Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a czy moi szanowni forumowicze mogliby podpowiedzieć czym się różnią płyty od tych za ok. 1000 zł od tych za 2000-3000 tys? czy tylko bajerami czy może jakimiś szczegółami w pracy urządzenia lub uciążliwościami w urządzeniu?

 

Tańsze mogą być nieco głośniejsze. (wentylator, "tykanie" pól).

mam z tych tańszych, więc zgaduję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja tez jestem obecnie na etapie poszukiwań całego AGD do zabudowy do kuchni, w tym płyty indukcyjnej. Przestawiam się z gazu na indukcję. I z wyborem również mam kłopot. Natomiast mam koleżankę która też jest świeżo po zakupach AGD do kuchni i ona ma np. płytę Whirpool ACM 848 BA - 6 zmysł. Ona chwali sobie szalenie, a na forach i w opiniach sklepów internetowych większość przeklina tę wspaniałą dodatkową funkcję z gotowaniem. Ona twierdzi że na polu FlexiCook stawia obok siebie 3 garnki i jest ok, a inni że trzeba postawić garnek tam gdzie jest napis bo inaczej nie wykryje go. I bądź tu mądry w wyborze....

Biorę też pod uwagę Electrolux EHH16340FK - chyba tutaj wskazywaną w niektórych postach ze względu na funkcję Stop/Go i Bosch PIT611F17E.

 

A co do garnków do indukcji - króluje chyba IKEA.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Garnki do indukcji mam z Tesco, w promocji były, komplet za 200zł - działają ;-)

 

A ja mam inne pytanie, z serii głupich i pewnie zadawanych niezwykle często. Gotuję sobie i gotuję, fajnie mi się gotuje, a nasłuchałam się, że całkiem inaczej niż na gazie, i że wszystko przypalę ;-) No i oczywiście nasłuchałam się, że będzie drogo. Niestety rachunek za prąd mi jeszcze nie przyszedł, więc nie wiem - będzie drogo, czy nie będzie? ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak- przeczytałem 10 ostatnich stron i dalej nic nie wiem...

Jestem na takim etapie że zaczynam szukać wyposażenia kuchni i nie mam zielonego pojęcia za jakimi firmami czy modelami patrzeć, choćby w przypadku przedmiotowej indukcji a powyższe posty mi nie pomogły...

Powiedzcie prosze czego szukać o co pytać, co jest ważne a co jest dodatkowym bajerem...

wielkie dzięki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Każda wersja podstawowa wystarcza na normalne gotowanie. Wszystko inne to bajery - albo cie stać i sobie fundujesz, albo nie i rezygnujesz.

 

Ja z Booster/Power prawie wcale nie korzystam (chociaż mam, bo chyba tę opcję mają już wszystkie płyty?). Nie mam wielkiej brytfanny, by musieć mieć połączone pola. Większe rzeczy piekę w piekarniku.

 

Dla mnie najważniejszym elementem było, by każde pole miało osobne sterowanie + niewysoka cena.

 

Polecam sklep ole!ole! - mają bardzo dobrze rozpisane funkcje sprzętów i można wybrać te, na których zależy ci najbardziej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie ja też boostera do tej pory użyłam raz - żeby zobaczyć jak działa ;-) Ogólnie na indukcji wszystko dużo szybciej się podgrzewa, więc zwykłe pola mi jak najbardziej wystarczają. Prawie na wszystkich internetowych sklepach są porównywarki funkcji, więc można sobie porównać kilka modeli. Ja akurat na RtvEuroAgd kupowałam (to nie reklama, tylko stwierdzenie faktu), można sobie było bez problemu porównać płyty.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam płytę whirpoola - jedną z tańszych, ale działa poprawnie. Często korzystam z połączonych pól jak też z boostera (zawsze mi się spieszy :rolleyes:).

