Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W ten kosmos na pewno trudniej głową trafić :lol:

nie przewidywałam trafiania w okap głową :roll: a sądzicie że powinnam to uwzględnić? :wink:

No, ja zawsze przewiduję :wink: A i tak przewidziałam za nisko :x

A tak na serio, to zastanów się, na jakiej wysokości chcesz go mieć :roll: Bo jeśli niżej, bliżej kuchni, to bym brała kosmos jednak :roll:

A jaka roznica cenowa, mocy i glosnosci? Ja bym wybrala po prostu cichszy...

AMICA -cena 1695zł:

Szerokość 90 cm

Głębokość 45 cm

Wydajność 900 mł/godz.

Maksymalny poziom hałasu 55 dB

Recyrkulacja Tak

Kolor inox+szkło

Szklany daszek Tak

Sterowanie dotykowe Tak

Ilość silników 1 szt.

Wyświetlacz elektroniczny Tak

Typ oświetlenia diodowe

Wyspowy Nie

Minimalna wysokość 115 cm

Maksymalna wysokość 135 cm

Ilość prędkości 4

Średnica wylotu 120 mm

Wskaźnik zanieczyszczenia filtra Tak

Wyłącznik czasowy Tak

Gwarancja 48 mies.

Whirlpool -cena 1535zł

Szerokość 89.8 cm

Głębokość 50 cm

Wydajność 640 mł/godz.

Maksymalny poziom hałasu 69 dB

Recyrkulacja Tak

Kolor inox

Szklany daszek Nie

Sterowanie dotykowe Nie

Ilość silników 1 szt.

Wyświetlacz elektroniczny Nie

Typ oświetlenia halogenowe

Wyspowy Nie

Minimalna wysokość 75.6 cm

Maksymalna wysokość 114 cm

Ilość prędkości 3

Wskaźnik zanieczyszczenia filtra Nie

Wyłącznik czasowy Nie

wszystko niby przemawia za Amicą, ALE na stronie Ceneo są 2 opinie użytkowników:

Opinia nr 1:

Nieszczęsne oświetlenie LED !!!

Typowy designerski produkt. Kosmiczny wygląd, skuteczny wentylator i cicha praca. łatwy w czyszczeniu. Skuteczny czujnik zapachu. Jedyna wada to nieszczęsne oświetlenie ledowe - zupełnie nieskuteczne - połowa oświetlenia trafia na podłogę a to co oświetla zawartośc granka jest zdecydowanie za słabe. Reasumując - kosmiczny wygląd dla ludzi z doskonałym wzrokiem.

Opinia nr 2:

Gdyby nie to nieszczęsne oświetlenie LED ...

Przepiękny designerski kawał sprzętu. Niezwykle łatwy w obsłudze i skuteczny. Sensor zapachu na prawdę działa - okap włącza się nawet jeżeli dmuchniemy w niego dymem z papierosa. Przyciski trochę za małe, za to ładnie podświetlone na czerwono ale ... no właśnie - to nieskuteczne oświetlenie LED. Nieco, że słabo świeci to połowa światła trafia na podłogę przed płytą! Doskonała ozdoba a przecież to najbardziej widoczny sprzęt w kuchni, skutecznie wyciąga zapachy ale tylko dla ludzi o sokolim wzroku.

Szczerze? Bardziej niz to, co tam powiesili na tym zdjeciu... Ja nie jestem az taka wysokopienna jak nasza Olga, ale jak jestem u tesciowej, ktora ma wszystko nisko zawieszone (bo nizsza ode mnie), to mnie krew zalewa i zaraz wychodze z kuchni. A jak do Ciebie OK wpadnie na wspolne gotowanie? :roll: :roll: :roll:

A jak do Ciebie OK wpadnie na wspolne gotowanie? :roll: :roll: :roll:

Myślę że ten argument jest ważniejszy -np o d "cichości" :D

A do tej kuchni? (magi zresztą :wink: ), bo ostatnio myślę o poziomym układzie szafek bardziej:

http://lh4.ggpht.com/magibudowa/R0mNNxnD8MI/AAAAAAAAAGg/2a4Z5ow6V54/04-11-07%20009.jpg&imgmax=640

Akurat ten "Twoj" projekt bardziej mi sie podoba, ale to moze byc kwestia aranzacji. Moze dlatego, ze wlasnie nie ma za duzo wiszacych szafek. U magi ten okap jest tak troche wcisniety miedzy szafki (sorry magi) i wlasnie dlatego te takie po skosie lepiej wygladaja (tak mi sie wydaje), przynajmniej jak rzucisz okiem na kuchnie z daleka.

