Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

O rany... te 300 zł to miesięcznie? Mam nadzieję, że po przeprowadzce aż tak mi rachunki nie skoczą. Obecne mieszkanie nie jest duże, ale urządzeń jest sporo, komputer ciągle chodzi, dzieciaki nie garną się do gaszenia światła, często korzystam z piekarnika, który swoje ciągnie, tyle że na gazie gotuję i moje rachunki to 160-180 zł za dwa miesiące. Chyba płyta grzejna nie ssie prądu za 200 zł miesięcznie :o ??

pozdrawiam

Basia

Ja też tak zareagowalam :o

Non stop chodzi telewizor, do tego dwa komputery, światło, które moje dziecko włącza nawet w południe, bo w końcu posiadło sztukę włączania światła :), czajnik elektryczny, dość często piekarnik, codziennie mikrofalówka... I płace miesięcznie 40-50 złotych.

O rany, co to będzie :-?

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

AmberWind plissssss napisz czy ta opłata to rachunek miesięczny czy okresowy ( dwumiesięczny - taki jaki wystawia elektrownia ) bo nam tutaj dziewczyny zaraz popadają :lol:

Ja obecnie płacę różnie od 120 do nawet 210 zł (za dwa miesiące) moja mama natomiast płaci prąd około 200 zł i gaz ( z sieci ) około 260 więc dla mnie koszt 300 zł ( nawet na miesiąc ) nie wydaje mi się wysokim rachunkiem :roll: ja u siebie w domu nie będę miała gazu ( no chyba że gdzieś w razie ''W'' butlę z mieszanką propan-butan)

Gosiu, jeśli to był jedyny argument, to to żaden argument, bo płyta indukcyjna też jest gorąca po gotowaniu - bezpośrednio pod garnkiem w którym się gotowało szkło jest naprawdę gorące, bo owszem, prąd rozgrzewa dno garnka ale potem to dno oddaje ciepło i szkło robi się gorące. Owszem, wokół garnka szkło jest chłodne, ale jak już zestawisz naczynie a dziecko wyciągnie rękę to tez może się sparzyć.

pozdrawiam

Basia

oho, a wszyscy mowili, ze bedzie zimna... moze nie od razu,

ale po zdjeciu garnka nie sparzymy sie...

No to dobrze wiedziec.... I tym bardziej ceramiczna :)

Dzieki, GGGosik

Sluchajcie, znowu rozpetala sie dyskusja, ze indukcja bardziej oszczedna...

Teraz mam w mieszkaniu wszystko na prad:

piekarnik+plyta, czajnik, mikrofalowka, frytkownica, odkurzacz :),

telefon, pralka (codziennie chodzi)... no wszystko

i place ok. 100,- zl za prad/m-c

To po co mi az takie oszczednosci na indukcji....

A uzywam wszystkich urzadzen czestooooo :)

Wiec dajcie sobie wmowic, ze chce w ten sposob zaoszczedzic....

Wszak wody na herbate nie bedziecie gotowac na plycie-po to sa czajniki,

A oprocz wyzszego o ok. 1.000,- zl kosztu zakupu indukcji

(wczesniej myslalam o zakupie plyty ind. Teka, jedna z tanszych, a dobra),

dochodzi koszt zakupu garnkow, patelni itp.... Obecne mozesz

wstawic do lamusa....

Chyba ze gotujesz dla przedszkola, szkoly, baru itp...

To sadze, ze bylaby to oszczednosc :)

Pozdrawiam,

GGGosik

PS. Zaraz dostane po glowie za tego maila i wzburzy sie Pan od wykresow :)

PS. Zaraz dostane po glowie za tego maila i wzburzy sie Pan od wykresow :)

:lol: :lol: :lol:

Ja Cię nie będę biła :D

Każdy ma prawo wyboru, nie wiedzieć czemu osobiście jestem bardziej skłonna ku indukcji :roll: ( z resztą dla mnie już decyzja zapadła kupuję właśnie tę płytę )

A jeśli chodzi o naczynka to nawet nie wiedziałam ( do niedawna nie wiedziałam ) a mam już od 6 lat garnki przystosowane do gotowania na indukcji :lol:

A jeśli chodzi o naczynka to nawet nie wiedziałam ( do niedawna nie wiedziałam ) a mam już od 6 lat garnki przystosowane do gotowania na indukcji :lol:

Beciura, ale jesli dotychczas używałaś ich na gazie, to niestety mają wypaczone dno i nie będą sie nadawały na indukcję :roll: Garnki na indukcję muszą mieć idealnie równe dno...

