Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

opinii na temat płyty Electrolux EHD 68210 P. Może są na forum użytkownicy, którzy podzielą się informacjami o tym modelu.

Generalnie poszukuję indukcji dłuższej niż 60cm, ale w akceptowalnej cenie.

Z góry dziękuję.

Użytkuję płytę Electroluxa EHD 68200P, czyli tą w której nie ma suwaka do temperatury - na razie trochę ponad miesiąc.

Jestem bardzo zadowolona - jest cichutka - byłam mocno tym zaskoczona, pracuje płynnie, używam kilkuletnich garnków emaliowanych z Emalii Olkusz - gotuje się w nich cicho i co najważniejsze szybko. Płyta ma timer do każdego pola oddzielnie.

Ja polecam jak najbardziej, jedyną uciążliwością bywa że nie zawsze natychmiast reaguje na dotykanie panelu sterowania, ale tragedii nie ma :D

Jak masz jeszcze jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć.

Czy ktoś spotkał się z opinią by nie wkładać garnków do szafki pod płyte. Zaplanowałam sobie płytę w narożniku a pod nią naładować garów a tu dziś na pomiarze Pan mi powiedział, że producenci płyt nie uwzględnią reklamacji gdyby coś. Gdzieś czytałam, że nie zaleca się szuflady na sztucce ale garnki przecież będą lub mogą być tyćko niżej.

Użytkuję płytę Electroluxa EHD 68200P, czyli tą w której nie ma suwaka do temperatury - na razie trochę ponad miesiąc.

Jestem bardzo zadowolona - jest cichutka - byłam mocno tym zaskoczona, pracuje płynnie, używam kilkuletnich garnków emaliowanych z Emalii Olkusz - gotuje się w nich cicho i co najważniejsze szybko. Płyta ma timer do każdego pola oddzielnie.

Ja polecam jak najbardziej, jedyną uciążliwością bywa że nie zawsze natychmiast reaguje na dotykanie panelu sterowania, ale tragedii nie ma :D

Jak masz jeszcze jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć.

Aniahubi, ja chętnie też zapytam, bo bardzo mi się ten model(i dwa pozostałe, o ktorych pisałam) spodobał. Czy kupowałaś może w necie (jeśli tak, gdzie)? Czy jakiś problem z np. smażeniem naleśników, czy gotowaniem małych porcji (mleko, jajko, sos w rondelku, czy itp.) Czy do podłączenia potrzebna siła - bo ma chyba dużą moc? Jak rozwiązałaś wentylację płyty, jakieś szczeliny?

z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam!

doziolko - zasadniczo od dolnej krawędzi blatu powinna być pozostawiona 15 cm przestrzeń dla celów wentylacyjnych. Co do wkładania poniżej tej przestrzeni jakichkolwiek przedmiotów nie ma przeciwwskazań, jedynie nie polecam kładzenia bezpośrednio na płycie portfela z kartami kredytowymi telefonów komórkowych, płyt DVD itp. płyta nie powinna się włączyć w kontakcie np. z monetą ale nawet ułamek sekundy działania pola indukcyjnego na kartę kredytową czy komórkę może zakończyć się nieprzyjemnie. Swoją drogą zastanawiam się skąd, te mity, że pod płytą nie powinno umieszczać się przedmiotów metalowych? Tak. Wiem mikrofale też przez dłuuuuuugi okres czasu był uważane za szkodliwe... Heh...

Widzę, że Aniahaubi potwierdziła opinię części klientów, że czasem standardowy sposób sterowania może czasem zirytować :) Co do EHD60020 tu bym się zastanowił... mają troszkę inną konstrukcję pól. Nie wiem na czym to dokładniej polega ale w przypadku tych płyt nie zaleca się kładzenia garnków na 2 polach jednocześnie :/ Podkreślam, że tu tylko gdybam ale biorąc pod uwagę ang. instrukcję obsługi producent w modelach z serii 68200 zezwala na podgrzewanie na 1 polu większej ilości naczyń, ważne jest tylko to aby jedno z nich przykrywało "krzyżyk". Co ciekawe, wg tej właśnie instrukcji model 68210 podobno ma rozpoznawać kształty do 4 naczyń postawionych na 1 polu... hmm... w efekcie wynikało by z tego, że stosując garnki o mniejszej średnicy można by podgrzewać nawet 16 naczyń jednocześnie... w 68200 podobnie. Przy modelach 600020 ta opcja nie jest dostępna, a przynajmniej oficjalnie nie jest zalecana.

