alfa36 21.03.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 A jaka powinna być prawidłowa wilgotnosc w domu? Mieszkamy półtora roku, kominka nie ma wczoraj kupilismy sprzęt, ktory wskazuje 51-55 %. Nie za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.03.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 A czujesz się jak "gęś w rondlu"?- To nieco za dużo.- Nie? To jest idealnie!50% wilgotności względnej to stan najbardziej pożądany. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 25.03.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Wprowadzilismy się w sierpniu 2010 roku i przez sezon grzewczy skraplała się woda na oknach. Teraz (minęła druga zima w domu) tak się nie dziaje (może raz czy dwa sie zdarzylo). Generlnie jestem przewrżliwiona na tym tle, bo po pierwsze mieszkalam już z grzybkiem, po drugie poziom wód gruntowych wysoki. Ale czuję sie jak najbardziej dobrze w tym domu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 10.06.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 a u nas 80-85% i nie mogę tego zbić nijak, wczoraj paliłem w kominku, wietrzyłem, co prawda dom jeszcze nie zamieszkały, ale już na ukończeniu, staram się wietrzyć kiedy mogę, ale wilgotność nie spada.Całą zimę ogrzewanie włączone, temp około 13 stopni, wilgotność z tego co pamiętam wtedy byłą ok, a teraz nie można jej obniżyć. Jest co prawda instalacja pod reku, ale pewnie zostanie założony dopiero przed zimą.Czy to standard w nowych domach, bo trochę mnie to martwi, a może to wina tynków gipsowych, mam takie w domu, dom z ytonga, 15 styro sciany, podloga 10, dach 25-30 wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 11.06.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Jeśli masz możliwość, spróbuj palić kominkiem z otwartymi drzwiczkami i pootwieranymi oknami w domu. Wtedy przez komorę spalania kominek przeciągnie Ci mnóstwo powietrza, co powinno pomóc w suszeniu wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 19.06.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 nie da rade z tymi otwartymi drzwiami od kominka, nawet na te upały wilgotność nie spada, tak się zastanawiam czy reku w ogóle coś da, jak okna pootwierane cały weekend, po weekendzie od rana do 16tej na wietrzenie później pootwierane do wieczora i wilgotność 80 % porażka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 20.06.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 nie da rade z tymi otwartymi drzwiami od kominka, nawet na te upały wilgotność nie spada, tak się zastanawiam czy reku w ogóle coś da, jak okna pootwierane cały weekend, po weekendzie od rana do 16tej na wietrzenie później pootwierane do wieczora i wilgotność 80 % porażka... A sprawdzałeś sprzęt pomiarowy ? Weź ten do obecnego domu/mieszkania i go sprawdź; albo/i spróbuj pożyczyć/kupić drugi i sprawdź nim kontrolnie czy jest tak samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forumuser 04.07.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Ja tez mam 82% i tez nie moge tego zbić. Wentylacja mechaniczna (jeszcze bez reku), ale zwiększanie wymiany nie przynosi skutków. Dom jeszcze niezamieszkały, ale już ostatnia prosta w "wykończaniu się". Zeszłej zimy było ogrzewany (13-15'C) i nie było problemu. Powoli kończą mi się pomysły co robić a inwestować w osuszacze powietrza jakoś nie mam ochoty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 10.07.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 hmmm, to chyba taka norma, ale pociesze cie, spada, sukcesywne wietrzenie robi swoje, u mnie najgorzej w nocy, (częściowo zamknięte okna), na początku było 82-85 teraz już nie więcej niż 76, w dzień przy otwartych oknach 57-62. reku jeszcze nie ruszył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
6mastroiani 13.07.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Dobra wentylacja to podstawa!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 21.05.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Witam Ponawiam temat mam takie dziwne zjawisko. od czego jest zależna wilgotność w domu bo raz mam 70% to po nocy a gdy otworze okna mam już 53% Co mam zrobić by cały czas było to 53% a nie tak dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.05.2014 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Wentylować - wilgotnośc ci spada jak zaczynasz dobrze wentylowac otwierajac okna.W nocy wilgoć skacze od oddechów spiących ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 21.05.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Taka wilgotność w tych porach to norma? bo 3 tyg temu jeszcze miałem w nocy nawet 56% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.05.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 raczej masz niewydajną wentylację, która dziala nierównomiernie, zależnie od ciśnienia powietrza i różnicy temperatur między domem a zewnętrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 21.05.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Wentylacja może szwankować bo jest tylko wyprowadzona na strych jeszcze nie połączona z kominkami wentylacyjnymi a byłym na strychu dzisiaj i jest ukrop Gdy mam otwarte okna to widać że kominki ciągną sprawdzałem świeczką , a mam jeszcze w oknach nawietrzaki więc problemu nie powinno być takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.05.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 ale jak okna są zamknięte to już nie ciągną?Czyli zła wentylacja. Nie ma się co ropisywać i przekonywac się nawzajem, objawy są ewidentne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 21.05.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 To jak prawidłowo sprawdzić czy mam ciąg, zamknąć okna i wtedy świeczką przytykać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.05.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 oczywiście. Na najlepiej wynając kominiarza z mikromanometrem.Możesz mieć niesprawne lub za małe nawiewniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.05.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Kartka z zeszytu przystawiona do kratki wentylacyjnej.Jak się "przylepi" - wentylacja jest.Jak odpadnie - wentylacji nie ma. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 22.05.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) kartka się nie przyłapuje Obecnie mam wentylacje wyprowadzoną na strych czy jeżeli podłącze kanał pod kominek wentylacyjny to coś pomoże ?? Sprawdziłem w kotłowni wentylacje tamta akurat jest wyprowadzona ponad dach i działa świeczkę aż zdmuchuje jak się włoży ją do kanału a w tych kanałach w domu ni chuhuuuMacie pomysł by to poprawić Edytowane 22 Maja 2014 przez andrzej1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts