Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a co myslicie o lączonej płycie indukcyjnej z ceramiczną? jest tańsza niż sama indukcja.

Zależy mi na zestawie z piekarnikiem za ok 2,5 tyś

myślę o http://www.euro.com.pl/kuchnie-do-zabudowy/mastercook-me-180-x-id622-s.bhtml

lub

http://www.euro.com.pl/kuchnie-do-zabudowy/mastercook-mf196x-id622s.bhtml

Jeżeli potrzebujesz zwykłe pola grzejne a nie inducję to OK a jeżeli chcesz zaoszczędzić po prostu przy zakupie to chyba nie warto. Za 2,5 tys mozna już kupic pełna indukcje i jakiś piekarnik. Zastanów się czy zaoszczędzone teraz 200-300 zł nie będzie Cie denerwowało przez kilka najbliższych lat.

Pzdr

QbaB

Przykłady od sprawdzonego sprzedawcy:

http://www.allegro.pl/item786164065_olmag_mastercook_by_fagor_m8ekpfx_id64s_prezent.html

http://www.allegro.pl/item784324893_olmag_mastercook_m8ekpfx_idi64s_dostawa_gratis.html

Ja tu kupowałem i jestem bardzo zadowolony z obsługi, nie wiem jednak jeszcze jak się sprawuje sprzęt bo nie jest podłaczony.

cena interesująca, ale piekarnik w klasie energetycznej B , a mnie interesuje A :)

zobacz inne aukcje tego sprzedającego - ja znalazłam zestaw z piekarnikiem w klasie A. Mastercook ma teraz do końca paxdziernika promocję na zestawy - dokładają fajne garki. Szukam teraz tańszej oferty na interesujący mnie zestaw. Jak coś znajde to dam linka.

Tak dla sprostowania:

Aby dostać garnki trzeba wysłać kupon i kopie kart gwarancyjnych do producenta (importera) i nie ma ich od razu przy zakupie. Ja narazie oczekuję na dwa zestawy garnków i mikser :)

Generalnie polecam tam zadzwonić to cos doradzą. Ja jestem bardzo zadowolony z obsługi choc zdecydowanie polecam najpierw obejrzeć sprzęt w jakimś sklepie. Co innego zdjęcia a co innego rzeczywistość.

P.S.

Boshe i Siemensy w sklepie tez na mnie nie zrobiły pozytywnego wrażenia. Najlepiej na zywo i w dotyku prezentowal się samsung ale kupilem Mastercook'a.

Pzdr

QbaB

Widziałam Mastercooka na żywo i potwierdzam, że robi lepsze wrazenie niż Siemens czy Elektrolux. a co do garków to jest róznie - generalnie tak jak mówisz - trzeba wyslac kupon, ale u lokalnego sprzedawcy w moim mieście dokładają garnki od razu, tyle tylko, że niestety cena wyższa niż na Allegro.

Piekarnik już wybrałam - bedzie MF800X. Zostało wybrać płytę - marzy mi się ID84s - ze względu na układ pól grzejnych i szerokość. Niestety cena ciut za wysoka, dlatego rozważam ID64ES lub IDE64ZS. Ta ostatnia jest interesująca ze wzgledu na wolne pole indukcyjne, na którym można postawić jeden duży garnek albo nawet trzy mniejsze. Ciekawe tylko jak pilnowac na jednej mocy 3 garnków jednocześnie, bo domyslam się je dla tego pola jest jedno sterowanie.

Widziałam Mastercooka na żywo i potwierdzam, że robi lepsze wrazenie niż Siemens czy Elektrolux. a co do garków to jest róznie - generalnie tak jak mówisz - trzeba wyslac kupon, ale u lokalnego sprzedawcy w moim mieście dokładają garnki od razu, tyle tylko, że niestety cena wyższa niż na Allegro.

