Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I już... ochę było zachodu z warunkami zabudowy ale wszystko w dośc krótkim czasie zostało załatwione. 7 majazłożyliśmy papiery na pozwolenie na budowę. Nasze szczęście osiąga apogeum. Pani projektant powiedziała że za miesiąc możemy zaczynac budowe (tyle trwa oczekiwanie). Nawet pozwolenie na zdjęcie humusu i wjazd na działkę nasz kochany urząd załatwił bez naszej wiedzy. Zaczynam się rozglądac za materiałem.

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam! Jestem już na "końcówce" budowy tego domu! To znaczy mam nadzieję że za 2 miesiące wykończę dom w takim stopniu że będę mógł tam zamieszkać :). Jeśli chodzi o porady odnośnie tego projektu to moim skromnym zdaniem napewno warto podnieść wysokość ścianki kolankowej! U mnie to rozwiązanie się sprawdziło w 100% (ma to jednak swój malutki minus a mianowicie dom wygląda trochę bardziej strzeliście!) I jeszcze jedno strop teriva to chyba lepsze rozwiązanie niż strop drewniany! :)

• 2 months później...

Też zastanawiamy się nad kupnem tego projektu. Mamy dosyć wąską działkę i Smukły idealnie by nam pasował.

Ciekawi jesteśmy, czy zamknąłeś się w kosztach sugerowanych przez tę stronę, czyli około 184 000 zł?

Super byłoby też gdybyś opublikował jakieś fotki z budowy domu.

Pozdrawiamy.

Ja bym trochę zmieniła w obrębie kominka i kuchni:

- zamieniła miejscami jadalnę z wypoczynkiem

- przesunęła okno, by doświetlało jadalnię, wtedy na wolnej ścianie można ustawić 52' ekran :D

- powiększyła okno od frontu, od kuchni

- zamurowała jedno okno w kuchni by dało się ustawić więcej mebli

- kominek "wyciągnęła bardziej na środek pokoju, by ogień można było oglądać z każdej strony (wkład 3 szybowy, panoramiczny, do oglądania z trzech stron). W miejscu, gdzie kominek był pierwotnie można zrobić zabudowę k-gb obudowującą przedłużkę od komina do kominka z półkami dekoracyjnymi.

- zamknęła kuchnię przesuwnymi drzwiami, chowanymi w kasety w ścianach.

- poszerzyła wejście na salony.

- drzwi tarasowe zmieniłabym na przesuwne, wtedy w świetle okna ładnie prezentowałaby się ogromna choinka, a i wyjść po drewno można by było przez taras.

http://img263.imageshack.us/img263/858/dom873500x0rozmiarniest.jpg

• 3 months później...
  • 1 month później...
Też zastanawiamy się nad kupnem tego projektu. Mamy dosyć wąską działkę i Smukły idealnie by nam pasował.

Ciekawi jesteśmy, czy zamknąłeś się w kosztach sugerowanych przez tę stronę, czyli około 184 000 zł?

Super byłoby też gdybyś opublikował jakieś fotki z budowy domu.

Pozdrawiamy.

Witam po długiej przerwie :)

Nie zmieściłem się w tej kwocie z budową domu.

Całość wyniosła mnie około 270 000 zł. Dlaczego tak dużo? Ponieważ:

- zamiast blachy na dachu ułożona została dachówka ceramiczna,

- zamiast białych plastikowych okien zastosowałem plastikowe 5-cio komorowe z dwustronnym kolorem

- został zamontowany zestaw Vailanta (zasobnik 300 l + baterie słoneczne + Kocioł gazowy kondensacyjny)

- stolarz doradził nam droższe schody (gięte)

- itd...