Czy ktoś spotkał się z opinią by nie wkładać garnków do szafki pod płyte. Zaplanowałam sobie płytę w narożniku a pod nią naładować garów a tu dziś na pomiarze Pan mi powiedział, że producenci płyt nie uwzględnią reklamacji gdyby coś. Gdzieś czytałam, że nie zaleca się szuflady na sztucce ale garnki przecież będą lub mogą być tyćko niżej.
Pierwsze słyszę, coś takiego, trochę w tym siedzę i takiej informacji nigdzie nie znalazłem a ze względu na pracę już "trochę" się znam:)

Aniahubi, ja chętnie też zapytam, bo bardzo mi się ten model(i dwa pozostałe, o ktorych pisałam) spodobał. Czy kupowałaś może w necie (jeśli tak, gdzie)? Czy jakiś problem z np. smażeniem naleśników, czy gotowaniem małych porcji (mleko, jajko, sos w rondelku, czy itp.) Czy do podłączenia potrzebna siła - bo ma chyba dużą moc? Jak rozwiązałaś wentylację płyty, jakieś szczeliny?

z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam!

Sure, płytę kupowałam w necie - jak zresztą całe agd i sprzęty łazienkowe :D Kupowałam w 123market, bo wtedy mieli najtaniej (szukałam przez ceneo) - szybciutka dostawa, dosyłali mi jeszcze instrukcję bo nie było polskiej w opakowaniu - też w ciągu kilku dni.

Naleśniki wychodzą pyszne - w porównaniu do płyty elektrycznej którą miałam wcześniej jest tylko lepiej, bo regulacja temperatury dokładniejsza (9 poziomów). Minimalna średnica naczynia to 12 cm, więc nie mogę używać takiego małego kubeczka na 1 jajko :roll: Więc używam trochę większego garnuszka i tyle...Płyta ma podłączenie na 230V - na stronie producenta jest instrukcja obsługi i montażu - ważne do podłączenia, bo u nas coś było pomieszane z kablami. Jak chcesz, to dopytam się męża o co chodziło.

Wentylacja płyty - dno płyty "wchodzi" do górnych szuflad, tył szkieletu szafek jest podcięty od góry i to wszystko.

Pozdrawiam

Sure, płytę kupowałam w necie - jak zresztą całe agd i sprzęty łazienkowe :D Kupowałam w 123market, bo wtedy mieli najtaniej (szukałam przez ceneo) - szybciutka dostawa, dosyłali mi jeszcze instrukcję bo nie było polskiej w opakowaniu - też w ciągu kilku dni.

Zerknęlam w necie, ależ rozrzut cenowy - od 2400 do 4800. Ciekawe, chyba niektóre z tych cen mało realne.

To co piszesz (i inni) jest bardzo zachęcające, pewnie się zdecyduję, tylko nie wiem, z którym sterowaniem. Muszę sprawdzić, które ze sklepów moają dobre opinie, jest taki wątek na FM. Trochę obawiam się transportu, jeśli coś się uszkodzi, kto za to zapłaci?

Dzięki jeszcze raz, pozdrawiam!

Trochę obawiam się transportu, jeśli coś się uszkodzi, kto za to zapłaci?

Jesli towar jest w widoczny sposób uszkodzony- omawiasz przyjęcia.

Jeśli odkryjesz wadę lub uszkodzenie później powiadamiasz wysyłającego. On powinien ustalic z firma kurierską odbiór uszkodzonego towaru u Ciebie i dostawę sprawnego. I to wysyłajacy jako klient danej firmy wnosi ewentualną reklamację. Ciebie może poprosic np. o spisanie protokołu szkody z kurierem. Często taki papierek jest potrezbny do wszczęcia procedury reklamacyjnej.

Płyta ma podłączenie na 230V - na stronie producenta jest instrukcja obsługi i montażu - ważne do podłączenia, bo u nas coś było pomieszane z kablami. Jak chcesz, to dopytam się męża o co chodziło.

To ja poproszę o dopytanie. Weszłam na ceneo, żeby poszukać sklepu, przy okazji przejrzałam opinie i zgłupiałam! :roll: http://www.ceneo.pl/;015510801-10.htm

...piszą, ze musi byc podłączona pod 400v, żeby działać poprawnie, inaczej nie działa booster, czy nie można używac wszystkich pól jednocześnie, itp. No i teraz co mam zrobić? :-?

