Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kuchenka ma wbudowany licznik - po zakończeniu grzania wyswietla zużycie. Na zagotowanie 5 l wody zużyła 0,56kwh

Od jakiej temp grzejesz wodę?

Na podgrzanie 1 l wody o 1stopień potrzeba 1,16Wh resztę sobie policz

Mnie wychodzi że woda na początku miała około 5 stopni a biorąc pod uwagę jakieś straty po drodze bo sprawność kuchenki nie jest 100% to woda mogła mieć około 8 - 10 stopni

Edytowane przez plusfoto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cytuje artykuł jaki znalazłem

"Do przyrządzenia prostego kosztorysu posłużyła mi woda, a raczej jej przyrządzenie. Z danych przedstawionych przez producenta płyty indukcyjnej wynika, że zagotowanie 5 litrów wody powinno zająć mi około 2 minut. Tak też się stało. Woda zaczęła się gotować. Sprawdziłem też, jak w tym przypadku radzi sobie płyta gazowa. Z zegarkiem w ręku odmierzałem, kiedy woda zacznie się gotowa – taka sama jej ilość. Ku mojemu zdziwieniu woda zaczęła gotować się dopiero po 7 minutach. Ciężko uznać to za dobry wynik. Muszę więc przyznać, że z pomocą płyty indukcyjnej przyjdzie nam przyrządzić szybciej obiad, bo i potrawa szybciej się ugotuje/przyrządzi. W tym przypadku wskazanie zwycięzcy też nie należy do trudnych zadań – wygrywa płyta indukcyjna.

 

Co jednak z kosztami? Z moich obserwacji wynika – a raczej z przyrządów pomiarowych – że płyta indukcyjna w czasie swojej pracy zużyła 0,050 kWh prądu. Realny koszt podgrzania wody wyniósł mnie więc jakieś 2 grosze.W przypadku płyty gazowej ogrzanie wody wymagało zużycia 0,015 m3 gazu. "

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cytuje artykuł jaki znalazłem

"Do przyrządzenia prostego kosztorysu posłużyła mi woda, a raczej jej przyrządzenie. Z danych przedstawionych przez producenta płyty indukcyjnej wynika, że zagotowanie 5 litrów wody powinno zająć mi około 2 minut. Tak też się stało. Woda zaczęła się gotować. Sprawdziłem też, jak w tym przypadku radzi sobie płyta gazowa. Z zegarkiem w ręku odmierzałem, kiedy woda zacznie się gotowa – taka sama jej ilość. Ku mojemu zdziwieniu woda zaczęła gotować się dopiero po 7 minutach. Ciężko uznać to za dobry wynik. Muszę więc przyznać, że z pomocą płyty indukcyjnej przyjdzie nam przyrządzić szybciej obiad, bo i potrawa szybciej się ugotuje/przyrządzi. W tym przypadku wskazanie zwycięzcy też nie należy do trudnych zadań – wygrywa płyta indukcyjna.

 

Co jednak z kosztami? Z moich obserwacji wynika – a raczej z przyrządów pomiarowych – że płyta indukcyjna w czasie swojej pracy zużyła 0,050 kWh prądu. Realny koszt podgrzania wody wyniósł mnie więc jakieś 2 grosze.W przypadku płyty gazowej ogrzanie wody wymagało zużycia 0,015 m3 gazu. "

Chyba facet jakieś perpetum mobile wymyślił że 50Wh podgrzał 5 l wody do temp wrzenia.

Z gazem też poszedł po całości. Biorąc pod uwagę sprawność grzania na gazie gdzieś w okolicy 60% to powinien zużyć około 0,07 m3

Edytowane przez plusfoto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy możesz podać model o który chodzi,bo raczej opinie o elextroluzie były negatywne.

 

Ta była wielokrotnie polecana:

http://www.oleole.pl/plyty-do-zabudowy/electrolux-ehh16340fk.bhtml

 

Mam ją dwa lata i żadnych problemów.

Ale ja nie gotuje zapraw w słoikach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

My jak kupowaliśmy płytę indukcyjną trochę obawialiśmy się,że bedzie to urządzenie bardzo prądożerne ale w rzeczywistości okazało sie,że nie jest z tym tak źle. Wprawdzie urządzenie zużywa trochę więcej prądu niż gazu ale rachunki wzrosły nieznacznie pomimo codziennego gotowania. Płyta jest wygodniejsza w czyszczeniu. Zdecydowaliśmy się na model Candy CFID 36 WIFI . Wcześniej juz mieliśmy kilka sprzętów tej marki oraz byliśmy zadowoleni. Płyta dobrze wykonana, można na niej postawić nie tylko garnki ale również naczynia o większej podstawie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ktos ma płytę z wykończeniem prostym krawędzi bocznych, osadzoną*w blacie drewnianym? Czy tak w ogóle można? (chodzi mi o efekt zlicowania powierzchni płyty z blatem). Rozważam zakup modelu SIEMENS EH801SP17E (jedyny, jaki znalazłam w rozmiarze 80 cm z prostymi krawędziami) i producent w inf. technicznych podaje, że jest do zabudowy jedynie w blacie z kamienia. Jakie byłoby ryzyko dla drewna? Czy też blat drewniany skazuje mnie na płytę z wykończeniami szlifem? Bo ramka ze względów estetycznych u mnie odpada...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...