Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

 

Przeczytałem wszystkie podstrony i widzę dobre opinie o płycie Teka IR 641. Czy mógłby ktoś mi podpowiedzieć czym ona się różni w porównaniu do Amica PI 6508 TF ? Bo cenowo Teka trochę niższa ale niewiele bo mogę mieć dobrą cene za tą Amice.

 

Będę wdzięczny za jakieś informacje.

 

 

Pozdrawiam

Paweł

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale ta szerokość to tylko ze względów estetycznych.

 

Szukałem, szukałem i nic wszystkie ze szlifem ale czy warto za jedną strefę utrzymującą ciepło tyle dopłacać?

 

 

Właśnie w IKEA znalazłam taką płytę, tylko że na trzy pola w jednym rzędzie, szerokość 77cm

O ile ilość pól mi nie przeszkadza to zastanawiam się czy na takiej szerokości płyty 3 pola to nie za ciasno?

 

No i druga kwestia, czy ta płyta coś warta?

 

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20147647

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teka 6,4kW - Amica 5,8kW

W teka małe pole z przodu duże z tyłu w Amice odwrotnie co dla niektórych osób jest bardzo ważne.

 

Więcej różnic nie widzę, sam wybrałem Tekę chociaż właśnie te 2 modele rozważałem.

 

Ooo bardzo słuszna uwaga z tymi polami.. To już decyzja już zapadła, biorę Tekę bo często używam małych garnków/patelnii i wygodniej jest mieć z przodu - bo często jestem tylko sam w domu.

 

A co do KW to ciekawa sprawa bo pomimo że Amica ma mniej mocy to na te średnie pola można więcej mocy dać.

 

Pole 145mm T: 1100/1800 A: 900/1600

Pole 180mm T: 1600/2300 A: 1400/2800

Pole 210mm T: 2100/3000 A: 1500/3000

 

 

Pozdrawiam

Paweł

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale ta szerokość to tylko ze względów estetycznych.

 

Szukałem, szukałem i nic wszystkie ze szlifem ale czy warto za jedną strefę utrzymującą ciepło tyle dopłacać?

 

 

Właśnie w IKEA znalazłam taką płytę, tylko że na trzy pola w jednym rzędzie, szerokość 77cm

O ile ilość pól mi nie przeszkadza to zastanawiam się czy na takiej szerokości płyty 3 pola to nie za ciasno?

 

No i druga kwestia, czy ta płyta coś warta?

 

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20147647

 

Wygląda rozsądnie, za ciasno nie powinno być. Cena nie jest wygórowana.

A patrzyłaś http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30156052 lub inne modele? Wyglądają nieźle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale ta szerokość to tylko ze względów estetycznych.

 

Szukałem, szukałem i nic wszystkie ze szlifem ale czy warto za jedną strefę utrzymującą ciepło tyle dopłacać?

 

 

Właśnie w IKEA znalazłam taką płytę, tylko że na trzy pola w jednym rzędzie, szerokość 77cm

O ile ilość pól mi nie przeszkadza to zastanawiam się czy na takiej szerokości płyty 3 pola to nie za ciasno?

 

No i druga kwestia, czy ta płyta coś warta?

 

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20147647

 

Wygląda rozsądnie, za ciasno nie powinno być. Cena nie jest wygórowana.

A patrzyłaś http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30156052 lub inne modele? Wyglądają nieźle. Dodatkowo jeszcze pięć lat gwarancji:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja wybrałam płytę Boscha PIE615R14E, proszę o opinie czy to dobry wybór?

