Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Czy mozecie polecic plyte indukcyjna z jednym albo obiema strefami polaczonymi,ktorej panel sterowania jest bardzo cichy podczas ustawiania mocy grzania?

Obecnie mam whirpoola ktory jest bardzo glosny podczas wlaczania, omylkowego polozenia np. scierki na panelu, sterowania plytą.

Aż dziecko mi sie budzi :)

Poradzcie cos super cichego...

Witam ja trochę z innej beczki ale może komuś się przyda mam płytę indukcyjną samsunga kosztowała ok. 1200 zł a więc tanio jak na indukcję ogólnie jest ok. ale odkryłem jeden poważny mankament minimalna średnica naczynia musi wynosić 12 cm, mniejsze naczynia nie są wykrywane np. kawiarka o średnicy 6 cm. trzeba dokupić adapter

Jeszcze sprawie płyty Samsung, model CTN364N006

Jednak płyta jest skrajnie do dupy. Szukając informacji na jej temat (poza masą negatywnych opinii ze strony użytkowników) natrafiłam na taką oto informację na stronie producenta, w dziale "wsparcie":

"Podczas używania 2 pól z jednej strony (albo prawej albo lewej) może być zauważalny spadek efektywności gotowania (spadek mocy).. Jest to związane z tym, że w danej chwili może być zasilane wyłącznie jedno z pól z danej strony płyty oraz następuje ciągłe przełączanie zasilania między tymi dwoma polami (co objawia się często słyszalnym dźwiękiem przełączania przekaźnika).

Nie jest to usterka, ale prawidłowe działanie płyty indukcyjnej."

PRAWIDŁOWE działanie płyty?! Ja wszystkich przestrzegam, przed zakupem tak "prawidłowo" działającej płyty. Nigdy w życiu nie byłam z czegoś równie mocno niezadowolona, co właśnie z tego.

I teraz pytanie kompletnego laika do Speców (uprzedzam, że dla kogoś, kto się zna, może być głupie ;)):

Czy jeśli okaże się, że płyta dedykowana jest pod jedną fazę (bo z czegoś chyba wynika ten spadek), można ją jakoś "podrasować", żeby nie spadało to napięcie? Czy ona ma już w ustawieniach ograniczanie mocy i nic z tym nie zrobię?

Edytowane przez AniaS79

Jeśli płyta faktycznie jest przystosowana do zasilania tylko z jednej fazy, to i maksymalny pobór mocy z pewnością będzie miała taki, żeby to miało szanse działać.

Ciebie jednak ten temat nie dotyczy o tyle, że instrukcja wyraźnie stwierdza, że płyta może być zasilana z jednej bądź z dwóch faz. Pytanie, czy Ty ją masz zasilaną z jednej fazy, czy z dwóch...

A w przypadku zasilania normalnej płyty z jednej fazy to nie płyta wymagałaby "podrasowania" a instalacja (przewód większej średnicy, większe zabezpieczenia, przyłącze zdolne udźwignąć takie podłączenie).

J.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

witam! liczę ze znajdę pomoc w tym wątku. w naszej planowanej kuchnia będzie płyta indukcyjna. podłączenie będzie na "siłę". zupełnie nie wiem na jaka płytę się zdecydować, które modele są godne polecenia a które nie? przeczytałam 10 ostatnich stron tego wątku i rozumiem tylko że moc powinna być jak największa. rozważam 2 opcje: indukcja na 5 pól grzejnych ( minus tego rozwiązania to cena, najtańsza jaką znalazłam kosztowała ok 2,5 tys. :( ), standardowa 60tka ale koniecznie z jednym polem grzejnym większym np. 26-30cm.

z konkretnych modeli jakie upatrzyłam na 5 pól:

Whirlpool ACM 795 BA

Amica PI8600TF

A czy komuś zepsuła się indukcja po okresie gwarancji ? Czy ktoś naprawiał i ile potem działała ? Nie chce mi się nikt podjąc naprawy :(

Mnie się popsuła ze dwa lata temu Teka IR645. Płyta miała 5-6 lat, tak mniej więcej. Po otwarciu płyty usterka była od razu widoczna - wysadzone elementy. Zrobiłem zdjęcie, wysłałem mailem do serwisu wraz z prośbą o wycenę modułu - wstępnie ok. 1000zł, moduł starego typu, czas na sprowadzenie około miesiąca. Wsiadłem w samochód i pojechałem po nową płytę.

