Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Widzę, że niektóre osoby mają problem z kipieniem i przypalaniem na płycie indukcyjnej.

Od 10 miesięcy jestem użytkowniczką płyty indukcyjnej AEG 68002K-MN. Jest to płyta z ramką. Kiedy się rozglądałam za płytą, bardziej podobały mi się bez ramek, ale bardzo dziękuję sprzedawcy, który mnie przekonał właśnie do takiej.

Nawet, jeśli coś wykipi, to nie wylewa się na meble, tylko zostaje w ramce. Jeden raz przelało ramkę, ale wtedy wykipiało mi naprawdę dużo i szybko. Zaletą tej płyty jest to, że jeśli coś wykipi, to zaraz się wyłącza (wtedy nie zdążyło).

Polecam więc płyty ramkowe z funkcją wyłączania, jeśli coś wykipi.

Nigdy też nic mi się na płycie nie przypaliło (w garnku i owszem). Myślę, że to tez dzięki tej funkcji wyłączania.

Jeśli chodzi o zachowanie czystości, to płyta mocno się kurzy i trzeba ją często przecierać. Ja nie stosuję żadnych płynów. Zmywam ją wodą ścierką od zlewu (nie pozostawiającą smug) i to wystarcza.

Witam,

ramka ma jeszcze jedno istotne znaczenie - chroni płytę przed stłuczeniem! Właśnie 5 miesięcy temu wymieniłam po 10 latach płytę ceramiczną na nową z Amica, Tym razem kupiłam ze szlifem, bo wyglądają ładniej. I okazało się, że spadła solniczka na szlif i płyta pękła! Jestem pewna, że gdyby była ramka, nic by się nie stało. Na poprzednią ciągle coś spadało i działa do dziś bez uszkodzeń. Niestety nowa płyta (choć poprzednia też jest z Amica), wydaje mi się słabsza i gorszej jakości, dlatego zaczynam czytać posty o indukcjach, choć ciągle nie jestem do nich przekonana.

niestety przy gazie jest nieco gorzej z czystoscia niz przy pradzie

ale przy plycie tez kolorowo nie jest...tluszcz z gotowania osiada wszedzie

nie rezygnuj z wyciagu,jak jest trudny dostep do komina,to chociaz okap z filtrami,na ktorym zatrzyma sie czesc osadu

Edytowane przez prawdziwy.anika

tez jestem szczęśliwą użytkowniczką płyty indukcyjnej (Teka ) i powiem szczerze, że nie miałam najmniejszego problemu z przestawieniem się z gazówki na indukcję. Uwielbiam na niej gotować- a najbardziej kocham ją za łatwość czyszczenia. Moja kuchenka po długim gotowaniu ma ciepłe pola ale nie gorące- dla mnie to super sprawa przy małym dziecku. Nie zamieniłabym tej kuchenki na żadną inną :-)

Kochani powtórzę tu pytanie z wątku o sprzęcie do kuchni

wstępnie wybrałam płytę płyta idukcyjna Teka GKST 90 35i4 Profi -

tu pytanie- mam okazję kupić w zamian (trochę taniej) ELECTROLUX EHD 68200 P czy warto?

Teka ma dobre opinie w necie, przy elektroluxie ludzie narzekają na dodawanie/ujmowanie mocy (ślinienie palców)

Ponieważ gotuję na gazie- nie mam porównania- czytrudno przestawić się na "sterowanie palcami" z pokręteł, czy faktycznie elektrolux ma kiepskie sensory?

Jestem po remoncie, a przed wyborem AGD.

Mój problem to płyta kuchenna. Ma być elektryczna (gaz zlikwidowałam, być może będę żałować), optymalnie indukcyjna.

Mam napięcie 230V.

O tzw. sile nie pomyślałam wcześniej (nie miałam o tym pojęcia :-(.

Elektryk wymienił przewody i zainstalował 1 obwód (+ bezpiecznik, jest rozdzielnia) wyłącznie do płyty kuchennej.

Zastanawiam się nad wyborem między

2 płytami, gdzie różnica dotyczy mocy całkowitej :

- 7,4kW , nie jest wymagany bezpiecznik

- 3,5kW.

Cenowo korzystniejszy jest ta o większej mocy.

Projektant , mówi że:

- nie mam zamawiać większej mocy przyłączeniowej w ZE, bo "więcej będę płacić"

- do dzisiaj produkowanego sprzętu AGD nie trzeba tzw. "mocy"

- nic się nie stanie, jeśli kupię płytę kuchenną o mocy całk. 7,4 kW, mając moc przyłączeniową 4,5 kW.

Czy on ma rację?

Którą płytę wybrać i dlaczego?

Naprawdę już sama nie wiem...

Edytowane przez mądraPolkaPoRemoncie

• 3 weeks później...
W sumie racja, Amica dobrze się sprawdza. Sprzęt wcale nie taki drogi, a daje rade nawet przy sporym eksploatowaniu. W kazdym sklepie można znaleźć ta markę, jak ostatnio widziałam na magicznej planecie, za jakieś niewielkie pieniądze. No w każdym razie co się tyczy marki, to ja jestem jak najbardziej za.

Czy kojarzycie marki które robią płyty bez faz i ramek, czyli do licowania z blatem kamiennym.

hmmm... a czy nie wystarczy po prostu kupic plyty do obudowy? bo ja taka wybralam i chcemy ja osadzic w blacie granitowym.... czy do takiego blatu musza byc jakies specjalne plyty? bo kurka.... o tym to nie wiedzialam!

boooosze czy powinam w takim razie na cos wiecej zwracac uwage wybierajac np piekarnik czy mikrofale? bo sie gubie juz....