 

i podpowiedzcie czym sugerowaliście się wybierając piekarnik, bo ja wiem tylko że ma być boscha i tyle, a jest ich taki wybór, że głowa boli :roll:

 

no i jeszcze zapytam o okap, bo też nie umiem wybrać :oops: chyba poprostu kupię taki co mi sie podoba i tyle, ale bosch takich nie ma ;)

 

piekarnik: mnie zależy na pyrolizie (mogę dopiekać mięso bez przykrycia a potem wciskając guzik wyczyścić piekarnik; z funkcji korzysta sie raz na pare miesiecy, pol roku) oraz prowadnicach teleskopowych (je trzeba odkręcac do pyrolizy)

 

ja duzo piekę, pizzę także (ale nie jakąś ze sklepu...) - do tego potrzebna jest bardzo wysoka temperatura, więc jak zakres byłby do 300 stopni to byłopy super

 

do tego ewentualnie grill i rożen (ale bez tych funkcji się obejdę)

 

przejrzyj sobie jeszcze ten wątek: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22697

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość kamilamonica
A czy na idukcji da się usmażyć naleśniki?

Czy są jakieś wogóle ograniczenia w tej kwestii?

 

Ja smaze wszystko i nie ma problemow. Uwazam, ze plyta indukcyjna byla jednym z lepszych zakupow do domu.

Predkosc nagrzewania jest wyjatkowo szybka, ma fajna 9-stopniowa regulacje, nic sie na niej nie przypali i poki co nie zauwazylam zadnych kulinarnych ograniczen.

Jedynie garnki i patelnie musza byc z oznaczeniem "na indukcje" :-)

 

 

czy garnki firmy "ZEPTER" nadaja się do kuchni indukcyjnej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czy na idukcji da się usmażyć naleśniki?

Czy są jakieś wogóle ograniczenia w tej kwestii?

 

Ja smaze wszystko i nie ma problemow. Uwazam, ze plyta indukcyjna byla jednym z lepszych zakupow do domu.

Predkosc nagrzewania jest wyjatkowo szybka, ma fajna 9-stopniowa regulacje, nic sie na niej nie przypali i poki co nie zauwazylam zadnych kulinarnych ograniczen.

Jedynie garnki i patelnie musza byc z oznaczeniem "na indukcje" :-)

 

 

czy garnki firmy "ZEPTER" nadaja się do kuchni indukcyjnej?

 

 

Nie wiem, czy wszystkie, ale te, które ma moja teściowa od kilkunastu lat, sie nie nadają.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej,

 

Co sadzicie o indukcjach Samsunga a konkretnie o modelu CTN 364E004?

Ojciec bedzie kupowal na dniach i w Euro ja ogladal za 1599, w necie odrobine taniej

http://www.ceneo.pl/2539770

Moim zdaniem spoko.:) Standardowa płyta ze średniej półki z ciekawym sterowaniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja wybrałam płytę Boscha PIE615R14E, proszę o opinie czy to dobry wybór?

 

i podpowiedzcie czym sugerowaliście się wybierając piekarnik, bo ja wiem tylko że ma być boscha i tyle, a jest ich taki wybór, że głowa boli :roll:

 

no i jeszcze zapytam o okap, bo też nie umiem wybrać :oops: chyba poprostu kupię taki co mi sie podoba i tyle, ale bosch takich nie ma ;)

 

piekarnik: mnie zależy na pyrolizie (mogę dopiekać mięso bez przykrycia a potem wciskając guzik wyczyścić piekarnik; z funkcji korzysta sie raz na pare miesiecy, pol roku) oraz prowadnicach teleskopowych (je trzeba odkręcac do pyrolizy)

 

ja duzo piekę, pizzę także (ale nie jakąś ze sklepu...) - do tego potrzebna jest bardzo wysoka temperatura, więc jak zakres byłby do 300 stopni to byłopy super

 

do tego ewentualnie grill i rożen (ale bez tych funkcji się obejdę)

 

przejrzyj sobie jeszcze ten wątek: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22697

 

Właśnie miałam kupić tą płytę indukcyjną Bosch PIE615R14E ale po głębszym zastanowieniu - o czym tu już pisałam nie kupiłam jej ani nie kupiłam modelu PIE651T14E głównie ze względu na cenę. Nr 1 odpadł bo nie ma sterowania do każdego pola ma jedno centralne co może przeszkadzać ale nie musi, nr 2 - cena ( może nie jakaś kosmiczna ale skoro są płyty z tymi samymi funkcjami i to o połowę tańsze i do tego fantastycznie pracujące to po co przepłacać - ale to tylko moja skromna opinia) ! poza tym szukałam płyty z dużym polem znajdującym się z tyłu płyty, doradzono mi tekę IR 641 no i teraz chodzę i dziękuję za wybicie mi z głowy boscha ;) . W cenie płyty nr 2 mam tekę plus zestaw naprawdę porządnych garnków.

