Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Przeczytałem wszystkie podstrony i widzę dobre opinie o płycie Teka IR 641. Czy mógłby ktoś mi podpowiedzieć czym ona się różni w porównaniu do Amica PI 6508 TF ? Bo cenowo Teka trochę niższa ale niewiele bo mogę mieć dobrą cene za tą Amice.

Będę wdzięczny za jakieś informacje.

Pozdrawiam

Paweł

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale ta szerokość to tylko ze względów estetycznych.

Szukałem, szukałem i nic wszystkie ze szlifem ale czy warto za jedną strefę utrzymującą ciepło tyle dopłacać?

Właśnie w IKEA znalazłam taką płytę, tylko że na trzy pola w jednym rzędzie, szerokość 77cm

O ile ilość pól mi nie przeszkadza to zastanawiam się czy na takiej szerokości płyty 3 pola to nie za ciasno?

No i druga kwestia, czy ta płyta coś warta?

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20147647

Teka 6,4kW - Amica 5,8kW

W teka małe pole z przodu duże z tyłu w Amice odwrotnie co dla niektórych osób jest bardzo ważne.

Więcej różnic nie widzę, sam wybrałem Tekę chociaż właśnie te 2 modele rozważałem.

Ooo bardzo słuszna uwaga z tymi polami.. To już decyzja już zapadła, biorę Tekę bo często używam małych garnków/patelnii i wygodniej jest mieć z przodu - bo często jestem tylko sam w domu.

A co do KW to ciekawa sprawa bo pomimo że Amica ma mniej mocy to na te średnie pola można więcej mocy dać.

Pole 145mm T: 1100/1800 A: 900/1600

Pole 180mm T: 1600/2300 A: 1400/2800

Pole 210mm T: 2100/3000 A: 1500/3000

Pozdrawiam

Paweł

Szukałem, szukałem i nic wszystkie ze szlifem ale czy warto za jedną strefę utrzymującą ciepło tyle dopłacać?

Właśnie w IKEA znalazłam taką płytę, tylko że na trzy pola w jednym rzędzie, szerokość 77cm

O ile ilość pól mi nie przeszkadza to zastanawiam się czy na takiej szerokości płyty 3 pola to nie za ciasno?

Wygląda rozsądnie, za ciasno nie powinno być. Cena nie jest wygórowana.

A patrzyłaś http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30156052 lub inne modele? Wyglądają nieźle.

Wygląda rozsądnie, za ciasno nie powinno być. Cena nie jest wygórowana.

A patrzyłaś http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30156052 lub inne modele? Wyglądają nieźle. Dodatkowo jeszcze pięć lat gwarancji:)

ja wybrałam płytę Boscha PIE615R14E, proszę o opinie czy to dobry wybór?

i podpowiedzcie czym sugerowaliście się wybierając piekarnik, bo ja wiem tylko że ma być boscha i tyle, a jest ich taki wybór, że głowa boli :roll:

no i jeszcze zapytam o okap, bo też nie umiem wybrać :oops: chyba poprostu kupię taki co mi sie podoba i tyle, ale bosch takich nie ma ;)

piekarnik: mnie zależy na pyrolizie (mogę dopiekać mięso bez przykrycia a potem wciskając guzik wyczyścić piekarnik; z funkcji korzysta sie raz na pare miesiecy, pol roku) oraz prowadnicach teleskopowych (je trzeba odkręcac do pyrolizy)

ja duzo piekę, pizzę także (ale nie jakąś ze sklepu...) - do tego potrzebna jest bardzo wysoka temperatura, więc jak zakres byłby do 300 stopni to byłopy super

do tego ewentualnie grill i rożen (ale bez tych funkcji się obejdę)

przejrzyj sobie jeszcze ten wątek: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22697

Gość kamilamonica
A czy na idukcji da się usmażyć naleśniki?

Czy są jakieś wogóle ograniczenia w tej kwestii?

Ja smaze wszystko i nie ma problemow. Uwazam, ze plyta indukcyjna byla jednym z lepszych zakupow do domu.

Predkosc nagrzewania jest wyjatkowo szybka, ma fajna 9-stopniowa regulacje, nic sie na niej nie przypali i poki co nie zauwazylam zadnych kulinarnych ograniczen.

Jedynie garnki i patelnie musza byc z oznaczeniem "na indukcje" :-)

czy garnki firmy "ZEPTER" nadaja się do kuchni indukcyjnej?

A czy na idukcji da się usmażyć naleśniki?

Czy są jakieś wogóle ograniczenia w tej kwestii?

Ja smaze wszystko i nie ma problemow. Uwazam, ze plyta indukcyjna byla jednym z lepszych zakupow do domu.

Predkosc nagrzewania jest wyjatkowo szybka, ma fajna 9-stopniowa regulacje, nic sie na niej nie przypali i poki co nie zauwazylam zadnych kulinarnych ograniczen.

Jedynie garnki i patelnie musza byc z oznaczeniem "na indukcje" :-)

czy garnki firmy "ZEPTER" nadaja się do kuchni indukcyjnej?

Nie wiem, czy wszystkie, ale te, które ma moja teściowa od kilkunastu lat, sie nie nadają.

Hej,

Co sadzicie o indukcjach Samsunga a konkretnie o modelu CTN 364E004?

