Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy dobrze rozumiem ??? Nie moge gotowac na pełnej mocy na wszystkich palnikach?? To dlaczego wszyscy tak chwala te indukcyjne ???? :roll: Nigdzie w opisach tdego nie umieszczają, więc jak to w końcu jest , gdzie można dowiedzec się całej prawdy o nich ? Już zdecydowałam się na indukcję bo wszysczy chwalą a tu okazuje się że właściwie można gotowac wg zyczenia tylko na 1 polu. Więc zznowu zmiana planu i chyba jednak zwykła elekryczna.

Dołączam się do pytania

ja tez ponawiam prośbę aby użytkownicy kuchenek indukcyjnych napisali kilka słów, czy można gotowac jednoczesnie z pełną mocą na wszystkich polach grzejnych. Nikt z moich znajomych nie ma takich kuchenek a w inerncie znajduję tylko ogólne zachwyty. ktoś napisał, że gdy w czasie gotowania chce się zmniejszyc temperaturę kuchenka przerywa podgrzewanie na 2 sek. , że reguluje się czas podgrzewania a nie moc.

Może gdzies można przeczytac na czym tak naprawde polega gotowanie

( nie chodzi mi o wyjaśnienia zjawisk fizycznzych ale praktyczne, czy mogę najpierw dac na pełne grzanie aby potrawe zagotowac a potem zmniejszyc ( moc czy czas, nie wiem) aby np. ziemniaki gotowały się na tzw. małym ogniu ( przestarzałe pojęcie ) przez 20 min. Albo dusic bitki wołowe przez 2 godz, na małym ogniu.

a ja proszę napiszcie gdzie mam kupić płytę indukcyjną, czy mogę przez internet

Ja m.inn. zwróciłam uwagę na jn

TEKA GKST 60 I 4 B

wejdź na ceneo, wpisz parametry sprzętu i potem wrzucaj to co ci wpadło w oko do notesu. ja tak robie od kilku dni.Zamierzam cały sprzet kupic w internecie po zrobionym na tym forum rozeznaniu co do zakupów internetowych.Już kupiłam ze sklepu internetowego kabinę pryzncowa i poszło bezbolesnie. Sprzęt który zamierzam kupic nie jest jakos specjalnie tańszy niz w tradycyjnym sklepie euro agd ale nie każdą pozycje którą chce kupic znalazłam w skepie tradycyjnym ( chodzi mi głównie o lodówke z funkcja stay fresh, najtańszą, co prawda niską ,znalazłam tylko w sklepach internetowych)

Czyli nie masz obiekcji co do indukcji ? ja pozbyłam się oporów ale znowu czytam jakies komentarze i powstają wątpliowści, a to komuś pika co 2 sek przez 2 godz gotowania, a to nie może ustawic i albo się gotujei kipi albo nie gotuje, po zwiększeniu mocy znowu gotuje się i kipi itd. a to jw że nie można ustawic na całą moc kilku palników jednocześnie więc czekam na dopływ nowych informacji aby ostatecznie zdecydowac. :lol:

aha, był wątek o sklepach internetowych

http://forum.muratordom.pl/najlepsze-i-bezpieczne-sklepy-internetowe,t118701.htm?highlight=sklepy internetowe

wiele sklepów ma dobra opinię ale zawsze znajdzie się jakiś źle obsłużony klient, który dostał np. niekompletny sprzęt lub miał inne kłopoty ale tam też pracują ludzie i mogą zdarzyc się błędy.

Jeśli płyta indukcyjna to Teka-myśle że jest to jedna z lepszych.

I wcale niejest prawda że na płycie jak sie gotuje to cały czas kipi a po zmniejszeniu poziomu grzania nie-gotuje sie.Parametry płyty indukcyjnej pozwalają na błyskawiczne zagotowanie sie np.zupy a potem automatycznie sie zmniejsza poziom grzania tak aby podtrzymywać wrzątek ale bez kipienia.

Dziękuję za te kilka słów, christof 333. Czy kuchenka sama automatycznie zmniejsza moc grzania czy trzeba to zaprogramowac? A co z gotowaniem jednocześnie na pełnej mocy na wszystkich polach?

A może jest tak że im lepsza ( czyli pewnie i droższa) kuchenka to lepsze gotowanie,łatwiejsze ustawienie mocy itd

POzdrawiam

W nowoczesnych płytach indukcyjnych są programy które po ustawieniu pozwalają na szybkie!!! zagotowanie płynu a potem automatycznie zmniejsza sie poziom grzania.Z tego co wiem podczas grzania płyt nie możemy wykorzystać każdego pola w 100%- zresztą niepotrzeba Tobie aż 100% do gotowania lub smażenia bo cały czas by niesamowicie kipiała "zupa" a smażone mięso by sie spaliło :oops:

Podaje bardzo ciekawy link -prosze szczegulnie zwrócić uwage na posty JAŚa są konkretne i można sie naprawde wiele NAUCZYĆ http://forum.kuchnie.pl/viewtopic.php?t=40

jest teka GST 60 14 B o mocy 7,4 oraz GST 60 14 o mocy 5,9.

Oczywiście nieczęsto zdarza się aby gotowac na pełnej mocy na 4 polach ale nie wiem na ile jest ograniczenie innych pól gdy na jednm gotuje na 100 %

( czy pozostałe grzeją na 20 czy 60 % i jak to ma się do efektu bo nie wiem czy gotowanie wystepuje przy 100 czy tylko przy 80 % wykorzystania mocy.

Lub inaczej , chce na 3 polach gotowc na średnim "ogniu"

tak aby tylko gotowało się, czy są tu jakies ograniczenia? Może wiec kupic tę o większej mocy tak na wszelki wypadek? Czy ta moc podawana nie ma tu nic do rzeczy. Może to głupie pytania ale nie każdy jest obeznany ze współczesną techniką. Temat drążę bo dla mnie zupełnie obcy do tej pory był.

Dziękuje wszystkim za wymiane informacji. :lol:

Jeśli będziemy chcieli jednocześnie gotować/smażyć jednocześnie na czterech polach jest to możliwe! większość płyt jest podzielona na pola-lewa i prawa to znaczy jeśli lewa to dwa pola z lewej.I jeśli włączy sie pole LEWE na 100% to automatycznie drugie lewe pole będzie miało wydajność mniejszą-ale itak możesz używać to drugie pole bez pogorszenia wydajności.W tym samym czasie można włączyć pole po PRAWEJ na 100% i tak jak w pierwszym przypadku drugie prawe pole będzie miało mniejszą wydajność.

Płyty nie-wydają jakichś dziwnych dżwięków