Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A jesli chodzi o szczegóły gotowania to raczej moja żona jest lepszym adresatem;) Ale może pomogę. Nie wiem jak reakcja na gazie ale na tych płytach tez bardzo szybko można zmniejszyć grzanie. Najwyraźniej nie jest to problem skoro nie mieliśmy nigdy do tego obiekcji.

Miłego użytkowania.

Dzięki za odpowiedź:-) Skoro z gotowaniem na płycie electroluxa nie wspominasz rzucania garnkami przez żonę i pomstowania na ustrojstwo to znaczy nie może byc źle :)

pozdrawiam

Basia

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja mam pytanie do użytkowników płyty indukcyjnej czy warto inwestować w płytę z rozszerzonym polem ( np.typu rynienka), czy jest to zbędny wydatek, bo dno garnka rozgrzewa się równomiernia jak się takowy postwi na środku pola?. Pomóżcie, bo sa takie płyty w ofercie m.in Boscha, Simensa a nie wiem czy warto wydawać pieniądze, czy typowy model: cztery okrągłe pola jest może wystarczającym?. Pozdrawiam Agnieszka

Jestem uzytkowniczka płyty idukcyjnej SIEMENS z funkcja powerbost na wszystkie 4 pola grzejne. Funkcja ta słuzy do bardzo szybkiego osiagnięcia najwyższej temperatury-czyli płyta dostaje tkzw "pałera" :) . Jeszcze nigdy nie miałam okazji korzystać z potrzeby, aby wszystkie pola grzałay na "fulla". W płytach indukcyjnych to jest nawet niemozliwe,poniewaz po zagotowaniu wody czy "czegos tam" od razu nalezy zmniejszyc moc, poniewaz potrawa uciekłaby z garnka. Moja płyta ma moc 9, ale zwykle gotuje na 5 lub 6. Ta 9 słuzy tylko do osiagnięcia w jak najszybszym czasie najwyzszej temperatury w naczyniu, potem sie moc zmniejsza aby potrawa sie gotowała spokojnie :) .

Płyta indukcyjna gotuje bardzo szybko-należy ja wyczuć.Ziemniaki,ryz czy makaron osiagaja swoja miękkosc momentalnie :) .

Ktos pytał o dno patelni wiekszej od pola grzewczego.Mimo ze dno jest większe od pola grzejnego nawet o kilka cm, to i tak naczynie nagrzewa sie momentalnie (kilka sekund) i osiaga równomierna temperaturę.

Jesli chodzi o dzwieki przy gotowaniu:

Płyty indukcyjne sa z dołu wyposażone w wentylator,który przy dłuzszym gotowaniu sie włącza-i tak sobie symaptycznie buczy :) .Poza tym nie wydaja innych dzwięków, no chyba ze sie nastawi timer to powiadamia o zakonczeniu pracy trzekrotnym pisnięciem.

lkowalczyk

uwazam zakup płyty z rozszerzonym polem na brytfanne czy "cos temu podobne" to zbędny bajer za który trzeba płacić. Garnki z dnem ferro- magnetycznym maja to do tego, ze pobieraja temperature z płyty tylko w miejscu zetknięcia ale garnek grzeje sie równomiernie ,nie ma cześci naczynia bardziej ciepłej czy bardziej zimnej :) .

Na początku miałam problem ze smazeniem na płycie ,bo nie byłam swiadaoma ze istnieją patelnie teflonowe na płyte. Smazyłam na patelni z Zept.... i kotlety czy naleśniki były blade i niesmaczne. Jak zgłebiłam swoja wiedze o nczyniach, to zakupiłam patelnie pokryta teflonem i jest to moje ulubione naczynie :)

Jeśli ktoś ma jeszcze jakies pytania to służę pomocą.

W kazdym bądź razie ja bym jej juz nie zamieniła na zadna inną :D

My mamy TEKA GKST 60 I4B

Użytkuję od 3-4 tygodni - REWELACJA!

Woda zagotowuje się duzo szybciej. Nie wiem, czy można gotować na maksymalnej mocy na wyztskich polach, ale na 3 na pewno tak :)

jajko na miękkogotuję 4 minuty od zagotowania na 6-7 mocy. Wychodzi idealne - białko ścięte, zółtko lejące :wink:

ZIemniaki, makarony, troszkę szybciej niż na gazie, bo woda szybciej się zagotowuje.

Ze smażeniem też miałam problemy, ale jak już załapałam o co chodzi, to jest ok.

Całe życie używałam płyty gazowe, a teraz nie zamieniłabym indukcji na żadną inną. Przecieram ją szmatką i wygląda super.

do Lucyna1

Dzięki bardzo za Twoją radę odnośnie poszerzonego pola. Teraz już nie będę się zastanawiała nad wyborem z rozszerzonym polem czy bez?. Nie lubię zbędnie wydawać pieniędzy. Czy możesz mi jeszcze podać, który masz model Siemensa. Agnieszka

co do szczerbania się brzegów płyty bezramkowej

to powiem że znam użytkownika 6 płyt elektrycznych bezramkowych w mieszkaniach wynajmowanych przez np. studentów i nigdzie (odpukać) nie przydażyło się ukruszenie

...moja, użytkowana w poprzednim domu przez 10 lat niestety sie uszczerbiła...winnego oczywiście nie było :roll:

Teraz mam płytę wpasowaną na równi z blatem...

• 3 weeks później...

Witam

Zastanawiający jest fakt że nikt nie poleca Mastercook ID 64E S.

Płyta wydaje się być ciekawą propozycją i cenowo i pod względem funkcji i jest również bez ramki.

Stoję przed faktem zakupu płyty indukcyjnej i na razie moim faworytem jest właśnie ten Mastercook i piekarnik Samsunga.

Piekarniki Samsunga przynajmniej na papierze prezentują się super i słyszałem dużo pochlebnych opinii,żałuję tylko że Samsung nie robi płyt indukcyjnych.

Wracając do płyty Mastercooka to właśnie zastanawia mnie że bardzo mało o nich opinii czy ktoś z was maże użytkuje taką płytę.

Pozdrawiam

wady:

- nie można używać wszystkich pół na raz (w niektórych modelach)

- słychać ponoć jakieś pykanie - tak jakby iskry przeskaiwały

Na mojej płycie można używać wszystkich pól.

Jeśli chodzi o "pykanie" to owszem, słychać, ale nie uznałabym tego za wadę. Taka uroda tych płyt. Przy płytach gazowych też słychać syczenie, jak gaz się pali :)

• 3 weeks później...