onna 02.10.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 projekt podziwialam w alabastrino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 02.10.2008 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 czekaj, ja Ci zrobię kaawkę. Co masz w papierowym kubku pic. DO desek lepiej porcelana pasuje http://www.saeco.home.pl/foto_www/Cafe_Creme.jpg bardzo proszę Bardzo dziękuję ! na podwórko kawkę biorę -i idę malować dalej! Na razie PA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 02.10.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 a, przypominam się z przepisem na szarlotkę Jak już skończysz to malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 02.10.2008 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Dzisiaj się zakochałam w lodówce Bosch KGN36S20 ma piękny "szklany" biały front -niestety -kosztuje prawie 4tys... a tak by mi pasowała do moich białych górnych szafek http://www.bosch-agd.pl/Files/Bosch/Pl/pl/ProductFiles/ProductImages/BigImages/MCSA035017_KGN36S20_def.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 02.10.2008 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 a, przypominam się z przepisem na szarlotkę Jak już skończysz to malowanie. No to podaję : Szarlotka "babcina" Składniki 60dkg mąki 30dkg margaryny 12dkg cukru pudru 5-8 łyżek kwaśnej śmietany 2 żółtka szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 -1,5kg jabłek 0,5 łyżeczki cynamonu 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej cukier kryształ bułka tarta Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem, posiekać z margaryną, dodać cukier puder i sól, żółtka i śmietanę -zagnieść ciasto -wsadzić na 0,5godz do lodówki. Po wyjęciu ciasto podzielić na 2 części. Jedną częścią wyłożyć tackę, ciasto posypać bułką tartą, na to dać starte na dużych otworach jabłka z skórką pomarańczową, posypać cukrem kryształem i cynamonem, na jabłka wyłożyć drugą część ciasta (ponakłuwać widelcem -to nie porobią się "góry"). Piec na złoty kolor (u mnie trwa to ok. 35-40min w temp 180st. SMACZNEGO!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 03.10.2008 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Zapisałam hm........ o tej porze to mówi się już dzień dobry czy jeszcze dobry wieczór? nie wiem...... niech pomyślę...... może tak: dzieńdobrywieczór..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 03.10.2008 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 skopiowałam, dzień dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 03.10.2008 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Dzień dobry! Kopiujcie i róbcie do woli -bo naprawdę warto! Liczę na jakieś próbki w moim wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 03.10.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 To i ja podrzuce moja ulubiona szarlotke Szarlotka krucha najlepsza na swiecie Ocena oczywiscie bardzo subiektywna Ale mimo, ze probowalam juz wielu innych doskonalych przepisow, to zawsze wracam do tego. Ciasto: 4 szklanki maki lyzeczka proszku do pieczenia szklanka cukru pudru 1 1/2 kostki masla 6 duzych zoltek 2 lyzki gestej kwasnej smietany Nadzienie: 8 kwaskowatych jablek, obranych pokrajanych na polplasterki 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 lyzeczki cynamonu 2 lyzki maki ziemniaczanej 3 lyzki soku z cytryny 3 lyzki tartej bulki cukier puder do posypania Ciasto: Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiac do duzej miski. Maslo pokrajac na male kawalki, dodac do maki i posiekac, az masa bedzie grudkowata, dodac zoltka i kwasna smietane i wyrobic ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto podzielic na pol, zawinac w folie i schlodzic conajmniej godzine lub dluzej. Nadzienie: Pokrajane jablka umiescic w rondelku, dodac wode i dusic przykryte okolo 15 minut, nie mieszac. Dodac cynamon i cukier, lekko wymieszac. Make ziemniaczana zmieszac z sokiem cytrynowym, dodac do masy jablkowej i dusic jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana. Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierznia byla raczej jednoilta i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe i zetrzec na nie druga czesc ciasta. Piec okolo godziny, az powierzchnia ladnie sie zrumieni. Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem. Pyszna zarowno ciepla jak i zimna. Jest to przepis na dosc spora forme. Ja czesto robie z polowy porcji i pieke w sredniej (23cm) tortownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 03.10.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Moja mama taką robi, Pyyyyychota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 03.10.2008 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Dziewczyny -czy uważacie, że blat w kuchni na wysokości ok 93cm (górna krawędź) -to jest za wysoko? Bo ja się zawzięłam, że blat mebli ma być jednocześnie parapetem, a okno jest o te kilka cm za wysoko... Pan od płytek twierdzi, że za wysoko i chce mi robić parapet a pod nim -jakieś 2cm blat (bez sensu moim zdaniem....). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 03.10.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Przy ugiętym ramieniu odległość między łokciem a blatem powinna wynosić 10-15 cm. Jesli bedzie mniej bedzie niewygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 03.10.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 a, przypominam się z przepisem na szarlotkę Jak już skończysz to malowanie. No to podaję : Szarlotka "babcina" Składniki 60dkg mąki 30dkg margaryny 12dkg cukru pudru 5-8 łyżek kwaśnej śmietany 2 żółtka szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 -1,5kg jabłek 0,5 łyżeczki cynamonu 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej cukier kryształ bułka tarta Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem, posiekać z margaryną, dodać cukier puder i sól, żółtka i śmietanę -zagnieść ciasto -wsadzić na 0,5godz do lodówki. Po wyjęciu ciasto podzielić na 2 części. Jedną częścią wyłożyć tackę, ciasto posypać bułką tartą, na to dać starte na dużych otworach jabłka z skórką pomarańczową, posypać cukrem kryształem i cynamonem, na jabłka wyłożyć drugą część ciasta (ponakłuwać widelcem -to nie porobią się "góry"). Piec na złoty kolor (u mnie trwa to ok. 35-40min w temp 180st. SMACZNEGO!!! Kasia, dzięi ogromne, zaraz spróbuje zrobic ciasto, a reszta jak wróce z oblotu po meblowych. Tylko powiedz jaką forme używasz do tego ciasta? Jak dużą znaczy?? A co do blatów to u mnie sa na 3 wysokościach: pod oknem 84 na tym jest też zlew, na zmywarce i dalej 88 i na drugiej ścianie 97. Stół jest jeszcze niższy iż najniższy blat. Nie zauważyłam, żeby mi bylo niewygodnie, ala ja mam 156 wzrostu Myśłę że do każdego można sie przyzwyczaić. Ten Twój bylby 5 cm wyższy niż moj poodstawowy. A od niego mam jakies 15 jak zaleca markoto. Więc moze będzie dobry. A tak wogóle to o jakiej podstawowej wysokości blatu myślalaś? Może zrobić dwie wysokości??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 03.10.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Cześć Oczywiście do Ciebie dotarłam na końcu, więc na pytanie o blaty odpowiedziałam u Markotki Ale powtórzę - ja mam 92 (albo 93 - już nie pamiętam) blat z parapetem i jest git. I tak większość rzeczy robię na stole 102cm wys. Ty do najkrótszych nie należysz, więc obstawiam, że będzie Ci wygodnie na tej wysokości. A najlepiej wpadnij do mnie i się przymierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 03.10.2008 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 A najlepiej wpadnij do mnie i się przymierz Musiałabym to zrobić w przyszłym tyg. a napewno nie dam rady Markotko -zmierzyłam obecnie mam blat na wys. 87cm a od zgietego łokcia do blatu aż 24cm ! czyli mam 9cm "zapasu" ! Więc blat bedzie jednocześnie parapetem - i JUŻ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 03.10.2008 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Dzisiaj pojechałam z mężulem kupić jakąśtam rurę do kominka, a zamówiłam drzwi do kabiny Po prostu w sklepie "rurowym" na blacie leżała ulotka, że firma "Aquaform" (pierwsze słyszę ...), ma do końca pażdziernika promocję na drzwi i kabiny. Podpytałam, luknęłam w katalog -no i zamówiłam -będą kosztować 900zł (a prawie identyczne z koła są po 1700 ). Więc jest to mój pierwszy poważny zakup "po omacku" -bez oglądania i dotykania. mam nadzieję, że dobrze zrobiłam, facet mnie uspokoił, że to niemiecka firma od lat na rynku -nie jakaś "chińszczyzna". Szkło bezpieczne, pokryte jakąś powłoką "łatwoczyszczącą". Cała kabina wygląda tak (same drzwi są to te z uchwytem: http://www.aquaform.eu//files/aquabrand/upload/produkty/plik2/glass_uchylne_428x574.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 03.10.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Kasia, to naprawdę dobra firma, mniej może znana na naszym rynku niż Koło czy Roca czy Cersanit ale wiem ze słyszenia że dobra. Popatrz sobie na ich stronę net. A drzwi super. Ja swoje na macanie też nie brałam i kupiłam, nawet jeszcze z opakowania nie wyjęłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 04.10.2008 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Dzięki wiolasz -troszkę mnie uspokoiłaś -chociaż oczywiście fajnie byłoby zobaczyć "na żywca" ... Kaffka na dzień dobry!: http://www.kawamanuel.pl/data/cms/1/00000008/158/hfEfMbTAWZbebZRSXYBh.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 04.10.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Cześć Na kawkę przylazłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 04.10.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Cześć Ja kawki dziś nie mogę, żołądeczek mnie dziś boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.