Ojciec bedzie kupowal na dniach i w Euro ja ogladal za 1599, w necie odrobine taniej

http://www.ceneo.pl/2539770

Moim zdaniem spoko.:) Standardowa płyta ze średniej półki z ciekawym sterowaniem.

ja wybrałam płytę Boscha PIE615R14E, proszę o opinie czy to dobry wybór?

i podpowiedzcie czym sugerowaliście się wybierając piekarnik, bo ja wiem tylko że ma być boscha i tyle, a jest ich taki wybór, że głowa boli :roll:

no i jeszcze zapytam o okap, bo też nie umiem wybrać :oops: chyba poprostu kupię taki co mi sie podoba i tyle, ale bosch takich nie ma ;)

piekarnik: mnie zależy na pyrolizie (mogę dopiekać mięso bez przykrycia a potem wciskając guzik wyczyścić piekarnik; z funkcji korzysta sie raz na pare miesiecy, pol roku) oraz prowadnicach teleskopowych (je trzeba odkręcac do pyrolizy)

ja duzo piekę, pizzę także (ale nie jakąś ze sklepu...) - do tego potrzebna jest bardzo wysoka temperatura, więc jak zakres byłby do 300 stopni to byłopy super

do tego ewentualnie grill i rożen (ale bez tych funkcji się obejdę)

przejrzyj sobie jeszcze ten wątek: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22697

Właśnie miałam kupić tą płytę indukcyjną Bosch PIE615R14E ale po głębszym zastanowieniu - o czym tu już pisałam nie kupiłam jej ani nie kupiłam modelu PIE651T14E głównie ze względu na cenę. Nr 1 odpadł bo nie ma sterowania do każdego pola ma jedno centralne co może przeszkadzać ale nie musi, nr 2 - cena ( może nie jakaś kosmiczna ale skoro są płyty z tymi samymi funkcjami i to o połowę tańsze i do tego fantastycznie pracujące to po co przepłacać - ale to tylko moja skromna opinia) ! poza tym szukałam płyty z dużym polem znajdującym się z tyłu płyty, doradzono mi tekę IR 641 no i teraz chodzę i dziękuję za wybicie mi z głowy boscha ;) . W cenie płyty nr 2 mam tekę plus zestaw naprawdę porządnych garnków.

Co do piekarnika bosch - dla mnie ważne były teleskopy - musiały być na prawie każdej prowadnicy - piszę o tym gdyż moja mama kupiła teraz jakiś model boscha gdzie ma tylko jedną prowadnicę teleskopową. Zwracałam uwagę na to aby piekarnik miał samoczynne czyszczenie oraz szybkie nagrzewanie .

Co do okapu - to kryterium jest jedno głośność i siła ciągu - kuchnia otwarta to radzę okap z silnym ciągiem, ja mam kuchnię zamkniętą i okap firmy faber i jestem zadowolona bałam się szklanej powierzchni, że będzie się trudno czyścić ale nie mam z tym problemu. Moja mama kupiła okap mastercook do otwartej kuchni i jest ciut głośniejszy od mojego okapu ale za to ma 2x większą moc pochłaniania i naprawdę w salonie nie czuć smażenia potraw jak okap pracuje na programie nr 3

Potwierdzam, pyroliza to REWELACJA! Zrobiliśmy pierwszą po roku i to było nie do uwierzenia - piekarnik jak nówka! Byłam na prawdę w szoku!

Moze odbiegne od poprzednich postow ale chce napisac kilka slow na temat indukcji, gotuje na niej od kilku dni i zakochalam sie !

To milosc od pierwszego gotowania na boosterze( nie wiem czy tak sie to pisze) nie wyobarazm sobie powrotu do gazu, gotowania na tej plycie nauczylam sie w 3 sekundy!

tempo gotowania wody jest oszalamiajace....

p.s. to taka uwaga dla niezdecydowanych :D

• 2 weeks później...

Jestem przerażona tym ile wiedzy trzeba zglębić i czasu poświęcić żeby wszystko powybierać. :evil:

Może tu mi się uda i ktoś szukał dokładnie tego co ja.

Czyli porządna płyta o szerokości ok 80cm, im więcej tym lepiej, żeby nie buczała miała bajery, ale jedynie te przydatne (pojęcia nie mam jakie) i żeby nie miała stalowej ramki.

Czy są firmy które wiodą prym w produkcji płyt i takie których absolutnie nie brać pod uwagę, bo może wszystkie płyty poza logo to to samo?

Czyli porządna płyta o szerokości ok 80cm, im więcej tym lepiej, żeby nie buczała miała bajery, ale jedynie te przydatne (pojęcia nie mam jakie) i żeby nie miała stalowej ramki.

mam 80-tke: TEKA GKST80i4PROFI

Jak dla mnie ok. Ma 4 pola, nie buczy, ma blokade przed dziecmi, tajmer. Nie ma stalowej ramki.

Tak wygląda w realu:

http://lh4.ggpht.com/_8Plan52eFtk/StxKQNo3LnI/AAAAAAAABUc/bSBUTHQCwws/s640/3kuchniap%C5%82ayta.JPG

A to "inari" coś oznacza? To amica na równi z elektroluxem?

Elektroluź niby szeroki ale pola to chyb aciaśniej są ustawione niż w 60-siątkach, to trochę bez sensu.

siemens EH975SK11E

Amica PI8500TF

A gdybyś jednak myślała o czteropalnikowej to kup amicę z serii inari lub electroluxa ehd68210 mają co prawda po 70cm ale za to cztery pola o dużej mocy:)