W wolnej chwili podjąłem się remontu tego modułu samodzielnie, bo prąd jest moim przyjacielem od lat. Zamówiłem i wymieniłem co trzeba w sumie za około 70zł. Płyta ruszyła, trafiła do szafy. Po przeprowadzce do nowej chatki trafiła na blat :) bo była funkcjonalnie dużo lepsza niż zakupiony wtedy electrolux. W nowym miejscu popracowała pół roku, po czym odmówiła współpracy w podobnym stylu, choć bez już bez dymu. Tym razem już odpuściłem, bo szkoda mi było czasu.

Podejrzewam, że nikt na kolanie nie chce naprawiać, bo to może być dużo niewdzięcznej pracy. Elementy stosowane mogą być niedostępne, zamienniki drogie i na zamówienie, naprawa ryzykowna ze względu na charakter działania indukcji - tam, gdzie są impulsy i zasilanie sieciowe, są z reguły duże energie. Dokumentacji z reguły nie ma, a elektronika wcale nie taka banalna (w mojej kilka dedykowanych mikrokontrolerów). Bez doświadczenia i specyficznych narzędzi może być trudno, a trudno=drogo.

Zapytaj może serwis producenta o ew. wycenę naprawy. A nuż się będzie opłacało. A jeśli nie, to za ok. 1000 zł myślę można kupić jakąś niedrogą płytę. Na kolejne 5-6 lat może wystarczy... :)

Jeszcze sprawie płyty Samsung, model CTN364N006

Jednak płyta jest skrajnie do dupy. Szukając informacji na jej temat (poza masą negatywnych opinii ze strony użytkowników) natrafiłam na taką oto informację na stronie producenta, w dziale "wsparcie":

"Podczas używania 2 pól z jednej strony (albo prawej albo lewej) może być zauważalny spadek efektywności gotowania (spadek mocy).. Jest to związane z tym, że w danej chwili może być zasilane wyłącznie jedno z pól z danej strony płyty oraz następuje ciągłe przełączanie zasilania między tymi dwoma polami (co objawia się często słyszalnym dźwiękiem przełączania przekaźnika).

Nie jest to usterka, ale prawidłowe działanie płyty indukcyjnej."

PRAWIDŁOWE działanie płyty?! Ja wszystkich przestrzegam, przed zakupem tak "prawidłowo" działającej płyty. Nigdy w życiu nie byłam z czegoś równie mocno niezadowolona, co właśnie z tego.

I teraz pytanie kompletnego laika do Speców (uprzedzam, że dla kogoś, kto się zna, może być głupie ;)):

Czy jeśli okaże się, że płyta dedykowana jest pod jedną fazę (bo z czegoś chyba wynika ten spadek), można ją jakoś "podrasować", żeby nie spadało to napięcie? Czy ona ma już w ustawieniach ograniczanie mocy i nic z tym nie zrobię?

Piszę jako mądry polak po szkodzie - właśnie odsyłam tą płytę do sklepu.

Po pierwsze - informacja z serwisu Samsunga - płyta posiada tylko 2 cewki ( na całą płytę!) - stąd takie działanie płyty i spadek mocy.

Absolutnie nie można jej podłączać pod 400v, bo grozi to spaleniem płyty.

Pod płytą są naklejki pokazujące schemat przyłączenia na 1 i 2 fazy, więc można się trochę ratować przyłączając na 2 fazy.

Płyta faktycznie nie wyrabia tak jak pisze Pani wcześniej, bo te 2 cewki w jakiś cudowny sposób dzielą się mocą na 4 pola.

Mój znajomy elektryk osłupiał.

Całe szczęście kupowałam przez internet i mogę oddać.

Kupiłam Whirlpoola z łączonym polem i tego można podłączyć pod 400v (nawet na 2 sposoby) i ma 4 cewki, nie dołączony jest tylko kabel o czym nikt nie informuje.

Pozdrawiam,