A taki okap?:

http://image.ceneo.pl/data/products/134400/product.jpg

Amica za 1550zł:

Szerokość 90 cm

Głębokość 25 cm

Wydajność 900 mł/godz.

Maksymalny poziom hałasu 52 dB

Recyrkulacja Tak

Kolor inox+szkło

Szklany daszek Tak

Sterowanie dotykowe Tak

Ilość silników 1 szt.

Wyświetlacz elektroniczny Tak

Typ oświetlenia halogenowe

Wyspowy Nie

Minimalna wysokość 109 cm

Maksymalna wysokość 128 cm

Ilość prędkości 4

Średnica wylotu 150 mm

Wskaźnik zanieczyszczenia filtra Tak

Wyłącznik czasowy Tak

Gwarancja 48 mies.

magi -to nie podobają ci się poziome szafki? :-? A ja chyba właśnie takie wezmę....

Ten jest jeszcze cichszy, to moze taki? Musialabym je kolo siebie zobaczyc...

Nie chodzi o to, ze mi sie poziome szafki nie podobaja, tylko jakos tak te pionowe lepiej graja z okapem. Zgrabniej to jakos wyglada - nie wiem, dlaczego.... Ja w ogole nie przepadam za wiszacymi szafkami, ale jak chcesz miec, to ja bym wziela pionowe. Sa wieksze poza tym i mozesz miec kolo nich polki - daje to wiecej miejsca naokolo, wiecej "powietrza" (chyba ze zabudujesz calkowicie cala gore to wtedy nie ma znaczenia). Z poziomymi moglabys jedynie dac jakas polke pod nimi. Chyba praktyczniej jest miec wiecej rzeczy zamknietych niz otwartych. Ale rob jak Ci sie podoba... :wink:

No w końcu jestem :) wczoraj mnie nie było po do wieczora kupowałam płytki klinkierowe na elewację z kolekcji Paradyż "Natural Rosa":

http://www.paradyz.com.pl//images/collections/big/0219_6.jpg

i z tej samej kolekcji kształtki parapetowe. Wydałam k..a 611zł :evil:

Co do okapu -to chyba drugi mi najbardziej się podoba :roll: Co do szafek w kuchni -to myślę nad "mixem" -trochę poziomych, trochę pionowych, poszukam jakiejś aranzacji -bo w czyimś domku coś takiego widziałam :wink:

Ja moze odradze troche Amice, moi wujkowie zrobili sobie caly sprzet kuchenny Amiki, zmywarka wysiadla, koszt naprawy to niemalze nowa zmywarka, okap tez juz byl naprawiany, plyte kupili gazowa ceramiczna, tzn wyglada jak ceramiczna ale jest na gaz to juz w ogole jest porazka, naprawiana setki razy, przegrzewa sie.

Ja moze odradze troche Amice,

markoto -ja też przy sprzęcie ADG nie jestem raczej "patriotką". W obecnym mieszkaniu mam kuchenkę Amica -i w piekarniku coś nie łączy i opiekacz chodzi kiedy chce, uszczelka wyłazi, żarówka w piekarniku nie świeci tylko mruga jak w dyskotece :evil: Do nowego domku planuję: mikrofala, lodówka, zmywarka (już kupiona :) ): Whirlpool, piekarnik i płyta -Electrolux. tylko okap mam dylemat -bo za 1600zł to Bosch czy Whirlpool jest "golutki i słabiutki", a ta Amica ma naprawdę fajne funkcje :roll: Sama już nie wiem...

Znalazłam "fotkę' kuchni z szafkami pionowo-poziomymi (pożyczona od Toli :wink: ):

http://www.intertel.net.pl/~j_glowacz/TOLA3a.jpg

Tu też są i takie i takie (oczywiście kolorystyka nie "moja")::

http://www.meblenajtaniej.pl/kuchnie/t4146.jpg

A tu tylko poziome, za to z podobnym okapem :) :

http://www.intertel.net.pl/~j_glowacz/TOLA5a.jpg

U mnie jest oczywiście inny układ kuchni (tzn układ podobny -zabudowa w "L", jedna ściana (ta z oknem 255cm), druga (ta z okapem -450cm).