 

Co do piekarnika bosch - dla mnie ważne były teleskopy - musiały być na prawie każdej prowadnicy - piszę o tym gdyż moja mama kupiła teraz jakiś model boscha gdzie ma tylko jedną prowadnicę teleskopową. Zwracałam uwagę na to aby piekarnik miał samoczynne czyszczenie oraz szybkie nagrzewanie .

 

Co do okapu - to kryterium jest jedno głośność i siła ciągu - kuchnia otwarta to radzę okap z silnym ciągiem, ja mam kuchnię zamkniętą i okap firmy faber i jestem zadowolona bałam się szklanej powierzchni, że będzie się trudno czyścić ale nie mam z tym problemu. Moja mama kupiła okap mastercook do otwartej kuchni i jest ciut głośniejszy od mojego okapu ale za to ma 2x większą moc pochłaniania i naprawdę w salonie nie czuć smażenia potraw jak okap pracuje na programie nr 3

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

piekarnik: mnie zależy na pyrolizie (mogę dopiekać mięso bez przykrycia a potem wciskając guzik wyczyścić piekarnik; z funkcji korzysta sie raz na pare miesiecy, pol roku) oraz prowadnicach teleskopowych (je trzeba odkręcac do pyrolizy)

Potwierdzam, pyroliza to REWELACJA! Zrobiliśmy pierwszą po roku i to było nie do uwierzenia - piekarnik jak nówka! Byłam na prawdę w szoku!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moze odbiegne od poprzednich postow ale chce napisac kilka slow na temat indukcji, gotuje na niej od kilku dni i zakochalam sie !

To milosc od pierwszego gotowania na boosterze( nie wiem czy tak sie to pisze) nie wyobarazm sobie powrotu do gazu, gotowania na tej plycie nauczylam sie w 3 sekundy!

tempo gotowania wody jest oszalamiajace....

 

p.s. to taka uwaga dla niezdecydowanych :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Jestem przerażona tym ile wiedzy trzeba zglębić i czasu poświęcić żeby wszystko powybierać. :evil:

 

Może tu mi się uda i ktoś szukał dokładnie tego co ja.

Czyli porządna płyta o szerokości ok 80cm, im więcej tym lepiej, żeby nie buczała miała bajery, ale jedynie te przydatne (pojęcia nie mam jakie) i żeby nie miała stalowej ramki.

Czy są firmy które wiodą prym w produkcji płyt i takie których absolutnie nie brać pod uwagę, bo może wszystkie płyty poza logo to to samo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli porządna płyta o szerokości ok 80cm, im więcej tym lepiej, żeby nie buczała miała bajery, ale jedynie te przydatne (pojęcia nie mam jakie) i żeby nie miała stalowej ramki.

 

mam 80-tke: TEKA GKST80i4PROFI

Jak dla mnie ok. Ma 4 pola, nie buczy, ma blokade przed dziecmi, tajmer. Nie ma stalowej ramki.

Tak wygląda w realu:

http://lh4.ggpht.com/_8Plan52eFtk/StxKQNo3LnI/AAAAAAAABUc/bSBUTHQCwws/s640/3kuchniap%C5%82ayta.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to "inari" coś oznacza? To amica na równi z elektroluxem?

Elektroluź niby szeroki ale pola to chyb aciaśniej są ustawione niż w 60-siątkach, to trochę bez sensu.

 

siemens EH975SK11E

Amica PI8500TF

A gdybyś jednak myślała o czteropalnikowej to kup amicę z serii inari lub electroluxa ehd68210 mają co prawda po 70cm ale za to cztery pola o dużej mocy:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...