Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich. Stoję przed decyzją zakupu indukcji vs ceramika. Zdecydowałem sie prawie na AEG HK 65425 PFB. Ale czytając rożne opinie o indukcji natknąłem sie na info o zapaleniu oleju na patelni. Rzeczywiście indukcja potrafi konkretnie szybko zagrzać. Wiem , ze niektóre (wszystkie?) płyty mają zabezpieczenie prze przegrzaniem garnka ( nie chłodzenie płyty) , wyłączają sie albo ograniczają moc powyżej jakiejś temperatury. Czy znacie jakieś modele mające taką funkcje? Czy płyty AEG/Electrolux mają takie cosik? Jeszcze pytanie do użytkowników AEG. miałem taka płytę przez pewien krótki czas i zaraz po włączeniu płyty startował wentylator. Czy wszystkie tej firmy tak mają, czy inni producenci tez w ten sposób konstuują płyty? Trochę mnie to denerwowało.

 

- Praktycznie na każdej indukcji zapalisz olej.

- Praktycznie każda płyta ma wentylatory do chłodzenia cewek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

  • 3 weeks później...

Witam. Czy ktoś poza mną ma Samsunga CTN 364N006 ?

http://www.alphaprice.com/images/article_la/63036.JPG

 

Ta płyta to był najgorszy zakup, jakiego mogłam dokonać! "Głupieje", kiedy są na niej więcej niż dwa garnki. Mowy nie ma, żeby "booster" działał na dwóch polach jednocześnie. Podgrzanie potraw na czterech palnikach naraz jest po prostu niemożliwe (zawaliłam w ten sposób zeszłoroczną Wigilię...). Działa wtedy jeden, reszta przerywa (pulsuje).

Kolega, który kupił ten sam model ma dokładnie taki sam problem.

I teraz nie wiem na ile to błąd montażu (tuż pod nią mam płytką szufladę, jednak to rozwiązanie jest w większości prezentowanych na forum kuchni!) a na ile wada fabryczna sprzętu. U koleżanki, która również ma płytką szufladę pod płytą, wszystko działa bez zarzutu (Teka).

 

Powinnam reklamować, ale obawiam się, że serwis odmówi wymiany lub naprawy zasłaniając się właśnie niewłaściwym montażem :/ Próbowałam jednak gotować przy otwartej szufladzie i problem nie znika.

Przy okazji: jeśli montaż jest faktycznie niezgodny z instrukcją to kto ponosi za niego winę? Ja jako osoba akceptująca projekt? Wykonawca mebli? Czy może ten, kto montował meble i sprzęt?

 

Może ktoś ma taki model albo go zna (?) Macie w tym temacie jakieś doświadczenia? Wściekła jestem, że kupiłam taki badziew...

 

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Edytowane przez AniaS79
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie poczytałam sobie opinie na jej temat (szkoda, że po fakcie) i sporo ludzi ma ten sam problem z tym właśnie egzemplarzem. Spada moc przy użyciu więcej niż jednego pola, co właściwie uniemożliwia normalne gotowanie. Nie można również np. podrzucić naleśnika na patelni, bo płyta nie wychwytuje naczynia po jego ponownym odstawieniu. A z doświadczeń niezadowolonych wynika, że Samsung uważa fakt za normalny i prawidłowy.

Poszukam jednak faktury i spróbuję to zareklamować.

 

Jednocześnie przestrzegam wszystkich przed zakupem tej płyty. Szkoda nerwów i pieniędzy...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem na etapie wyboru płyty indukcyjnej. I jest problem.

Mam przyłącze na 400V i taką płytę chciałem wybrać.

Problem polega na tym że, jest bardzo mało płyt działających na tym zasilaniu.

Przejrzałem instrukcje modeli modele AEG, Electroluxa, Beko i pobieżnie inne na popularnych wyszukiwarkach.

Żaden z w.w producentów nie ma w katalogu czy instrukcji obsługi informacji o możliwości przyłączenia na 400V.

Zawsze jest "220-230V 50Hz".

Czy to tylko niedbalstwo producentów?, w końcu większość z nich ma maksymalne obciążenie 6000-7200W.

Mam w ciemno przyjmować, że płytę można podłączyć pod 400V?.