Płyta ma podłączenie na 230V - na stronie producenta jest instrukcja obsługi i montażu - ważne do podłączenia, bo u nas coś było pomieszane z kablami. Jak chcesz, to dopytam się męża o co chodziło.

To ja poproszę o dopytanie. Weszłam na ceneo, żeby poszukać sklepu, przy okazji przejrzałam opinie i zgłupiałam! :roll: http://www.ceneo.pl/;015510801-10.htm

...piszą, ze musi byc podłączona pod 400v, żeby działać poprawnie, inaczej nie działa booster, czy nie można używac wszystkich pól jednocześnie, itp. No i teraz co mam zrobić? :-?

Cytuję mojego męża :D jest to płyta dwufazowa, podłącza się ją tylko na 230 koniec cytatu :D .

Booster działa bez zarzutu, wtedy na drugim polu jest np moc 7. Ale mi to nie przeszkadza, bo boostera używam tylko do zagotowania wody. Do smażenia czy gotowania zazwyczaj wystarcza 6-7, a wtedy nie ma problemu. Aczkolwiek więcej niż 2 pól jednocześnie nie używałam.

Jeśli chodzi o transport to OBOWIĄZKOWO otwierasz przesyłkę przy kurierze i sprawdzasz zawartość. Jak coś uszkodzone to spisujesz protokół, który kierowca musi mieć przy sobie. Jak wyjdzie coś potem, to kontaktujesz się ze sprzedającym i ustalacie dalszy plan działania :wink:

Aniu Twój mąż ma rację :)

Sure:

Zgadza się, płyta może zostać podłączona do tzw. prądu 2 fazowego. W praktyce polskiej problemem może okazać się moc przyłączeniowa urządzenia (7,4kW). Większość starych instalacji elektrycznych nie jest na to przygotowana. W przypadku nowych budynków lub budynków z wyremontowanymi pionami energetycznymi uzyskanie w/w mocy nie powinno być problemem.

Pierwsze gdzie szukamy informacji to nasza umowa z energetyką (tam powinno być info jaką moc mamy przydzieloną). Problem pojawi się gdy moc przydzielona będzie na poziomie 10kW, bo wówczas trzeba by było pomyśleć o podniesieniu do 15.

Dlaczego?

Włączone wszystkie 4 pola płyty w pełnej mocy = 7,4 kW

Jeżeli w tym czasie włączymy pralkę = 2,4 kW

Jeżeli dorzucimy piekarnik = 3,3 kW

Jeżeli komputer = ok 0,5 kW

TV = 0,3 kW

Razem to nam daje prawie 14 kW

Wiem, wiem drogie Panie, że na co dzień takie obciążenie to rzadkość ale... pomyślcie o świętach, o porządkach i w miejsce 4 pól płyty dajcie 2 plus odkurzacz... wyjdzie na to samo.

Wracając do naszego problemu. Sprawdź moc przyłączeniową przyznaną przez energetykę i walcz jak lwica o 15 kW.

To właśnie tutaj tkwi problem - większość osób myli pojęcia związane z mocą przyłączeniową i koniecznością posiadania prądu trójfazowego. Jedno z drugim ma tyle wspólnego, że przy trójfazówce masz zazwyczaj przydzielane na mieszkanie 15 kW i więcej.

W przypadku pytań postaram się odpowiedzieć dokładniej jak ustalimy jaką moc masz przydzieloną.

Cytuję mojego męża :D jest to płyta dwufazowa, podłącza się ją tylko na 230 koniec cytatu :D .

230V to jedna faza.

Da się podłaczyć płyty do jednej fazy ale mogą byc problemy z wykorzystaniem większej liczby pól jednocześnie i z dużymi mocami.

Zaleca podłaczać sie płyty do dwóch faz (ponieważ płyty mają dwa moduły mocy, zazwyczaj po jednym na stronę lewą i prawą). Wówczas moc całkowita płyty rozłożona jest na dwa przewody (z przewodem N w sumie 3 przewdy).

Tyle mojej wiedzy, którą uzyskałem z netu i z instrukcji urządzeń. W praktyce jeszcze nie wiem bo nie podłaczałem. Sprzęt kupiony ale czeka w hurtowni aż będę miał trochę miejsca w domu żeby to wnieść.

Pzdr

QbaB

Zaleca podłaczać sie płyty do dwóch faz (ponieważ płyty mają dwa moduły mocy, zazwyczaj po jednym na stronę lewą i prawą). Wówczas moc całkowita płyty rozłożona jest na dwa przewody (z przewodem N w sumie 3 przewdy).