Jednym słowem stwierdziłem że jedyne na czym można zaoszczędzić to robocizna (wykonując część prac samemu), ale nigdy na materiałach. :)

W razie pytań lub chęci otrzymania fotek proszę pisać na maila [email protected] (mało bywam na forum)

• 6 months później...
Nie bylo mnie tu jakiś czas , ale niestety albo chce sie miec dom albo przyjemności. Musimy sie pochwalic ze w sobote(30.10) nasz dom mozna będzie nazwac że jest w stanie surowym zamknięty, Dużo było pracy, dużo klopotów ale na dzień dzisiejszy wydaliśmy na budowę 22 tys (dwadzieścia dwa) ktoś powie że to nie możliwe... A no możliwe o ile siedzi sie przed komputerem i materiały po tańszej cenie o wysokiej jakości ściąga się z całej Polski. Bloczki fundamentowe i suporexy są z Łodzi, okna z Kołobrzegu, Robocizna własna. Co prawda nawet kobieta(ja) na tej budowie miała co robić. Wszelkiego rodzaju zaprawy, wylewki i transport suporexów , malowanie podbitki i różne tam jeszcze należały do mnie. Nie wspomnę o utrzymywaniu budowy w czystości. Chciałam również pomóc przy stawianiu więźby dachowej ale niestety belki mnie nie polubiły i jedna z nich sprawiła że zostałam wyłączona z prac na jakiś czas. Miałam mały wypadek. Polecam również UBEZPIECZENIE budowy na samym początku, dobra rzecz. My mieliśmy to szczescie że jak ubezpieczyłam za tydzień była taka ulewa że zalalo fundamenty do połowy. I znów była kasa na następny etap budowy :D . Co prawda że kiedy dom stał w wodzie i pompy nie nadąrzały pompować , łzy rozpaczy i bezsilności kręciły się w oku. Ale wszystko przeszło . Na dzień dzisiejszy stoi chałupka, dachóweczka spoczywa z boczku, okienka i drzwi czekają na montarz. Komin już jest wiec na zimę nie stana nam roboty. Mamy zamiar wstawić piecyk i resztę prac bedziemy wykonywać w środeczku. Wiosna 2011 rok to nasz termin wprowadzenia sie .

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
I znow do przodu... Dachowka zostala zakupiona. Mój wlasny budowlaniec wraz ze swoim bratem położył dachowkę tam gdzie trzeba. Podbitka drewniana i dachówki są brązowe. Jest zimno wiec wylewki pod podłogi musza poczekać. Nie mogę sie doczekac. Wybralismy już meble do kuchni. Serce domu (czyli kuchnia) musi by ciepłe. Meble można zobaczyć na http://www.stolarnia-astol.pl . To są meble z jednej dechy a nie z plyt. Salon też już po niekąd mam obmyślony. Komplet 3+2+1 i narożna serwantka. Mój budowlaniec stuka sie co prawda w głowę, ale ja nie poddaje się. :)

• 3 months później...

poszukuje zdjęć środka z tego domku i osób które wybudowały ten domek lub są w trakcie budowy . W przyszlym roku zaczniemy budowę tego domku i chcielibyśmy wiedzieć jakie są koszta poszczególnych etapów czy pokrywają się z kosztorysem i jakie zmiany byście wprowadzili które wychodzą dopiero po wybudowaniu a maja wpływ na użyteczność domku

nam budować będzie na pewno jakaś firma co najmniej do stanu surowego zamkniętego plus nasza pomoc i wkład własny na ile będziemy mogli

poza tym interesuje nas czy wielkość pomieszczeń jest dla was zadowalająca szczególnie jeśli chodzi o sypialki

dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam

• 3 years później...
Do mnietka ,Witam, czy to nie są czasem zdjęcia z waszej budowy ? http://foto.onet.pl/1cm9a,kc1bbuso7o8z,u.html Jeśli tak to podzielisz się zdjęciami obecnymi , doradzisz co i jak z perspektywy paru lat mieszkania . Mój mail [email protected] dziękuje z góry :) Ps może ktos inny podzieli się informacjami ? Edytowane przez frytas