Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak zacząłem czytać forum to mam coraz więcej wątpliwości, byłem już dość mocno zdecydowany na Whirlpool ACM 816 BA, głównie ze względu na opinie w necie i łączone pole, a Wy tu polecacie Electrolux EHH46540FK, ten nie ma łączonego pola, ale powiedzcie, Ci co macie je, czy jest aż tak bardzo przydatne??

Na początku przepraszam za post za postem, ale inna kwestia teraz mnie "męczy"

Aktualnie używam patelni ok. 25 cm średnicy i jak żonie zachcę się jajek sadzonych oraz zrobię dla siebie, to średnio mi się to mieści, a w tym elektroluxie największe pole grzewcze to 21 cm, czy na to nie będę mógł postawić patelni 25 cm?

Może głupie pytanie, ale nigdy nie miałem styczności z indukcją, po za wzrokową :p

Jak zacząłem czytać forum to mam coraz więcej wątpliwości, byłem już dość mocno zdecydowany na Whirlpool ACM 816 BA, głównie ze względu na opinie w necie i łączone pole, a Wy tu polecacie Electrolux EHH46540FK, ten nie ma łączonego pola, ale powiedzcie, Ci co macie je, czy jest aż tak bardzo przydatne??

ale to ty musisz określic czy tobie jest to potrzebne. Czy masz taką brytfankę na dwa pola i z niej korzystasz.

W budżetowych płytach chyba nie ma sensu na funkcja łączenia pół, bo i tak trzeba przykryć środki tych dwóch pól, wiec tylko brytfanki i to o odpowiedniej wielkości wchodzą w grę... wiec sobie daruję.

Po za tym Electrolux ma mocniejsze pola grzewcze, szczególnie w "power".

smaże na patelni o średnicy 30 cm

oooo to fajnie, pewnie po prostu dłużej się smaży??

nie wiem czy dłużej. Jak ma grube dno to się rownomiernie ciepło rozkłada.

i tu dochodzimy do clou tematu - żeby gotowanie na indukcji miało sens - warto pomyśleć nad odpowiednimi garnkami i patelniami - w zależności od tego kto jaką kuchnię preferuje. Ja najczęściej polecam klientom normalny (rzekłbym przeciętny) komplet garnków i do tego porządną i konkretną patelnię (nierzadko prawie w tej samej cenie co komplet garnków lub nie wiele tańszą)

Elfir a jak się ma sprawa ze zmywaniem, ogólnie dbaniem o czystość tego Eletroluxa oraz jak tam z samym szkłem,... bo byłem w sklepie i zauważyłem, że płyta nie jest z Schott Ceran a przynajmniej nie ma tego nadruku, trochę mnie to zdziwiło..... Edytowane przez Barsa

szkło - czyści się jak szkło :D Gąbka, płyn i wytarcie ręcznikiem papierowym.

Oczywiście, jak na szkle - paluchy widać. Wolałabym białą płytę, ale nie ma w ofercie.

Nie wiem co to Schott Ceran, ale jesli to ceramika to indukcje nie sa ceramiczne.

tak czystej kuchenki wczesniej nie miałam. Przypalonego brudu na gazowej nigdy mi się nie chcialo szorować (a ruszt to już wogole!)

Edytowane przez Elfir

wiesz... huta szkła to nie pikuś, żeby tak mieć swoją :)

Kiedyś brali z francuskiego Euro Kera, teraz nie wiem... ale chyba jednak to mało ważne, raczej z Chin to nie idzie, choć Euro Kera ma tam chyba fabrykę.

Samsung ma jeszcze Kera ;) to tak na marginesie.

Wszystkie indukcje Eluxa są z niemieckiej montowni więc "czajna" odpada ;)

Indukcja oczywiście będzie o niebo łatwiejsza do utrzymania niż gaz a tym bardziej ceramika - płyta się sama z siebie nie grzeje więc nawet jak coś wykipi - zwłaszcza na początku gotowania - to nie przywiera - płyta może się nagrzać dopiero od garnka - ale nadal są to temperatury <100stC (przy smażeniu niewiele ponad 200stC - ale wtedy mamy do czynienia z tłuszczem który się łatwo zmywa.)