Pzdr

QbaB

Zgadza się, przewody są trzy L1, L2 i N :D

Ta płyta ma połączone razem pola lewe (wspólny rozdział mocy) i w drugiej grupie prawe. Dzięki temu też można gotować/smażyć w długich naczyniach zakrywających minimum oba krzyżyki po jednej ze stron (a mogą być zakryte całe dwa pola).

A moc mamy teraz 10 kW, zwiększamy właśnie na 15 (tak na wszelki wypadek, póki co wszystko działa jak trzeba) - czekamy na nowe warunki :D

W przypadku pytań postaram się odpowiedzieć dokładniej jak ustalimy jaką moc masz przydzieloną.

Zabawne - moc przyłączeniowa to 10,5 kW...

Moc 10,5, ale przewód taki:

http://img525.imageshack.us/img525/1139/p8310010.jpg

rozumiem, że w/w płytę indukcyjną można do niego podłączyć (jednocześnie z piekarnikiem)?

Przepraszam, że tak późno.

Przewód ma żyły o odpowiedniej średnicy. Co do podłączenia to elektrykowi nie powinno sprawić to problemu, a chociażby ze względów gwarancyjnych powinna to zrobić osoba z uprawnieniami.

Jeżeli chodzi o moc 10,5kW to w codziennym użytkowaniu wystarczy, może jednak być to za mało w "stresie", czyli przypadkowym załączeniu się wszystkich urządzeń naraz.

Obrazowo to tłumacząc:

Żadne urządzenie nie pobiera cały czas prądu o pełnym obciążeniu wynikającym z mocy przyłączeniowej. Najczęściej będzie to o około 50% mniej, a jednak w momencie załączenia np. odkurzacza przez ułamek sekundy może on pobrać max moc na rozruch silnika, za nim przejdzie w tryb ustawiony z regulatora.

Krótko mówiąc - jeżeli nie robimy zbyt często generalnych porządków i nie mamy rodzinnych świąt to po prostu nie odczujemy zbyt niskiej mocy przyłączeniowej. Tak właśnie ma teraz Aniahubi. Jednak zawsze istnieje te 10 - 15 dni w roku kiedy przez czysty przypadek możemy stworzyć obciążenie maksymalne. To właśnie wspomniane przeze mnie Święta i okazje rodzinne oraz generalne porządki, gdy gotując obiad, włączamy zmywarkę, pralkę i odkurzacz, a bardziej energiczni jeszcze żelazko... i wówczas naprawdę mocy przez ułamek sekundy może zabraknąć, co spowoduje przeciążenie i wyłączenie bezpieczników.

Osobiście rozmawiając z klientami, którzy wybierają płytę elektryczną i piekarnik często uczulam na taką właśnie sytuację i zwracam uwagę na odpowiednią moc przyłączeniową, bo nasza energetyka nadal żyje w epoce średniego Gierka jeżeli chodzi o znajomość realnego obciążenia mogącego wystąpić w przeciętnie nowoczesnym gospodarstwie domowym. Z uporem maniaka proponuje przyłącza o mocy 10,5 kW oraz 6 kW. Rozumiem, że te łatwiej "sprzedać", bo tańsze ale... później ludzie przeżywają szok.

Wracając jeszcze na chwilę do płyty i sposobu przyłączenia. Jeżeli masz prąd 3-fazowy (a z postu powyżej zrozumiałem, że tak :)) to podłącz płytę tak jak opisała to aniahubi. Zresztą elektryk nie powinien mieć z tym kłopotu, bo jest to ślicznie opisane na schemacie podłączenia umieszczonym na urządzeniu :)

Wracając jeszcze na chwilę do płyty i sposobu przyłączenia. Jeżeli masz prąd 3-fazowy (a z postu powyżej zrozumiałem, że tak :)) to podłącz płytę tak jak opisała to aniahubi. Zresztą elektryk nie powinien mieć z tym kłopotu, bo jest to ślicznie opisane na schemacie podłączenia umieszczonym na urządzeniu :)

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedzi! :D

Zapewne elektryk nie będzie miał problemu, ale zanim to nastąpi, jeszcze sama chcialabym się zorientować - skoro mam w tym miejscu 1 przewód 750v(ze zdjęcia), czy mogę podłączyć płytę na 2 przewody? Cos się rozdziela, czy ma byc oddzielnie pzreciągnięty od skrzynki?

Fizycznie jest jeszcze drugi, który ma zasilac gniazda elektryczne w blacie - czy tez mam go wykorzystac do płyty?