Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

płyta FOLKLIG z Ikei w instrukcji ma podane ze na 400V ( i faktycznie sa 4 kable), na opakowaniu zas ze 230-400

Czy plyty zasilane 230v sa już z wtyczką?

Tak, płyty dedykowane wyłącznie pod 230V najcześciej mają wtyczkę.

Na opakowaniu jest 230-4000 bo można ją zapiąć i tak i tak - jak większość.

Witam,

Półprawda. A czemu nie powiesz Pani o ciemnej stronie mocy, czyli o tym iż płyta moc znamionową ma na poziomie 7,5kW (pod "siłą") a tutaj tylko 3,7kW? Coś za coś, pójdzie na 230V ale nie z pełną mocą jaką by miała pod "siłą" czyli tak naprawdę jeżeli będzie się gotować na wszystkich polach na raz to osiągnie "sprawność" mniej więcej 50% wyjściowej. Dodatkowo ta płyta ma 4xBooster w tym jeden 3,0kW a to oznacza, teoretycznie rzecz jasna, że jak się go włączy to płyta "siada", ale oczywiście tak zapewne nie jest bo i ten Booster tez ma obniżoną moc max. dostosowaną do możliwości podpięcia pod 230V. Poza tym Booster przy takim podpięciu jest trochę bez sensu, bo z natury ma służyć do szybkiego zagotowania/podgrzania z dużą mocą, a gdzie tutaj duża moc? A-ha, i ma jeszcze funkcję automatycznego zagotowania gdzie podejrzewam na początku też włącza się Booster. Reasumując, będzie działała ale trzeba się nauczyć wykorzystywać jej ograniczoną moc a na pewno nie gotować wszystkiego na raz. I tego Pani nie przeskoczy, bo to nie wina płyty tylko sposobu podłączenia i to nie zależnie od producenta. Tak więc, skoro się Pani uparła na indukcję to niech Pani poszuka przynajmniej jeszcze niższego modelu, bez Boostera albo z jednym i bez dodatkowych funkcji za które trzeba zapłacić ale nie wykorzysta się w pełni. Albo płyta typu Mix, gazowo-elektryczna tylko tutaj jest ceramika ale przynajmniej podłącza się ją do 230V i ma pełna moc http://novaquchnia.pl/index.php?id_product=285&controller=product

A tutaj zestawienia mocy pól dla Amiki podpiętej pod siłę:

18,0 cm pole indukcyjne Booster (1,085/1,4 kW)

18,0 cm pole indukcyjne Booster (1,085/1,4 kW)

22,0 cm pole indukcyjne Booster (1,5/2,3 kW)

22,0 cm pole indukcyjne Booster (2,3/3,0 kW)

Pozdrawiam

Duńczyk z Polski

Duńczyk - czytałeś wcześniejsze wypowiedzi, czy po prostu skrytykowałeś pierwsza lepszą?

"Zdaje się, że większość płyt można podpiąć pod 230V. Działają wtedy ze zmniejszoną mocą. "

Miałam przez jakiś czas podpiętą płytę Elextroluxa pod 230V i dawałam radę bez większego poświęcania się. Płyta automatycznie się wyłączała, gdy była przeciążona.

Duńczyk - czytałeś wcześniejsze wypowiedzi, czy po prostu skrytykowałeś pierwsza lepszą?

"Zdaje się, że większość płyt można podpiąć pod 230V. Działają wtedy ze zmniejszoną mocą. "

Miałam przez jakiś czas podpiętą płytę Elextroluxa pod 230V i dawałam radę bez większego poświęcania się. Płyta automatycznie się wyłączała, gdy była przeciążona.

Witam,

Przejrzałem, wszystkich się nie da, za dużo. Poza tym nie krytykuję tylko zwracam uwagę, a to różnica. Ale zostawmy tą semantykę. Wszędzie się o tym pisze tylko nie do wszystkich takie ogólne stwierdzenia dochodzą, tak więc postanowiłem napisać dosadnie jakie są konsekwencje, poparte danymi sprzętu, żeby potem nie było że ktoś nie doczytał albo nie zrozumiał, a poza tym grzecznie też napisałem że da się żyć z taką płytą aczkolwiek jest to upierdliwe, czyż nie? Czyż nie napisałem i czyż nie jest upierdliwe :-)? W każdym razie moja próżność została mile połechtana iż nad takim marnym puchem jak jak z dwoma postami, pochyliło się ponad 10 tysia postów. Szacun.

Pozdrawiam

Duńczyk z Polski

PS.

Ma pecha, akurat był na końcu i nawinął się "pod klawiaturę" :-)

ale ja zdaje sobie sprawe z tego ze ona nie dziala z pełną mocą, ale skoro nie mam "sily" w bloku to nic z tym nie zrobię... a plyta o mocy 3,7k jest drozsza niz kupiony juz przezemnie electrolux. Chce indukcje bo na poprzednim mieszkaniu sprawowała sie rewelacyjnie, tutaj mam gaz do którego mam awersje

Paradoksalnie kol. Duńczyk - łatwiej znaleźć płytę mieszaną gaz-indukcja - to po pierwsze - zwłaszcza że nie każdy może lub chce sobie pozwolić na płytę szerszą niż 60 cm. więc jak już coś chcesz zaproponować i pouczać to z głową ;)

Po drugie, większość osób tutaj szukając informacji, stara się zajrzeć choć kilka postów a nawet stron wstecz a tym bardziej to nie była półprawda, bo jak dobrze zauważono ( kol. Elfir ) sama zainteresowana już uzyskała tą informację (choć faktycznie nie aż z takim rozmachem)

Finalnie - płyta jak widzę już kupiona - więc niech służy i cieszy - a może w bloku będzie jakiś remont i pozwolą na puszczenie osobnej instalacji albo - o matko - 400V :)

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...