Przy zakupie płyty zwracałam uwagę na jej moc. Im wyższa tym większa gwarancja że w sytuacjach max obciążenia wszystkie pola będą odpowiednio działały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Biorę też pod uwagę Electrolux EHH16340FK - chyba tutaj wskazywaną w niektórych postach ze względu na funkcję Stop/Go i Bosch PIT611F17E.

 

A co do garnków do indukcji - króluje chyba IKEA.

 

zobacz sobie też model Electroluxa EHH 3634 F9K.

 

Co do Indukcji to włąsciwie wszystkie garnki są robione w tym standardzie, no chyba że są żeliwne. Co do Ikea, moim zdaniem to badziewie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

 

Co do Indukcji to włąsciwie wszystkie garnki są robione w tym standardzie, no chyba że są żeliwne. Co do Ikea, moim zdaniem to badziewie.

 

To "badziewie" uzywam od prawie 5 lat i nie mam problemow.. ba! dokupilam sobie drugi komplet i kupie jeszcze jeden :D

nawet jak zupe przypalilam (zapomnialo mi sie, ze ja podgrzewam) to bez problemu garnek doczyscilam,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

ok mam odpowiedź oficjalną jeśli komuś się przyda :)

Witam,

Płyta o modelu EHH46540FK, ma całkowity pobór mocy 7400W i podłączamy ją

do zasilania trój fazowego 380-400V,czyli „siły”, z przyłączeniem płyty do

dwóch faz (jedna faza 230V - strona prawa góra i dół, druga faza 230V -

strona lewa góra i dół), zasilanie i uziemienie, schemat podłączenia płyty

znajduje się na spodzie płyty.

Podłączenie płyty powinno być zrobione przez osobę z uprawnieniami.

 

Electrolux Infolinia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...

Witam, własnie szukamy sprzęt AGD do domu i zatrzymaliśmy się na kuchni indukcyjnej(100% taką chcemy kupić a nie inną) Tylko zastanawiamy się jaki model wybrać i liczę na pomóc forumowiczów. Interesuje nas czy lepiej kupić coś z boosterem czy bez niego to też będzie w porządku. Drugą kwestią jest przedział cenowy kuchni (1500-2100 pln ) Oczywiście te bez funkcji booster są tańsze.

 

Rozmyślamy dość poważnie nad Amicą model http://www.neo24.pl/?p=amica_58ie3_318htadqxv dostępną prawie w każdym sklepie. Jedynym problemem jest brak boostera w niej. Gdyby nie to, to chyba już dawno dokonalibyśmy zakupu.

Jeżeli ktoś może pomóc i coś doradzić to góry dzięki za wszelkie rzetelne opinie. Chętnie poznam też jakiś inny model kuchni w przedziale cenowym, który nas interesuję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie ja też sie zastanawiam nad płytą indukcyjną do kuchni, ale mam taki problem, że coś nie bardzo rozumiem opisy tych płyt...

Mianowicie: w RTV Euro AGD wypatrzyłam płyte whirlpoola za 1599 złotych (na tyle mnie w tych ratach 30 zero procent stać), sęk w tym, że w opisie jest wzmianka "Pola grzewcze: 2 wolne strefy indukcyjne " - ktoś z was może mi wyjaśnić co to znaczy?

Pierwszy raz rozglądam się za indukcją i zwyczajnie nie wiem czy to ma jakieś większe znaczenie, czy jest ok?

Model: Whirlpool ACM 828 BA

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a czy moi szanowni forumowicze mogliby podpowiedzieć czym się różnią płyty od tych za ok. 1000 zł od tych za 2000-3000 tys? czy tylko bajerami czy może jakimiś szczegółami w pracy urządzenia lub uciążliwościami w urządzeniu?

 

 

Czy udało się czegoś dowiedzieć w tej sprawie ? Od dłuższego czasu szukam infomacji, ale bezskutecznie..

Stoję przed podobnym dylematem i jestem ciekawy na jaką płytę się zdecydowałe(a)ś ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...