Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanawiam się nad modelami:

elektrolux EHH6540FOK

whirpool ACM 816/BA

Doradźcie, proszę biorąc pod uwagę hałas pracującej indukcji, ,głośność dźwięków przy ustawieniach, równe rozłożenie mocy przy pracujących czterech polach

i może banalne pytanie, czy większe garnki, np. z bigosem....jestem w stanie na tej indukcji postawić, celem ugotowania. Może to smieszne ale to pierwsza indukcja.... w moim życiu

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla mnie płyta indukcyjna to rozwiązanie dla osób, które nie za bardzo mają co robić z pieniędzmi. Po za tym trzeba zwracać uwagę na to jakie garnki/patelnie się kupuje, a te na płyty indukcyjne są najczęściej droższe.

Płyta indukcyjna jest dla osób które nie mają gazu a nie chcą mieć bomby w postaci butli która zajmuje miejsce w szafce, po drugie 90% obecnie produkowanych garnków, nawet tych najtańszych nadaje się na indukcję wiec temat garnków jest wyłącznie wymysłem ludzi którzy nasłuchali się o indukcji od osób które jej nie mają. Jedynie problem może być z patenami te najtańsze są aluminiowe i trzeba na to zwracać uwagę. indukcja ma jedną wadę jaką zauważyłem trzeba się na niej nauczyć smażyć i zakupić do niej dobrą patelnię.

Tak, Rafstraz, możesz stawiać większe garnki i patelnie :) Ciepło rozejdzie się po całym dnie. Ograniczenie może natomiast dotyczyć tego, jak małe naczynie zadziała. U mnie 12 cm i ani milimetra mniej - mam garnek 16 cm, gdzie dno ma średnicę 11.5 cm i mogę sobie pomarzyć o użyciu go na indukcji :)

Dla mnie przestawienie się z gazu na indukcję było niezauważalne, także podczas smażenia.

Jak mam elektroluxa.

Nie działa na kuchence właśnie tania patelnia - kupiłam a źle rozszyfrowałam ideogramy :)

A także stary garnek, bo od gazu mu się dno wybrzuszyło i nie przylega odpowiednio duża powierzchnią do indukcji.

Najtańsze garnki z IKEA działają.

Edytowane przez Elfir

A może mi ktoś przedstawić koszta utrzymania takiej płyty ? Nie korzystam z kuchni jakoś zbyt wiele[ w tygodniu aby coś odgrzać 15min gotowania, a w weekend trochę dłużej 2-3h] Obecnie korzystam z gazowej kuchni ale niedługo będę zmuszony przejść na elektrykę. Wiadomo prąd trochę drożej wyjdzie od gotowania na gazie tylko jak dużo?

A może mi ktoś przedstawić koszta utrzymania takiej płyty ? Nie korzystam z kuchni jakoś zbyt wiele[ w tygodniu aby coś odgrzać 15min gotowania, a w weekend trochę dłużej 2-3h] Obecnie korzystam z gazowej kuchni ale niedługo będę zmuszony przejść na elektrykę. Wiadomo prąd trochę drożej wyjdzie od gotowania na gazie tylko jak dużo?

aż przejrzałam swoje rachunki za prąd.

kuchnię indukcyjną uruchomiłam w lutym 2013 roku. wcześniej gotowałam na gazie.

gotuję mało, ale więcej niż przed remontem.. w nowej kuchni, aż chce się gotować :D

poniżej zestawienie rachunków za prąd

02/14 416

12/13 395

10/13 390

07/13 300

06/13 511

03/13 415

02/13 291 remont

12/12 360

10/12 306

08/12 278

06/12 363

04/12 384

biorąc pod uwagę podwyżki prądu.. jakoś znacząco nie zauważyłam różnicy w rachunkach.

Edytowane przez wierka

aż przejrzałam swoje rachunki za prąd.

kuchnię indukcyjną uruchomiłam w lutym 2013 roku. wcześniej gotowałam na gazie.

gotuję mało, ale więcej niż przed remontem.. w nowej kuchni, aż chce się gotować :D

poniżej zestawienie rachunków za prąd

02/14 416

12/13 395

10/13 390

07/13 300

06/13 511

03/13 415

02/13 291 remont

12/12 360

10/12 306

08/12 278

06/12 363

04/12 384

biorąc pod uwagę podwyżki prądu.. jakoś znacząco nie zauważyłam różnicy w rachunkach.

A jak się prezentowały mniej więcej rachunki za gaz ?

• 2 months później...
Czy ktoś z Was używa płyty indukcyjnej o szerokości 80cm? W sklepie Pan mi taką zaprezentował przedstawiając ją w samych superlatywach. Teraz używam gazowej 60 - czasem przy większym gotowaniu trochę ciasnawo się robi na płycie Proszę o opinię osoby które użytkują 80 cm Cena oczywiście również proporcjonalnie wyższa - zastanawiam się czy warto

Witam Forumowiczów :)

Czytałam kilkanaście stron wstecz aby dowiedzieć się jakie płyty są sprawdzone i polecane. Nie udało mi się znaleźć żadnego modelu ,który by odpowiadał moim kryteriom :( może moglibyście mi coś doradzić.

Szukam płyty indukcyjnej 60cm z funkcjami:

1) rozszerzone pole

2) proste boki/brzegi/kanty aby móc ją "wtopić" w blat

3) przyspieszone grzanie (booster czy jakoś tak)

4) najlepiej aby miała blokadę przed dziećmi

5) szybko stygła

6) z prostą intuicyjną obsługą /wyświetlaczem

7) dodatkowym atutem będzie funkcja ,że gdzie nie postawie garbek tam płyta ją wykryje i zacznie grzać

będę wdzięczna za pomoc :)

chyba źle opisałam pkt 7 , chodzi mi o funkcje wykrywania naczynia bez opcji ,że zacznie grzać bo tak jak piszesz byłoby to dość dziwne.

Znalazłam coś co by mi odpowiadało Bosch PIN 651F27E,ale ma niestety szlifowane krawędzie więc nie bardzo będę ją mogła wpuścić w blat :/ więc muszę szukać dalej.