Piekarnik już wybrałam - bedzie MF800X. Zostało wybrać płytę - marzy mi się ID84s - ze względu na układ pól grzejnych i szerokość. Niestety cena ciut za wysoka, dlatego rozważam ID64ES lub IDE64ZS. Ta ostatnia jest interesująca ze wzgledu na wolne pole indukcyjne, na którym można postawić jeden duży garnek albo nawet trzy mniejsze. Ciekawe tylko jak pilnowac na jednej mocy 3 garnków jednocześnie, bo domyslam się je dla tego pola jest jedno sterowanie.

Ja kupiłem IDE64ZS ale jeszcze nie podłaczona. Myśle że wlaśnie tak jest żeby uzywac całego pola to trzeba je włączyć (inaczej to są dwa osobne pola) i wtedy jest traktowane jako jedno wiec moc ustawia sie dla całego pola.

Pzdr

QbaB

Tez zastanawiałem się nad ta płytą z pierwszego zestawu. Ma osobne sterowanie i timer do każdego pola. Wydaj mi się ze osobne sterowanie bedzie wygodniejsze.

Pzdr

QbaB

to nie pomysły, tak uslyszałam od uzytkownika płyty indukcyjnej. Żebym lepiej kupiła soebie gazową, bo na indukcji nie można nic usmażyć z dwóch stron, tzn, jak się wrzuci np.kotleta na rozgrzany tłuszcz to sie przysmazy z jednej strony, ale jak się go przewraca na dugą stronę to tłuszcz stygnie (?) i kotlet nie jest podsmazony, tylko jakby uduszony w tłuszczu :-(

Nic nie stygnie. Właśnie podczas smażenia indukcja pokazuje największą przewagę nad gazem, bo grzeje dno równomiernie, nie przypala się nic na ściankach, niby czemu tłuszcz miałby stygnąć - płyta grzeje dopóki patelnia stoi na polu, nie jest w stanie wykryć przewracania kotleta :-)

Bo trzeba pamiętać, zeby naczyń z płyty nie podnosić :wink: tylko mieszać łopatką - za każdym razem jak zdejmiesz naczynie wyskakuje error i pole się wyłącza. Jak postawisz w ciągu paru sekund wraca na poprzednie ustawienie, ale ja staram się pilnować i nic nie podrzucać, naleśników i tak nie umiem :D

to nie pomysły, tak uslyszałam od uzytkownika płyty indukcyjnej. Żebym lepiej kupiła soebie gazową, bo na indukcji nie można nic usmażyć z dwóch stron, tzn, jak się wrzuci np.kotleta na rozgrzany tłuszcz to sie przysmazy z jednej strony, ale jak się go przewraca na dugą stronę to tłuszcz stygnie (?) i kotlet nie jest podsmazony, tylko jakby uduszony w tłuszczu :-(

Nic nie stygnie. Właśnie podczas smażenia indukcja pokazuje największą przewagę nad gazem, bo grzeje dno równomiernie, nie przypala się nic na ściankach, niby czemu tłuszcz miałby stygnąć - płyta grzeje dopóki patelnia stoi na polu, nie jest w stanie wykryć przewracania kotleta :-)

Bo trzeba pamiętać, zeby naczyń z płyty nie podnosić :wink: tylko mieszać łopatką - za każdym razem jak zdejmiesz naczynie wyskakuje error i pole się wyłącza. Jak postawisz w ciągu paru sekund wraca na poprzednie ustawienie, ale ja staram się pilnować i nic nie podrzucać, naleśników i tak nie umiem :D

A ja sobie lubię czasem podrzucić nalesnika! ;)

Czy ten komunikat ma jakieś znaczenie strategiczne dla płyty??

(btw, zakupiłam tę z suwakami)

A ja sobie lubię czasem podrzucić nalesnika! ;)

Czy ten komunikat ma jakieś znaczenie strategiczne dla płyty??

(btw, zakupiłam tę z suwakami)

Nie, po prostu irytująco piszczy :wink: No i jak za długo będzie ci fruwał naleśnik to się wyłączy :lol:

Mam pytanie: musze kupic czajnik. Zastanawiam się, czy kupic tradycyjny przystosowany do indukcji, czy elektryczny. Znajomi przekonują mnie, że na kuchence indukcyjnej woda zagotuje się szybciej niż w czajniku elektrycznym - czy to prawda?

