agnes3219 16.10.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 to mi się jeszcze podoba , długość 52 cm. http://img01.allegroimg.pl/photos/oryginal/18/29/57/22/1829572250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 16.10.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 fajne, podobają mi się, tylko dalej się obawiam, że trochę mało światła będzie ;/ moja łazienka ma ze 4m2 i włączając tylko to górne oświetlenie jest... niby nie ciemno, ale do jasności to mi nieco brakuje żeby się wymejkapować muszę koniecznie zapalić oświetlenie nad lustrem (a tam są jeszcze 4 takie same halogenki jak w tym górnym + lustro to tafla o pow. 2,20 x 1,20, czyli spora) wprawdzie nie mam okna, ale u ciebie pewnie okno też będzie przysłonięte jakąś żaluzją, roletką czy czymś podobnym... a u ciebie w domu działają jeszcze elektrycy? poproś ich może o radę, jak mocne musiałoby to górne światło być (możesz też pokombinować wkręcając różne moce żarówek, choć akurat moi panowie byli tu w kwestii podpowiedzi dużo bardziej cenni niż metoda prób i błędów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes3219 16.10.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 bardzo dziękuję za wszystkie rady , będę mądrzejsza jak wybuduję następny dom przeszukałam prawie wszystkie sklepy internetowe ... i chyba kupię tą listwę oświetleniową bo ma 6 żarówek o mocy 50W i wtedy będzie łączna moc 300W http://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/18/74/45/88/1874458876 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 a może po prostu system linkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes3219 17.10.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 system linkowy to mi się średnio podoba , chyba mam już dosyć wertowania po internecie za tymi lampami może kiedyś się wymieni Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_Fell 28.12.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Witam, czy 2 lampy po bokach lustra (lampy w odległości od siebie ok 150 cm), każda 2x40W wystarczą do jasnego oświetlenia czy jednak lepiej zdecydować się na 2 lampy 3x40W ? Konkretnie myślę o tych lampach i pomiędzy nimi wybieram: http://www.rojswiatel.pl/aqua_massive__oswietlenie_lazienkowe/340091110_victoria,p1170920219http://www.rojswiatel.pl/aqua_massive__oswietlenie_lazienkowe/340081110_victoria,p2044042468 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 28.12.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Ja jestem zakochana w naszym lustrze, które użytkuje od kilku dni. Podświetlane po bokach , pod spodem ma maty grzewcze, które powoduję, ze nie rosi się i nie oszroni, mimo iz cała wanna parującej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 28.12.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 pokaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 28.12.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 jeśli ktoś szuka czegoś taniego to ja mam takie http://img829.imageshack.us/img829/4949/dsc0316m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Syntia 02.12.2012 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Witam, chciałabym kupić nad lustro do łazienki następującą lampę: http://www.tomix.pl/p/pl/tins11k/kinkiet+thiny+slim+k+60+cm+tins-11-k+kolor+aluminium+-+chors.html, tylko zastanawiam się czy te 24W to nie za mało ??????? Lustro ma 90 cm szerokości, lampę chcemy 60 cm i na suficie będzie plafon 40x40 cm, łazienka jest mała ok. 6 m2. Z góry dzięki za odp, zwłaszcza użytkowników konkretnie tej lampy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 03.12.2012 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Witam, chciałabym kupić nad lustro do łazienki następującą lampę: http://www.tomix.pl/p/pl/tins11k/kinkiet+thiny+slim+k+60+cm+tins-11-k+kolor+aluminium+-+chors.html, tylko zastanawiam się czy te 24W to nie za mało ??????? Lustro ma 90 cm szerokości, lampę chcemy 60 cm i na suficie będzie plafon 40x40 cm, łazienka jest mała ok. 6 m2. Z góry dzięki za odp, zwłaszcza użytkowników konkretnie tej lampy. Ilość światła nad samym lustrem będzie wystarczająca. Oprawa zasilana jest świetlówką liniową z trzonkiem T5 , która daje taki sam efekt jak tradycyjna żarówka o mocy ponad 100W (dla barwy zimnej). Gorzej jest natomiast ze szczelnością oprawy, która ma zaledwie IP 20. Tego typu oprawa nie powinna się znaleźć w łazience.To typowa oprawa biurowa. Przy sporej, nawet okresowej, wilgotności w tak niewielkim pomieszczeniu żywotność świetlówki i elektroniki może nie być zadowalająca. Pomijam całkowicie zlekceważony czynnik bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 03.12.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 to prawda, w tak małej łazience świetlówka z pewnością będzie w strefie, która narażona jest na oddziaływanie pary wodnej http://centrumoswietlenia.pl/plugins/content/mavikthumbnails/thumbnails/images-stories-galerie-articles-ip44-2-234x127.jpg Kolejna sprawa, świetlówki nie lubią częstego włączania, jak to jest w łazience, szybciej się zużyją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 11.12.