojemność cieplna samego pola jest większa i mniejsze te wahania temperatury. Zawodowym kucharzem nie jestem ale chyba może miec to wpływ na konsystencję niektórych dań. Za to gotowanie prostych rzeczy na indukcji jest szybsze. I tez chętnie zamieniłbym to sterowanie sensorowe na zwykłe guziki lub lub lepiej pokrętła

Nie zauważyłem aby płyty indukcyjne czy zwykłe działały impulsowo? 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ktoś zauważył że nie wszystkie. Być może niektóre (droższe??) modele pracują inaczej. W większości układ regulacji mocy jest taki że załącza i wyłącza pole na pełna moc w okreśonej proporcji czasowej. Widać przepuszczenie kilku kW przez jakiś układ działający jak ściemniacz rodzi jakies problemy, albo tak jest taniej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

teraz to i mi namieszaliscie w głowie.

miałam zamiar kupic TEKA GKST 60FI4 HIGHT ale z Waszych postów wynka,ze

Teke IR 641 jest lepsza,nowsza no i TAŃSZA!!!!

czy dobrze wywnioskowałam????????

Droższa jest bardziej funkcjonalna. Nie jesteśmy ograniczeni mocą poszczególnych pól bo wszystkie mają taką samą dużą moc. dodatkowo moc łączna jest wyższa o 800 w więc gdyby zdarzyło Ci się więcej gotować to większa szansa że nie zabraknie mocy:). Dodatkowo większa moc to szybsze a więc tańsze gotowanie:)

ok dziękuje bardzo za odpowiedz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zastanawiam się nad Samsungiem CTN 364 E 004.

Czy ktoś użytkuje i może się podzielić doświadczeniami z tą płytą?

Zależy mi na Waszych opiniach , mam niewiele czasu na podjęcie ostatecznej decyzji.

pliiiiz

 

Doswiadczeń nie mam, ale wygooglowałam ją sobie i ładna jest - estetyczna :)

 

Ciekawa, nawet bardzo ciekawa timer dla każdego pola, nie przesadzone z funkcjami i cena nawet nawet ale tyle tego jest, że naprawdę każdy forumowicz musiałby po 1 płycie kupić każdą z innego rodzaju i marki 8) także kupuj, testuj, poleć lub nie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zastanawiam się nad Samsungiem CTN 364 E 004.

Czy ktoś użytkuje i może się podzielić doświadczeniami z tą płytą?

Zależy mi na Waszych opiniach , mam niewiele czasu na podjęcie ostatecznej decyzji.

pliiiiz

 

Viola, jeżeli nie boisz się opinii "sprzedawcy" ;) Sprzęt Samsunga ma na chwilę obecną jeden z najlepszych stosunków ilości sprzedanych sztuk do ilości napraw (praktycznie nie zdarza się aby ktoś musiał go naprawiać). Warto wiedzieć, że jest to jeden z niewielu producentów uczciwie montujących układy antyprzepięciowe przed modułami grzewczymi i modułami sterującymi - w naszych warunkach energetycznych dość ważna cecha :)

 

Ogólnie osoby posiadające sprzęt Samsunga raczej wracają po kolejne sprzęty tego producenta (to chyba najlepiej świadczy o jakości).

 

Funkcjonalność modelu całkiem przyzwoita, a biorąc pod uwagę cenę nawet więcej niż przyzwoita :)

 

Podsumowując - polecam, a sądzę, że nie wiele się pomylę jeżeli stwierdzę, że nie długo i ty będziesz polecać ten model płyty ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Płyta standard. Żadnych wodotrysków. ale za to duża moc całej płyty i poszczególnych pól. Pomyśl jeszcze o elektroluksie ehd 60210-za 100zł możesz u nich gwarancję na pięć lat wykupić. Może też być beko HII 64400 tu wystarczy się zarejestrować żeby gwarancję przedłużyć.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

SemperSolus a co sadzisz o plycie SIEMENS EH 651 TE 11 E ? Ja własnie taką kupiłam.

 

Model Siemensa przeznaczony na rynek "masowy", co w przypadku tego producenta oznacza niższą cenę spowodowaną pozbawieniem funkcji mniej istotnych dla bezpieczeństwa użytkownika, nie wpływając jednocześnie na jakość podzespołów (stąd dość wysoka cena).

 

Płyta zdecydowanie zalecana dla osób stawiających na bezpieczeństwo użytkowania (2 poziomy zalegania ciepła, czasowy wyłącznik bezpieczeństwa itd.).

Konstrukcyjnie Siemens w tej klasie produktów już nie oszczędza na stabilizatorach napięcia układów elektronicznych. Swoją drogą to nie pamiętam już reklamacji na sprzęt do zabudowy tej marki, czy chociażby skargi na zbyt krótki okres użytkowania (przeciętna wynikająca z rozmów z klientami to 8 do 10 lat więc o około 2 lata dłużej niż średnia rynkowa). Powinnaś być zadowolona :)

 

Nie ukrywam, że poruszając się w tym pułapie cenowym raczej można się spodziewać podobnej trwałości u wszystkich producentów.

 

Przy okazji odniosę się też do skokowości pracy płyt indukcyjnych, poruszanej kilka wypowiedzi wyżej... Miele w najwyższych modelach stosuje system płynnej regulacji mocy płyty, odpowiadający systemowi Inverter w kuchenkach Panasonica. Jeżeli chodzi o innych producentów nie jestem pewien jak to jest rozwiązane w wyższych modelach. W najtańszym segmencie sprzętu faktycznie moc jest dawkowana "uderzeniami" o mniejszej lub większej częstotliwości. Zaradzić temu można poprzez stosowani garnków o jak najgrubszym dnie lub liczbie warstw materiału ferromagnetycznego (to ono wtedy będzie akumulować ciepło i zapewniać równomierność gotowania i smażenia). Swoistym obejściem problemu może być też maksymalna moc płyty w pierwszych 3 min gotowania aby nadać naczyniu właściwą temperaturę, a później stopniowe zmniejszanie mocy. Podkreślam, że problem dotyczy najtańszych urządzeń, których ceny kształtują się znacznie poniżej 2000 zł. W droższych modelach lub też przy zastosowaniu markowych garnków po prostu problemu się nie zauważa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

SemperSolus a co sadzisz o plycie SIEMENS EH 651 TE 11 E ? Ja własnie taką kupiłam.

 

Model Siemensa przeznaczony na rynek "masowy", co w przypadku tego producenta oznacza niższą cenę spowodowaną pozbawieniem funkcji mniej istotnych dla bezpieczeństwa użytkownika, nie wpływając jednocześnie na jakość podzespołów (stąd dość wysoka cena).

 

Płyta zdecydowanie zalecana dla osób stawiających na bezpieczeństwo użytkowania (2 poziomy zalegania ciepła, czasowy wyłącznik bezpieczeństwa itd.).

Konstrukcyjnie Siemens w tej klasie produktów już nie oszczędza na stabilizatorach napięcia układów elektronicznych. Swoją drogą to nie pamiętam już reklamacji na sprzęt do zabudowy tej marki, czy chociażby skargi na zbyt krótki okres użytkowania (przeciętna wynikająca z rozmów z klientami to 8 do 10 lat więc o około 2 lata dłużej niż średnia rynkowa). Powinnaś być zadowolona :)

 

Nie ukrywam, że poruszając się w tym pułapie cenowym raczej można się spodziewać podobnej trwałości u wszystkich producentów.

 

Przy okazji odniosę się też do skokowości pracy płyt indukcyjnych, poruszanej kilka wypowiedzi wyżej... Miele w najwyższych modelach stosuje system płynnej regulacji mocy płyty, odpowiadający systemowi Inverter w kuchenkach Panasonica. Jeżeli chodzi o innych producentów nie jestem pewien jak to jest rozwiązane w wyższych modelach. W najtańszym segmencie sprzętu faktycznie moc jest dawkowana "uderzeniami" o mniejszej lub większej częstotliwości. Zaradzić temu można poprzez stosowani garnków o jak najgrubszym dnie lub liczbie warstw materiału ferromagnetycznego (to ono wtedy będzie akumulować ciepło i zapewniać równomierność gotowania i smażenia). Swoistym obejściem problemu może być też maksymalna moc płyty w pierwszych 3 min gotowania aby nadać naczyniu właściwą temperaturę, a później stopniowe zmniejszanie mocy. Podkreślam, że problem dotyczy najtańszych urządzeń, których ceny kształtują się znacznie poniżej 2000 zł. W droższych modelach lub też przy zastosowaniu markowych garnków po prostu problemu się nie zauważa.

 

dzięki serdeczne :D czyli dobry wybór. Zresztą Siemensa mamy większośc: okap do zabudowy, lodówkę, piekarnik. dobrze usłyszec potwierdzenie, że to dobra marka :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raczej działają zabezpieczenia termiczne, wtedy to się zgadza. Jak podzespoły albo wentylacja kiepska:) Może podacie jakiś model.

Nie chodzi o zabezpieczenia -na 100% w mojej płycie (Amica PIM 6...07 zapomnaiłem oznaczenia ale pisałem gdzies wcześniej tutaj) wraz ze zmianą "mocy" na panelu zmienia się proporcja praca(buczenie;-)) przerwa (cisza). Wentylatory załączają się znacznie poźniej jak się długo gotuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie jak nie napiszą że tak ma być to można reklamować towar na podstawie niezgodnści z umową.

Ale jeśli faktycznie wśród urządzeń nie z górnej półki tak jest, to to nic nie da. Tą oddasz a kupisz taka samą.

Nie wiem czy gdzieś z kolei jest napisane że grzanie odbywa się w sposób regulowany np. wypełnieniem impulsu itp. Tak właściwie w takim przypadku to też nie będzie ciągły tylko przerywany ale z częstotliwościa 50 Hz :p .

Generalnie jak dla mnie problem o znikomym znaczeniu. Biorąc pod uwagę wybór na rynku i tak jeszcze raz bym kupił taką samą kuchnię bo zależało mi na układzie mieszanym. Bardziej się martwię czy te malunki na szkle są odporne na szorowanie (tzn czy są na powierzchni czy zatopione w szkle).

Kupując te różne nowe rzeczy dochodzę do smutnego wniosku że bardzo szybko się zużywają w sensie pojawiania się na nich śladów użytkowania. Tak jest począwszy od samochodu a kończywszy na stoliku. Wyjątkiem są chyba tylko płytki ceramiczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Viola, jeżeli nie boisz się opinii "sprzedawcy" ;)

 

Ogólnie osoby posiadające sprzęt Samsunga raczej wracają po kolejne sprzęty tego producenta (to chyba najlepiej świadczy o jakości).

 

Funkcjonalność modelu całkiem przyzwoita, a biorąc pod uwagę cenę nawet więcej niż przyzwoita :)

 

Podsumowując - polecam, a sądzę, że nie wiele się pomylę jeżeli stwierdzę, że nie długo i ty będziesz polecać ten model płyty ;)

 

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Już kupione. Do kompletu dokupilismy piekarnik Samsunga BT 63 TDST, teraz siedze i podziwiam :lol:

Mam nadzieje ze bede zadowolona.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeżeli nie boisz się opinii "sprzedawcy" ;)

 

też się nie boję, a nawet poproszę! ;)

takie płyty nam sie spodobały:

 

Electrolux EHD68200P i EHD68210P

 

czy to dobre plyty, czym praktycznie te modele się różnią i jak z ich jakością, trwalością? Wiele osób opisywało wady indukcji (przerywane grzanie, buczenie, trudności w regulacji, problem z używaniem wszystkich pól jednocześnie, itp.) Czy w tych płytach też takich kłopotów mogę się spodziewać?

Może znajdzie się tez ktoś, kto użytkuje osobiście i opisze wrażenia?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Electrolux

EHD68200P - płyta posiadająca standardowy system sterowania. Niektórzy klienci narzekają na konieczność wielokrotnego "stukania" w celu ustawienia właściwej mocy. Nie wiem czy to kwestia obsługi czy też pośpiechu ale faktycznie niekiedy klasyczny system sterowania może być nieco "upierdliwy" właśnie ze względu na taką, a nie inną obsługę. Trudno go na początku "wyczuć" ale jak zwykle - do wszystkiego idzie się przyzwyczaić.

 

EHD68210P - model wyposażony w sterowanie typu Slider (moc ustawiamy przesuwając palcem po skali).

 

Pozostałe cech bardzo dobrze się prezentują. Warto zauważyć, że obydwie płyty pozwalają na równoczesne gotowanie w 4 naczyniach o średnicy do 21 cm lub w 2 naczyniach o średnicy 21 cm i jednym naczyniu podłużnym, zakrywającym 2 "krzyżyki".

 

Ciekawostką jest to, że na rynku angielskim ta sama płyta (EHD68210) jest sprzedawana ale pod marką AEG-Electrolux :)

zerknij tutaj

 

Ogólnie ja brałbym EHD68210... właśnie ze względu na sterowanie.[/url]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie ja brałbym EHD68210... właśnie ze względu na sterowanie.[/url]

 

Dzięki, Semper, za cenne uwagi!

Wcześniej jeszcze użytkownicy chwalili prostsze płyty, EHD60020P. Dzis w MM i Electroworldzie widziałam je, też wyglądają estetycznie, na oko oceniam, ze uboższe w funkcje, stąd pewnie niższa cena. Ciekawe, czy w użytkowaniu codziennym będzie to większa różnica? (cena, hałas, moc?). Czy to, co zaoszczędzę na płycie, będę musiała wrzucic w lepsze garnki? Na tych z serii 365+ z Ikei tez jest info, że mogą być używane przy indukcji. Czy to jest tak, ze w tej tańszej płycie mi będzie przerywać wrzenie w takich ikeowskich garnkach małej ilości potraw na mniejszej mocy itp?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...