Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jak Ci powiem, ze jest okrooooopna, to co zrobisz? :lol: :lol: :lol:

No nic :roll: ... ale trudno znaleźć coś oryginalnego a jednocześnie prostego... naprawdę brak mi koncepcji a jutro muszę zamówić żeby się z terminem wyrobić przed elewacją :cry:

Jak bez brzuchow to dobra bedzie, nie przejmuj sie. 8)

Moje drogie koleżanki -dzięki za zainteresowanie i porady -dziś wybrałam drzwi -jutro pomiar :) !!! i niespodzianka! -to żadne z powyższych :D !!! Natrafiłam na piękne drzwi Masonite -model BOSS Premium -to nowy model - i nie ma go jeszcze nawet na stronie producenta :( Ale wyglądają identycznie jak te:

Kolorek -nussbaum -trochę ciemniejszy niż ten na foto -ale duużo jaśniejszy od wenge :)

cena 450zl/brutto.

Pojechałam z zamiarem zamówienia Tetydy (zebrała najwięcej Waszych głosów :) ), ale spotkało mnie ogromne rozczarowanie jakością (a raczej jej brakiem....), straszna prowizorka -widać że drzwi robione są 'na ilość" a nie jakość :evil: A te Masonite obejrzałam, obmacałam -i jutro zamawiam :) ! (na razie tylko 3sztuki :cry: ).

A NIE MÓWIŁAM 8)

Nawet dotarłam do tego wątku, gdzie zjechali te drzwi doszczętnie, ale nie miałam czasu wklejać. Dobrze że je sama zobaczylaś. A co do koloru - po pierwsze na monitorze trudno ocenić jaki on jest. JA tam bym chyba celowała w kolor okien przy takiej różnorodności podlóg...

A jako kobieta po przejścach z drzwiami doradzę, Ci żebyś sobie sama zmierzyla (albo poprosiła kogoś) jakie te drzwi mają być i sprawdzila dokładnie pomiary pana. Może być tak,że coś źle zapisze, albo obliczy i jeśli będziesz miala jakieś rozboieżności z tym co sama masz wyliczone to niech Ci tlumaczy dlaczego tak a nie inaczej. Przynajmniej pomyśłi jak ma być ;) Byle byś gościa calkiem nie zdezorientowala, jak ja wczoraj małża przy wieszaniu szyny w kuchni ;)

a co do barierek mi się takie zawijaski secesyjne podobają, nie potrafię ich przymierzyć do Twojego domku, więcej, nie mam czasu przeszukiwac wątku, ale same w sobie fajne sa. Tylko nie wiem czy te rombiki na górze by miały być? Bo one do tego nie pasują chyba....

A co do koloru - po pierwsze na monitorze trudno ocenić jaki on jest. JA tam bym chyba celowała w kolor okien przy takiej różnorodności podlóg...

A jako kobieta po przejścach z drzwiami doradzę, Ci żebyś sobie sama zmierzyla (albo poprosiła kogoś) jakie te drzwi mają być i sprawdzila dokładnie pomiary pana. Może być tak,że coś źle zapisze, albo obliczy i jeśli będziesz miala jakieś rozboieżności z tym co sama masz wyliczone to niech Ci tlumaczy dlaczego tak a nie inaczej. Przynajmniej pomyśłi jak ma być ;) Byle byś gościa calkiem nie zdezorientowala, jak ja wczoraj małża przy wieszaniu szyny w kuchni ;)

a co do barierek mi się takie zawijaski secesyjne podobają, nie potrafię ich przymierzyć do Twojego domku, więcej, nie mam czasu przeszukiwac wątku, ale same w sobie fajne sa. Tylko nie wiem czy te rombiki na górze by miały być? Bo one do tego nie pasują chyba....