A jesli chodzi o rachunki... Ja kupiłam płytę indukcyjną, bo na elektryczną ceramiczną nie godził się mąż (ze względu na koszty właśnie :) ), jednak jak usłyszal, że jest płyta Pininfarina (Gorenje), to oszalał i powiedział, że kupujemy. Ostatecznie kupiliśmy Tekę, ale Pininfarin (czy jak to się pisze...) podjął decyzję za nas :o

Oczywisćie liczę sie z rachunkami wyzszymi niz za gotowanie na gazie, ale 300 złotych miesięcznie to dużo - tak uważam. No, chyba że był to rachunek okresowy :)

Tak sobie szacuję, że skoro w mieszkaniu płacę 40-50 miesiecznie, to przy plycie indukcyjnej i większej powierzchni mieszkalnej, czyli większej ilosci właczonych swiateł, dobijemy do 150 PLN... Jeśli się mylę, to proszę, nie wyprowadzajcie mnie z błędu ;) Połudzę sie jeszcze ze trzy miesiące, zanim przyjdzie pierwszy rachunek ;)

Beciura, ale jesli dotychczas używałaś ich na gazie, to niestety mają wypaczone dno i nie będą sie nadawały na indukcję :roll: Garnki na indukcję muszą mieć idealnie równe dno...

O kurcze, poważnie ? nie wiedziałam :o :o :o

A jeśli chodzi o rachunki to 300 zł oczywiście to jest dużo , ale jak ja będę mieszkała z rodzicami to myślę , że na dwie rodziny to nie będzie tak źle co ??? :roll:

Chyba nie. Na ceramiczną tak bo musi przylegać dokładnie go płyty grzejnej.

W indukcyjnej grzeje nie płyta tylko sam garnek.

MCB

Chyba nie. Na ceramiczną tak bo musi przylegać dokładnie go płyty grzejnej.

W indukcyjnej grzeje nie płyta tylko sam garnek.

MCB

Ale żeby ten garnek grzał to też musi przylegać idealnie do płyty. Gdyby tak nie było, to na indukcji można byłoby używać starego typu garów żeliwnych, ale niestety, jeśli mają nierówne dno, to nie "działają".

pozdrawiam

Basia

Ja sie wtrącę co do kosztów: aktualnie mamy płytę ceramiczną i piekarnik elektryczny (pracują na 380 V - nie wiem, czy to ma znaczenie), lodówkę, zamrażarkę jakąś ruską - 20 letnią więc pewnie prądu żre nieporównywalnie dużo w porównaniu do np. w/w lodówki, pralkę, która chodzi co najmniej raz dziennie, zmywarkę, mikrofalówkę, komputer, stary telewizor, oczywiście czajnik elektryczny itp. Za prąd płacimy ok. 100 zł miesięcznie, więc te 300 zł to jakieś nieporozumienie, chyba, że ktoś świeci kilkanaście żarówek po 100 W każda przez całą dobę :roll: :wink:

Za prąd płacimy ok. 100 zł miesięcznie, więc te 300 zł to jakieś nieporozumienie, chyba, że ktoś świeci kilkanaście żarówek po 100 W każda przez całą dobę :roll: :wink:

Uff, dzięki za pocieszenie:-)

Jak wygląda Wasze gotowanie? W sensie czy codziennie obiady czy raczej w weekendy? Oczywiście zmierzam do tego jak długo u Ciebie pracuje płyta ceramiczna :wink:

pozdrawiam

Basia

Uff, dzięki za pocieszenie:-)

Jak wygląda Wasze gotowanie? W sensie czy codziennie obiady czy raczej w weekendy? Oczywiście zmierzam do tego jak długo u Ciebie pracuje płyta ceramiczna :wink:

pozdrawiam

Basia

Płyta pracuje często - mamy dwójkę dzieci i nie jadamy poza domem. Piekarnik chodzi równie często.