Prawda. Mój elektryczny wylądował w spiżarni odkąd mam indukcję. Woda w zwykłym czajniku gotuje się bardzo szybko.

Wałkowałam już temat czajnika elektrycznego - woda może i zagotuje się szybciej na indukcji, ale moim zdaniem uzywanie czajnika elektrycznego jest wygodniejsze - nie ustawiasz mocy, nie włączasz funkcji Booster, nie pilnujesz wody - po prostu zagotuje się i wyłączy.

tak, woda zagotuje się szybciej. Poza tymi rzeczami, które wymieniła kasiaa256 w niektórych czajnikach elektrycznych można podgrzać wodę do rządanej temperatury.

A mój czajnik niestety jak juz się wyłączy to i tak piszczy :evil: póki go nie rusze z podstawy.

• 2 weeks później...

Mam dylemat oczywiscie w temacie płyty indukcyjne czy przydadzą się 4 pola typu booster ? Rozważam zakup Electrolux EHD 60020P ona ma właśnie 2 pola Booster albo Elektrolux EHD 60150 P ona ma 4 pola Booster no i coś co mnie strasznie kusi a nie moge nigdzie znaleźć opini na temat płyty Bosch PIE 615 R 14 E być może ktoś z forumowiczów taką płytę posiada i jest wstanie mi powiedzieć czy warto dopłacić do Boscha? Naczynia - dodam - że zamierzam kupić w IKEA - seria 365+ i z tego co czytałam płyty electroluxa dobrze z nimi współpracują.

Mam równiez pytanie dotyczące funkcji płyt indukcyjnych - nigdzie nie moe znaleźć wytłumaczenia funkcji Stop + Go electroluxa oraz czy ta płyta Bosch ( i electroluxy również ) mają timer do każdego pola osobno ?

Druga sprawa jest taka - obecnie poiadam kuchnię gazową, chcę wymienic ja na indukcję prąd 400V mam, ale po otworzeniu puszki okazalo się , że poprzednia ekipa montująca kuchnię odprowadziła sobie z tej puszki jedna fazę pod piekarnik - czyli po podłączeniu płyty, do jednej fazy będą w puszcze podłączone dwa urządzenia i mam pytanie czy płyta i piekarnik nie będą wzajemnie się wykluczać ?

Mam dylemat oczywiscie w temacie płyty indukcyjne czy przydadzą się 4 pola typu booster ? Rozważam zakup Electrolux EHD 60020P ona ma właśnie 2 pola Booster

Ja mam właśnie EHD 60020P i szczerze, to przez prawie 3 miesiące mieszkania używaliśmy tej funkcji chyba raz. Nie sądzę, żebym potrzebował więcej niż 2 takie pola. Ale to też zależy od stylu i sposobu gotowania. Dla mnie na ustawieniu 8 i 9 gotuje się tak ekspresowo, że wszystko bym przpalił a wodę wygotował ;-)

Mam równiez pytanie dotyczące funkcji płyt indukcyjnych - nigdzie nie moe znaleźć wytłumaczenia funkcji Stop + Go electroluxa oraz czy ta płyta Bosch ( i electroluxy również ) mają timer do każdego pola osobno ?

Tu jest instrukcja obsługi do płyty, którą posiadam: http://www.electrolux-ui.com:8080/2006/949/59266700PL.pdf

Nie wiem o jaką funkcję Stop+Go chodzi?

Timer jest dla każdego pola ale ustawiony tryb pracy jest dla wszystkich na raz (albo automatyczne wyłączenie albo minutnik).

Druga sprawa jest taka - obecnie poiadam kuchnię gazową, chcę wymienic ja na indukcję prąd 400V mam, ale po otworzeniu puszki okazalo się , że poprzednia ekipa montująca kuchnię odprowadziła sobie z tej puszki jedna fazę pod piekarnik - czyli po podłączeniu płyty, do jednej fazy będą w puszcze podłączone dwa urządzenia i mam pytanie czy płyta i piekarnik nie będą wzajemnie się wykluczać ?