No więc od początku :) Dzisiaj dotarł pan od pomiaru - no i smutek :( nie można zamówić samych ościeżnic i tylko 3-ech drzwi, bo potem mogą skrzydła nie pasowac i nikt mi nie bedzie tego chciał zamontować, ani nie da gwarancji :roll: Chcąc nie chcąc -pojechaliśmy więc zamowić 8 par drzwi+ościeżnic :x Jeszcze okazało się że otwory nietypowe (ci cholerni murarze :evil: ) -i trzeba podkuwać - w związku z czym montaz droższy -ok 160-180zł od 1 drzwi. Jedynym plusem jest to, że drzwi z montażem mają 7% VAT -więc 1 skrzydło kosztuje ok 390zl + ościeżnica -145zl+ jakieśtam "ćwierćwałki". W sumie koszt drzwi: 4300zł + dojdzie montaż -ok 1200zł.... Acha -czas oczekiwania 8 tygodni :o

Prawdopodobnie niespodzianka w postaci drzwi -pozbawi mnie w tym roku mebli kuchennych :cry: -bo rezerwowa kasa pójdzie na drzwi oraz płytki balkonowe -bo dziś okazało się także, że płytki muszą (powinny) być na balkonie przed balustradą :roll: (mieliśmy w tym roku nie kłaść płytek na balkonie i tarasie).

Onna -co do koloru drzwi -to będzie coś pośredniego między wenge a merbau -taki orzech ciemny (nussbaum się nazywa ale nie mogę w inecie znaleźć...).

Co zaś do balustrady -będzie taka jak ta:

http://images28.fotosik.pl/257/0a62c0e82aba7fdbmed.jpg

ale "bezbrzuszkowa" :)

Ma być za 2 tygodnie -bo musi być przed elewacją :roll:

Teraz zresztą zaczyna się prawdziwy wyścig wykonawców - drzwi muszą być przed płytkami, elewacja przed balkonem, kotłownia przed parkietami, cokół przed tynkami itd... itp.... :o

PS. zamówiłam tubądzin homme na ściany w kuchni -koniec rozmyślań na ten temat :)

no, to Ci się ruszyło. Teraz już Kasia spokoju nie zaznasz... I chyba większe "rezerwy" będą Ci potrzeebne....

Zyczę cierpliwosci, bo przyjmowac fachowców po fachy e nie dalo do kochcielismy tego uniknaac, ale siowcaaaaaach wymaaga jeej baaardzo wiele. My chcielismy tego uniknac ale tak do konca sie nie udao i co przezylismy to nasze ;)

Dzień dobry

płytki muszą (powinny) być na balkonie przed balustradą (mieliśmy w tym roku nie kłaść płytek na balkonie i tarasie).

Dlaczego? Plytkarze nie umieją położyć płytek, jak ktoś ma balustradę?

Umieć -to pewnie umieją, ale jest więcej docinanai i takich nieładnych "kwadracików" przy mocowaniach :roll: ... To jest opinia pana kowala, ale chyba położymy jednak te płytki -bo koszt nie bedzie zbyt wielki. Balkon ma 8,5m.kw. Chcemy kupić jakieś zwyjkłe płytki w markecie -za ok 25zl/metr, a facet bierze 25zl od metra. Daje to w sumie kwotę ok. 425zł -może przeżyję :-? ...

A płytki chcemy w jakimś piaskowym albo "rudym" kolorze. Żeby pasowały zarówno do jasnej elewacji jak i czerwonego dachu.

Żebyście się znowu nie darły -kilka fotek. Jak już pisałam u Olgi -pogoda była nieciekawa (tylko 1,5dnia słońca :cry: a woda 12stopni :o :evil: ):

http://images34.fotosik.pl/340/626481767975c201med.jpg

http://images27.fotosik.pl/262/120a73123dae37a1med.jpg

http://images31.fotosik.pl/347/d541ebd15b9171ebmed.jpg

Oczywiście nie mogliśmy wrócić "pusto" i po drodze z wakacji kupiliśmy płytki do sieni :) Paradyż kolekcja mustang gres półpoler (wzór przypomina skórę i włos konia) 75zl/metr:

http://www.paradyz.com.pl/images/products/big/002179.jpg

Do tego wzięliśmy dekor mosiężny 7,90zl/szt (mąż wybrał sobie wzór ten środkowy na dole -w "polowanie" :) ):

http://images26.fotosik.pl/224/5e2f293d1285d026.jpg

Kupiliśmy też płytki na podłogę w kotłowni -zwykłe białe z Opoczna -po 18,50zl/metr :o (Castorama)