Aaaa - mamy jeszcze Thermomix i w nim też dużo gotujemy, ale to też jest na prąd ;)

Hmmm ... jeszcze nigdy nie udalo nam sie zaplacic 50 PLN za prad ... ale widac mozna.

300 PLN to w rozliczeniu 2-miesiecznym - tak chyba standardowo otrzymuje sie rachunki :roll: I jest to rzeczywiscie bardzo malo. Nie mniej my wlasciwie w ogole nie gotujemy tzn. nigdy zadnych obiadow. Czesto za to chodzi piekarnik do podgrzewania gotowcow kupionych na miescie. Caly sprzet AGD, ktory mamy ma klase A+. Z domu korzystaja dwie osoby.

Własnie tak mi się zdawało, że 300 złotych to dużo...

Zakładam, że w porownaniu z mieszkaniem, w domu bedzie po prostu dłużej działal odkurzacz (bo większa powierzchnia do odkurzania), będzie włączonych więcej swiateł (bo na klatce schodowej, w hallu...), no i będzie drozsze ogrzewanie, ale reszta powinna działać w podobnym zakresie. Przecież nie zacznę nagle więcej prać, albo więcej oglądać TV... Do tego wszystkeigo dojdzie jeszcze indukcja, ale nie sądzę, zeby zmiany były na tyle duze, zeby rachunek skoczył z 50 na 300 złotych...

No dzięki wam wszystkim w końcu mamy tak zwane konkrety :lol: bez wykresów co ile i w jakim czasie gotuje :lol:

Dla mnie 300 zł za prąd na okres dwumiesięczny ( tak jak wystawia elektrownia ) jest rachunkiem zadowalającym bo myslę , że jak ja mój mąż i moi rodzice zamieszkamy razem to te opłaty będą bardzo zbliżone ... a wkurza mnie jedynie fakt jak znajomi mówią, że będę tego ( swojego postanowienia o indukcji ) strasznie żałowała bo ktoś tam ''znajomy ich znajomych'' płaci rachunki po 600 zł :o według mnie jest to kwotą stanowczo podniesioną przez opowiadającego :evil:

a wkurza mnie jedynie fakt jak znajomi mówią, że będę tego ( swojego postanowienia o indukcji ) strasznie żałowała bo ktoś tam ''znajomy ich znajomych'' płaci rachunki po 600 zł :o według mnie jest to kwotą stanowczo podniesioną przez opowiadającego :evil:

Jak 6 lat temu kupowałem zmywarkę to znajomi i rodzina mówi: a po co, a dlaczego, przecież to tyle prądu żre i wody i w ogóle to diabeł wcielony :wink:

A my kupiliśmy, i jesteśmy baaaardzo zadowoleni, i wody zużywam jakoś mniej niż zakłada się na 4-o osobową rodzinę (może dlatego, że dzieci jeszcze małe) i rachunek za prąd mnie jakoś nie zabija, a napewno oszczędzam czas, ręce i kręgosłup. Oczywiście w nowym domku też będzie zmywarka, tyle że "60".

Jak 6 lat temu kupowałem zmywarkę to znajomi i rodzina mówi: a po co, a dlaczego, przecież to tyle prądu żre i wody i w ogóle to diabeł wcielony :wink:

A my kupiliśmy, i jesteśmy baaaardzo zadowoleni, i wody zużywam jakoś mniej niż zakłada się na 4-o osobową rodzinę (może dlatego, że dzieci jeszcze małe) i rachunek za prąd mnie jakoś nie zabija, a napewno oszczędzam czas, ręce i kręgosłup. Oczywiście w nowym domku też będzie zmywarka, tyle że "60".

Potwierdza się fakt ...ludzie boja się nowości :lol:

Sali z tego co napisałeś to wnioskuję iż do tej pory masz w domku zmywarkę 45 cm tak ? Czy mógłbyś mi opisać jak się sprawuje w użytkowaniu ? Słyszałam, że trochę mało rzeczy można do niej włożyć :-? Ale ja niestety mam zbyt małą kuchnie aby zmieścić w niej zmywarkę 60 cm http://www.nasz-bocian.pl/modules/Forums/images/smiles/a_frusty.gif

Sali z tego co napisałeś to wnioskuję iż do tej pory masz w domku zmywarkę 45 cm tak ? Czy mógłbyś mi opisać jak się sprawuje w użytkowaniu ? Słyszałam, że trochę mało rzeczy można do niej włożyć :-? Ale ja niestety mam zbyt małą kuchnie aby zmieścić w niej zmywarkę 60 cm http://www.nasz-bocian.pl/modules/Forums/images/smiles/a_frusty.gif

Sali Mali to w bajce ;) :lol:

Sprawuje się w sumie OK, ale.... jak zwykle jest ale, albo włożymy garnki i niewiele więcej albo same talerze, sztućce, szklanki, kubeczki itp. i wtedy wchodzi dużo (kupiliśmy specjalnie dwa zestawy talerzy ;) ) ale garnki trzeba umyć standardowo. I tak zwykle robimy bo wolę umyć dwa garnki niż np. 8 talerzy.

Zmywarkę można załadować na różne sposoby - mi to wychodzi z reguły dużo lepiej niż Żonie ;)

Miałem przyjemność używać 60 i tam wchodzi jednak dużo więcej naczyń :roll: :wink:

Sali Mali to w bajce ;) :lol:

Kurcze przepraszam za pomyłkę :oops:

Sprawuje się w sumie OK, ale.... jak zwykle jest ale, albo włożymy garnki i niewiele więcej albo same talerze, sztućce, szklanki, kubeczki itp. i wtedy wchodzi dużo (kupiliśmy specjalnie dwa zestawy talerzy ;) ) ale garnki trzeba umyć standardowo. I tak zwykle robimy bo wolę umyć dwa garnki niż np. 8 talerzy.

Zmywarkę można załadować na różne sposoby - mi to wychodzi z reguły dużo lepiej niż Żonie ;)

Miałem przyjemność używać 60 i tam wchodzi jednak dużo więcej naczyń :roll: :wink:

Dziękuję za odpowiedź

Dzięki Wam powoli zaczynam mieć wyobrażenie o tym czego chcę :lol:

Meble kuchenne wycenili mi na 8000 ( z cichym domykaniem 9200 ) , muszę się jeszcze zastanowić BARDZO poważnie nad tym rozkładem co mi teraz wyrysowali ... być może kupię małą lodówkę pod zabudowę i wtedy zmieszczę gdzieś zmywarke 60 cm :roll:

Jednego jestem na 100 % pewna będę gotowała na indukcji :D przeważyło przede wszystkim to , że można stopniować moc ( prawie tak samo jak podczas gotowania na gazie )

Jednego jestem na 100 % pewna będę gotowała na indukcji :D przeważyło przede wszystkim to , że można stopniować moc ( prawie tak samo jak podczas gotowania na gazie )

W ceramicznej też można przecież stopniować moc :roll: Tyko trzeba kupić taką która ma 9 albo 12 stopni a nie 3 ;)

Ja na razie mam regulację pokrętłem - więc bezstopniową....

Ale powiem jedno - dobre garnki to podstawa. Dostaliśmy w prezencie garnki które przed przeceną kosztowały 400€ :o po przecenie (likwidacja sklepu) 50€ :o :o :o Mają naprawdę grube dno, i to czuć bo ważą trochę - nie to co pseudo podwójne dostępne u nas za 100 zł w hipermarketach.

Jak gotuje w tych garnkach to moc na minimum, a zawartość się gotuje :o , przy tych "zwykłych" nie było takie możliwości. To też na pewno oszczędza energię jak palniki pracują na minimum ;)