Jeżeli na jednej fazie będzie piekarnik a na drugiej płyta to powinno być OK ale dużo zależy od tego co jeszcze na tych fazach masz popodłączane, jakie są bezpieczniki na tych obwodach i przekroje doprowadzonych przewodów. Lepiej daj do sprawdzenia i podłączenia elektrykowi - raz - dla bezpieczeństwa użytkowników, dwa - dla bezpieczeństwa domu przed pożarem, trzy - dla wyeliminowania ryzyka uszkodzenia urządzeń.

No właśnie też się o to bezpieczeństwo boję sytuacja wygląda tak , że bezpiecznik do prądu 400V ma 16A w puszce mam 5 kabli 2 czarne, jeden czerwony, jeden niebieski i uziemienie i teraz tak do piekarnika panowie monterzy zabrali sobie jeden czarny, nibieski i uziemienie pozostały jeden czarny i czerwony - mam nadzieję, że elektryk poprze mnie w twierdzeniu, że można podłączyc to wszystko na kostkach robiąc tak, że jeden kabel czarny wchodzi a wychodzą z kostki dwa czarne jeden do piekarnika i jeden do płyty. Średnica kabla trójfazowego nie wiem jaka jest jest to płaski kabel - tak się wydaje, że jest płaski w puszcze mam pojedyncze kable została zdjęta z nich biała osłona z informacjami o kablu . Najgorsze jest to, że nie ma szans na to aby zrobić nowe dodatkowe gniazdko pod piekarnik i chyba wstrzymam sie do wizyty elektryka przez zakupem płyty .

Ta funkcja Stop + Go jest w tej drugiej płycie electroluxa EHD 60150P i nigdzie nie mogę znaleźć informacji co to właściwie jest.

Bardzo dziekuję irreality za odpowiedź.

Mam dylemat oczywiscie w temacie płyty indukcyjne czy przydadzą się 4 pola typu booster ?

Funkcję booster używam codziennie - do zagotowywania wody: na herbatę, makaron i wszystko inne, potem przełączam na niższe ustawienie.

Sądzę, że 4 takie pola nie są konieczne, ja używam max dwóch równocześnie (więcej i tak nie da rady ze względu na ograniczoną moc). Jedyna wygoda to taka, że używasz pola które ci najbardziej pasuje (ja wolę te tylne ze względu na dzieci) a nie zastanawiasz się gdzie masz booster.

Gdzieś czytałam, że stop+go działa tak, że możesz na jakiś czas (nie wiem jaki) wyłączyć płytę a jak ją włączysz to od razu uruchomi się na poprzednim ustawieniu.

No właśnie też się o to bezpieczeństwo boję sytuacja wygląda tak , że bezpiecznik do prądu 400V ma 16A w puszce mam 5 kabli 2 czarne, jeden czerwony, jeden niebieski i uziemienie i teraz tak do piekarnika panowie monterzy zabrali sobie jeden czarny, nibieski i uziemienie pozostały jeden czarny i czerwony - mam nadzieję, że elektryk poprze mnie w twierdzeniu, że można podłączyc to wszystko na kostkach robiąc tak, że jeden kabel czarny wchodzi a wychodzą z kostki dwa czarne jeden do piekarnika i jeden do płyty.

Nie no.... jak... masz dwa czarne i czerwony (zakładam że to trzy fazy) to jeden na piekarnik a dwa do płyty. Niebieski i uziemnienie są wspólne.

Jakby co to płytę możesz uruchomić na jednej fazie też (nie są potrzebne koniecznie dwie).

Najgorsze jest to, że nie ma szans na to aby zrobić nowe dodatkowe gniazdko pod piekarnik i chyba wstrzymam sie do wizyty elektryka przez zakupem płyty .

Z zakupem to niekoniecznie - jeżeli masz kabel który jeden koniec ma w skrzynce a drugi w kuchni to już wystarczy ;-)

Ale generalnie niech to obejży fachowiec rzeby dymu (!) nie było :-)

Chyba że uda Ci się namówić forumowych elektryków na konsultacje zdalne na podstawie zdjęć :D