Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Problem w tym, że zaczął mi zadawać szczegółowe pytania, na które nie umiałam odpowiedzieć, bo jedyną ekspozycją tego okna, którą widziałam jest to forum. Pytał czy okno ma być przesuwno-uchylne czy przesuwno-podnośne (podobno 2 razy droższe) , wspominał coś że będzie na dwóch ramach. Jak to jest u Ciebie kachna, czy możliwe jest żebyś podała mi możliwie szczegółowe dane o tym oknie, najlepiej z zamówienia, profil, model itp.

Okno przesuwno-uchylne (tzw "hks"), nie "podnośne", Całość jest w jednej ramie, 2 boczne okna to nieotwieralne fixy, srodek jest właśnie przesuwno-uchylny. Profil "Premium" 5-komorowy:

http://www.jezierski.com.pl/?mid=offer&did=1&pid=3

https://forum.murator.pl/topic/87472-projekt-z45-pracownia-studio-z500/page/246/#findComment-3842458

Ja do siebie do domu Z45+LGL+ zamówiełem okna z MS (pomorska fabryka okien) profil Tytanowe trzyszybowe z zewnątrz kolor. Według mnie okna są super, mam w tej chwuili w mieszkaniu i nie mogę narzekać Zapłaciłem za wszystkie okna z montażem równe 10 000. Za dwoje drzwi wejściowych stalowych KMT 3500z montażem, za bramę garażową segmentową Novofermu z montażem 2800.

Oczywicie w tej cenie nie ma okien dachowych Veluxa 1400x780, które mnie będa kosztowały 1050brutto za sztukę

Czy okno tarasowe jest suwane? Można prosić o jakieś zdjęcia tych okien?

https://forum.murator.pl/topic/87472-projekt-z45-pracownia-studio-z500/page/246/#findComment-3845157

ale sie Kasia tutaj tłoczno zrobiło i jak dużo nowych budowniczych ;) tylko sie cieszyć i czekać aż niedlugo projekt zostanie nagrodzony przez np. muratora,

dla nowo budujących - ja tez buduje ten domek jest to wersja Z45L, w srodku wg projektu (z malymi zmianami) ale z zewnatrz to sie troche rozni od oryginalu,

przede wszystkim przenioslem drzwi wejsciowe od frontu, zlikwidowalem podcien i dzieki temu mam o wiele wiekszą lazienkę w ktorej miesci sie i prysznic i wc i umywalka,

co poza tym - wejscie do kuchni (z hollu jest od razu przy kominie i jest szersze niz standardowe drzwi,

scianka dzieląca schody od salonu rowniez u mnie zniknela - bo tylko graciła ,

tv w salonie nie przewiduje - telewizor to pozeracz czasu, poza tym w czasie imprez domowych goscie zamiast rozmawiac gapią sie bez sensu w tv,

zamiast tego na etapie przedtynkowej rozprowadzilem sobie okablowanie do glosnikow stereo (od wiezy) tak zeby w kazdym kącie salonu zamontowac sobie glosniczki - bedzie fajne brzmienie - (jestem troche audiofillem),

co poza tym - komin (z przewodem dymowym) zostal splaszczony dzieki temu jest co prawda troche szerszy ale tez węzszy co bedzie skutkowalo tym ze mniej bedzie wystawal na salon,

w salonie otwor balkonowy 3x90cm, okna standardowe 3skrzydlowe - obawiam sie w przypadku przesuwnych tego ze są ciezkie i mogą byc problemy z domykaniem i otwieraniem (znam przypadki takie),

na scianie w salonie (tej po stronie kuchni) jest jeszcze jedno okno szerokosci 180cm i zaczynające sie jakies 40cm od podlogi,

okna są z oknoplastu krakow kolor orzech dwustronny (oprocz lazienek tam w srodku jest biały - wyszlismy z żoną z zalozenia, ze orzech w lazience troche wymuszałby aranzacje),

na gorze tez troche zmian w stosunku do projektu - w srodku tak jak u Kachny

inna natomiast jest sprawa z oknami, - jako, ze od frontu mamy drzwi wejsciowe, nad drzwiami jest balkonik - a zeby do balkonika byl dostep w malym pokoju jak i lazience są drzwi 90tki balkonowe, (coby bylo symetrycznie) :))

jesli chodzi o ogrzewanie bede dawal kociol gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem,

podlogowka jest na dole w kuchni, lazience, hollu i pom. gospodaerczym a na gorze w lazience,

aha - fajna sprawa rozprowadzenie cieplego powietrza na poddasze z kominka - wazne zeby pomyslec o tym przed tynkami i wylewkami,

jakies zdjecia umieszczalem czaas temu, - jesli znajde chwile to dodam cos jeszcze, - teraz domek zimuje a ja pale w kozie

w razie ewentualnych pytan chetnie udziele spostrzezen,

na pewno jakbym budowal ten domek raz jeszcze to byloby troche zmian,

pzdrawiam

Michał

https://forum.murator.pl/topic/87472-projekt-z45-pracownia-studio-z500/page/246/#findComment-3847935

Hej

A ta woda obok to po co? cofamy sie o kilka wieków i ręce myjemy? :wink:

Wiolaaaaaaaaaa, wode do esspresso podaje sie, aby przeplukac kubki smakowe i delektowac sie aromatem. :lol: :lol: :lol:

https://forum.murator.pl/topic/87472-projekt-z45-pracownia-studio-z500/page/246/#findComment-3852888