A może dać sobie spokój i podłączyć płytę pod normalne gniazdko prądowe?.

Obawiam się tylko że jak na jednej sieci będzie działała płyta i piekarnik z mikrofalą Samsunga może pójść po koreczkach.....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem na etapie wyboru płyty indukcyjnej. I jest problem.

Mam przyłącze na 400V i taką płytę chciałem wybrać.

Problem polega na tym że, jest bardzo mało płyt działających na tym zasilaniu.

Przejrzałem instrukcje modeli modele AEG, Electroluxa, Beko i pobieżnie inne na popularnych wyszukiwarkach.

Żaden z w.w producentów nie ma w katalogu czy instrukcji obsługi informacji o możliwości przyłączenia na 400V.

Zawsze jest "220-230V 50Hz".

Czy to tylko niedbalstwo producentów?, w końcu większość z nich ma maksymalne obciążenie 6000-7200W.

Mam w ciemno przyjmować, że płytę można podłączyć pod 400V?

A może dać sobie spokój i podłączyć płytę pod normalne gniazdko prądowe?.

Obawiam się tylko że jak na jednej sieci będzie działała płyta i piekarnik z mikrofalą Samsunga może pójść po koreczkach.....

 

Wszystkie płyty działają na 230V, ale można je podłączyć na 2 fazy. Ale wtedy i tak napięcie jest 230V a nie 400 gdyż płyta korzysta z dwóch faz osobno. Jak masz podpiętą siłę to 3 fazę możesz jeszcze wykorzystać np do mikrofali lub piekarnika.

P.s. uważaj bo są płyty które są zakończone zwykłą wtyczką, wtedy pracuje ona tylko na 1 fazę, i między innymi nie można korzystać ze wszystkich pól jednocześnie z max mocą, gdyż komputer wylicza wtedy tak moc aby nie przekroczyła 3600W

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra, przyznaję się. Totalnie tego nie czaję.

Inaczej, co mam zrobić z tym grubym przewodem (w środku są chyba 3 kable), który wystaje ze ściany?.

To podobno developer zostawił do przyłączenia płyty indukcyjnej.

 

Interesują mnie płyty w ramce, najbardziej te:

AEG HK 63420 PXB

AEG HK 65425 PFB - bez ramki, ale chyba lepsza.

 

Można je podłączyć na te 2 fazy?.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ad pierwsze pytanie - zajrzeć do instrukcji. Jeśli nie pisze w specyfikacji technicznej, to powinno jasno wynikać z instrukcji podłączenia. Niestety, trzeba to choć odrobinkę "czaić"

 

A co do czajenia właśnie - "+" i "-" to prąd stały, tu masz zmienny. Masa nie ma nic wspólnego z zerem i w domowych instalacjach elektrycznych w zasadzie nie jest wyróżniana. U Ciebie masz przewód fazowy, neutralny i ochronny. Co jest czym - poszukaj góglem. A kuchnię może zleć do podłączenia elektrykowi - i bezpieczniej będzie i kartę gwarancyjną podbije.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok.

Właśnie wróciłem z mieszkania, rzeczywiście jest 5 żył w kablu.

A jak rozpoznać czy płyta może pracować na 1 czy 2 fazach?.

 

Teraz się zastanawiam....co to jest faza

Zawsze wiedziałem że, przewód prądowy składa się z "+"(napięcie) z "-" i tzw "0" czyli masa.

Ja rozpoznaję między innymi po maksymalnej mocy, te co pracują tylko na 1 fazie mają moc do 3600W, oraz oczywiście instrukcja instalacji

Co do prądu, to tak jak pisali poprzednicy "+" i "-" masz w instalacji z prądem stałym, czyli np w aucie, a w prądzie zmiennym masz fazę (lub 2 lub 3 fazy), przewód "0" i uziemienie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ta płyta może być podłączona pod 2 fazy Siemens eh601fb17? bo z instrukcji wydaje się to nie wynikać...przynajmniej dla mnie ;)

 

Tak, ta płyta jest przystosowana do 2 faz, a tu masz instrukcje i ściągnij sobie plik oznaczony II - czyli instrukcja instalacji i tam jest wszystko opisane :)

Edytowane przez 1igor1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...