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Witam.Czy nad lustrem praktykuje się umieszczenie powiedzmy dwóch zwisających lamp? A jeżeli tak to może macie jakieś podpowiedzi, jakie?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexiej89 27.01.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Gdzieś doczytałem że najlepsze do łazienki są zimne barwy oświetlenia, czy to prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 28.01.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Nie...... Poczytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 28.01.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Gdzieś doczytałem że najlepsze do łazienki są zimne barwy oświetlenia, czy to prawda ? I tak i nie. Łazienka to miejsce, które oświetla się dzisiaj tak samo jak każde pomieszczenia wielofunkcyjne, w tym i miejsce "robocze". Zdecydowanie źle wygląda odbicie w lustrze, oświetlone źródłem światła zimnego. Szczególnie panie powinny unikać takiego światła wykonując choćby makijaż. Efekt może być szokujący po wyjściu z łazienki. Optymalnym oświetleniem standardowym lustra jest "świetlówka liniowa" o barwie ciepłej ok 3tys Kelwinów i wysokim współczynniku Ra, montowana na boku lustra. Natomiast do wykonywania zabiegów kosmetycznych używa się źródeł światła zimnego o temp. 5tys i więcej oraz maksymalnym Ra. Jest to jednak światło specjalistyczne, używane sporadycznie i niewielu potrzebuje takiego światła. Kiepskim światłem jest nawet ciepły halogen w oprawach punktowych, zarówno umieszczany z boku jak i z góry ( obojętnie czy rampa czy zwisy). Światło wiszące nad lustrem jest modne ale do zabiegów pielęgnacyjno-upiększających, średnio dobre. Kolejna sprawa, świetlówki nie lubią częstego włączania, jak to jest w łazience, szybciej się zużyją. To nie do końca też prawda. Współczesne świetlówki , stosuje się z powodzeniem i w łazienkach gdzie światło włączane jest na krótko i nawet się często włącza-wyłącza. Problem w tym co to znaczy "często" ? Jeśli będziemy się bawić włącznikiem świetlówki i robić sobie z niej stroboskop, to faktycznie żywotność jej będzie marna.Ale jeśli włączymy, odczekamy aż się trochę rozgrzeje ( czyli tyle ile potrzebujemy zwyczajowo czasu na wejście i wyjście), nic się jej nie stanie i żywotności nie obniżymy. Inna sprawa ,że im świetlówka starsza tym dłużej się rozgrzewa i żeby osiągnąć swoją wydajność potrzebuje więcej czasu i "słabiej świeci". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 28.01.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Dokładnie to samo napisałam. Długi start i mrużenie to największe minusy tradycyjnych świetlówek, w łazience ma to szczególne znaczenie. Problemu nie będzie, gdy zastosuje się LED. Oczywiście w ciepłej barwie światła, by nie czuć się potem jak w prosektorium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 28.01.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Dokładnie to samo napisałam. Długi start i mrużenie to największe minusy tradycyjnych świetlówek, w łazience ma to szczególne znaczenie. Problemu nie będzie, gdy zastosuje się LED. Oczywiście w ciepłej barwie światła, by nie czuć się potem jak w prosektorium. "Dokładnie", to napisałaś coś zupełnie innego. Czyli co? Mówisz, że świetlówki nie nadają się raczej do łazienki ? No, skoro ty tak tak mówisz , to musi to być niechybnie prawda. A powiedz tylko jeszcze,jakie znaczenie w łazience ma wydłużony start do max 0,7-1,0 sek i co to jest mrużenie świetlówki ? Bzdurzysz jak za dawnych , dobrych lat. Poszukaj jeszcze proszę w necie taki LED, który dla barwy ciepłej o tem, 3000K oddaje dobrze barwę chociaż w przybliżeniu jak analogiczna świetlówka.Powodzenia. O lumenach nawet nie wspomnę. Chyba nawet ledy SeoulSC i Nichie, najlepsze ciepłe LEDy, mają coś poniżej 80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 28.01.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie ... Inna sprawa ,że im świetlówka starsza tym dłużej się rozgrzewa i żeby osiągnąć swoją wydajność potrzebuje więcej czasu i "słabiej świeci". w tym tonie nie będę z tobą polemizowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 28.01.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Witam. Czy nad lustrem praktykuje się umieszczenie powiedzmy dwóch zwisających lamp? A jeżeli tak to może macie jakieś podpowiedzi, jakie? Pozdrawiam. Tak, oczywiście że się praktykuje, bo to pięknie wygląda, zwłaszcza gdy ma się lustro na całą ścianę http://www.trendecoration.com/wp-content/uploads/beautiful-light-idea-bathroom.jpg http://www.architecturalhousemodels.com/wp-content/uploads/2012/04/Modern-Light-Deluxe-Small-Bathroom-Lighting-Design.jpg Wtedy warto by jednak pomyśleć o toaletce i podświetlanym lusterku kosmetycznym. Dziewczyny na Wizaż.pl przetestowały wiele modeli i radzą, co wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts